CARI Malay Forums

Title: Sejarah Kasut Aliph [Print]

Author: HangPC2    Time: 29-7-2010 10:29 AM
Title: Sejarah Kasut Aliph
Gila kasut Aliph


Oleh MOHD AZAM SHAH YAACOB

2010/06/13






IA cuma satu jenama kasut. Namun, hanya kerana tidak lagi dikeluarkan dan pernah menjadi satu jenama kasut tempatan popular di negara ini satu ketika dulu, ia kini menjadi buruan segelintir individu sebagai satu koleksi barangan yang sukar diperoleh.
Itulah yang berlaku pada jenama kasut Aliph, iaitu rangkaian kasut jenama tempatan paling diminati di kalangan remaja sekolah serta kumpulan muzik aliran ¡® rock kapak ¡¯ sekitar 1980-an hingga 1990-an.

Walaupun kini ada kalangan generasi muda yang langsung tidak mengenali, jauh sekali mendengar nama kasut berkenaan, bagi ¡®peminatnya¡¯ ia satu nostalgia, sekali gus mengimbas kembali zaman kebangkitan ¡®irama¡¯ rock selari dengan munculnya pelbagai kumpulan rock tanah air ketika itu.

Pengumpul koleksi kasut Aliph, Mohd Nazari Ibrahim, 37, berkata koleksi kasut Aliph sememangnya popular sekitar tahun berkenaan berikutan corak serta potongan bentuk kasut adalah paling terkini ketika itu.

Disebabkan itu juga, kasut terbabit memberi kesan kepada kebanyakan pelajar sekolah lewat tahun berkenaan, termasuk remaja yang terbabit dalam bidang muzik.

¡° Dulu tidak ada permainan video seperti kini dan kebanyakan masa dihabiskan dengan mendengar radio. Jadi disebabkan itu, muzik turut mewarnai kehidupan pada waktu itu.

IA cuma satu jenama kasut. Namun, hanya kerana tidak lagi dikeluarkan dan pernah menjadi satu jenama kasut tempatan popular di negara ini satu ketika dulu, ia kini menjadi buruan segelintir individu sebagai satu koleksi barangan yang sukar diperoleh.
Itulah yang berlaku pada jenama kasut Aliph, iaitu rangkaian kasut jenama tempatan paling diminati di kalangan remaja sekolah serta kumpulan muzik aliran ¡® rock kapak ¡¯ sekitar 1980-an hingga 1990-an.

Walaupun kini ada kalangan generasi muda yang langsung tidak mengenali, jauh sekali mendengar nama kasut berkenaan, bagi ¡® peminatnya ¡¯ ia satu nostalgia, sekali gus mengimbas kembali zaman kebangkitan ¡® irama ¡¯ rock selari dengan munculnya pelbagai kumpulan rock tanah air ketika itu.

Pengumpul koleksi kasut Aliph, Mohd Nazari Ibrahim, 37, berkata koleksi kasut Aliph sememangnya popular sekitar tahun berkenaan berikutan corak serta potongan bentuk kasut adalah paling terkini ketika itu.

Disebabkan itu juga, kasut terbabit memberi kesan kepada kebanyakan pelajar sekolah lewat tahun berkenaan, termasuk remaja yang terbabit dalam bidang muzik.

¡° Dulu tidak ada permainan video seperti kini dan kebanyakan masa dihabiskan dengan mendengar radio. Jadi disebabkan itu, muzik turut mewarnai kehidupan pada waktu itu.

¡° Oleh kerana muzik aliran rock kapak sangat popular dan pelbagai kumpulan rock mula tumbuh macam cendawan lepas hujan, semua orang termasuk remaja yang bersekolah mahu jadi rock dan ¡® beridentiti ¡¯ rock, ¡± katanya.

Menurutnya, kebanyakan remaja kampung sepertinya ketika itu selalu duduk menghabiskan masa dengan bermain gitar di tepi jalan mengikut rentak lagu kumpulan yang wujud seperti Search, SYJ dan Lefthanded.

Malah, disebabkan itu juga kebanyakan mereka mengikut pemakaian kumpulan rock ketika itu.

¡° Dulu, kalau tak simpan rambut panjang, pakai kemeja T dengan seluar jeans ketat memang tak sah.

¡° Jadi, disebabkan banyak kumpulan rock ketika itu memakai kasut Aliph, secara tidak langsung remaja ketika itu turut mengikut trend memakainya, ¡± katanya.

Menurut Mohd Nazari, hobi mengumpul kasut Aliph tersemai sejak 10 tahun lalu apabila dia terbabit dalam satu forum bagi mengenal pasti peralatan serta perkakasan yang digunakan kebanyakan kumpulan rock sekitar 1980-an dan 1990-an, sekali gus mengenali identiti ¡®rock¡¯ itu sendiri.

Setiap jenama serta fesyen pemakaian serta peralatan muzik digunakan kumpulan muzik lewat tahun berkenaan dikaji hinggalah timbulnya isu pemakaian kasut Aliph yang digunakan kebanyakan kumpulan muzik rock.

¡° Dulu kasut Aliph memang popular sama ada di kalangan orang dewasa mahupun pelajar sekolah. Sebabnya potongan serta bentuknya memang paling terkini dan mengikut cita rasa seperti seseorang yang berimej rock.

¡° Saya masih ingat lagi ketika zaman remaja, saya turut memiliki sepasang kasut Aliph jenis Hi-Cut. Kerana pengaruh penggunaannya ketika itu dan nostalgia yang masih belum pudar membuatkan saya mencari dan mengumpul kembali jenama berkenaan, ¡± katanya.

Demi mencari serta mengumpul koleksi berkenaan, dia yang berasal dari Tanjung Malim, Perak, mengakui ia memerlukan sedikit kesabaran dan penelitian selain perlu rajin bertanya.

Katanya, ada antara koleksi berkenaan sebenarnya mudah diperoleh di Internet berikutan ada pihak menjualnya, namun seseorang itu perlu pandai dan bijak untuk tawar menawar dan membuat perbezaan harga.

¡° Kalau di Internet, kadangkala harganya mencecah hingga puluhan ribu ringgit dan ini paling menguji seseorang itu.

¡° Seperti saya, kasut demikian tidak akan saya beli berikutan terlalu mahal dan cabaran bagi saya apabila mendapatkannya di kedai kasut yang wujud di pekan lama dengan harga jauh lebih murah,¡± katanya yang memiliki koleksi 10 pasang kasut Aliph pelbagai jenis, termasuk tiga jenis Teni yang dikeluarkan khusus untuk wanita.

Sementara itu, bagi Azizul Azmi Azhar, 29, yang berasal dari Batu Gajah, Perak, mengumpul koleksi kasut Aliph memberi kepuasan kepada dirinya berikutan faktor kesukaran mencarinya.

Katanya, sebagai pengumpul koleksi kasut Aliph, pantang baginya melihat atau mendengar jenama kasut berkenaan.

¡° Kalau saya berjalan ke mana-mana, perkara pertama yang selalu saya perhatikan adalah papan tanda kedai. Jika ada tertulis jenama Aliph, pasti saya berhenti dan tanya pemilik kedai sama ada mereka menyimpannya atau tidak.

¡° Malah, pernah satu ketika kerana teruja melihat papan tanda Aliph di sebuah kedai di Muar, Johor saya terus masuk dan meminta pemiliknya menyelongkar stor bagi mencari jika masih ada tersimpan. Sudahnya saya dihalau selepas terus mendesak pemilik kedai itu mencarinya, ¡± katanya.

Mempunyai pendapat sama seperti Mohd Nazari, Azizul Azmi mengakui tidak membeli kasut berkenaan dari mana-mana portal di Internet berikutan harganya yang kebiasaan berkali ganda lebih tinggi.

¡° Walaupun minat, tapi jika harganya tidak munasabah, saya tidak beli. Saya lebih suka mencarinya di pelusuk kedai lama sekitar pekan lama kerana cabaran untuk mencarinya membuatkan saya lebih puas.

¡° Kadangkala kasut ini juga terselit di kedai bundle tapi jarang jumpa kerana kebanyakan penjual bundle kini tahu kasut Aliph sangat sukar dijumpai dan mereka kebiasaannya turut meletakkan harga tinggi, ¡± katanya.

Menurutnya, kebanyakan pengumpul kasut Aliph sepertinya tidak memakai kasut berkenaan dan hanya menyimpannya sebagai koleksi peribadi.

¡° Kebanyakan kasut yang dibeli disimpan sebagai satu koleksi dan jarang ada pengumpul memakainya.

¡° Kalau ada pun, ia dipakai untuk tujuan tertentu dan dalam tempoh singkat saja kerana khuatir ia rosak, ¡± katanya.


- Harian Metro -



Author: HangPC2    Time: 29-7-2010 10:39 AM





Sources : http://www.flickr.com/photos/28488/



Author: HangPC2    Time: 29-7-2010 11:04 AM
Post Last Edit by HangPC2 at 29-7-2010 11:06

















Sources : http://www.muzikrock.com/foto/aliph/index.html


http://mata-kucing.blogspot.com

http://rockterusrock.blogspot.com




Author: HangPC2    Time: 29-7-2010 11:15 AM









Sources : http://jambeso.multiply.com/phot ... hoe_for_80s_Rockers



Author: bluezink    Time: 29-7-2010 11:29 AM
kira da masok muzium laa  kasot neh
Author: kuntau    Time: 29-7-2010 11:39 AM
rock kapak memang tak bule dipisahkan dengan Aliph.
Author: Alxeydiena3699    Time: 29-7-2010 12:41 PM
xpernah jmpa pun kasut ni dulu...
Author: shazaz    Time: 29-7-2010 02:15 PM
masa tu Nike buat kasut stail ni dulu.Nike terminator,tahun 1984-85.harga pun dekat2 rm200.masa tahun 80an 200 lebih kurang 500 la sekarang ni.aliph menjadi pilihan pasal design n material hampir sama dan harga masa tu range dari RM39.90 to RM59.90.Kasut golongan berpendapatan rendah yang tak mampu beli nike terminator.aku pun pakai gak.
Author: jegadesh    Time: 29-7-2010 02:28 PM
ada di pasaran skrg?
Author: zorokencoro    Time: 29-7-2010 02:34 PM
huhuhuh nasib baik betul2 sejarah dan fakta.......ingatkan nak kaitkan aliph ni dengan konspirasi freemason ke dajjal ke........
naik malas aku nak baca thread2 seumpama nie kerana kebanyakkannya mesti nak kaitkan dengan konspirasi konon2.......

anyway aku x mampu pakai aliph ni dulu...aku pakai BM 2000 atau carefree atau cap penguin je....hehehehehehehe
Author: ctaz    Time: 29-7-2010 02:34 PM
huyooooo....time rock kapak dulu2 nih...kasut idaman nih..........
Author: epal59    Time: 29-7-2010 02:49 PM
1st time dengar psl kasut ni...thx TT
Author: Kilokahn    Time: 29-7-2010 03:39 PM
kasut sekolah aliph pun ada jugak dulu... lagi mahal dari BM2000. dulu RM30 lebih camtu.. mintak mak belikan..
Author: mofisa    Time: 29-7-2010 04:02 PM
huiyyyooo...pemes tu jambeso..
nak sainn...
Author: larikesurga    Time: 29-7-2010 04:12 PM
tak penah tau pon pasal alip nih...camne pon..tengkiu share..
Author: sw00sh    Time: 29-7-2010 04:13 PM
dulu kalau beli kasut aliph dpt hadiah bekas air....pegi sekolah bekal air guna bekas tu dan berlagak ngan kwn2..nanti kalu jumpa bekas tu boleh la tepek gambar kat sini
Author: HangPC2    Time: 29-7-2010 04:47 PM
Sime Darby pun ada keluar jenama baru tapi minyak masak lah jenama '' ALIF ''
Author: HangPC2    Time: 29-7-2010 04:47 PM
dulu kalau beli kasut aliph dpt hadiah bekas air....pegi sekolah bekal air guna bekas tu dan berlaga ...
sw00sh Post at 29-7-2010 16:13



nanti tepek kat sini....
Author: sw00sh    Time: 29-7-2010 04:51 PM
nanti tepek kat sini....
HangPC2 Post at 29-7-2010 16:47



   kena carik dulu...tak tau mak simpan kat maner
Author: keane    Time: 29-7-2010 05:20 PM
dulu aku ada 2 pasang kasut aliph...
aliph hi-cut dan aliph search
ntah mana hilang kasut tu..kalau aku tau ada sentimental value gerenti aku simpan
Author: nurkasih74    Time: 29-7-2010 05:24 PM
dulu yg glamer BATA, pastu kira jenama ALIPH ni melengkapi  huru jawi aliph ba ta le ni..
Author: kucingTomey    Time: 29-7-2010 07:15 PM
barang rare ni
Author: mysweetisha    Time: 29-7-2010 07:19 PM
festime tau pasal jenama kasut aliph nie..
Author: sw00sh    Time: 29-7-2010 07:30 PM
festime tau pasal jenama kasut aliph nie..
mysweetisha Post at 29-7-2010 19:19



   mesti generasi baru ni....generasi yg kenal aliph ni comfirm sempat merasai zaman kegemilangan rock kapak....
Author: matdue77    Time: 29-7-2010 08:21 PM
Perghh..... nostalgia kasut nih...
Author: sekngucing    Time: 29-7-2010 08:22 PM
aku kenal kasut ni tp masa tu masih budak2
-tgok je budak besar2 pakai
Author: danedzya    Time: 29-7-2010 09:15 PM
skang kasut nie dah jadi rare item dah...
saper banyak duit dulu boleh tempah kasut leggen kat pertama complex...
kalo takda duit pakai Aliph jer laa...janji ROOAAACCCKKK!!!!


Author: daun_hijau    Time: 29-7-2010 10:12 PM
ada gak nampak org jual kasut aliph ni kat blog. ingatkan kasut aper lar. rupanya ada value jgk
Author: marjono    Time: 29-7-2010 11:01 PM
aku pakai kasut  Fung Keong jer..
Author: KimoraHakim    Time: 30-7-2010 12:13 AM
aku sudah hampir terlupa pasal kasut ni...dulu2 jenama kasut ni memang hebat..memang top..kalah nike kat malaysia ni..sebabnya harga murah, semua mampu pakai...
Author: keane    Time: 30-7-2010 12:36 AM
pakai kasut aliph...baju stail western yg ada corak batik kat bahu...seluar pulak brand kakachi yg fit...perghhh rock kapak beb
Author: dragger    Time: 30-7-2010 12:48 AM
Aliph... kasut sekolah aku masa skolah rendah dulu... hohoohoho... klau aku simpan smpai skang la kasut tu mau jadi "collector edition" tu...
Author: rizmal    Time: 30-7-2010 03:54 AM
kasut ni skrg ni ade lg ke?mcm smart je,,,hi cut ni~...sekali sekala nk gk ber hi-cut,br ade style..hee
Author: HangPC2    Time: 30-7-2010 07:49 AM
dulu awal 90an pun aku ada pakai ALIPH Low cut punya... ntah mana simpan kasut tuh....
Author: sw00sh    Time: 30-7-2010 10:28 AM
aku rasa kasut sekolah aku masih ada dlm stor...balik nanti mesti carik..x sangka aliph akan jadi rare item...x sangka jugak brand yg famous ni mampu bertahan seketika jer
Author: patt_sue    Time: 30-7-2010 10:46 AM
kasut untuk mat rock kapak
Author: HangPC2    Time: 30-7-2010 12:13 PM





http://www.flickr.com/photos/21678172@N05/



Author: BudakSkema    Time: 30-7-2010 02:05 PM
hahaa. aku ingt men2 sal kasut ni. skali mmg nostalgia ma
Author: lkick2113    Time: 30-7-2010 03:11 PM
kasut ni memang berkualiti....... lama x nampak org pakai.... ade production lg ke???
Author: HangPC2    Time: 30-7-2010 04:33 PM
Post Last Edit by HangPC2 at 5-8-2010 13:02

Sime Darby Footwear dah lama menamatkan produksi kasut nih...
Author: d34n    Time: 31-7-2010 04:41 PM
dulu kalau beli kasut aliph dpt hadiah bekas air....pegi sekolah bekal air guna bekas tu dan berlaga ...
sw00sh Post at 29-7-2010 16:13

nostalgia sgguh... aku pong beli kasut aliph ni time skolah dulu, dpt bekas air kaler ijo...
pastu kengkawan minum air dari bekas air tu kata ada rasa kasut..
anyway aku beli hi cut cengginih...


Author: HangPC2    Time: 31-7-2010 04:44 PM
rasanya Sime Darby kena hidupkan balik Jenama kasut nih.... pasaran untuk jualan kasut dimalaysia amat menguntungkan.....
Author: sw00sh    Time: 1-8-2010 10:59 AM
rasanya Sime Darby kena hidupkan balik Jenama kasut nih.... pasaran untuk jualan kasut dimalaysia am ...
HangPC2 Post at 31-7-2010 16:44



   sokong 200%
Author: CahayaAina    Time: 1-8-2010 12:01 PM
wahh khazanah negara ni
Author: RedDevils    Time: 2-8-2010 09:53 AM
Hahaha...dulu aku pun ada kasut ni kalau tak silap...
Time kecik2 dulu aku ingat aku ada 3 pasang kasut:

1.kasut aliph ni.
2.kasut nike
3.kasut pro jog
Author: sw00sh    Time: 2-8-2010 09:58 AM
patut ada org buat muzium pasal kasut ni
Author: dzaraa    Time: 2-8-2010 11:25 AM
hmm saper yg tk pernah dgr tentang kasut ni, maybe korang masih lagi..kecik2..dan atau pun tak wujud lagi, ataupun....korang mungkin anak2 owg kayo2....
Author: HangPC2    Time: 3-8-2010 03:33 PM
zaman 80an orang tak pandang sangat kasut Nike dan Diadora.....
Author: edmundo    Time: 3-8-2010 03:53 PM
Aku mcm teringst dulu kecik2 beli kasut skolah aliph tp yg low cut standard punye.
Time tgh zmn tu, kasut sekolah yg zip zap rmai budak suka sbb ade skli refektor cahaya.

Mcm..brand pallas... bata... dgn BM2000..
Author: pisang69    Time: 3-8-2010 03:55 PM
setuju kalo kasut ALiph di Rebranding balik....kuarkan balik design2 lama....dan design2 terkini berdasarkan pd trend skrg ni...Kasut Crocs yg nampak Hodoh pun bleh laku...apatah lg design klasik camni....
Author: creep_bite    Time: 4-8-2010 11:20 AM
aku pun dulu suka pki kasut aliph ni...design dia ala2 reebook pun ada...
Author: sw00sh    Time: 4-8-2010 06:54 PM
aku pun dulu suka pki kasut aliph ni...design dia ala2 reebook pun ada...
creep_bite Post at 4-8-2010 11:20



   masa tu reebok yg paling mahal...
Author: HangPC2    Time: 4-8-2010 11:14 PM
Reebok dulu macam Nike zaman sekarang nih....
Author: HangPC2    Time: 5-8-2010 12:50 PM
Persatuan Peminat Kasut ALIPH SeMalaysia


http://www.facebook.com/group.ph ... 91610974&v=info



Author: HangPC2    Time: 5-8-2010 01:01 PM



Author: sw00sh    Time: 11-8-2010 09:13 AM
gile lah...siap ada fan club tu
Author: troy_kitaro    Time: 20-8-2010 11:29 AM
skali2 tgk design die mcm nike airforce yg dlm citer gila2 remaja
Author: tundahgulana    Time: 20-8-2010 12:20 PM
tabik lah kat peminat aliph ni...
dah le susah nak cari....
nak menjaganya pun mesti susah gak...
kasut camni kalau dah lama, mmg koyak punya...

sempat pakai kasut aliph utk kasut skolah je...
kasut yg mat rock pakai mahai...
Author: 2tigapuluh2    Time: 20-8-2010 12:33 PM
aliph, bata, pallaz, penguin...ni kasut zaman sekolah dulu2. patut buat muzium kasut kat malaysia ni. Shoes and Pop Culture
Author: HangPC2    Time: 21-8-2010 01:20 PM
aliph, bata, pallaz, penguin...ni kasut zaman sekolah dulu2. patut buat muzium kasut kat malaysia ni ...
2tigapuluh2 Post at 20-8-2010 12:33



aku setuju.......
Author: chubbyza    Time: 22-8-2010 03:40 AM
CANTIK!!!!!!
Author: ice98    Time: 24-8-2010 04:48 PM
rasenye aku skolah  darjah satu pakai kasut cap ALIPH nih....
Author: Mr_Nenas    Time: 26-8-2010 10:54 AM
tahun lepas masa konsert lefthanded kat stadium merdeka ade ler satu geng mamat nih dari mana ntah tapi semua dalam geng tu pakai kasut aliph..memang terbaek ler kasut diorang tuu elok lagi..aku punye aliph dah ancur dah..
Author: Mr_Nenas    Time: 26-8-2010 10:55 AM
reebok ade kasut mekel jeksen yg butang2 tuu..
Author: sepaileman    Time: 26-8-2010 02:51 PM
jambeso ni kenalan aku orang kuala kangsar...kawan baik dgn abg aku...dia ada join forum jugak tapi forum cari tak tau la dia masuk ke tak...keja dekat tjg malim...

pernah dia cerita dia suruh tokey cina selongkar stor dia...jumpa 3-4 kotak kasut aliph duk dlm kotak

kalau dia pegi memana kedai kasut mesti dia tanya tokey tu kasut aliph ada lagi ke tak
Author: snipersnake    Time: 8-9-2010 04:38 PM
ada sekali pencurik masuk rumah aku, abis kasut sekolah aliph aku kena bedal. esok pi skolah pakai selipar
Author: tinbeskut    Time: 13-9-2010 01:32 AM
kawan tak mampu pakai Aliph, hanya mampu pakai penguin ngan FKR je nak gi sekolah..
Author: HangPC2    Time: 25-9-2010 03:27 PM

Author: Asdira    Time: 26-9-2010 12:55 AM
pernah tgk pakcik2 as pakai kasut ni..
rock kapak..
Author: HangPC2    Time: 26-9-2010 07:22 PM













Sources : http://azuramengamuk.activeboard.com/




Author: HangPC2    Time: 30-9-2010 02:04 PM


Persatuan Peminat Kasut ALIPH SeMalaysia

http://www.facebook.com/group.php?gid=262791610974



Author: kesempitan    Time: 1-10-2010 12:52 AM
nostalgia sgguh... aku pong beli kasut aliph ni time skolah dulu, dpt bekas air kaler ijo...
...

http://1.bp.blogspot.com/_olgwJx6ZZ8U/SwX4kY2YUVI/AAAAAAAAAxc/G4i4wPVrdes/s320/ALIPH3.JPG
d34n Post at 31-7-2010 16:41





ni kasut sekolah aku dulu
Author: arddoy    Time: 2-10-2010 01:26 AM
aku dapat kasut aliph ni hadiah drp arwah abah aku lepas UPSR... rindu sgt dgn arwah abah...
Author: HangPC2    Time: 10-10-2010 10:45 AM

Author: HangPC2    Time: 12-10-2010 12:02 PM



















Sources : http://kutipanbundle.blogspot.com/



Author: HangPC2    Time: 23-10-2010 09:23 PM
Mohd Nazari collects shoes of rock stars for the fun of it



Tuesday October 12, 2010


By CHARLES FERNANDEZ
charlesf@thestar.com.my



COLLECTING shoes is often said to be a woman¡¯s passion, but Mohd Nazari Ibrahim, 37, of Tanjung Malim begs to differ.

Mohd Nazari has shoes of all sizes and colours and most of them are either too small or too big for his feet.

He developed a passion for the Aliph brand and started collecting the shoes as a hobby after he attended a music/jam session by the 1980s music groups ¡ª SYJ, Lefthanded, Search and the Bumiputra Rockers.




Collection for life : Mohd Nazari with some of the signatured vintage Aliph shoes.



These groups had one thing in common ¡ª they all wore Aliph during the height of their fame from 1980 to 1992 and this was when Mohd Nazari, who was also wearing an Aliph pair then, decided on the hobby.

He said he remembered the days when these groups came out and threw Aliph shoes towards the fans at the end of their shows.

The Aliph was a popular brand in the 1980s.

¡° I had friends who thought it was a crazy idea but now they say it is indeed a rare hobby and not many are into it. There are those collecting shoes but none into exclusive Aliph brands, ¡¯¡¯ said the executive.

Mohd Nazari said he started collecting Aliph shoes seriously after he got an autographed pair of Amy¡¯s from Search 10 years ago and there was no turning back since.




Cool pair : One of the earlier Aliph designs.



¡° I have now more than 50 pairs, which have been sourced from all nooks and corners. These days I try to get them online. It is just a passion I grew up with, ¡¯¡¯ said Mohd Nazari

He said there was one Chinese businessman who offered RM15,000 for the Amy Search shoes but Mohd Nazari turned it down as his intention was to add to his collection and not reduce the number.

Mohd Nazari said Aliph was quite popular those days although it had to compete with other types of shoes such as the hi-cut Fung Keong school shoes and the more popular Badminton Master from Bata.

¡° I thought of Aliph then because every ¡° Mat Rock ¡± had a pair and it was easier to collect from those who were tired of them, ¡¯¡¯ said Mohd Nazari.

When asked how long he was going to carry on with this hobby, Mohd Nazari just smiled and shrugged his shoulders.



- The Star -



Author: HangPC2    Time: 2-11-2010 11:09 AM





Author: snipersnake    Time: 3-11-2010 11:12 AM
sime darby yg buat aliph nih. sebb management lingkup, depa jadk distributor for Nike, time tuh Nike tkder rep Malaysia lagik.
Author: bisikan85    Time: 5-11-2010 11:50 PM
spe ada kasut aliph yg nk d jual
tlong infom2 sya bro...
Author: loladoilies    Time: 7-11-2010 01:50 PM
smart jugak design dia kan, huhu
Author: zacko_inc    Time: 7-11-2010 11:13 PM
aku dulu dapat kasut nih free.. gempak pakai nih.. bapak aku dapat sponsor untuk pertandingan payung terjun... siap ader iklan lagi... aku tak simpan la iklan tuh kalo tak boleh tampal kat sini
Author: bisikan85    Time: 19-11-2010 12:33 PM
Reply 75# HangPC2


    ni brapa nak tolak
Author: bisikan85    Time: 19-11-2010 12:34 PM
brapa nk tolak kasut ni
Author: MengkuduMasam    Time: 19-11-2010 09:40 PM
jaman skolah dulu kalo org tanye kasut skolah jenis ape... dgn bangga nya aku jawab " alaa kasut aliph jer.."

masuk skloah menengah kasut penguin plak pemes.. pastu palas jazz
Author: bisikan85    Time: 9-1-2011 03:34 PM
kasut ni jual lagi klu ada bgthu ya
Author: muor76    Time: 9-1-2011 08:49 PM
sape nak beli kasut aliph sile ler tgk kat mudah dan facebook
Author: TulenBang    Time: 9-1-2011 09:34 PM
ape la sime darby nie..slalu salah marketing strategi...
Author: sayapghaib    Time: 11-1-2011 10:07 AM
Post Last Edit by sayapghaib at 11-1-2011 10:09

Kasut Zaman Breakdance ni.Dulu kat rumah ada satu kaler merah.
Author: sekngucing    Time: 11-1-2011 11:05 AM
wooo jgan salahkan sime darby okkk eheheh
-sekarang kami menuju ke arah produk2 makanan mcm minyak masak dan jus2
-selain mengedar kereta ford
-aku pun sedih/terkilan pasal kasut ni dah tarak, tp manusia ni selalu hargai sesuatu tu selepas kehilangannya kan?
Author: sekngucing    Time: 11-1-2011 11:06 AM
wooo jgan salahkan sime darby okkk eheheh
-sekarang kami menuju ke arah produk2 makanan mcm minyak masak dan jus2
-selain mengedar kereta ford
-aku pun sedih/terkilan pasal kasut ni dah tarak, tp manusia ni selalu hargai sesuatu tu selepas kehilangannya kan?
Author: sellie003    Time: 11-1-2011 03:48 PM
Mmg nostalgia rock kasut nih... masa tuh zmn bebudak nengok aje mat2 rock pakai...
Author: HangPC2    Time: 14-1-2011 12:56 AM
harap kasut Aliph akan kembali di pasaran.....
Author: HangPC2    Time: 14-1-2011 12:59 AM
ape la sime darby nie..slalu salah marketing strategi...
TulenBang Post at 9-1-2011 21:34


Pernas Sime Darby buat Bisnes selalu tak lama.... ada yang rugi... makan duit lah tuh......
Author: budaksepi    Time: 14-1-2011 09:31 AM
pnah tgk band search pakai......
Author: HangPC2    Time: 31-1-2011 10:37 AM



Author: narizman    Time: 5-2-2011 06:02 PM
Dulu aku ada sepasang kasut Aliph Blue THUNDER. Jenis kasut jogging yang tak hi-cut.
Ke manalah pegi kasut tu .....
Author: bbalik    Time: 4-3-2011 09:12 AM
tak pernah nampak pun kat pasaran... jual kat outlet sendiri jer kot, tak masuk pasaraya...
Author: HangPC2    Time: 5-5-2011 06:50 PM

Author: rockkapak    Time: 5-5-2011 10:36 PM
wa ada satu .. sayang siyal.. dulu beli murah ajer.. skrg mak oii sampai 3-4 ratus hengget .. menyosal dulu wa tak borong byk2 .. cuma ade modeh highcut ajer.. kalau nak carik murah2 kena gi kampung2 kedai pekan koboi still ada lagik stok lama...
Author: Ibnu_Sina01    Time: 6-5-2011 05:37 PM
ooi kasut nih.. zaman abang aku nih.. nak beli kasut macam nih dulu... kena pakai duit sendiri ler..




Welcome CARI Malay Forums (http://mforum2.cari.com.my/) Powered by Discuz! X2.5