CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 15941|Reply: 33

Anak kene demam campak..

[Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-4-2009 10:45 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Para keibubapan sume..nak tanye skit..anak korg start umo bape kene demam campak?bukan chicken pox..tp demam campak biase..n mcm mana proses kene demam campak?demam dulu ke?merengek tak?pakai ubat ape dll..mehlah share..sebab anak aku 9 bulan dah kene demam campak..kesian dia..kalo nak tumbuh campak tu malamnye mesti panas giler badannya silap2 boleh goreng telur kat badan die..merengek jgn ckplah...malam tak leh tdo menangis tak henti..korg camne lak??
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-4-2009 10:57 AM |All posts

Balas #1 iceng\ catat

baby aku br baik dr demam campak minggu lps..umo baby aku ni  8 bln...demam berlarutan selama 5 hari...panas2 x hilang2..puas bg mkn ubat..cucuk montot..hari ke 6 aku lps mandikan dia br perasan yg badan dia ada bintik2 merah..sah anak aku kene demam campak..kata org2 tua bg air kelapa tp aku bg jelly kelapa ..3 hari lps tu terus hilang bintik2 merah...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-4-2009 10:59 AM |All posts
anak aku takde selera nak makan...samelah..bg makan ubat cucuk bontot sume nye tak baik2...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 6-4-2009 11:02 AM |All posts
samerla...anak sya pon baru 2 minggu lepas kena demam campak...demam 5 hari...siang ok...mlm panas tak ingat sampai kena tido sambili dukung dia sbb dia tak selesa tido baring...pastu hari kelima demam tu keluar bintik² merah...doc kata kena demam campak tp masa keluar bintik merah tu dia da tak demam dah...sya bg minum air kelapa 2-3 sudu sehari...3 hari jek da hilang da bintik merah tu...anak sya kena masa umo 1 thn 3 bln...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 6-4-2009 11:03 AM |All posts
opsss lupe plak doc tak bg ubat mkn sbb da tak demam...doc bg calamine lotion utk sapu kat bdn anak lepas mandi utk mengelakkan dia garu bdn sbb doc kate campak nie miang...lotion nie utk mengelakkan miang...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 6-4-2009 11:04 AM |All posts
kerap mandikannya...... ambik daun bambu serta bedak sejuk  (blenderkan) sapu seluruh tubuh
setelah semua campak keluar .....
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-4-2009 11:06 AM |All posts
so lepas ni aku kene li kan air kelape utk dielah...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 6-4-2009 11:16 AM |All posts

Balas #1 iceng\ catat

anakku kena demam campak ni masa umo dia 8 bulan... memula demam pastu elok n than demam balik time malam tu yg xleh tahan..cian kat dia nangis je.. pastu ruam campak ni halus susah nak nampak... memula keluar sikit2.. boleh gak bagi minum air kelapa supaya boleh keluar semua... atau cuba cari daun bambu selalu rumah2 india banyak pokok nih mintak la dlm 2-3 tangkai pastu sapu kat badan bb yg kena campak n than lebihnye bole la letak kat dlm sarung bantal atau sebagai alas tidur bb... last campak ni akan keluar ke tapak kaki dan akan hilang sendiri...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 6-4-2009 12:04 PM |All posts
betul ke ada fakta yg mengatakan baby bawah umur setahun x sepatutnya dah kena demam campak?

hari tu masa anak aku baru umur 8 bulan dan kena demam campak aku ambik cuti pastu bila aku dtg keje semula boss aku kata aku tipu anak demam campak sbb dia kata cuma bdk umur atas setahun je boleh kena demam campak. hangin betul aku sampai menangis2 aku :@
http://rumahamalpenang.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 6-4-2009 12:24 PM |All posts
samela, ank sya 7 bulan minggu lepas bru baik dr demam campak, demam panas 4 hari esoknya terus kluar campak.. masa dmam tu tk yah cakapla, asyik nk dukung je.. tido pn atas bahu je, smpai sya mcm nk patah pinggang asyik dukung dia, bayangkan berat ank aku 9 kilo lebih.. dgn org lain tk nak asyik merengek je, memang ksian.. mlm bergilir dgn hubby dukung smpai kitaorg sama2 ambik cuti seminggu.. so skrg dh ok dh..
tp org tua2 kata klu dh kluar smpai tapak kaki & tgan tu kira dh kluar abis la..  
~ Nas Khayr Amsyar ~
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-4-2009 01:30 PM |All posts
Anak pakcik.. Arissa dah penah kena campak kecik, Anissa dah kena dedua... confirm kena demam tuh, pakcik kasi minum air kelapa (mak pakcik yg suruh).. pastu diet dier kena jaga laaa... no oily food, ketam, udang n sotong smer tak leh... pastu sapu badan dier ngan calamine lotion... time demam ni.. merengek dia lebih sket laa.. sakit badan.. n tak sedap tekak...
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 6-4-2009 04:43 PM |All posts
risau jugak anak alan dah 2 tahun lebih rasenya blum kena lagi...
selalu jgk ade bintik merah kuar tapi mcm ruam aje.dia tak demam pon...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-4-2009 04:54 PM |All posts

Reply #9 pinkish's post

agaknye boss ko ingat chicken pox..kan tak same chicken pox ngan demam campak..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 6-4-2009 05:29 PM |All posts
anak saye xkuar bintik2
tapi ade tanda2 demam campak cam kepala panas bila malam, mata bertahi & berak cair..
nak mintak tlg semua...ape nak buat ye?
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 7-4-2009 08:18 AM |All posts
selagi tak keluar bintik² merah tu bkn demam campak la tu....baik u pegi jumpe doc tanye kenape ade simptom² camtu...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 7-4-2009 09:24 AM |All posts
anak aku skrg dah tak demam cume merengek2 jerk bile bangun tdo..tp bintik2 die dah kurg nampak dah...semalam bagi minum air kelapa dalam 2-3 titik jerk sebab anak aku tak nak makan...so demam campak anak aku ni dah abeh dah ke??sebab kaki pun takde lagi nampaknye...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-4-2009 09:25 AM |All posts

Reply #13 iceng's post

chicken pox salunya dipanggil juga campak besar kan? anak aku kena campak besar aka chicken pox ms tu..mmg sepatutnya x boleh kena chicken pox sblm 1 thn ke?
http://rumahamalpenang.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 7-4-2009 09:28 AM |All posts

Reply #17 pinkish's post

ermmm..aku tak sure lak..sebab aku citer pasal demam campak yg ade bintik2 merah bukan chicken pox yg beso2 tu...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-4-2009 09:30 AM |All posts

Reply #14 luvmcdreamy's post

kdg2 sblm kuar bintik anak akan demam lama..kira mcm panas dlm badan tu x boleh keluar. dulu anak kedua aku prnh jd mcm tu..asik panas je badan..sampai seminggu mkn ubat x kurang2 demamnya..siap mata bertahi lagik..bwk pi sepital depa tahan kad wad pastu doktor bagi antibiotik 5 hari. rupanya dia nak kena campak tp x boleh kuar sbb kena ubat tu hinggakan satu hari tu dia jd tarik. doktor hentikan ubat..lps tu terus keluar campak tu.
http://rumahamalpenang.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-4-2009 09:31 AM |All posts

Reply #18 iceng's post

oh ye ke..?kira aku ni off topic le ek? sori..silap umah
http://rumahamalpenang.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-4-2009 12:32 PM |All posts
majoriti baby kene campak around umo 7-8 bln ek...
anak aku pun baru pas kene last week...
mula2 die demam, panas je badannye pastu asik ngamuk, mcm tak puas ati je...
aku bagi cool fever je la....sehari pastu, baru kuar bintik2 merah kat blkg badan...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 7-4-2009 05:15 PM |All posts
daun bambu letak atas tilam lepas tu cover dengan cadar. bila tidur sejuk je takde rasa nak mengenyam nak menggaru. pengalaman aku masa kena campak kecik kecik dulu..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 8-4-2009 03:04 PM |All posts
nak kongsi jugak,,,
baby kita kene campak,, last 2 weeks,,,
memula ingatakan demam biasa,, last2,,pengasuh yg perasan,,merah2 keluar kat muka,,
baby plak, asyik garu kat bahagian muka,,

cara penyelesaian,,, beli sabun daun semambu yg ada dijual kat kedai india,,,
mandi kan dia,, then ,,lumurkan ngan bedak sejuk yg jenis air,,,,,

pastu plak,, kita ks dlm 2 sudu kut,,, air kelapa ,,,, tp,, seperti biasa,,,
buat air penawar utk kurangkan bisa,,, alhamdulillah,,, dlm 3 hari bintik2 merah tu,, hilang begitu saja

:victory::victory:
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 8-4-2009 03:07 PM |All posts
anak aku mcm penah kena campak/measles....masa tu dia 5 bln...aku bwk g knik, doc kate campak.....mmg kuar la bintik merah....dr muka sampai ke tapak kaki tapak tangan pon ada.....
tapi.....bila aku tanye kat doc pakar, doc tu kate, yg tu bukan campak.....yg tu virus je....yg nampak mcm campak.....dia tak bgtau lak nama virus tu ape bende......yg dia bgtau, virus je....mmg nampak mcm measles...tp bukan measles.....dia kate, measles tu akan start kat muka dulu kot...pastu turun smp ke kaki.......anak aku kna virus tu, kena kat badan dulu...pastu g ke kaki tangan...muka....
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 10-4-2009 02:33 PM |All posts
anak aku mmg kene muke dulu...pastu badan pastu tangan...lepas tu dah tak kuor2 kat kaki..boleh dianggap kene lagi ke??aku rase tak abeh kuor lagilah...die dah ok dah demamnye..
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 30-10-2014 11:08 PM , Processed in 0.433064 second(s), 31 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top