CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 5948|Reply: 10

Kotak Fius Wira

[Copy link]

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 29-10-2008 01:33 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login





Cuma nak mintak tolong kawan, sebelum aku pi hantar kedai...

lampu kat atas kepala, radio/cd player, central lock, alarm dan jam kat dashboard aku dah tak berfungsi... sbb tak der karan gamaknya...
Aku syak fius dah terbakar la.... bila aku nak check, dia punya label kat cover tu dah terpadam (foto 1)... aku pun dah kompius... yang maner satu fius untuk kesemua benda alah yang aku sebut tu....

Mungkin kawan2 bleh tolong selesai kan... Kalau aku boleh baiki sendiri lagi baik.... selain dapat + pengetahuan, dpt juagak aku berjimat cermat....

Fius 10A tu aku dah cek, mmg okey lagi... tapi fius yang 40A, 30A & 20A tu aku tak reti camner nak cek....
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-10-2008 05:32 PM |All posts

Reply #1 Chek_am8848's post

aku ingat2 lupa la, sbb wira aku dah let go..
kan ade satu lagi kotak fius kat bawah steering tu..
yg tu ape gunanya..??
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 30-10-2008 02:40 PM |All posts
ntah la.. aku tak usha plak yang kat bawah tu...

Tapi demonstrasi dari pihak penjual alarm kete, katanya yang kat bawah stereng tu la, tempat utama mangkuk2 ayun tu nak idupkan enjin keta, dan seterusnya memandu kereta tersebut tanpa kebenaran tuan empunya, lepas2 tu tak reti2 nak hantar balik...

Tak tau plak fius kat situ untuk control elektrik cd player....
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 30-10-2008 02:51 PM |All posts
cuba ko cek dulu suma2 fuse tu. kalo ada yg putus tu ko tuko je la ngan fuse yg sama. tayah amik tau pon fuse utk pe. yg penting kalo dah putus...ko ganti je ngan yg baru
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 30-10-2008 02:57 PM |All posts
Kalu aku masukkan fius kat lubang untuk ABS tu, maka dengan otomatiknya kete aku akan ada ABS kan...!! Selonok la cegini....

Masukkan fius kat turbo punya lobang.... terus kancil 660 EZ tahun 1996 tu berdesuppp..... lajuu!

Kalu fius yang kota patsegi tu camner plak bang nak cek?
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 30-10-2008 03:17 PM |All posts

Balas #1 Chek_am8848\ catat

cuba ko check dgn owner wira yang lain.....
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 3-11-2008 01:28 PM |All posts
problem aku dah selesai pun....

cam D34N (spesis durian yang telah dilupakan)  katakan dulu.. ada satu kotak fius kat bawah stereng.... cuma bukan betul2 bawah stereng la... ada kat tepi engsel puntu keta tu jer..tersorok skit....

Aku cuba godak2 kotak fius tu, mmg ada yang dah terputus... bila aku tukau jer, mmg keta jadik normal balik... cuma yang tak tahan.. satu fius cegitu pun harga RM1.00 gak...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 3-11-2008 02:04 PM |All posts
check fius besar yang belah atas kanan sekali tu... Yg tu utk suma... kalau yg tu putus, alternator pun xleh charge beteri
Experience lets you recognize a mistake the second time you make it
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 5-11-2008 02:50 PM |All posts
cuma aku kompius camner nak cek fius yang kotak besar tu?
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 8-11-2008 06:31 PM |All posts
kat transparent tu... tengok je leh tau fius tu putus ke idak. Kalau nk lagi kompem, guna multimeter
Experience lets you recognize a mistake the second time you make it
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 8-11-2008 08:44 PM |All posts

Balas #1 Chek_am8848\ catat

chek kt bwh dashbord sblh pedal minyak, kt situ utk interior punye,
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 3-9-2014 07:43 AM , Processed in 0.181286 second(s), 22 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top