CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 3066|Reply: 24

Telur tak Matang - Pls Help.

[Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 12-8-2009 11:31 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam forumers..mamy nk tnya la..ari tu mamy kena p jmpa gynae regarding mamy makan clomid tp tk berhasil2 jugak..mamy tgh plan nk dpt anak ke 2..anak 1st dah 2 tahun lebih dah..dari dec last year till now mmg tkde rezeki lagi..then jmpa gynae dia bg soh mkn clomid ni..tk menjadi jugak. Last2 semlm jmpa lagi, dia buat vaginal scan sbb yesterday hari ke 15 period, so gynae tu ckp shud b telur tu dh matang. masa scan tu nmpk la telur tu tp kata gynae tk matang and kecik. then dia bg la mkn clomid dgn dexalone. mamy mcm dh tak larat nak kena makan sampai 5 biji sehari..rasa mcm nk stop lgpun dh 5 cycle dh ni makan..dari makan sebiji sehari naik pada 5 biji sehari..susah n ktelan tu..ada chances tak utk mamy pregnant lagi? takut la..ada cara or petua lain selain dari makan ubat2 ni? pls help.. :-(
In time of test, family is best..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 12-8-2009 11:33 AM |All posts
satu lagi..period mamy pun tk stable..kdg2 dia on time and kdg2 delay. tp klu mkn clomid so far on time..lewat pun dlm 2-3 hari je..klu tanpa apa2 supplement, mmg period delay selalu.. :-(
In time of test, family is best..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 12-8-2009 11:48 AM |All posts
tk de ke sesaper yg penah facing mcm situation ni? leh la share or bg opinion sket ke..huhuhu
In time of test, family is best..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 12-8-2009 12:32 PM |All posts
Salam forumers..mamy nk tnya la..ari tu mamy kena p jmpa gynae regarding mamy makan clomid tp tk berhasil2 jugak..mamy tgh plan nk dpt anak ke 2..anak 1st dah 2 tahun lebih dah..dari dec last year til ...
mummychiaz Post at 12-8-2009 11:31



mamy, problem cm sama jek...
kalo sri dktr ckp 2ndry to PCOS...
skrg ne tgh on clomid utk 2nd cycle..
ingat nk try biodex tp xckp lagi ngn dktr...
"Hati yg remuk kembali kukuh slagi ktenangan dikecapi..
Jiwa yg pasrah bertukar haluan slagi esok masih ada.."
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 12-8-2009 12:40 PM |All posts
3# mummychiaz

me masa nak dpt anak pertama mmg mcm tu.. amik clomid dari 1 biji sehari sampai la 5 biji sehari... tp telur tak matang2... naik menyampah makan clomid tu.. me bukan 5 cycle... lebih dari 10 kali cuba.. risau sgt kot2 mmg jenis susah nak mengandung ker... gynae kata mungkin tak sesuai, jd inject jer.. dpt la sorang.. tp sekrg tgh pregnant anak ketiga.. tak buat apa2 pon... rezeki.. mula2 jer susah.... yg kemudian2 senang pulak lekat... alhamdulillah..
http://minanggunbeauty.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 12-8-2009 12:58 PM |All posts
5# zaida

ye ke? hmm..mamy ni tgh cuba la usaha nk dpt yg kedua plak..tk lekat2 dah almost 8 months mencuba. Ntah la mungkin bukan rezeki kot..

ada gak yg soh try makan produk sendayu tinggi la..gamat la..mcm2 la opinion org kan..tp nk try tu kdg2 still curious sbb currently tgh makan ubat yg doktor soh makan..kang bercampur aduk plak..

hopefully within this year ada la rezeki utk mamy dpt 2nd child. kasi kawan dgn abg ni..hehehe..
In time of test, family is best..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 12-8-2009 01:01 PM |All posts
5# zaida

zaida..bleh mamy tau..doktor bg injection tu utk apa yea?
In time of test, family is best..
Reply

Props Report

Master

M E R D E K A ! 1957- 2005

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 12-8-2009 01:17 PM |All posts
Salam forumers..mamy nk tnya la..ari tu mamy kena p jmpa gynae regarding mamy makan clomid tp tk berhasil2 jugak..mamy tgh plan nk dpt anak ke 2..anak 1st dah 2 tahun lebih dah..dari dec last year til ...
mummychiaz Post at 11-8-2009 19:31


mcm saya lah jugak .. ada tulis cerita saya kat thread IVF.

Dah try since Jan ... tak ada hasil. Dah check tiubs -- semua okay. Belum sampai rezeki. Tapi saya ckp kat doktor .. dia suruh saya dtg hari 14 .. scan telor (besar dan cantik) lepas tu dia bagi satu injection. USD$250. Cuba tanya your doktor injection ini. Satu lagi ovulation kita semua tak sama. Ada hari 14 ada hari 15 or 16 .. kalau terlewat scan memang nampak telor tu kecik. Buat lah ovulation test kat rumah.

This month kalau period datang (doa sangat sangat agar ''sangkut" lah) .. saya terus nak buat IVF. Malas nak buang masa
◄Assalamu-'alykum wa-rahmatullaahi-wa-barakatuh. Satu Agama Berbeza Pendapat, Matlamat Akhir Ke Jannah Jua. Insya-Alla
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 12-8-2009 04:43 PM |All posts
uwaa...aku pong tgh usaha ni...gak...15hb maybe periodlah...kot2 mintak2lah sangkut..kalo peyed mmg frust giler...doa2kanlah...korang leh rase ke kalo ade persenyawaan terjadi? sakit ke biase jerk ke?
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-8-2009 09:49 AM |All posts
hhmm..mamy dh benti makan clomid yg diberi doktor..dah tkleh nk continue, kepala pening, rasa asyik nk muntah, sakit kepala..klu ada kt umah je tkpe, ni kt office nk buat apa keje puntkleh..so mamy stop makan. actually left for only 2 days more tp dah tk larat nk telan nye pasal..sampai 5 biji skali..aduuhh..dah la rasa mcm pahit2 gitu kan..

harap2..pasni menjadik la walaupun tk makan tu..tp kena la usaha tang lain plak.. :-(
In time of test, family is best..
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 14-8-2009 11:27 AM |All posts
tk larat nk telan nye pasal..sampai 5 biji skali..aduuhh..dah la rasa mcm pahit2 gitu kan..


cian mummy....

mmg dugaan betullah...

moga murah rezeki.. teruskan berdoa...berusaha n tawakal....
FB : MIA SUPER , 016-2200936
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 14-8-2009 01:32 PM |All posts
Day15 baru scan?

Biasanya day10..... kalau ambik clomid, day15 tu telur dah pecah sebab dah matang......mira rasa telur akak tu matang, cuma dah pecah....

so apa lagi kak, projek mega la...................
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-8-2009 04:57 PM |All posts
12# azmira81

hehe..ntah la. gynae akak soh dtg scan on 15th day period. dia ckp time tu waktu cantik nk tgk telur. ntah la. hari subur pun tk leh nk detact bila sbb period irregular.

walaubagaimanapun yes..projek mega wajib diteruskan..hehehe
In time of test, family is best..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-8-2009 04:59 PM |All posts
11# cmf_kinna

tu lah..mungkin ada la hikmahnya Allah nk bagi uji kan..Dia ingin kita selalu meminta denganNya..InsyaAllah mamy berusaha la ni..hopefully within thn ni dh pregnant..Ameen..
In time of test, family is best..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 18-8-2009 12:43 PM |All posts
guys...dah 18hb ni..aku tak peyed2 lagi..aku takutlah nak check...tp nak kate ade tande2 pregnant mcm ade mcm takde..camne ni guys..
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 18-8-2009 01:02 PM |All posts
mummy..
selalunya clomid tu org mkn 3 cycle aje, sbb kalo amik berterusan ada side effect- tu gynae saya ckp. mummy pegi clinic/ hospital mana sampai kasi 5 bijik tu?

injection utk matangkan/ pecahkan  telur tu kalo tak silap nama dia gonadotropin. masa saya buat check up kat pusrawi, dia charge RM1k utk injection tu, tapi tak buat coz telur matang semulajadi bulan tu.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 18-8-2009 01:58 PM |All posts
16# smurfetz

hmm..asalnya dari 2 biji sehari sampai la ke 5 biji sehari mkn clomid tu. mamy gi pakar sakit puan hamid arshat. dulu dgn dia gak..alhamdulillah pregnant. skang baby dh 2 tahun lebih and mamy tgh usaha nk dapatkan 2nd baby lak. Now dah 8 bulan try after stop makan pil perancang tu, tp ye la blom ada rezeki lagi..
In time of test, family is best..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 18-8-2009 03:38 PM |All posts
16# smurfetz

pengambilan clomid berlebihan boleh sebabkan dinding rahim menipis.. me dulu masa tukar gynae, bila gynae baru tanya dah brp cycle amik clomid, me cakap lebih dari 5 kali, terus dia tukar ke injection gonad tu..  alhamdulillah sekali terus jadi... me dah byk kali sgt ambik clomid sampai nak muntah tiap kali telah.. buat pulak tersangkut kat tekak... tensen...
http://minanggunbeauty.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 18-8-2009 04:19 PM |All posts
18# zaida

mungkin betol jugakkan zaida...
nak dapat yg pertama,...punyalah susah..
adex pon makan clomid mmg x jalan...
lepas amik injection gonad-f...barulah leh peknen...selamat pon kuar twins jun 08...
http://adex-aieda.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-8-2009 12:56 PM |All posts
aku tak pregnant pong
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-8-2009 01:35 PM |All posts
20# iceng

dah check ke iceng? hhmm..tkpe la kita try lagi la ya. same wth mamy..tgh try la ni. igt nk try gak injection gonodotropin tu tp mcm takut la bila tau side effect dia..boleh miscarriage eh? huhuhu..nk tapi takut..

berapa kos injection tu ya? then kena inject skali je ke camne?
In time of test, family is best..
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-8-2009 11:47 AM |All posts
Saya pun ada didiagnos dgn PCOS dulu back in 2005.. jumpa ngan dr kt ampang puteri.
dan memang kalau lebih drp 3 cycles clomid...dia suggest kita stop dulu ambik clomid.. sbb kesan dia memang tak leh tahan.. maybe dosage yg mummy ambik rendah tu yg sampai byk tuh makan sehari..
pernah dr check telur hari ke 11 gituh.. dia kata dah cukup besar tapi tak kuar2 drp ovari..
dia kata telur malas..hehehe the fact is...PCOS ni hormon kita tak stable.

tapi saya tak teruskan ngan clomid..setelah 3 cycles saya stop dah cuba conceive naturally...dan saya go oversea selepas tu. Dr kt sini suggest guna metphormin utk PCOS.. dan saya ambik metphormin ( ubat diabetic) since March this year bersama-sama dgn routine exercise..utk turunkan berat badan...
dgn metphormin.. period stable..dan akhirnya saya sekrang 10 weeks pregnant.
saya pun tak jangka jugak..yg penting jgn stress sgt kot..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 20-8-2009 04:50 PM |All posts
22# csham

wah tahniah ya..syukurla kan dh pregnant..bestnye..

yeap..org pompuan ni mcm2 kekdahnya..hormon tk balance susah nk lekat la, stress la, mcm2 kan..mamy agree..the thing is STRESS. Mamy refer blk to klinik tu, dia cakap yes telur kecik is because imbalance hormone of stress and penat. So..dont worry be happy je la..do not think about it too much and it will effect kesuburan kita..automatically jd stress bila tk lekat2..leh suggest other supplement tak..e.g defolia & sedu arrow, multivitamin, acid folic..

tp igt nk try produk sendayu tinggi ni selain bg kecergasan badan supaya tk mudah letih, ia juga membantu menaikkan keghairahan bersama hubby..ye laklu asyik penat je mmg tkleh nk layan..hehehehe..
In time of test, family is best..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 21-8-2009 11:07 AM |All posts
err ada x ubat ilangkan stress? huhuhu...
~~ SHAKLEE ID NO.909718 ~~
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 25-8-2009 11:34 AM |All posts
24# budakbaik10

just dont think about it too much and enjoy every single day in yr life..dan jgn lupa berdoa dan minta daripada Nya..InsyaAllah..mamy pun tgh try for not thinking about it too much sb boleh mengganggu kesuburan kita..lalalalalalalallaa
In time of test, family is best..
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 25-4-2014 07:37 AM , Processed in 0.234424 second(s), 27 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top