CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return to list New
View: 6630|Reply: 43

apa hukumnya merafak sembah

[Copy link]
Post time 25-6-2010 08:25 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

wlpn adat melayu mcm takda apa jer bila mrk merafak sembah, sambil menyebut Duli Yang Maha Mulia.....  tapi dari segi hukum boleh ke? jgn tanya hukum ni dgn pegawai agama sekeliling raja, tapi cuba tanya ulama2 yg berkecuali yg negara mrk takda sistem raja.
klu kita rasa pengikut rufaqa bersalah krn mengagung2kan abuya, maka org2 agama yg melakukan perbuatan merafak sembah kpd manusia lain juga adalah salah. perbuatan itu adalah salah wlpn mcm2 excuses diberikan oleh 'org2 agama di dlm istana'.

Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2010 06:56 PM | Show all posts | Share
Atas alasan apa raja berhak di gelar "yang maha mulia" ? Dia tak buat dosa ?  Apa yang dia buat yang menyebabkan dia perlu d sanjung sampai lagu tu sekali ?
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2010 12:37 AM | Show all posts | Share
jelas la haram. namun perlaksanaannya sukar amat.

kat perlis, baru2 nie ada perhimpunan ahli sunnah wal jamaah salafiyah satu nusantara.

yang mana raja perlis mengisytiharkan manhaj rasmi negeri perlis ialah ahli sunnah wal jamaah salafiyah( yg diejek sebagai wahabi).
dan mana ulamak salaf bebas mengajar di sini.

semasa nak menjemput ulamak2 dari seluruh nusantara tue, banyak berlaku masalah di mana ulamak takut sembah raja, maklumlah bab sembah2 nie masuk bab berat iaitu akidah.

last2 semua setakat salam saja.

dan sy bersyukur, raja perlis telah banyak melanggar protokol demi memastikan sunnah terus berkembang di perlis. banyak telah beliau memecah duli.

memang sporting raja perlis, semoga Tuhan terus meredhai usaha baginda. satu-satunya raja yg memperkenan ajaran salaf di negeri di malaysia.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-6-2010 11:23 AM | Show all posts | Share
jelas la haram. namun perlaksanaannya sukar amat.

kat perlis, baru2 nie ada perhimpunan ahli sunn ...
ussopp Post at 26-6-2010 00:37



'ulama2 istana' kata merafak sembah itu protokol, bukannya sembah betul2. sekadar adat warisan melayu lama.  alahai...very lame excuse.  

sama dgn raja siam. org islam kat sana pun klu mengadap raja depa kena kow tow mcm tu. Siam takpa la sbb negara kuffar. klu terpaksa lain la. sbb raja depa kafir.  tapi negara Msia ni org islam yg berkuasa, raja pun islam, pegawai2 istana pun islam. penasihat agama dlm istana pun islam. kenapa tak ubah adat2 yg berlawanan dgn agama?   dah lama sangat dah.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-6-2010 11:26 AM | Show all posts | Share
imagine kalau pengikut Ayah Pin buat mcm ni bila mengadap 'ketua kerajaan langit' nih.  sure kita anggap perbuatan ni sesat sesesat-sesatnya.  

Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2010 05:33 PM | Show all posts | Share
..nabi yg menerima wahyu dr allah saja kita hanya panggil utusan allah x de yang maha mulia,
inikan sultan yg asalnya mereka ni orang biasa mcm kita,klu mereka mati pun kain kapan ,kain putih macam orang miskin gak,
tu pasal esok kat akhirat allah kumpulkan dalam keadaan telanjang yg menunjukkan  manusia itu sama disisi allah yg membezakan hanyalah AMALAN KITA...
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 10:46 AM | Show all posts | Share
Ada kawan citer, Almarhamah Sultanah Kedah (isteri Sultan Abdul Halim yg pertama)
pernah buat sesi lawatan ketempat dia bekerja (hospital). Ketua jabatan siap ingatkan semua staf protokol di raja. Dia bg warning kat my fren berkali2 spy jgn lupa merafak sembah. Sebab dia tahu my fren x nak buat.

Sampai masanya, mereka beratur dan merafak sembah. Bila almarhamah sampai kat my fren, my fren sembunyi tangan dlm tudung. Dia x nak merafak sembah. Ketua jabatan siap jeling2, jegil2 biji mata. Tiba2 Almarhamah cakap.. tangan, tangan
Org sebelah kiri kanan dah gabrah. Takut tuanku murka. Tuanku cakap lagik minta tangan. Pastu dia kata, tangan, nak salam. Rupa2nya Tuanku nak salam

Rasanya raja2 x de masalah dgn protokol kuno ni. Eloklah digubal semula protokol2 yg bertetntangan dgn syariat. Saya percaya raja2 pun faham dan boleh terima. If i'm not mistaken, Sultan Pahang pun kalau bukan acara2 rasmi x de pun nak protokol bagai ni.

Kat skul anak me, tiap2 thn semasa acara penyampaian hadiah cemerlang, isteri tuanku bendahara akan menyampaikan hadiah. And sadly they must act according to the protocol. Murid2 yg naik ke pentas mmg kena merafak sembah semasa nak ambil hadiah. My son pun x terlepas dr melakukannya. Katanya, cikgu kata kena ikut adat.

Jap, i nak tanya, ulamak2 lain mcm Tuan guru Nik Aziz ke, kalau jumpa raja2 derang buat apa ek? Merafak jugakah?
Ada alternatif tak? Misalnya sekadar angguk kan kepala sedikit tanpa perlu angkat tangan menjunjung duli gitu? Next month they all ada majlis anugerah cemerlang ni.
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 10:56 AM | Show all posts | Share
Perlukah institusi raja nih semua ? Apa peranan mereka untuk rakyat ? Yang saya nampak fungsi utama mereka adalah perabih sumber negara dengan berboros tak hengat dunia aje !
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 11:17 AM | Show all posts | Share
Reply 8# blastoff

Yg tu no komen. Hang nak pi guling raja2 kah?  Arab pun ada raja. Ada baiknya kita dakwahkan raja2 spy mentaati Allah dan Rasul. Doakan mereka mendapat hidayah utk hidup dlm syariat yg dituntut agama
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 05:01 PM | Show all posts | Share
Perlukah institusi raja nih semua ? Apa peranan mereka untuk rakyat ? Yang saya nampak fungsi utama  ...
blastoff Post at 27-6-2010 10:56



    Waduh... steatment berani mati

Abis papa kedana la depa kalo tak beraja
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-6-2010 05:04 PM | Show all posts | Share
raja tu pemimpin, tak perlu buang.  pemimpin kena ada. cuma pemimpin perlu jadi role model, dan penasihat2 perlu menasihatkan perkara yg betul.
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 05:06 PM | Show all posts | Share
oh man, how i wish i can openly speak my mind on this.
well, at least i'm not a taxpayer. ;)
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 05:23 PM | Show all posts | Share
Reply 12# kucingblue


    Taxpayer jek
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 07:54 PM | Show all posts | Share
Duli Yang Maha Mulia; perkataan 'duli' = debu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 08:43 PM | Show all posts | Share
Assalamualaikum semuer,

Protokol yang di maksudkan di sini adalah utk 'menaikkan taraf' sesoghang.
Selalu nya pegawai protokol di ibaratkan 'lebey sudu dari kuah'.

Tetapi kita tidak tahu juga apa di belakang ceghiter pegawai protokol n Sultan2 tu.
Adakah mereka kena marah or tegur pabila protokol tidak di ikuti or di langgar or rakyat jelata???

Yang pasti, menyembah seseoghang tidak di benarkan di dalam Agama Islam.
Sehingga ada di dalam satu hadis menyatakan sekira di benarkan manusia menyembah manusia, akan di suruh sang isteri menyembah suami nya.

Pabila satu hari Rasulullah saw memasuki satu tempat yg di duduki olih para sahabar r.a.
Tiba tiba mereka bangun sebagai tanda menghormati baginda saw tetapi di teguri nya.

Waallahua'lam
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-6-2010 11:07 PM | Show all posts | Share
Assalamualaikum semuer,

Protokol yang di maksudkan di sini adalah utk 'menaikkan taraf' sesoghang ...
niceghost2005 Post at 27-6-2010 20:43



DYMM (Duli Yang Maha Mulia) patik pacal yg hina mohon ampun beribu-ribu ampun. Daulat Tuanku!

duli= debu tapak kaki
patik= ?
pacal = ?
daulat = ?

Patik pacal yang hina menyembah duli tuanku bermakna saya ini pacal yang hina menjunjung debu tapak kaki tuanku.  

tapi klu ditanya penasihat agama istana katanya itu sekadar protokol istana & tak bermaksud apa2.  boleh ke mcm tu? harap pd masa depan (mungkin 400 tahun lagi) akan ada org2 agama yg berkecuali mampu memberi nasihat yg betul & mengubah keadaan ini. Namun penghalang terbesar ialah orang2 agama yg melekat dlm istana itu sendiri.  mcm dlm cerita musang berjanggut (mufti istana) yg sembunyi dlm peti.   

Wallahualam.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-6-2010 11:12 PM | Show all posts | Share
Duli Yang Maha Mulia; perkataan 'duli' = debu.
Naru Post at 27-6-2010 19:54


sepatutnya kita semua merafak sembah Nabi Muhammad.  itu pun kita rasa ianya satu kesalahan besar.
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2010 12:08 AM | Show all posts | Share
Perlukah institusi raja nih semua ? Apa peranan mereka untuk rakyat ? Yang saya nampak fungsi utama  ...
blastoff Post at 27-6-2010 10:56



   
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2010 12:10 AM | Show all posts | Share
...pemimpim ni ada utk menjaga rakyat...
bukan kita nk jaga dia orang plak..
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2010 09:41 AM | Show all posts | Share
DYMM (Duli Yang Maha Mulia) patik pacal yg hina mohon ampun beribu-ribu ampun. Daulat Tuanku! ...
tobby Post at 27-6-2010 23:07



Assalamualaikum tobby,

Kalau teman sebut makna patik..............nanti ghamai yg terkezut plak.

Kakak teman dulu ada buat kajian akan makna 'patik' ini.
Ia membawak maksud 'anak anjing'.

Begitu lah kunon kunon nya betapa 'rendah' nya darjat rakyat marhain ini di hadapan Sultan.

Waallahua'lam
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2010 09:57 AM | Show all posts | Share
Assalamualaikum tobby,

Kalau teman sebut makna patik..............nanti ghamai yg terkezut  ...
niceghost2005 Post at 28-6-2010 09:41 AM



    patik tu sekadar penggunakan bahasa mengikut perubahan zaman.
    apakah patik sekarang bermakna 'anak anjing' atau bermakna 'saya"
    kalau patik sekarang ni bermakna 'anak anjing', memang penggunaannya ada masalah...

    macam juga perkataan ' Sembahyang "
    " Sembah Hyang" = sembah Dewa.
    tapi penggunaan sekarang : Sembahyang = Solat


   Begitu juga kata Wanita
   Wanita asal dari perkataan  betina ----> banita ----> wanita
   apakah perkataan wanita sekarang ni bermaksud betina atau sesuatu yang lebih tinggi martabatnya ?

tentang merafak sembah tu memang ada kontroversinya dan sepatutnya dihapuskan dari protokol..
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2010 11:01 AM | Show all posts | Share
Reply 1# tobby


    siapa sebenarnya sesat???
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2010 11:43 AM | Show all posts | Share
So... apa hangpa nak buat kalau ditakdirkan ke majlis upacara yg melibatkan raja2? Dan terpaksa berdepan pula dgn raja?
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2010 12:06 PM | Show all posts | Share
So... apa hangpa nak buat kalau ditakdirkan ke majlis upacara yg melibatkan raja2? Dan terpaksa berd ...
HOTlips Post at 28-6-2010 11:43



Kalau berdepan dgn mereka, berkata or berucap lah dgn perkataan yg baik baik.
Seperti saya, kami, tuanku.
Tak perlu angkat tangan menyembah bagai.
Sekadar tunduk kefaler sedikit tanda hormat or muliakan tetamu.

Komer tak tengok ker kaum lain lakukan pabila mengadap Sultan or Agung semasa penerimaan bintang di bumi??
Deme pung tak angkat tangan menyembah.
Hanya sekadar menundukkan kefaler tanda hormat.

Salam
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2010 12:09 PM | Show all posts | Share
So... apa hangpa nak buat kalau ditakdirkan ke majlis upacara yg melibatkan raja2? Dan terpaksa berd ...
HOTlips Post at 28-6-2010 11:43 AM



    hukum adat itu adalah HARUS kecuali ada dalil yang melarangnya...
    jadi mereka yang MENGHARAMKAN rafak sembah ini perlu memberi dalil yang melarangnya...

    apakah rafak sembah dengan menyusun jari di atas kepala ini membawa makna penyembahan manusia atau sekadar tanda hormat?

    Kalau rafak sembah dengan cara rukuk & sujud, memang dilarang...!!
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

4-5-2015 04:00 PM GMT+8 , Processed in 0.332656 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list