CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 4917|Reply: 13

Bekas budak mrsm yg penah dpt skim pelajar cemerlang (spc)..........

[Copy link]

Rank: 1

Post on 29-9-2007 11:28 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Assalamualaikum...
ni fisrt time aku post kat forum ni..
harap kalo ade ape2 slp, tlg btolkan...

sebenarnye aku ni msh bdk skolah lg, aku nk dptkan guides dr bekas bdk mrsm yg penah dpt spc ni.exam trial br je habis dan aku dpt 7A 2B.camne aku nk apply spc ni?skrg ade x U yg offer msk guna reslt trial ni?

aku harap pd sesape yg bleh tlg tu, tlglah aku..
thankss..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 29-9-2007 01:00 PM |All posts

Reply #1 bezeerbomb's post

eh....
rasanyer mmg da terpilih klu yg grup spc ni...

cegu da asing2 kan...

tny la cegu......

de yg blh wat fast track ke UTM.... yg ke luar negara tu, aku xbape ingat...

kaunselor kan ada...

maresem mn?
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 29-9-2007 01:32 PM |All posts
Originally posted by roozaimee at 29-9-2007 01:00 PM
eh....
rasanyer mmg da terpilih klu yg grup spc ni...

cegu da asing2 kan...

tny la cegu......

de yg blh wat fast track ke UTM.... yg ke luar negara tu, aku xbape ingat...

kaunselor  ...



thanks for your info bro..
aku mrsm jeli..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 29-9-2007 11:55 PM |All posts
kalau tak salah, budak2 tu memang top student dari form 4, consistent achievement ...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 1-10-2007 11:54 AM |All posts
Fast track tu kirenye SPC jgk ker? Kalau btul,slalunye akan ada interview and sape2 yg terpilih akan diberitahu before result kuar..mayb sebulan pas abis spm kot..my time, kene lapor diri end of Dis..tp ni 6-7 tahun dulu la..skrg xtau mcmana..dl dpt gak fast track utm tp xgi sbb xbrape minat egineering..ada jgk kwn2 yg dpt fast track account kat uitm n oversea programme..jz 4 ur information, fast track ni kelebihannye jz bleh abis cepat je..tp kene btul2 work hard n smart la sbb bkn sng nk catch up everything..jgn main2 nanti kene extand plak..anyway..good luck 4 u..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 3-10-2007 11:35 PM |All posts
nevermind kalau tak dapat oversee.......buat dalam negara pon ok........

ni pengalaman P90 and kawan2

first of all, kalau nak masuk fast track tuh fikir betul2.....seb kadang2 fast track nih tade peluang nak pegi oversee...

secondly, kadang2 MARA akan panggil student2 untuk interview kat maktab masing2 sebelum SPM, using trial result to do foundation level at selected  college...yang nih compom fly tapi base on result! Ada 2 3 makhluk  yang tak lepas  terpaksa duduk kat malaysia...tral reslut mesti gempak and TPNG mesti lebih 3.4  kot....ke 3.5

macam P90, Mara pnggil buat foundation lepas SPM, using SPM result, mintak masa JPA-MARA tuh, yang nih SCHOLARSHIP. After abis foundation, kami akan masuk ke Universiti Swasta yang ada link dengan Universiti luar. OK, macam P90, foundation Monash University Foundation Year,masa foundation result kena gempak.....then baru dapat SPC dalam Negara untuk Monash Universiti, buat engineering

Yang bagusnya Monash nih dia punya silibes adalah seratus peratus dari Australia, maknanya once you graduate from Monash, you are Monashian, tak kira la dari Malaysia Campus ke, Clayton Campus ke....sama jek..setaraf......so budak2 Australia tak boleh berlagak dengan student MONASH......

ekk...banyak dah info nih......pendek kata.....pikir betul2........jamngan tersalah pilih....dan jangan gelojoh...pelahan2......

semoga berjaya....

MRSM Jeli memang cantik
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 4-10-2007 08:55 AM |All posts
biasa interview before spm start
so kalau dah dapat result, push your counselor to help you
lady dulu siap suruh counselor tolong applykan interview petronas (tapi tak dapat), and interview SPC
macam kes lady dulu, cuma 2 orang je layak interview
and im the only one dapat pergi US

and mmg kena pergi foundation course dulu
biasanya kalau SPC, dia guna result trial laaa
pergi sambung belajar pon before SPM keluar
tapi biasa kalau trial MARA terer
SPM mesti score punya sbb trial MRSM paling susah

so ask your counselor
biasanya benda2 camnih dia yg uruskan
kalau dia malas, tell him/her that you really really want that interview
show effort skit
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 4-10-2007 08:56 AM |All posts
btw
7A ko tuh A1 suma ke campur2

[ Last edited by  lady_nF at 4-10-2007 08:59 AM ]
Reply

Props Report

QAX  

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 4-10-2007 12:32 PM |All posts
aku amik ekspress mara ke utm...

kalo tak silap after trial die ade wat interview... 2mgu lepas spm trus dapaat panggilan masuk utm... kalo lulus foundation 1 year... (tapi buat in 1 sem)... trus offer masuk 2nd year tu any engineering and industrial course in UTM... senang citer.. kalo tak xtend... makhluk paling cepat grad la kat utm...

tapi aku xtend setahun so.. same je la jadinye.... anyway dah keja dah pon....
Bio Aura Water Filter RM1200
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 10-10-2007 08:12 PM |All posts

Reply #8 lady_nF's post

campur2 A la..
ssh ar soklan ari tuh, dhla in english..
ok all, thanks for urs guidess..

SELAMAT HARI RAYA..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 11-10-2007 02:40 AM |All posts

Reply #1 bezeerbomb's post

ko ni dah gi intvw ke?
ni kisah 6 thn dulu kat mrsm aku, counselor yg shortlistkan student2 yg layak utk intvw utk program spc..
die tgk cgpa & result trial.. aku rase time aku dulu student2 yg dpt cgpa 3.3 and above dpt gi intvw utk spc ni.. and kene dpt at least 3B/4B utk physics, bio, chem & add math..
banyak program under spc ni.. overseas, fast track UiTM ngan UTM.. overseas lak, banyak program yg die offer.. ADFP utk wat degree kat US, IB utk sambung blajar kat UK/AUS, ALG utk ke german, banyak lagi la..
& before gi intvw tu, awal2 lagi counselor akan tanye, nak sambung dlm eng or medic.. kalo medic, tempat utk further studies tu lain la sket...
counselor aku dulu die kasik guidelines.. kalo nak dpt offer spc utk sambung study in medic, at least chem kene dpt 3B.. & utk medic, result SPM mempengaruhi peluang nak dpt offer spc.. i mean kalo result trial power, tapi result SPM hancus, tak dpt le offer under spc ni.. so, utk dak2 medic, dorg hanya dpt offer after result spm kuar..
kalo yg apply engineering, leh pilih express UTM or overseas.. die kasik le options yg ade, & ko listkan la dlm borg spc tu program2 yg ko nak ikut ko nye priorities..& kene list gak major2 yg ko rase2 nak amik kat U nnt..
so, time intvw nnt die tanye la psl ko nye choices tu.. jwb le sejujur & sebaik mungkin..pas tu, tunggu je la MARA call, rasenye sebln after SPM.. pas tu, terpaksa la gi kelas semula..
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 15-1-2012 02:46 AM |All posts
any latest updates pasal spc kat mrsm? appreciate siapa yg boleh give info. tq
Life is a picture, so paint it well......
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 29-1-2012 05:16 PM |All posts
ni just pendapat aku.tak perlu pon nak bangga belajar overseas.ini bukan jeles ke apa.aku cuma nak advice based on my experience.ak dulu ex-mrsm juga.biasa la.if ko duduk sekolah asrama penuh ni, the competition sgt la sengit. the benefit is, ko ada la juga niat nak baca buku.result spm ak 7a. so, jangan harapla nak pegi oversea.member aku dapat 8a, 9a, dapat pergi oversea.aku masuk matrik.diorg buat a level la apa semua preparation nak ke oversea. after masuk matrik, ak masuk UITM buat mekanikal eengineering.yeah, i am a lady.sgt tough .untuk boleh survive pon dah kira bersyukur.bila ak 2nd semester, membe2 aku dah fly.memang sedih r.rasa macam looser giler belaja local.pastu org set UITM mcm low class. tapi aku x give up.kalau org kata UITM low class, aku xtaw.maybe fakulti lain.bagi aku , mechanical punya fakulti sgt tough.bukan ak nak angkat bakul ke hape, tapi ini reality.kitorg C- dah fail.pastu chances untuk repeat paper hanyalah 2 kali sahaja! lebih 2 kali, terus dismiss.ak tengok membe2 aku kat u lain bukan main lemak lagi uni diorg.and, basically, engineering 4 years. last october, aku grad and start keje on nov as an engineer.alhamdulillah.yeah, i'm proud of myself.sebab membe2 aku yang kat oversea tu tgh survive lagi nak habiskan study diorg.study dalam ke, luar negara ke x penting.yang penting Allah dah tetapkan rezeki kita.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 16-2-2012 04:33 PM |All posts
x semestinya spm teruk xdpt spc.
saya dan kawan2 dpt spc lepas matrik.so kalau xdpt lepas spm tu,jgn la frust.buat yang terbaik masa matrik,pastu mintak spc. ramai je kawan yang dpt 6,7a spm dpt.
tapi kt indon la.
saya comel
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 29-11-2014 07:55 AM , Processed in 0.313696 second(s), 28 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top