CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234567Next
Return Post new threads
Show: 52496|Reply: 166

Sejarah Kasut Aliph

[Copy link]

Conqueror

EVO7 Limited Edition

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 29-7-2010 10:29 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Gila kasut Aliph


Oleh MOHD AZAM SHAH YAACOB

2010/06/13






IA cuma satu jenama kasut. Namun, hanya kerana tidak lagi dikeluarkan dan pernah menjadi satu jenama kasut tempatan popular di negara ini satu ketika dulu, ia kini menjadi buruan segelintir individu sebagai satu koleksi barangan yang sukar diperoleh.
Itulah yang berlaku pada jenama kasut Aliph, iaitu rangkaian kasut jenama tempatan paling diminati di kalangan remaja sekolah serta kumpulan muzik aliran rock kapak sekitar 1980-an hingga 1990-an.

Walaupun kini ada kalangan generasi muda yang langsung tidak mengenali, jauh sekali mendengar nama kasut berkenaan, bagi peminatnya ia satu nostalgia, sekali gus mengimbas kembali zaman kebangkitan irama rock selari dengan munculnya pelbagai kumpulan rock tanah air ketika itu.

Pengumpul koleksi kasut Aliph, Mohd Nazari Ibrahim, 37, berkata koleksi kasut Aliph sememangnya popular sekitar tahun berkenaan berikutan corak serta potongan bentuk kasut adalah paling terkini ketika itu.

Disebabkan itu juga, kasut terbabit memberi kesan kepada kebanyakan pelajar sekolah lewat tahun berkenaan, termasuk remaja yang terbabit dalam bidang muzik.

Dulu tidak ada permainan video seperti kini dan kebanyakan masa dihabiskan dengan mendengar radio. Jadi disebabkan itu, muzik turut mewarnai kehidupan pada waktu itu.

IA cuma satu jenama kasut. Namun, hanya kerana tidak lagi dikeluarkan dan pernah menjadi satu jenama kasut tempatan popular di negara ini satu ketika dulu, ia kini menjadi buruan segelintir individu sebagai satu koleksi barangan yang sukar diperoleh.
Itulah yang berlaku pada jenama kasut Aliph, iaitu rangkaian kasut jenama tempatan paling diminati di kalangan remaja sekolah serta kumpulan muzik aliran rock kapak sekitar 1980-an hingga 1990-an.

Walaupun kini ada kalangan generasi muda yang langsung tidak mengenali, jauh sekali mendengar nama kasut berkenaan, bagi peminatnya ia satu nostalgia, sekali gus mengimbas kembali zaman kebangkitan irama rock selari dengan munculnya pelbagai kumpulan rock tanah air ketika itu.

Pengumpul koleksi kasut Aliph, Mohd Nazari Ibrahim, 37, berkata koleksi kasut Aliph sememangnya popular sekitar tahun berkenaan berikutan corak serta potongan bentuk kasut adalah paling terkini ketika itu.

Disebabkan itu juga, kasut terbabit memberi kesan kepada kebanyakan pelajar sekolah lewat tahun berkenaan, termasuk remaja yang terbabit dalam bidang muzik.

Dulu tidak ada permainan video seperti kini dan kebanyakan masa dihabiskan dengan mendengar radio. Jadi disebabkan itu, muzik turut mewarnai kehidupan pada waktu itu.

Oleh kerana muzik aliran rock kapak sangat popular dan pelbagai kumpulan rock mula tumbuh macam cendawan lepas hujan, semua orang termasuk remaja yang bersekolah mahu jadi rock dan beridentiti rock, katanya.

Menurutnya, kebanyakan remaja kampung sepertinya ketika itu selalu duduk menghabiskan masa dengan bermain gitar di tepi jalan mengikut rentak lagu kumpulan yang wujud seperti Search, SYJ dan Lefthanded.

Malah, disebabkan itu juga kebanyakan mereka mengikut pemakaian kumpulan rock ketika itu.

Dulu, kalau tak simpan rambut panjang, pakai kemeja T dengan seluar jeans ketat memang tak sah.

Jadi, disebabkan banyak kumpulan rock ketika itu memakai kasut Aliph, secara tidak langsung remaja ketika itu turut mengikut trend memakainya, katanya.

Menurut Mohd Nazari, hobi mengumpul kasut Aliph tersemai sejak 10 tahun lalu apabila dia terbabit dalam satu forum bagi mengenal pasti peralatan serta perkakasan yang digunakan kebanyakan kumpulan rock sekitar 1980-an dan 1990-an, sekali gus mengenali identiti rock itu sendiri.

Setiap jenama serta fesyen pemakaian serta peralatan muzik digunakan kumpulan muzik lewat tahun berkenaan dikaji hinggalah timbulnya isu pemakaian kasut Aliph yang digunakan kebanyakan kumpulan muzik rock.

Dulu kasut Aliph memang popular sama ada di kalangan orang dewasa mahupun pelajar sekolah. Sebabnya potongan serta bentuknya memang paling terkini dan mengikut cita rasa seperti seseorang yang berimej rock.

Saya masih ingat lagi ketika zaman remaja, saya turut memiliki sepasang kasut Aliph jenis Hi-Cut. Kerana pengaruh penggunaannya ketika itu dan nostalgia yang masih belum pudar membuatkan saya mencari dan mengumpul kembali jenama berkenaan, katanya.

Demi mencari serta mengumpul koleksi berkenaan, dia yang berasal dari Tanjung Malim, Perak, mengakui ia memerlukan sedikit kesabaran dan penelitian selain perlu rajin bertanya.

Katanya, ada antara koleksi berkenaan sebenarnya mudah diperoleh di Internet berikutan ada pihak menjualnya, namun seseorang itu perlu pandai dan bijak untuk tawar menawar dan membuat perbezaan harga.

Kalau di Internet, kadangkala harganya mencecah hingga puluhan ribu ringgit dan ini paling menguji seseorang itu.

Seperti saya, kasut demikian tidak akan saya beli berikutan terlalu mahal dan cabaran bagi saya apabila mendapatkannya di kedai kasut yang wujud di pekan lama dengan harga jauh lebih murah, katanya yang memiliki koleksi 10 pasang kasut Aliph pelbagai jenis, termasuk tiga jenis Teni yang dikeluarkan khusus untuk wanita.

Sementara itu, bagi Azizul Azmi Azhar, 29, yang berasal dari Batu Gajah, Perak, mengumpul koleksi kasut Aliph memberi kepuasan kepada dirinya berikutan faktor kesukaran mencarinya.

Katanya, sebagai pengumpul koleksi kasut Aliph, pantang baginya melihat atau mendengar jenama kasut berkenaan.

Kalau saya berjalan ke mana-mana, perkara pertama yang selalu saya perhatikan adalah papan tanda kedai. Jika ada tertulis jenama Aliph, pasti saya berhenti dan tanya pemilik kedai sama ada mereka menyimpannya atau tidak.

Malah, pernah satu ketika kerana teruja melihat papan tanda Aliph di sebuah kedai di Muar, Johor saya terus masuk dan meminta pemiliknya menyelongkar stor bagi mencari jika masih ada tersimpan. Sudahnya saya dihalau selepas terus mendesak pemilik kedai itu mencarinya, katanya.

Mempunyai pendapat sama seperti Mohd Nazari, Azizul Azmi mengakui tidak membeli kasut berkenaan dari mana-mana portal di Internet berikutan harganya yang kebiasaan berkali ganda lebih tinggi.

Walaupun minat, tapi jika harganya tidak munasabah, saya tidak beli. Saya lebih suka mencarinya di pelusuk kedai lama sekitar pekan lama kerana cabaran untuk mencarinya membuatkan saya lebih puas.

Kadangkala kasut ini juga terselit di kedai bundle tapi jarang jumpa kerana kebanyakan penjual bundle kini tahu kasut Aliph sangat sukar dijumpai dan mereka kebiasaannya turut meletakkan harga tinggi, katanya.

Menurutnya, kebanyakan pengumpul kasut Aliph sepertinya tidak memakai kasut berkenaan dan hanya menyimpannya sebagai koleksi peribadi.

Kebanyakan kasut yang dibeli disimpan sebagai satu koleksi dan jarang ada pengumpul memakainya.

Kalau ada pun, ia dipakai untuk tujuan tertentu dan dalam tempoh singkat saja kerana khuatir ia rosak, katanya.


- Harian Metro -


1

View rating log

Reply

Props Report

Conqueror

EVO7 Limited Edition

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 29-7-2010 10:39 AM |All posts
Reply

Props Report

Conqueror

EVO7 Limited Edition

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 29-7-2010 11:04 AM |All posts
Reply

Props Report

Conqueror

EVO7 Limited Edition

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 29-7-2010 11:15 AM |All posts
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 29-7-2010 11:29 AM |All posts
kira da masok muzium laa  kasot neh
    
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 29-7-2010 11:39 AM |All posts
rock kapak memang tak bule dipisahkan dengan Aliph.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 29-7-2010 12:41 PM |All posts
xpernah jmpa pun kasut ni dulu...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 29-7-2010 02:15 PM |All posts
masa tu Nike buat kasut stail ni dulu.Nike terminator,tahun 1984-85.harga pun dekat2 rm200.masa tahun 80an 200 lebih kurang 500 la sekarang ni.aliph menjadi pilihan pasal design n material hampir sama dan harga masa tu range dari RM39.90 to RM59.90.Kasut golongan berpendapatan rendah yang tak mampu beli nike terminator.aku pun pakai gak.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 29-7-2010 02:28 PM |All posts
ada di pasaran skrg?
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 29-7-2010 02:34 PM |All posts
huhuhuh nasib baik betul2 sejarah dan fakta.......ingatkan nak kaitkan aliph ni dengan konspirasi freemason ke dajjal ke........
naik malas aku nak baca thread2 seumpama nie kerana kebanyakkannya mesti nak kaitkan dengan konspirasi konon2.......

anyway aku x mampu pakai aliph ni dulu...aku pakai BM 2000 atau carefree atau cap penguin je....hehehehehehehe
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 29-7-2010 02:34 PM |All posts
huyooooo....time rock kapak dulu2 nih...kasut idaman nih..........
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 29-7-2010 02:49 PM |All posts
1st time dengar psl kasut ni...thx TT
Reply

Props Report

Survivor

Goldmember

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 29-7-2010 03:39 PM |All posts
kasut sekolah aliph pun ada jugak dulu... lagi mahal dari BM2000. dulu RM30 lebih camtu.. mintak mak belikan..
www.supermotardsupplies.com
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 29-7-2010 04:02 PM |All posts
huiyyyooo...pemes tu jambeso..
nak sainn...
oppa gangbang style!!
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 29-7-2010 04:12 PM |All posts
tak penah tau pon pasal alip nih...camne pon..tengkiu share..
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 29-7-2010 04:13 PM |All posts
dulu kalau beli kasut aliph dpt hadiah bekas air....pegi sekolah bekal air guna bekas tu dan berlagak ngan kwn2..nanti kalu jumpa bekas tu boleh la tepek gambar kat sini
Reply

Props Report

Conqueror

EVO7 Limited Edition

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 29-7-2010 04:47 PM |All posts
Sime Darby pun ada keluar jenama baru tapi minyak masak lah jenama '' ALIF ''
Reply

Props Report

Conqueror

EVO7 Limited Edition

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 29-7-2010 04:47 PM |All posts
dulu kalau beli kasut aliph dpt hadiah bekas air....pegi sekolah bekal air guna bekas tu dan berlaga ...
sw00sh Post at 29-7-2010 16:13



nanti tepek kat sini....
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 29-7-2010 04:51 PM |All posts
nanti tepek kat sini....
HangPC2 Post at 29-7-2010 16:47



   kena carik dulu...tak tau mak simpan kat maner
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 29-7-2010 05:20 PM |All posts
dulu aku ada 2 pasang kasut aliph...
aliph hi-cut dan aliph search
ntah mana hilang kasut tu..kalau aku tau ada sentimental value gerenti aku simpan
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 29-7-2010 05:24 PM |All posts
dulu yg glamer BATA, pastu kira jenama ALIPH ni melengkapi  huru jawi aliph ba ta le ni..
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-7-2010 07:15 PM |All posts
barang rare ni
hai kawan kawan
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 29-7-2010 07:19 PM |All posts
festime tau pasal jenama kasut aliph nie..
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 29-7-2010 07:30 PM |All posts
festime tau pasal jenama kasut aliph nie..
mysweetisha Post at 29-7-2010 19:19



   mesti generasi baru ni....generasi yg kenal aliph ni comfirm sempat merasai zaman kegemilangan rock kapak....
Reply

Props Report

Defender

Please Fasten Your Seatbelt

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 29-7-2010 08:21 PM |All posts
Perghh..... nostalgia kasut nih...
www.flickr.com/photos/matdue77
Reply

Props Report

1234567Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 25-10-2014 04:27 AM , Processed in 0.219137 second(s), 35 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top