CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234Next
Return Post new threads
Show: 12303|Reply: 87

Yahudi sembah ape ekk?

[Copy link]

Rank: 1

Post on 28-8-2010 01:03 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Assamualaikum,.. Squidward di sini..
hekhek..

ni nak tanye satu kemusykilan ni.. Sy tahu kristian sembah Jesus, Buddha sembah buddha, Hindu sembah deva. Sebab semua benda tu dah didedahkan kat sy dr kecik lagi.. Satu msia la katekan..

Tapi, bab yahudi ni sy x tahu la. Dorang sembah berhala ke? Ada penah dengar dorang ni sembah Allah tapi x nk mengaku Rasul tu pesuruh Allah.(Kalau salah tolong tunjukkan.. astagfirullahalazzim)

N yahudi ni sembayang mcm mane? gune colok pastu tunduk tunduk pale ke? ke pusing pusing kan dulang yang ada pelita tu?

Pastu tempat ibadat dorang cam ne? kalau ad pic bley tunjukkan?

Harap ada yang sudi memberitahu sy yang cetek ilmu ni... ni nak tambah ilmu serba sedikit...

terima kasih y'all....
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 28-8-2010 01:30 AM |All posts
Post Last Edit by sitihawa at 28-8-2010 01:43

Reply 1# Squidward93


    salam,

saya pernah baca, yahudi agama jew, tapi dia sembah siapa kan? betul gak soalan u tuh
saya pernah terbaca dan tgk youtube cara yahudi sembahyang, ada sikit mirip2 kita islam solat
= berdiri, angkat tangan cuma dia tak rukuk dan sujud rasanya
saya pernah baca dulu2 bani israel ini kan antara kaum nabi musa
sudah pasti mereka juga percaya tuhan Allah kan? tetapi mereka tidak menerima nabi isa as apa lagi nabi muhamad saw. tapi itu yahudi yang beriman, ramai lagi yang tak beriman. cuma tak pasti dia beriman dengan tuhan apa?
sebab itu ada yahudi orthodok dan yahudi zionist.
pernah tengok yahudi orthodok, isteri dan anak2 perempuanya memakai tudung, lelaki2 dia kan memakai kupiah tapi kecil si, kit dari yg selalu islam pakai.

betul juga ya, tuhan apa yg mereka sembah ya?
tapi yg pastinya yahudi zionist adalah suruhan  dajjal mata satu dan percaya nanti tuhan mereka ialah setan.

itu yang saya baca lah, heheh
sila perbetulkan kalau saya silap

Reply

Props Report

Legenderer

www.sardin.co.nr

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Post on 28-8-2010 02:29 AM |All posts
penganut Buddha sembah Buddha? penganut Buddha sesat daa...... Buddha bukan tuhan.... cuma manusia biasa je......
GST baik utk Rakyat | PKR partai MUNAFIK
I stand with Khalid Ibrahim
justice for papa KETUM only
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 28-8-2010 02:49 AM |All posts
bo bo la tuh...bolan2 posa pong dok konspirasi lagi kow?gi tahajjud nuh:re:
!كس امك
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 28-8-2010 02:58 AM |All posts
Assamualaikum,.. Squidward di sini..
hekhek..

ni nak tanye satu kemusykilan ni.. Sy tahu kristia ...
Squidward93 Post at 28-8-2010 01:03


Penganut Buddha tidak sembah Buddha la wei. Tak silap aku, di negara China ramai yang atheist atau agnostic walaupun mereka adalah penganut Buddha.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 28-8-2010 03:23 AM |All posts
Post Last Edit by plasterhati at 28-8-2010 03:25

Judaism is the religion of the world's approximately 15 million Jews. It is one of the oldest religions and the first monotheistic religion to teach the belief in one God.


The Messiah

Jews believed that God would send a Messiah to save them. The word Messiah comes from the Hebrew word mashiah, which means "the anointed one". The Book of Isaiah describes the Messiah as a just ruler who will unite the Jewish people and lead them in God's way. The Messiah will fix wrongs and defeat the enemies of the people.

Many Jews still expect a Messiah to come. But others speak instead of a Messianic time of world peace. They believe a time of justice and peace will come through the cooperation of all people and the help of God.

God - Some Jews write "God" by replacing the "o" with a dash, like this: "G-d". They do this because God's name is so holy they are not allowed to throw away a piece of paper with "God" written on it. However, if by accident "God" is written, then the paper can be disposed of in a special way and buried in a special place. Others say that "God" is just an English word, not Hebrew, and so it is not holy.


cr:wikipedia




tuhan dorang setau aku JUDAS
i dont know since i started to hate u
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 28-8-2010 03:30 AM |All posts
oo, baru tau.. judas name nye...

7anan, sy bukan nk buat konspirasi.. sy cuma bertanya tanpa ada niat yang menyimpang. Salahke?

sitihawa
Kopiah kecik tu, yang dorang slalu pakai kalau ade majlis perkahwinan tu.. Btw, thx... Sporting mcm awak la baru dunia aman. Sy cuma bertanya je.. cuma nak tahu...

Buddha tuhan dorang ke x taw le.. tu pun tulis tadi hesitated gak, takut silap.. Tapi kira Buddha la...

biarle dorang dengan agama dorang, kita dengan agama kita.. senang kan? dorang x kacau kite, kite pun x kacau dorang..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 28-8-2010 03:31 AM |All posts
Post Last Edit by plasterhati at 28-8-2010 17:00

nama2 tuhan jews

     * Adonai Emet (Truth)
     * Tzur Yisrael (The Rock of Israel)
     * Elohei Avraham, Yitzchak v'Ya'acov (God of Abraham, God of Isaac,
       God of Jacob)
     * Ehiyeh sh'Ehiyeh (I Am That I Am)
     * Avinu Malkeinu (Our Father, our King)
     * Ro'eh Yisrael (Shepherd of Israel)
     * Ha-Kadosh, Baruch Hu (The Holy One, Praised be He)
     * Melech ha-M'lachim (The King of Kings)
     * Makom (literally, the Place; means "The Omnipresent")
     * Magen Avraham (Shield of Abraham)


dia mcm kita jgk ada nama2 tuhan..tp kita blh sebut ALLAH dgn bebas.tp dia xblh tulis atas kertas perkataaan tuhan atau god tu..kalau nk refer kna buang mn2 huruf..e.g:GOD jadik G-D or G*D..so hati lah ye.

alaa mcm cite harry potter tu dorang xleh sebut nm lord voldemort tu.so dorang panggil 'u know who' instead of calling his name..same here with judaism..
i dont know since i started to hate u
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 28-8-2010 03:32 AM |All posts
Jews believed that God would send a Messiah to save them.


mcm akan akan agama islam, cuma kita punya ialah Nabi Isa as.. wallahuallam..
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 28-8-2010 05:55 AM |All posts
mcm akan akan agama islam, cuma kita punya ialah Nabi Isa as.. wallahuallam..
Squidward93 Post at 28-8-2010 03:32



    ko jangan salah faham
jew percaya yang datang selamatkan mereka nanti alm
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 28-8-2010 06:05 AM |All posts
Reply 9# Squidward93


    ko jangan salah faham
jew percaya yang datang selamatkan mereka nanti almasih dajjal bukan isa al masih  
islam percaya nabi isa as bersama2 imam mahdi akan kalahkan dajjal mata satu ini
dan kristian pula percaya nabi isa yg mereka panggil yesus ( anak tuhn) akan turun dan kalahkan semua antichrist

semua kepercayaan ini akan berlaku di palestine
sebagaimana ayat dalam surah al israa,
korang baca lah
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 28-8-2010 06:24 AM |All posts
kena beza agama dengan ajaran

in china ke japan ke [ allergic sikittttt] depa pengikut ajaran buddha....ada yang china tu confucian, taoism, etc etc
ajaran ni semua

agama lain...agama samawi lain pulak....
tapi yanh achooo..japan tu shinto tu - like what yer?
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 28-8-2010 11:05 AM |All posts
oo, baru tau.. judas name nye...

7anan, sy bukan nk buat konspirasi.. sy cuma bertanya tanpa ada  ...
Squidward93 Post at 28-8-2010 03:30


excuse me, kalu hang nak tanya pi tny kt board agama umum lah.ni kahn board islam.kalu takat nk tanya pandangan islam pasai jews nih baik hang bukak quran.
tny tuhan jews sapa pulok....dalam donia nih ada brapa tuhan noks?ada byk tuhan ka...hang pecaya ada tuhan utk jews, tuhan utk kristian n tuhan utk isele gitu?

then tuhan2 tuh berbalah sesambil betanding sapa lagi kuat n sapa lg buleh turonkan kitab n nabi?pi belajaq tauhid dolu hokay
!كس امك
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 28-8-2010 11:14 AM |All posts
Reply 13# 7anan


    Astagfirullahalazim.. 7anan kalo sy ada buat slh kat awk, sy mintak maap. Kenapa awk mcm ckp sy ni jahil ya amat dlm bab tauhid. Sy x ckp tuhan2 ni bertanding sape plg kuat; cuma sy pun mcm manusia biasa ada keinginan utk mengambil tahu. sy pun tahu khazanah Allah; sy cuma nak tahu psal agama2 dlm dunia ni je; menambahkan ilmu. Sy respect dorang punya agama.

7anan, sy mintak maap lagi skali. Cara awak menegur mcm marahkan sy. sy menanya bukan sebab nk anut agama yahudi, sy cuma nk tahu tentang kaum yg dilaknat Allah tu sebab baru2 ni sy tengok jejak rasul. Yang pasal org islam x bley masuk kws yahudi; tapi yahudi bebas masuk kws islam.. Sebab sy tengok dorang pegang2 wailing wall tu mcm sembah something je. Sebab tu sy tanya...
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 28-8-2010 11:16 AM |All posts
Ada penah dengar dorang ni sembah Allah tapi x nk mengaku Rasul tu pesuruh Allah.


sebab ni sy masukkan kat board ni..{:1_146:}
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 28-8-2010 11:18 AM |All posts
Reply 8# plasterhati

terima kasih atas info tu and terima kasih juga sebab bersifat terbuka... Awak x sombong, riak, ujub & takbur dgn ilum awak.. Alhamdulillah..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 28-8-2010 11:52 AM |All posts
belajaq tauhid dolu seblom gigih nk berkonspirasi bagai
jangan memalukan diri hang dgn yahdui2 zionis di bawah nih:re:





!كس امك
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 28-8-2010 01:17 PM |All posts
tapikan

samiri  kan dari  bani israel tu kan....dia yang sesatkan kaum bani israel kan yang dia sembah lembu ? made from somerthing tanah liat ke???

then masa tu ...nabi musa as  pi kat bukit tursina ....
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 28-8-2010 04:51 PM |All posts
Reply 16# Squidward93


xde hal..

bg aku pandangan sesetengah org silap..tak semestinya kita nk tau psl agama atau pegangan lain selain islam blh menyimpang akidah..dgn adanya ilmu psl agama doranglah kita blh tepis dakwah dorang.dakwah agama x semestinya thru ceramah,byk saluran dan blh jadi jg tanpa kita sedar.puncanya kita takde info psl agama tu.hanya setakat tau nama serba sedikit..kalau tanya kat bod ni,blh lah berdebat or discuss psl jews dari pandangan islam..mubaligh agama lain baca dan dalami quran sbb dorang nk guna untuk berdakwah pd org islam supaya tertarik dgn agama dorang..so kpd sape2 yg ilmu agama islam dia cetek,tambah dgn xtau kebenaran tentang islam,serta buta tentang manipulasi agama tersebut pn terpengaruh..byk yg terjadi zmn skrg..wallahualam..
i dont know since i started to hate u
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 28-8-2010 04:57 PM |All posts
Reply 17# 7anan


  aku tak rasa tuan tanah kedaung nak berkonspirasi..dia just nk tau..most of malaysian esp malays xtau psl ni..sifat igin tahu x salah.sbb tak taulah blh menyebabkan org blh buat bnda2 yg syirik..cnthnya mcm zmn datuk nenek kita,ramai yg bela belaan or makhluk halus instead of bergantung pd kekuasaan allah utk jaga tanaman,untuk kuat,pelaris etc..sbbnya terpengaruh dan ilmu agama tak kukuh..ambik tau psl agama lain tak semestinya goyah iman..sepatutnya ia blh kuatkan iman ats faktor insaf akan kebesaran ALLAH dan maksumnya Muhammad..
i dont know since i started to hate u
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 28-8-2010 10:26 PM |All posts
nama2 tuhan jews

     * Adonai Emet (Truth)
     * Tzur Yisrael (The Rock of Israel)
     * Elo ...
plasterhati Post at 28-8-2010 03:31



    so kalau GOd jadi GoSH ke?
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 28-8-2010 10:28 PM |All posts
so kalau GOd jadi GoSH ke?
dellpro Post at 28-8-2010 22:26



salah satu..sbb tu sy kata pengetahuan tu penting..takut jadik bnda lain..
i dont know since i started to hate u
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 28-8-2010 10:53 PM |All posts
lagi satu, petang td punye jejak rasul story yang Yahudi ni dlu taat dgn Allah dan memang Baitulmuqaddis tu dijanjikan pada mereka, tp tentera islam ke apa ke yang minta tolong kat kaum dorang, dorang tolak. Sebab tu la Allah laknat dorang, Allah haramkan tanah Baitulmuqaddis atas dorang..
tp part wailing wall tu mcm menarik sikit, sebab katenye tinggalan binaan Nabi Sulaiman as. Patut la yahudi ni sembahyang akan2 sma dgn islam, cuma takbir dorang tu tekup tangan kat tinge. pastu sujud, tangan x cecah tanah..
skang bru tahu kenapa Allah laknat kaum Yahudi.. Trimas forumer yang sporting abis..
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 28-8-2010 11:26 PM |All posts
Reply 18# mbhcsf


    apa yg aku pernah baca kisah sejarah dajjal, samiri ni lah dajjal mata satu. ayah samiri kena bunuh di sultan sebab samiri ni lah. lepas tu samiri tinggal di istana sekejab. samiri ni mmg jahat sebab dia rasa dialah yang paling handal dan cerdik dan cita2 dia nak jadi tuhan. samirir inilah almasih dajjal. nanti kalau ada masa aku pastekan sejarah samiri or al masih dajjal ini.

wallahualam...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 29-8-2010 02:06 PM |All posts
lagi satu, petang td punye jejak rasul story yang Yahudi ni dlu taat dgn Allah dan memang Baitulmuqaddis tu dijanjikan pada mereka, tp tentera islam ke apa ke yang minta tolong kat kaum dorang, dorang tolak.

-salah:re:

-kronologi sirah ke laut
-tentera islam pejadahnya wujud jaman tuh.jaman nabi musa, depalah islam.ka ada worg islam pengikot nabi mohd layen dh ado?pengikot nabi mana pulok tuh.


Sebab tu la Allah laknat dorang, Allah haramkan tanah Baitulmuqaddis atas dorang..

-salah:re:

-tak penah dengaq cerita talut n jalut lam qoran ka? kisah talut-jalut dtg selepaih cerita hang habaq nih...lagu mana allah dh haramkan depa n laknat depa wktu tuh kalu jaman tuh nabi2 n worg beriman (talut n nabi daud) still ado??
-kronologi ke laut lg...nabi mosa dtg bilo, nabi daud dtg bilo pong tak tau lg nk auta wujod umat nabi mohd masa tuh


tp part wailing wall tu mcm menarik sikit, sebab katenye tinggalan binaan Nabi Sulaiman as. Patut la yahudi ni sembahyang akan2 sma dgn islam, cuma takbir dorang tu tekup tangan kat tinge. pastu sujud, tangan x cecah tanah..

-salah:re:


yahdui





islam






skang bru tahu kenapa Allah laknat kaum Yahudi.. Trimas forumer yang sporting abis..

-salah, laknat ke hulu laknat ke hiliq, diri sundri tak tau apa2 pasai sirah2 hat disebot lam al-quran as-sunnah, mein hembos jah  :re:

Squidward93 Post at 28-8-2010 22:53



belajaq la lagi konspirasi, samapikan bnd hat dh habaq dlm qoran n hadith png tak tau :re:
!كس امك
Reply

Props Report

1234Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 21-12-2014 05:32 AM , Processed in 0.238950 second(s), 25 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top