Kotak Fius Wira - Kereta,Kenderaan Bermotor & Aksesori - Hobi & Kehidupan - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 9453|Reply: 10

Kotak Fius Wira

[Copy link]
Post time 29-10-2008 01:33 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login





Cuma nak mintak tolong kawan, sebelum aku pi hantar kedai...

lampu kat atas kepala, radio/cd player, central lock, alarm dan jam kat dashboard aku dah tak berfungsi... sbb tak der karan gamaknya...
Aku syak fius dah terbakar la.... bila aku nak check, dia punya label kat cover tu dah terpadam (foto 1)... aku pun dah kompius... yang maner satu fius untuk kesemua benda alah yang aku sebut tu....

Mungkin kawan2 bleh tolong selesai kan... Kalau aku boleh baiki sendiri lagi baik.... selain dapat + pengetahuan, dpt juagak aku berjimat cermat....

Fius 10A tu aku dah cek, mmg okey lagi... tapi fius yang 40A, 30A & 20A tu aku tak reti camner nak cek....
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2008 05:32 PM | Show all posts | Share

Reply #1 Chek_am8848's post

aku ingat2 lupa la, sbb wira aku dah let go..
kan ade satu lagi kotak fius kat bawah steering tu..
yg tu ape gunanya..??
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-10-2008 02:40 PM | Show all posts | Share
ntah la.. aku tak usha plak yang kat bawah tu...

Tapi demonstrasi dari pihak penjual alarm kete, katanya yang kat bawah stereng tu la, tempat utama mangkuk2 ayun tu nak idupkan enjin keta, dan seterusnya memandu kereta tersebut tanpa kebenaran tuan empunya, lepas2 tu tak reti2 nak hantar balik...

Tak tau plak fius kat situ untuk control elektrik cd player....
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2008 02:51 PM | Show all posts | Share
cuba ko cek dulu suma2 fuse tu. kalo ada yg putus tu ko tuko je la ngan fuse yg sama. tayah amik tau pon fuse utk pe. yg penting kalo dah putus...ko ganti je ngan yg baru
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-10-2008 02:57 PM | Show all posts | Share
Kalu aku masukkan fius kat lubang untuk ABS tu, maka dengan otomatiknya kete aku akan ada ABS kan...!! Selonok la cegini....

Masukkan fius kat turbo punya lobang.... terus kancil 660 EZ tahun 1996 tu berdesuppp..... lajuu!

Kalu fius yang kota patsegi tu camner plak bang nak cek?
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2008 03:17 PM | Show all posts | Share

Balas #1 Chek_am8848\ catat

cuba ko check dgn owner wira yang lain.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-11-2008 01:28 PM | Show all posts | Share
problem aku dah selesai pun....

cam D34N (spesis durian yang telah dilupakan)  katakan dulu.. ada satu kotak fius kat bawah stereng.... cuma bukan betul2 bawah stereng la... ada kat tepi engsel puntu keta tu jer..tersorok skit....

Aku cuba godak2 kotak fius tu, mmg ada yang dah terputus... bila aku tukau jer, mmg keta jadik normal balik... cuma yang tak tahan.. satu fius cegitu pun harga RM1.00 gak...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 02:04 PM | Show all posts | Share
check fius besar yang belah atas kanan sekali tu... Yg tu utk suma... kalau yg tu putus, alternator pun xleh charge beteri
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-11-2008 02:50 PM | Show all posts | Share
cuma aku kompius camner nak cek fius yang kotak besar tu?
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2008 06:31 PM | Show all posts | Share
kat transparent tu... tengok je leh tau fius tu putus ke idak. Kalau nk lagi kompem, guna multimeter
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2008 08:44 PM | Show all posts | Share

Balas #1 Chek_am8848\ catat

chek kt bwh dashbord sblh pedal minyak, kt situ utk interior punye,
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

2-8-2015 10:18 PM GMT+8 , Processed in 0.302275 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list