CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 5468|Reply: 14

PERIOD, HAID, DATANG BULAN

[Copy link]

Rank: 8Rank: 8

Post on 19-1-2010 02:21 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam ... saya tak tau samada masalah saya ni saya letakkan di thread yg betul ker ... ianya tentang period ataupun datang bulan .... tanda tanda nak dtg bulan ade keluar tanda2 warna coklat kehitaman cam bertali sikit ... bila buang air kecil dia akan turut keluar ... masa ni dah di kira period ker ... boleh sembahyang lagi atau tidak, lepas tu ... bila nak habis period tu yg penghujung ... kala dah semakin cerah tapi masih ade keluar, dah boleh sembahyang tak ... kadang2 saya keliru ... tak taw boleh sembahyang atau tidak ....
Hug & Kisses
....My Friend .....
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 19-1-2010 02:33 PM |All posts
pnh tny ustazah bab nie..kata nye..tak leh solat sbb tuh dh dikira haid....tak tau lah u punya kes mcm mana..klo sesetnagh org..2-1 days b4 period..akan kuar tanda coklat2 tuh..so dh xleh solat dh sbb tuh dikira haid.ini based on apa yg rina tnya ustazah dulu laa sbb rina pun mengalami benda yg sama
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 19-1-2010 02:34 PM |All posts
masalah utama adik ialah datang bulan. rasanya sesuai letak bod kesihatan kot...
"Album terbaru Dato' Siti Nurhaliza #FRAGMEN di pasaran mulai 30 Jun 2014"
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 19-1-2010 02:35 PM |All posts
tp..rina rasa kita tgu reply dr yg lebih arif...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 19-1-2010 02:36 PM |All posts
ianyer juga berkaitan ngan agama ... sbb saya nak tanya boleh sembahyang ker idak ... bukan nak tanya aper penyakit yg saya hadapi ... okay ...
Hug & Kisses
....My Friend .....
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 19-1-2010 02:37 PM |All posts
terima kasih anizarina ...
Hug & Kisses
....My Friend .....
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 19-1-2010 03:00 PM |All posts
memang x boleh solat dah kalau keluar warna coklat...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 19-1-2010 03:04 PM |All posts
tak boleh solat..dan dikira period..
maafkan jika ku xsempurna
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 19-1-2010 03:19 PM |All posts
walaupn yg keluar warna coklat..sudah dikira haid dan selagi tak bersih walaupun secalit masih dikira dalam haid..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 19-1-2010 03:37 PM |All posts
br nk period ker..???/
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 19-1-2010 04:14 PM |All posts
br nk period ker..???/
sump81 Post at 19-1-2010 15:37


dah lebih sedekad akak ni period ... tapi masih musykil ... tu yg bertanya ... tak nak jadi keliru nak pasti kan ... sejak akhir2 ni akak mahu ikut cara yg betul ... tak nak main biar jer ...
Hug & Kisses
....My Friend .....
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 19-1-2010 04:24 PM |All posts
dah lebih sedekad akak ni period ... tapi masih musykil ... tu yg bertanya ... tak nak jadi keliru nak pasti kan ... sejak akhir2 ni akak mahu ikut cara yg betul ... tak nak main biar jer ...
kabintang Post at 19-1-2010 16:14


bila kabintang tau jer yang kabintang haid, dah x boleh sembahyang..
tanda2 coklat kehitaman tu pun dah x boleh sebab dah dikira haid..
bila habis pulak kena pastikan betol2 haid tu habis.
bila yakin dah suci dari haid, boleh mandi wajib dan sembahyang..
tapi bila malamnya darah keluar lagi, kena mandi wajib lagi lepas tu..
wallahu'alam..
Subhanallah..walhamdulillah..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 19-1-2010 08:06 PM |All posts
kalo ape yang keluar tu memang dah rutin setiap kali nak period maka confirm tu dah dikira sebahagian dari period so dah takleh solat.. macam buterfly cakap tu..kena pastikan betul2 bersih sbelum mandi wajib utk elak kena mandi 2,3 kali.. ustzah2 selalu pesan kalo ragu2 tunggu sehari semalam.. kalo dah memang tak de mandi je la..

masalah haid ni memang complicated.. baguih la rajin bertanya.. moga2 tak sesat jalan...
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 19-1-2010 08:49 PM |All posts
Post Last Edit by mbhcsf at 19-1-2010 20:52

what is normal to you ?
tu jer kot kalau  cairan/ discaj  yg awak ternagkan tu selalunya mendahului  cairan darah haid tu okay take it as  ( i dunno laa ni ) a part of  haid dah kan same goes bila cairan discaj darah  Akak tu nak habis still ada discaj yg brownish spots tu  ( tompokan / discaj ) so jgn mandi lagi sebab aawak was was so  selagi u tak  yakin . kalau dah sure mmg tak der  discaj tu dah then mandi wajib  .

rasanya lah. just take note la kot what is normal for you.

selalunya  just asking ya kalau  tak mengapa, yer - berapa hari yg bebetul cairan / bleeding tu?

cuma pastikan apa pattern discaj you kaa sebelum period semasa dan selepas.
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-1-2010 09:30 AM |All posts
terima kasih semua, saya dah faham ... bukan aper ... kadg asyik dok tunggu2 ... dah boleh ker belum ker ... tak per ... untuk perngetahuan kita bersama ...
Hug & Kisses
....My Friend .....
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 22-7-2014 11:16 PM , Processed in 0.231194 second(s), 26 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top