CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return to list New
View: 25126|Reply: 33

gripe water? elok ker?

[Copy link]
Post time 5-6-2009 10:59 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

anak sy minum susu s26.. kadang2 berak agak keras tp xder la sampi menangis.. mak metua suggest gripe water ni utk elak sembelit. tp elok ker kalu slalu bg kt baby umur 4 bln..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2009 11:09 AM | Show all posts | Share
my son mlm td perut kembung n tak bole tido.. i bg gripe water kul 3pg pastu baru dia tido lena.. kalo tak, dia tido sejam pastu jaga je menangis..

penah jugak bg dia gripe water kalo dia tak lawas. Means berak skit2 berketul2.. pas bg tu dia berak ok. Lembut sket. Tp my son tak bole kasi kerap sgt sbb nanti dia cirit birit pulak
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2009 05:19 PM | Show all posts | Share
has been using gripe water ni, dari anak sulung lagik..
so far so good jugak...

anak2 mama pun minum susu S26 tuh...
so kalau dia poo poo agak keras
di nasihatkan oleh doctor anak2 mama lah
utk dilutekan sedikit sukatan susu itu..

say 2 spoon utk 4 oz...
either jadikan, 1.5 spoon utk 4 oz
atau 2 spoon utk 4.5 oz..

haa gitulah kekdahnya
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2009 02:01 PM | Show all posts | Share
salam...

ada2 sesapa leh bantu... gripe water nih nk dpt kat mane?
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2009 02:37 PM | Show all posts | Share
kat farmasi pun ade.. senang je nak cari..
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2009 02:37 PM | Show all posts | Share
gripe water ni pun elok utk bb yg tumbuh gigi.. tumbuh gigi kan sakit kan, bg dier sket, kurang la sakitnye..
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2009 05:09 PM | Show all posts | Share
kat pasaraya,farmasi,kedai runcit pun ade..
rege xmahal 8.00sebtl..
sy bg bb sy dr 1bln-skrg 4bln..
biasa sy bg pas mandi..sehari 2x..bg cmtu xyah cmpr dlm air suam@susu..
elok bb xkembung perut..elok tuk pehadaman perut dia..
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2009 09:44 AM | Show all posts | Share
spt ibu2 yg lain, I pun guna grip water dr anak sulung shg yg ke 3 ni. Alhamdullah, terhindar dr perut kembung dan sbgainya.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2009 08:58 AM | Show all posts | Share
me pernah terbaca kat mana ntah ckp gripe water ni x halal.... ada sesapa tahu x?
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2009 12:53 PM | Show all posts | Share
morango, mama pun pernah jugak terdengar abot it
tapi kesahihannyer tak pasti lah...
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2009 08:36 AM | Show all posts | Share
gripe water kne bg tiap2 ari ke atau bile bb dh kembong?
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2009 08:34 PM | Show all posts | Share
gripe water ni dah lama..

mak saya kata saya dulu masa kecik2 minum gripe water, umor saya pon dah 32 thn

memang bagus sebab aanak2 saya pun minum gripe water ni..

yg tak halalnye sebab yg dulu punye manufactured depa campur ngan alkohol tapi terkawal lah kot..

yg baru ni rasanya dan 10 thn kot, dah tak letak alkohol lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2009 03:27 PM | Show all posts | Share
ooo..kiranye utk anak berak keras pon leh pkai gripe water ni ekkk..aku igtkn utk kembong perut jek
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2009 09:36 AM | Show all posts | Share
aku kalo pegi farmasi ke ape...slalu ternampak gripe water ni...tp x pnh terpk nk beli ke ape pon.....maybe sbb famili aku x pnh guna kot.....aku kalo nk beli ubat apa pon...aku slalu tgk kat label tu sesuai utk anak umur brape.....kalo dia ckp sukatan start dgn umur sthn...maknanye bwh sthn x sesuai la tu......
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2009 05:58 PM | Show all posts | Share
Anak Adra adalah contoh baby yg tak leh minum gripe water coz lagilah kembung n sembelit.

So at the end, kembung pun sbb  milk, she tak boleh minum susu yg ada gold. After tukar susu, then she tak pernah kembung. Once she tukar susu lain (ms umur 1 tahun setengah), terus gastrik. For someone yg tak pernah kembung (ms kecik jer), she take it heavyly. Sian dia, nangis2. Sblm ni ada gak cuba tukar, berak keras or she refuse to minum. Berak keras after 4 months boleh bagi prune jus heinz tu.

So doc said, skip the idea of changing her milk. So now umur dah dkt dua tahun still minum susu baby. Just supplmnt with appeton n neurogain fish oil.
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2009 11:16 AM | Show all posts | Share
Someone PM about neurogain fish oil tp cant reply. So assuming that someone read the info from here, below info abt neurogain.

Neurogain Vegicaps by Mederis http://www.mederis.com.my/NeuroGain_Vegi.html

Boleh dapat kat farmasi, kat Caring coz cheaper than mana2 farmasi. Just poke vegicap tu with needle n picit maskkan dalam susu anak. Tp akan jadi hanyir lah bau susu tu tp anak i minum jer (once vegicap a day). However, one year old and above, boleh use any minyak ikan, yg baik 7 seas.
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2009 08:21 AM | Show all posts | Share
Gripe Water nie bukan sahaja untuk budak kembung.. even berak keras pun boleh di berikan pada bb... anak saya umur 3 tahun pun still minum gripe water.. sbb pernah seharian dia cirit birit yang teruk.. huby saya cadangkan pergi klinik.. tapi saya pesan kat suami bagi je dia gripe water.. allhamdulillah tak cirit selepas tu...
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2009 09:55 AM | Show all posts | Share
anak me minum grip water sejak lahir hingga la setahun..lps mandi minum sesudu...alhamdulillah la jarang sgt nak kembung..skrg ni dah setahun 6 blm..aku mmg x pantang langsung dia nak mkn apa..ais ka apa ka suma mkn ja..sampai hairan penhasuh dia..tapi baby aku ni stail jarang kembung kot.
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2009 10:29 AM | Show all posts | Share
bb inno pon blh jer minum gripe water ni..
salu buang angin pas bg minum ni

tp x de la minum gitu jer tau..campurkan dlm air sikit..
pastu msk dlm botol..bg dkt bb
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2009 02:30 PM | Show all posts | Share
anak me masa kecik lu slalu kembung..me bagi grape water tp sukatan skit je...ok jer..tapi janganler slalu sangat
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2009 11:06 AM | Show all posts | Share
kat umah i, sentiasa ade standby sebotol gripe water. In case kalo bb kembung perut, terus bagi. Letak dlm botol and campur air masak sket.
Kalo bb berak keras pun i try bagi supaya lancar. tp tak le bg kerap sgt, nanti my baby berak cair pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2009 03:38 PM | Show all posts | Share
anak2 azie guna gripe water........bekalan wajib sampai bb nak masuk 12 bulan.....baru stop...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2010 10:06 AM | Show all posts | Share
Post Last Edit by mamahusna at 18-2-2010 10:41

akak ada post entri mengenai nie dlm blog akak...kalau ada masa jemputlah ke blog akak ye....
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2010 12:08 PM | Show all posts | Share
maksudnya start newborn dah boleh bagi baby la ni?
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2010 03:03 PM | Show all posts | Share
a'ah, my baby since newborn pun dah start bg gripe water..tp xslalu..xnak dia slalu depend kat gripe wter sgt..dlm sminggu adala 3-4 kali kot..so far ok je baby..tambah dgn minyak panas kat perut..alhamdulillah laa...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

4-9-2015 01:10 AM GMT+8 , Processed in 0.291103 second(s), 11 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list