Anak kene demam campak.. - Keibubapaan - Cinta & Perhubungan - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return to list New
View: 17287|Reply: 33

Anak kene demam campak..

[Copy link]
Post time 6-4-2009 10:45 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Para keibubapan sume..nak tanye skit..anak korg start umo bape kene demam campak?bukan chicken pox..tp demam campak biase..n mcm mana proses kene demam campak?demam dulu ke?merengek tak?pakai ubat ape dll..mehlah share..sebab anak aku 9 bulan dah kene demam campak..kesian dia..kalo nak tumbuh campak tu malamnye mesti panas giler badannya silap2 boleh goreng telur kat badan die..merengek jgn ckplah...malam tak leh tdo menangis tak henti..korg camne lak??
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 10:57 AM | Show all posts | Share

Balas #1 iceng\ catat

baby aku br baik dr demam campak minggu lps..umo baby aku ni  8 bln...demam berlarutan selama 5 hari...panas2 x hilang2..puas bg mkn ubat..cucuk montot..hari ke 6 aku lps mandikan dia br perasan yg badan dia ada bintik2 merah..sah anak aku kene demam campak..kata org2 tua bg air kelapa tp aku bg jelly kelapa ..3 hari lps tu terus hilang bintik2 merah...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-4-2009 10:59 AM | Show all posts | Share
anak aku takde selera nak makan...samelah..bg makan ubat cucuk bontot sume nye tak baik2...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 11:02 AM | Show all posts | Share
samerla...anak sya pon baru 2 minggu lepas kena demam campak...demam 5 hari...siang ok...mlm panas tak ingat sampai kena tido sambili dukung dia sbb dia tak selesa tido baring...pastu hari kelima demam tu keluar bintik² merah...doc kata kena demam campak tp masa keluar bintik merah tu dia da tak demam dah...sya bg minum air kelapa 2-3 sudu sehari...3 hari jek da hilang da bintik merah tu...anak sya kena masa umo 1 thn 3 bln...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 11:03 AM | Show all posts | Share
opsss lupe plak doc tak bg ubat mkn sbb da tak demam...doc bg calamine lotion utk sapu kat bdn anak lepas mandi utk mengelakkan dia garu bdn sbb doc kate campak nie miang...lotion nie utk mengelakkan miang...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 11:04 AM | Show all posts | Share
kerap mandikannya...... ambik daun bambu serta bedak sejuk  (blenderkan) sapu seluruh tubuh
setelah semua campak keluar .....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-4-2009 11:06 AM | Show all posts | Share
so lepas ni aku kene li kan air kelape utk dielah...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 11:16 AM | Show all posts | Share

Balas #1 iceng\ catat

anakku kena demam campak ni masa umo dia 8 bulan... memula demam pastu elok n than demam balik time malam tu yg xleh tahan..cian kat dia nangis je.. pastu ruam campak ni halus susah nak nampak... memula keluar sikit2.. boleh gak bagi minum air kelapa supaya boleh keluar semua... atau cuba cari daun bambu selalu rumah2 india banyak pokok nih mintak la dlm 2-3 tangkai pastu sapu kat badan bb yg kena campak n than lebihnye bole la letak kat dlm sarung bantal atau sebagai alas tidur bb... last campak ni akan keluar ke tapak kaki dan akan hilang sendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 12:04 PM | Show all posts | Share
betul ke ada fakta yg mengatakan baby bawah umur setahun x sepatutnya dah kena demam campak?

hari tu masa anak aku baru umur 8 bulan dan kena demam campak aku ambik cuti pastu bila aku dtg keje semula boss aku kata aku tipu anak demam campak sbb dia kata cuma bdk umur atas setahun je boleh kena demam campak. hangin betul aku sampai menangis2 aku :@
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 12:24 PM | Show all posts | Share
samela, ank sya 7 bulan minggu lepas bru baik dr demam campak, demam panas 4 hari esoknya terus kluar campak.. masa dmam tu tk yah cakapla, asyik nk dukung je.. tido pn atas bahu je, smpai sya mcm nk patah pinggang asyik dukung dia, bayangkan berat ank aku 9 kilo lebih.. dgn org lain tk nak asyik merengek je, memang ksian.. mlm bergilir dgn hubby dukung smpai kitaorg sama2 ambik cuti seminggu.. so skrg dh ok dh..
tp org tua2 kata klu dh kluar smpai tapak kaki & tgan tu kira dh kluar abis la..  
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 01:30 PM | Show all posts | Share
Anak pakcik.. Arissa dah penah kena campak kecik, Anissa dah kena dedua... confirm kena demam tuh, pakcik kasi minum air kelapa (mak pakcik yg suruh).. pastu diet dier kena jaga laaa... no oily food, ketam, udang n sotong smer tak leh... pastu sapu badan dier ngan calamine lotion... time demam ni.. merengek dia lebih sket laa.. sakit badan.. n tak sedap tekak...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 04:43 PM | Show all posts | Share
risau jugak anak alan dah 2 tahun lebih rasenya blum kena lagi...
selalu jgk ade bintik merah kuar tapi mcm ruam aje.dia tak demam pon...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-4-2009 04:54 PM | Show all posts | Share

Reply #9 pinkish's post

agaknye boss ko ingat chicken pox..kan tak same chicken pox ngan demam campak..
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 05:29 PM | Show all posts | Share
anak saye xkuar bintik2
tapi ade tanda2 demam campak cam kepala panas bila malam, mata bertahi & berak cair..
nak mintak tlg semua...ape nak buat ye?
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2009 08:18 AM | Show all posts | Share
selagi tak keluar bintik² merah tu bkn demam campak la tu....baik u pegi jumpe doc tanye kenape ade simptom² camtu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-4-2009 09:24 AM | Show all posts | Share
anak aku skrg dah tak demam cume merengek2 jerk bile bangun tdo..tp bintik2 die dah kurg nampak dah...semalam bagi minum air kelapa dalam 2-3 titik jerk sebab anak aku tak nak makan...so demam campak anak aku ni dah abeh dah ke??sebab kaki pun takde lagi nampaknye...
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2009 09:25 AM | Show all posts | Share

Reply #13 iceng's post

chicken pox salunya dipanggil juga campak besar kan? anak aku kena campak besar aka chicken pox ms tu..mmg sepatutnya x boleh kena chicken pox sblm 1 thn ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-4-2009 09:28 AM | Show all posts | Share

Reply #17 pinkish's post

ermmm..aku tak sure lak..sebab aku citer pasal demam campak yg ade bintik2 merah bukan chicken pox yg beso2 tu...
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2009 09:30 AM | Show all posts | Share

Reply #14 luvmcdreamy's post

kdg2 sblm kuar bintik anak akan demam lama..kira mcm panas dlm badan tu x boleh keluar. dulu anak kedua aku prnh jd mcm tu..asik panas je badan..sampai seminggu mkn ubat x kurang2 demamnya..siap mata bertahi lagik..bwk pi sepital depa tahan kad wad pastu doktor bagi antibiotik 5 hari. rupanya dia nak kena campak tp x boleh kuar sbb kena ubat tu hinggakan satu hari tu dia jd tarik. doktor hentikan ubat..lps tu terus keluar campak tu.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2009 09:31 AM | Show all posts | Share

Reply #18 iceng's post

oh ye ke..?kira aku ni off topic le ek? sori..silap umah
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2009 12:32 PM | Show all posts | Share
majoriti baby kene campak around umo 7-8 bln ek...
anak aku pun baru pas kene last week...
mula2 die demam, panas je badannye pastu asik ngamuk, mcm tak puas ati je...
aku bagi cool fever je la....sehari pastu, baru kuar bintik2 merah kat blkg badan...
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2009 05:15 PM | Show all posts | Share
daun bambu letak atas tilam lepas tu cover dengan cadar. bila tidur sejuk je takde rasa nak mengenyam nak menggaru. pengalaman aku masa kena campak kecik kecik dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2009 03:04 PM | Show all posts | Share
nak kongsi jugak,,,
baby kita kene campak,, last 2 weeks,,,
memula ingatakan demam biasa,, last2,,pengasuh yg perasan,,merah2 keluar kat muka,,
baby plak, asyik garu kat bahagian muka,,

cara penyelesaian,,, beli sabun daun semambu yg ada dijual kat kedai india,,,
mandi kan dia,, then ,,lumurkan ngan bedak sejuk yg jenis air,,,,,

pastu plak,, kita ks dlm 2 sudu kut,,, air kelapa ,,,, tp,, seperti biasa,,,
buat air penawar utk kurangkan bisa,,, alhamdulillah,,, dlm 3 hari bintik2 merah tu,, hilang begitu saja

:victory::victory:
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2009 03:07 PM | Show all posts | Share
anak aku mcm penah kena campak/measles....masa tu dia 5 bln...aku bwk g knik, doc kate campak.....mmg kuar la bintik merah....dr muka sampai ke tapak kaki tapak tangan pon ada.....
tapi.....bila aku tanye kat doc pakar, doc tu kate, yg tu bukan campak.....yg tu virus je....yg nampak mcm campak.....dia tak bgtau lak nama virus tu ape bende......yg dia bgtau, virus je....mmg nampak mcm measles...tp bukan measles.....dia kate, measles tu akan start kat muka dulu kot...pastu turun smp ke kaki.......anak aku kna virus tu, kena kat badan dulu...pastu g ke kaki tangan...muka....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-4-2009 02:33 PM | Show all posts | Share
anak aku mmg kene muke dulu...pastu badan pastu tangan...lepas tu dah tak kuor2 kat kaki..boleh dianggap kene lagi ke??aku rase tak abeh kuor lagilah...die dah ok dah demamnye..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

29-7-2015 10:36 AM GMT+8 , Processed in 0.259553 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list