CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 18238|Reply: 41

BINA RUMAH!! Upah kontraktor atau upah pekerja lebih berbaloi!!

[Copy link]

Rank: 4

Post on 24-3-2009 11:44 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam,
nak tya u all yg terror2 nih,
shimmy nak buat rumah, tp dok pening pala pasalnya hb kata barang nak beli sendiri, then upah pekerja je
katanya, kalo upah kontraktor, lebih mahal

tp shimmy risau la kalo ada apa2 masalah nanti, kot2 pekerja tu cabut ke.. or sesaja buat keje lambat2.. haru biru dibuatnya

so apa pendapat u all?
Hidup Perlu Tabah
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 24-3-2009 11:54 AM |All posts

Balas #1 shimmy's\ catat

1st nak tanya shimmy nih...
rumah yg nak buat nih atas tanah lot ke atau tanah2 kat luar bandar area kg..
2nd..dah dapat kelulusan pelan bangunan tak dari local authority...?

upah kontraktor maybe mahal sebab dier masuk fee pelan tuh skali..
kalo beli barang, upah pekerja buat maknaya kira dah buat illegal building walopun rumah sendiri..
1

View rating log

CINTAILAH ALAM SEKITAR KITA!!!
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 24-3-2009 12:11 PM |All posts
sebenarnya rumah shimmy ni dah buat tp satu tingkat jek.. so kiranya nak buat utk tingkat atas..
rumah kat area bandar gak la.. tanah lot

pasal kelulusan tu, tak penah ada pun.. masa yg buat 1st floor tu, ok jek
Hidup Perlu Tabah
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 24-3-2009 12:17 PM |All posts

Balas #3 shimmy's\ catat

hoo..kiranya nak tambah macam attic floor lar nih..gitu??
actually kalo kat tanah lot tuh, tak kisah nak buat berapa tingkat pun..
just pelik, yg 1st tuh tak penah dapat kelulusan langsung ke?
so, kalo nak proceed ke 2nd floor pun ikutkan takda masalah la tanpa dpt consent local authority...
CINTAILAH ALAM SEKITAR KITA!!!
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 25-3-2009 10:32 AM |All posts
sekrang nak tambah lagi 2nd floor, dok pening pala
kalo boleh nak pilih2 amik kontraktor bagus2 skit...
lagipun 1st floor pun byk lagi nak buat.. tiles tak letak lagi... byk nak renovate lagi
risau gak kalo upah pekerja, barang beli sendiri, ada masalah
kalo amik kontraktor ok kot.. tp hubby kata mahal plak
entahlah
Hidup Perlu Tabah
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 25-3-2009 02:49 PM |All posts
shimmy, tempek le gambor umah....baru le tau apa problemnya......takleh nak agak2 le....
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 25-3-2009 05:21 PM |All posts
alamak!..   segan beno nak tepek... rumah 1/2 siap + dah lama.. buruk beno...
Hidup Perlu Tabah
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 31-3-2009 11:01 AM |All posts
tak pe, meh2 tepek je...
bleh kitorang komen2 sket

tapi pengalaman ku (bukan aku la, parents ku), upah pekerja ni kena tegas sikit, kalau x sikit2 nak duit memanjang, kejenye lambat bebenor
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 31-3-2009 12:25 PM |All posts
Originally posted by dainese at 24-3-2009 11:54
1st nak tanya shimmy nih...
rumah yg nak buat nih atas tanah lot ke atau tanah2 kat luar bandar area kg..
2nd..dah dapat kelulusan pelan bangunan tak dari local authority...?

upah kontraktor ...


Assalamualaikum dainese,

Kalau nak murah dan pengalaman, beli barang dan upah kontraktor/pekerja.
Tapi terlebey dahulu hendak lah memastikan yg miker ini mempunyai pengalaman/pengetahuan mengenai belian barangan ini.

Dan ada jugak yg menyuruh kontraktor beli barang dan dia upah mengikut nisbah harga nya.
Seperti 1:1.5 (RM1 harga barang : RM1.50 upah)
Masaalah nya sekira kontraktor beli barang terlebey!!!!
Or kontraktor tersebut dah kow tim dgn pembekal/hardware dan mark-up harga selikit tinggi.....

Dan kepada wanita yg ingin berbuat sedemikian, ILMU mengenai kualiti, jenis barang adalah satu KEMESTIAN.
Kalau tidak............asyik kena tifu ajer...

Ghumah harga Rm100k, tapi ghoper mcm ghumah oghang kampung yg tak ada pelan.
Ghumah 2 tingkat, ketinggian tingkat bawah hanya 6-7 kaki.........
Pintu plak..........pakai pintu asal/lama.
Tingkap..............jenih 'nakko'
Pintu bilik ayor................jenih aluminium!!
Ada yg kasi tingkap kayu!!!

Flooring plak.................ceramic tiles.
So, berhati hati laaa.....

Wsalam
1

View rating log

Afaman kaana mukminann kamann kaana fasiqa, laa yas tawuun - 32:19
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 21-4-2009 11:07 AM |All posts

Balas #9 niceghost2005\ catat

thanks niceghost for the tips

shimmy ni takdela pandai sgt bab2 nak buat rumah ni..
hubby la yg akan uruskan kebanyakkan perkara...

shimmy just nak tolong murahkan kos dari segi upah pekerja dan barang2..
so dah bincang ngan hb, amik kontraktor kat area rumah tu senang skit..
lagipun barang2 suma kami beli sendiri, cuma bayar upah pekerja jek
lagipun pekerja2 duduk area umah gak
dorang dtg keje b4 8.. kul 7 baru balik... so far puas hati la...

alhamdulillah rumah dah start buat pun pada 10/4 yang lepas
shimmy just tambah atas dan ada buat design skit kat depan rumah..
simple2 jek, tak mampula kami nak buat hebat2...

cuma masalah skit bila hujan, bila dah takde bumbung, air masuk kot celah2 tingkap
so kenala bertahan.. sbb nak pindah mcm leceh nak angkut barang
kontraktor yg dulu buat umah tu mmg hampeh.. mmg byk mende nak betulkan balik
bila dah siap atas, kami pindah atas, betulkan apa2 patut kat bawah + pasang tile suma
rasa tak sabar jek nak tengok umah siap

[ Last edited by  shimmy's at 21-4-2009 11:09 ]
Hidup Perlu Tabah
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 21-4-2009 01:23 PM |All posts
Originally posted by shimmy's at 21-4-2009 11:07
thanks niceghost for the tips

shimmy ni takdela pandai sgt bab2 nak buat rumah ni..
hubby la yg akan uruskan kebanyakkan perkara...

shimmy just nak tolong murahkan kos dari segi up ...


pppppssstttt.............paste ler gambor renovation yg berperingkat peringkat tu.
Afaman kaana mukminann kamann kaana fasiqa, laa yas tawuun - 32:19
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 21-4-2009 04:29 PM |All posts
kalau dkt area2 kampung,selamber je wat..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 24-4-2009 03:05 PM |All posts
Originally posted by stfunewbiez at 21-4-2009 16:29
kalau dkt area2 kampung,selamber je wat..


Memangle selamba .. semuanya bayar cash.  or buat personal loan and bayar cash ..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 30-9-2009 04:06 PM |All posts
Post Last Edit by tempur at 30-9-2009 16:07

kalau bina rumah sendiri..upah indon (3 orang) ..agak agak dgn kos 30 ribu boleh siap ke rumah kampung yang simple. rumah 3 bilik tapi dinding dalam hanya guna plywood dan kayu je..yang luar simen. Bumbung pula guna zink biasa. keluasan rumah dalam 900 kaki persegi.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 1-10-2009 07:16 AM |All posts
Post Last Edit by tempur at 30-9-2009 16:07

kalau bina rumah sendiri..upah indon (3 orang) ..agak agak dgn kos 30 ribu boleh siap ke rumah kampung yang simple. rumah 3 bilik tapi dinding dalam hany ...
tempur Post at 30-9-2009 16:06


Insyaallah bley...

Dgn syarat pekerja Indon tu idak mengular laaaaaa.
Upah deme macamana plak??
Ikut hari or ikut nisbah barang yg di beli?
Afaman kaana mukminann kamann kaana fasiqa, laa yas tawuun - 32:19
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 1-10-2009 01:09 PM |All posts
Post Last Edit by tempur at 30-9-2009 16:07

kalau bina rumah sendiri..upah indon (3 orang) ..agak agak dgn kos 30 ribu boleh siap ke rumah kampung yang simple. rumah 3 bilik tapi dinding dalam hany ...
tempur Post at 30-9-2009 16:06


kalau dari apa yang saya pernah sembang2 dgn indon tukang buat umah nih..... kos rm30k tuh dah leh siap sebijik umah
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 1-10-2009 01:13 PM |All posts
kalau dari apa yang saya pernah sembang2 dgn indon tukang buat umah nih..... kos rm30k tuh dah leh siap sebijik umah
quickstep Post at 1-10-2009 13:09

Kos 30k rumah ni material ni mcmmana ? berapa besar ?
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 1-10-2009 03:08 PM |All posts
rumah pprt pun dlam 20 000 je...tu saya rasa boleh bina dlam 30 ribu kos tu...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 2-10-2009 10:56 AM |All posts
sebenarnyer mmg upah pekerja lagi murah dari upah kontraktor...
istilah dalam construction 'kongsi kong',
tapi bukan semua org boleh, sbb kena org yg ada asas pengetahuan dlm wat bangunan (dlm hal nieh rumahlah)..
sbb buat rumah (structure nieh), kita kena ada tau detail2 dlm satu bangunan, kalau tak bangunan tak sempurna atau kena tipu, terkurang simen ke terlebih simen ker...itu cth mudahlah...
lagi satu kena 'supervise' pekerja2 nieh betul2....kalau betul caranya mmg untung...
sbb diorg nieh kebanyakkannya kira hari....kalau mengecat amik masa berminggu maunyer rugi namanya tuh..
lagi satu material maksud , kedai hardware biasanya mmg mahal kalau org tak biasa beli...dan kalau biasa beli mmg dapat murah...
jd kalau nak kan cabaran boleh upah pekerja, tapi kena 'manage' betul2 lah..
tapi kalau tak nak pening kepala upah je kontraktor..
lagi satu kalau nak wat rumah atas, tak boleh buat camtuh jerks, sbb takut ada 'structure failure'..
senang citer  ground beam (rasuk), foundation (asas yg pegang tiang rumah) yg dah dibuat awal2 tuh cukupker tanggung beban utk satu tingkat lagi...ini dari segi teorilah...takut ada masalah kemudian hari...
kalau nak cari kontraktor, cari yg betul2 bagus2...sbb kadang2 ada jugak yg suka lari bila tak bleh nak mark up untung....
lagi satu cara pembayaran pun kena tgk betul2..
agar kedua2 pihak untung
1

View rating log

http://remizationlineshop.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 2-10-2009 03:59 PM |All posts
sebenarnyer mmg upah pekerja lagi murah dari upah kontraktor...
istilah dalam construction 'kongsi kong',
tapi bukan semua org boleh, sbb kena org yg ada asas pengetahuan dlm wat bangunan (dlm hal n ...
remizati Post at 2-10-2009 10:56


Itu sebenarnya kerja engineer or architect supaya menentukan bahan yang digunakan seperti apa termaktub dalam pelan. Akitek dan engineer kena bebas dari dipengaruhi kontraktor. Kita bayar upah ke arkitek dan engineer untuk memastikan actual = planned terutamanya bahan yang digunakan. Satu contoh penting.. gred konkrit yang digunakan mesti ada dalam pelan. Sebelum kontraktor tuang konkrit..biasanya engineer datang untuk check betulke gred yang digunakan.
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 5-1-2010 11:23 AM |All posts
thanks niceghost for the tips

shimmy ni takdela pandai sgt bab2 nak buat rumah ni..
hubby la yg akan uruskan kebanyakkan perkara...

shimmy just nak tolong murahkan kos dari segi upah pe ...
shimmy's Post at 21-4-2009 11:07


mr. niceghost ...ader lagi pekerja indon yang nak amik upah rm 1.50 persqf..... saya nak pasang tile kat umah apartmen

650 sqf..... kat putrajaya.....  bulih sesaper yang kenal direct ngan indon nih tolong rekomen.... saya tak nak amik

kontraktor sebab budget ciput..... depa amik rm 3.oo psqf... 2x ganda.... masaalah nya sebab budget ciput..... dan faktor

masa sebab nak buat b4 hujung minggu nih.... penyewa baru nak masuk....
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 7-5-2011 02:52 PM |All posts
kalau nak buat sendiri, tak pakai kontractur, boleh lulus ke
~Usaha Tangga Kejayaan~
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 10-5-2011 07:29 PM |All posts
guna pekerja tuh make sure.. pekerja binaan tuh mahir wat keje.. then korunk kene selia... kl tak dia main letakkk je...

kl pilih kontractor.. maknenyer ade org yg selia... kita x perlu risau

tp make sure pilih kontractor yg reliable laa... jgn jadi cam aku... aku amik kontractor... aku pulak yg kene chek kualiti kerja... kl camtuh bertte aku amik je pekerja binaan kt projek aku... murah je...

geram btol aku.... dah laa bace pelan pon tak reti.. sia sia je aku wat detail pelan umah aku...
skrg aku suh adik aku selalu chek kt site.. aku ajar adik aku care bace pelan.... aku ni keje full time.. camne nak chek site selalu.. tuh pon dapat wiken aje aku cek satu2... mane drop.. mane pintu.. tingkat...

last week coping window dah wat salah....:@
*JGN BUANG SAMPAH DI LUAR KENDERAAN ANDA
*SILA BAYAR HUTANG PTPTN ANDA
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 10-5-2011 07:31 PM |All posts
pelan kl submit ke majlis perbandaran kene ade akitek signature... kl tak x leh lulus..

tp kl renovation umah kecik [ aku lupe la bape besarnyer] korunk leh guna draftman berdaftar... murah la.. dari sign akitek.. korunk leh chek draftman berdaftar kt jabatan bangunan mane2 majlis perbandaran
*JGN BUANG SAMPAH DI LUAR KENDERAAN ANDA
*SILA BAYAR HUTANG PTPTN ANDA
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 10-5-2011 07:34 PM |All posts
kl nak jimat...  sila beli barang sendiri...

tp bab ni korg kene wat keje lebey sikit le... study sikit...

contohnyer : tile umah... korunk g kedai tilis tuh.. selalu kt situ akan ade promosi... kl takat umah sendiri dan bajet pon ala kadar.. neli je tile B gred... takde beza pon.... selalunyer B gred dia punyer potongan tuh ade kureng sikit le... tp tak nampak pon... YG PENTING ORG YG PASANG TILE TUH PANDAI PASANG
*JGN BUANG SAMPAH DI LUAR KENDERAAN ANDA
*SILA BAYAR HUTANG PTPTN ANDA
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 28-8-2014 04:58 AM , Processed in 0.340270 second(s), 29 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top