CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910... 15Next
Return Post new threads
Show: 17896|Reply: 359

Morocco

[Copy link]

Rank: 8Rank: 8

Post on 1-4-2009 11:56 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

[size=130%]Pengenalan

[size=130%]


[size=130%]Perkara biasa kita lihat ialah orang Malaysia berhijrah atau cuti panjang ke luar negara untuk bekerja.


[size=130%]


[size=130%]Sebab tidak cukup dengan gaji yang ada disebabkan inflation rate atau economic slowdown.[size=130%]


[size=130%]Walaupunmereka bekerja di luar negara, mereka tetap buat kerja untuk duit,dimana akhirnya mereka bosan dan melalui kehidupan yg sama setiap hari(tidak menarik)[size=130%]


[size=130%]Itu belum dengan karenah ketua dan rakan sekerja.


[size=130%]


[size=130%]


[size=130%]Tetapi, ramai tidak perasan dengan satu idea yang akan saya beritahu (secara am dahulu)


[size=130%]


[size=130%]Konsep dia sama macam orang Eropah atau USA cuti panjang atau hijrah ke negara yang matawangnya rendah.


[size=130%]


[size=130%](Bukanmacam backpackers yang hidup sangat minimum ya. Yang biasa kita lihatbawa beg besar dan jimat dalam segala segi.Atau pendakwah yang pergike seluruh dunia dengan kezuhudan)


[size=130%]


[size=130%]Kalau macam 2 golongan diatas tu tidak semua orang boleh buat dan tidak menarik.


[size=130%]Tetapi cuti panjang yang saya maksudkan ialah selesa dan menarik. Anda akan faham selepas saya beri sedikit penerangan di bawah.




[size=130%]Apa yang menarik tentang Morocco?

[size=130%]Saya beri secara ringkas:[size=130%]


[size=130%]- Antara negara yg paling banyak dilawati di benuanya


[size=130%]


[size=130%]-Banyak filem telah di rakamkan di sana contohnya -StarWars, BourneUltimatum, Arnorld Schwarzeneger, Brad Pitt, Kate Winslet antara ygpernah berlakon filem di sana


[size=130%]


[size=130%]- Kerajaan Malaysia telah mula hantar pelajar Agama mereka ke Morocco selepas mengubah arah yg sebelum ini ialah Egypt.




[size=130%]Ni pengalaman orang yang dah pergi morocco :

[size=130%]Kak Ita biasa ke negara lain di benua Afrika dan Middle East..tapi Maghrib (Morocco)ni cuaca sejuk dia hampir sepanjang tahun, dan anginnya kuat. Kalaudalam gambar ni akak terpaksa guna jubah tebal dan baju satu lapis lagidi dalam dan kasut kulit kerana sejuk..
  [size=130%]Orang-orangdia peramah dan rajin mengajak datang ke rumah. Sifat baik yang dahmacam budaya diorang tu, mungkin kesan dari agama yg dibawa olehsahabat Nabi ke sini dulu..
  [size=130%]Kalautak ada panduan, memang tak nampak selok belok bagaimana boleh dapatjimatkan perbelanjaan dan di bandar mana yang patut pergiPersonallyakak suka Fez, Marrakech dan Agadir..

Sesape yang dah pergi morocco...boleh lah kongsi pengalaman kat sini..
Botol Susu Ajaib Tahan 6 Jam
botolsusuthermos.weebly.com
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-4-2009 12:02 PM |All posts

Reply #1 Kamen_rider's post

haa..wa baru nak bukak thread morocco ni.. ok nnti wa citer kat sini.. aku dah 2 x pi morocco.. mmg tersgt best.. mcm bole wat cite hikayat 1001 mlm...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 1-4-2009 12:08 PM |All posts
Originally posted by arwien at 1-4-2009 12:02
haa..wa baru nak bukak thread morocco ni.. ok nnti wa citer kat sini.. aku dah 2 x pi morocco.. mmg tersgt best.. mcm bole wat cite hikayat 1001 mlm...


i mmg teringin nk vacation kt morocco nie.
visit/travel visa sng tak?
hotel & mkn & cuaca ok ker.

another place nk g - greece.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 1-4-2009 12:17 PM |All posts
aku pon teringin nak pi morocco...cam best je
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-4-2009 12:33 PM |All posts

Balas #2 arwien\ catat

Kasi tepek gambar sket...baru boleh nak berangan nak gi ke idak....
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 1-4-2009 12:40 PM |All posts
U all nak jimat ke Moroco, ambil AA turun London..

Lps tu, ambil Ryan Air boleh direct ke sini...
Currency murah.....

Tapi, jangan confuse macam kawan aku..nak beli ticket ke Monaco, tersesat ke Morocco..
GENG CONSULTANT UNIT TRUST..
Kirawang, GROUP AGENCY MANAGER,  UNIVEST GROUP, PUBLIC MUTUAL BHD.
www.univestgroup.com.my.. 012 381 1974, shaari71@gmail.com

PORT KAMI BERSTRATEGI UTK PRODUCE WANG DI CARI.COM
http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=375319&extra=page%3D1

KISAH BENAR GENG CARI.COM YG DULU SIBUK  BERFORUM,  LA NI SIBUK CARI WANG
http://univestgroup.com.my/main/index.php?option=com_content&task=view&id=33&Itemid=1
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 1-4-2009 02:31 PM |All posts
Originally posted by kirawang at 1-4-2009 12:40
U all nak jimat ke Moroco, ambil AA turun London..

Lps tu, ambil Ryan Air boleh direct ke sini...
Currency murah.....

Tapi, jangan confuse macam kawan aku..nak beli ticket ke Monaco, terse ...



hahahaaaa...., tergelak aku dibuatnyer.
nak ker monaco tp sesat ke morrocco.
but i hope dier enjoy pegi morocco.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 1-4-2009 02:38 PM |All posts
apa tempat2 menarik kat sana..?
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-4-2009 02:47 PM |All posts
Originally posted by akira1000 at 1-4-2009 12:08


i mmg teringin nk vacation kt morocco nie.
visit/travel visa sng tak?
hotel & mkn & cuaca ok ker.

another place nk g - greece.



utk msian mmg nak kena apply visa. Bayar RM96 for single entry. Normally they require u to provide passport photo, employee confirmation & release letter (kalu kite bekerja), kalu tak kerja not sure la camne, flight tiket itenary. Itu kalu kite travel sendiri. Kalu u go dgn travel agent, maybe the travel agent can arrange the visa for u.
Hotel, not a problem - kalu nak lg best, dudok dekat Riad. Makan, sgt best, sape yg suka makan daging, the lamb is fresh and the morrocan food is marvelous. even the food is simple but they used lots of spices and herbs in their cooking.
Cuaca pun pelbagai gak, depends kat area. Kalu kat area sahara - all year panas. Kalu dekat2 kawasan high atlas, winter ade snow, summer pun still cooling. Kalu dekat2 area pantai cam Essaouira cuaca sedang2 aje, tak brape panas sgt with nice wind.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-4-2009 02:49 PM |All posts
Originally posted by gasing at 1-4-2009 14:38
apa tempat2 menarik kat sana..?


byk tpt menarik, marrakesh, tangier, Essaouira, fez, agadir, casablanca, ouzad, high atlas (kat sini ade jbel toubkal - the highest peak in the Atlas Mountains and in North Africa), paling best kalu pi gurun sahara. The journey itself  dah adventure.
Kalu pegi Agadir, bole lihat kambing panjat pokok. Sbb ade sejenis pokok, argan yg bole dipanjat oleh kambing dah juga anjing.

[ Last edited by  arwien at 1-4-2009 15:17 ]
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-4-2009 03:33 PM |All posts
Originally posted by btho at 1-4-2009 14:31



hahahaaaa...., tergelak aku dibuatnyer.
nak ker monaco tp sesat ke morrocco.
but i hope dier enjoy pegi morocco.


jauh tu monaco dgn morocco. Satu negara kaya, satu lg negara padang pasir
sape yg suka adventure & authentic, pasti suka morroco ni. Tp kalu sape yg suka big & modern cities maybe tak suka la kot.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 1-4-2009 04:42 PM |All posts
Originally posted by kirawang at 1-4-2009 12:40
U all nak jimat ke Moroco, ambil AA turun London..

Lps tu, ambil Ryan Air boleh direct ke sini...
Currency murah.....

Tapi, jangan confuse macam kawan aku..nak beli ticket ke Monaco, terse ...


Kelakar Moroco ke Monaco..

Pernah pi Morocco..
Pi Morocco dulu pun pi dari London..

[ Last edited by  aziefa at 1-4-2009 18:18 ]
Semangat kita sendiri ialah ubat paling mujarab untuk menyembuhkan penyakit.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 1-4-2009 04:51 PM |All posts


Pernah merasa Solat Subuh kat Masjid Hassan II kat Casablanca



Tempat ambil wuduk dalam Masjid Hassan II...unik..
Semangat kita sendiri ialah ubat paling mujarab untuk menyembuhkan penyakit.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 1-4-2009 05:04 PM |All posts
Sedih...
Masjid sebesar tu...
Tapi Solat subuh...tak sampai pun 2 saf...

[ Last edited by  aziefa at 1-4-2009 18:17 ]
Semangat kita sendiri ialah ubat paling mujarab untuk menyembuhkan penyakit.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 1-4-2009 05:29 PM |All posts
Originally posted by arwien at 1-4-2009 15:33


jauh tu monaco dgn morocco. Satu negara kaya, satu lg negara padang pasir
sape yg suka adventure & authentic, pasti suka morroco ni. Tp kalu sape yg suka big & modern cities maybe tak ...


Betul tu...
Tengok Pasar dia..Djema El Fna..macam cerita P Ramle Kasim Baba.

Semangat kita sendiri ialah ubat paling mujarab untuk menyembuhkan penyakit.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-4-2009 06:57 PM |All posts

Balas #14 aziefa\ catat

Kat Malaysia nie pun apa kurangnyer...heh!heh!
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 1-4-2009 11:40 PM |All posts

Balas #16 danedzya\ catat

member2 koi ramai geng2 moroccan ni..... siap ajak dtg umah lagi tp sbb xde visa upon arrival ni yg buat malas nak gi ni.... tp dgr citer mmg best.... insyallah one day koi akan pergi....
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 2-4-2009 07:49 AM |All posts

Reply #17 kgboyz's post

sye pun ade sorang Saharian fren. Mmg org dr gurun sahara, selalu ajak pi kg dia. Kg dia kat M'hamid, one of pintu masuk nak ke gurun sahara. Tp kalu dr Marrakesh tu agak2 seharian driving baru sampai. Kalu drive slow2 2 ari baru sampai . Pernah sampai sana skali jer.
Diaorg ni kalu yg baik tu, mmg sgt hospitable & anggap kite mcm family. Lagipun diaorg ni mmg suka dgn org msia, sbb sama2 muslim dan anggap msia mcm sebuah negara islam yg berjaya & aman damai. Even pakcik2 kat gurun sahara tu pun bole kenal lg sape Dr. Mahathir kalu kite sebut malaysia. Respect sekejap kat Dr. M sbb kat ceruk dunia pun org bole kenal.

[ Last edited by  arwien at 2-4-2009 08:17 ]
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 2-4-2009 08:32 AM |All posts
Originally posted by aziefa at 1-4-2009 17:04
Sedih...
Masjid sebesar tu...
Tapi Solat subuh...tak sampai pun 2 saf...


tu la. moroccan ni 98% muslim, tp ramai yg tak praktikkan ajaran Islam. Ramai yg tak pernah puasa & solat. Wpun alcohol is totally prohibited and not even foreigner can drink alcohol in morocco, tp u can still get them in black market.
Tp diaorg ni kuat berpegang pada adat & tradisi diaorg, esp. kaum Berber & Saharian.  Kalu kat sana, u can still see some older berber's women, ade tatu kat muka. Tatu tu mcm satu jalur hitam atas dagu & kat dahi. Tatu tu maknanye they're married. According to my fren, the tatu is permanent. Tp hanye older generation yg kuat berpegang pd adat jer yg masih ade tatu tu. Golongan muda takde la. Diarog ni ramai jugak yg dah moden.
Kalu kat berber's village tu, ramai yg bela anjing utk jaga ternakan & rumah. So jgn la terkejut kalu nampak byk anjing berkeliaran kat kg2 diaorg.

[ Last edited by  arwien at 2-4-2009 08:51 ]
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 2-4-2009 08:50 AM |All posts

Reply #15 aziefa's post

Hati2 kalu berada kat Djema El fna ni. Sbb the square is like a maze. Silap ari bulan bole sesat atau berpusing2 di kawasan yg sama jer. Kat dlm souk tu pun every corner tu mcm nak sama jer.
Jgn lupa minum freshly squeeze orange juice kat djema el fna. Baru 3 dirham segelas & sgt fresh.
Kalu siang hari, dekat tengah2 square ni watch out every corner sbb semua benda lalu kat sini, kete, motor, keldai, kete kuda, basikal, lori - semua lalu  kat square ni.  
Kalu dah lewat ptg, org sgt ramai kat sini, so hati2 jgn sampai terpisah dgn kawan2 anda.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 2-4-2009 10:37 AM |All posts
Originally posted by arwien at 1-4-2009 14:47



utk msian mmg nak kena apply visa. Bayar RM96 for single entry. Normally they require u to provide passport photo, employee confirmation & release letter (kalu kite bekerja), kalu tak kerja ...


i plan nk g backpack vacation.
nk survey dulu. visit/travel visa etc.
airasia ada flight to london kn
kl- london - marrakech
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 2-4-2009 10:46 AM |All posts

Reply #21 akira1000's post

nak backpack sorang2 ke in group. ? u pompuan ke laki ? flight byk dr european cities to other cities in Morocco - marrakesh, Agadir, casablanca, etc.
Kalu dr Msia nak direct, either u amik emirates or KLM. Kalu Emirates, transit kat Dubai then landing kat Casablanca. Kalu KLM, transit kat Amsterdam. Tp amik Emirates la best, KLM langsung tak best.
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 12-4-2009 12:44 AM |All posts

Reply #21 akira1000's post

me also planning nk backpacking ke morocco.dah lama dah teringin nak pegi. u plan camner,nk gi solo ke? leh join?
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 12-4-2009 12:46 AM |All posts

Reply #20 arwien's post

arwien,

citer la lg experience u masa g sana...show some pics ke
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 12-4-2009 12:53 AM |All posts
huh dgr citer arwin mcm nk pi saner lak...

anyway citer la baper ongkos total u pi saner n berapa hari...pastu apa yg menarik utk dilawati atau yg wajib dibuat di sana...:victory:
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 26-7-2014 01:29 AM , Processed in 0.363201 second(s), 27 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top