CARI Malay Forums

Title: ALARM KERETA [Print]

Author: misznurul    Time: 3-9-2010 07:45 AM
Title: ALARM KERETA
Salam.

Nak tanya. Pagi tadi nak g ofis. Then nak bukak kete xboleh. Tekan alarm keta nak buka still x boleh. Ape sebabnye?

P/S:Kete Viva baru kuar bulan 6 tahun ni

Thanks kepada yg membantu.

Wasalam.
Author: Fast-N-Furious    Time: 3-9-2010 09:03 AM
citer tak detail, tak leh nak predict.. antara punca..

- remote rosak
- remote signal frequency lari
- remote punya bateri habis
- bateri kete kong
- alarm rosak
- wiyering failure
- short circuit on alarm wiyering
Author: maleo    Time: 3-9-2010 09:09 AM
Reply 2# Fast-N-Furious

kalo kete kancil kan..mcm mane nak matikan bunyik alarm dia ek...sbb bile kunci gune alarm tpt ime nk bukak bateri remotedah kong..tepakse bukak gune kunci pastu menjerit la..
Author: Search    Time: 3-9-2010 09:39 AM
Reply 3# maleo
rasanya dekat area enjin tu ader satu kotak fius kan?..ader antara fius yg perlu dicabut tu..tak ingat mana satu..cuba tanya org or eksperimen sndiri..
Author: maleo    Time: 3-9-2010 09:42 AM
Reply 4# Search


   x boleh bayangkan la hehe...byk sgt wayarhmy3:
Author: Search    Time: 3-9-2010 09:48 AM
Reply 5# maleo

ader satu kotak itam kat area enjin tu..buka penutup then ader la nmpk fius2 dlm tu..tp x ingat fius maner 1..hehe
Author: maleo    Time: 3-9-2010 09:52 AM
Reply 6# Search

okey2..tq kang nak try2 belek...jgn silap cabut udah x beraya plak
Author: shahx    Time: 3-9-2010 11:24 AM
kete baru dh poblem... remote poblem kot..
Author: coldfusionr    Time: 6-9-2010 11:53 AM
nak tanya klu klu tgh drive central lock kejp bukak kejap tutup...kenapa ek? ada saper tau tak sebab pelik main teragak nak buka dier bukak sendiri then lepas dier tutup balik...apa problem tu ek?
Author: Fast-N-Furious    Time: 6-9-2010 12:51 PM
Reply  maleo

ader satu kotak itam kat area enjin tu..buka penutup then ader la nmpk fius2 dlm tu ...
Search Post at 3-9-2010 09:48



    ler... nie aper kes sampai nak bukak fius bagai nieh..  pelik haku korang nieh..

caranyer, masukkan kunci ke ke position on, tapi jangan start lar, on jer..  pas tu cari alarm punya deactivation button, kasi tekan itu butang.. settle

setiap kete pasti ader, sebab setiap alarm ader natang nieh haku rasa. biasanyer butang kecil kaler merah, terletak  area bawah dashboard pemandu..
Author: Search    Time: 6-9-2010 01:15 PM
ler... nie aper kes sampai nak bukak fius bagai nieh..  pelik haku korang nieh..

carany ...
Fast-N-Furious Post at 6-9-2010 12:51

oo ye ker..tp TT senyap je tu..mgkn da smp kampung da pun..kekekeke..jgn trperangkap dlm keta udah
Author: takumi86    Time: 6-9-2010 01:18 PM
nak tanya klu klu tgh drive central lock kejp bukak kejap tutup...kenapa ek? ada saper tau tak sebab pelik main teragak nak buka dier bukak sendiri then lepas dier tutup balik...apa problem tu ek?

coldfusionr Post at 6-9-2010 11:53


ni sebab punat pintu yg detect pintu tutup rapat ke idok tu sudah bengongg..

cek getah pelapis pintu seadanyer dan  selamat berbuke poserr..
Author: abas8888    Time: 6-9-2010 01:34 PM
atau memang ada pintu yg tak tutup rapat? pintu bonet belakang ke..
Author: flysham    Time: 7-9-2010 01:01 AM
aku punye pendapat pun sama cam takumi..
maybe punat alarm kat pintu setting tak betul..
punat tu tak sentuh pintu masa pintu dah tutup..
ko pi check sume pintu ngan bonet skali..
Author: Fast-N-Furious    Time: 7-9-2010 02:04 AM
oo ye ker..tp TT senyap je tu..mgkn da smp kampung da pun..kekekeke..jgn trperangkap dlm keta udah ...
Search Post at 6-9-2010 13:15

biasanya kete yg basic base model tanpa full accessories, depa tak install immobiliser.. bermakna, kalau alarm tengah menyalak sekali pong, bleh trus start enjin dan jalan.. tara hal punyer..  kalau with immobiliser, selagi alarm tak mati, selagi tu takleh start enjin...
Author: Search    Time: 9-9-2010 08:10 AM
Reply 15# Fast-N-Furious

ooo jd klu tgh jln tu alarm tu masi bunyi lagik or mati terus selepas on enjin?..punyalah haru klu alarm tu x mati2 time tgh jln..hahaha..mcm ambulan la pulok
Author: Fast-N-Furious    Time: 9-9-2010 10:06 AM
Reply  Fast-N-Furious

ooo jd klu tgh jln tu alarm tu masi bunyi lagik or mati terus selepas on e ...
Search Post at 9-9-2010 08:10



    haku stakat nie, ader lar jugak pernah dalam 2-3 tengok ader kata yg jalan dengan alarm masih bunyik.. kompom kes tak reti nak kasik deactivate, dalam semua kes tu, yg drive kete tu pompuan.. huhuhu..
Author: faidz1809    Time: 24-9-2010 03:19 PM
haku stakat nie, ader lar jugak pernah dalam 2-3 tengok ader kata yg jalan dengan alarm ma ...
Fast-N-Furious Post at 9-9-2010 10:06


ku rasa semu tu driver yg baru~mungkin sesetengah baru ambil "p"
haha~ku pun selalu begini~
tapi keta jiranku alarm ketanya sering berbunyi tengah malam~
susahnya~
Author: alinone78    Time: 24-9-2010 03:30 PM
hehe aku penah kene... bukak pakai kunci, alam menjerit...suis deactivate alarm tak function setat injin boleh... tipon hb aku dia suruh bukak bonet kasi cabut wayar horn alarm... settle untuk zahirnyer.. dalam masih dengo relay alarm active... gi kedai acc suruh dia settlekan dan ambik no dia simpan dalam henset...
Author: auntie_girl    Time: 27-9-2010 09:48 AM
myvi ku tak sampai 1 bulan pon dah buat hal alarm dia

skrg ni tgh tunggu barang,then derang panggil semula untuk tukar jadik keje lak nak g tukar

dulu time mak punya viva elok je....

buat keje cincai ke apa ek derang ni?  my kazen punya myvi pon ada prob ngan alarm

PERODUA,TOLONGLAH JAGA KUALITI KERETA ANDA
Author: al-asil    Time: 27-9-2010 02:55 PM
baru je gi pasang alarm keta tadik. nak beli kunci alarm yang asal tu asik takde stok je kat SC.

harapnya alarm yang baru ni ok la, sebab keta aku masih dalam waranti lagik
Author: Fast-N-Furious    Time: 27-9-2010 03:25 PM
baru je gi pasang alarm keta tadik. nak beli kunci alarm yang asal tu asik takde stok je kat SC.

...
al-asil Post at 27-9-2010 14:55



    haku ingat nak tukar alarm haku skang nie (cobra) kepada cap clifford plak.. RM2.5k

ader sesaper pernah pakai??
Author: al-asil    Time: 27-9-2010 03:35 PM
haku ingat nak tukar alarm haku skang nie (cobra) kepada cap clifford plak.. RM2.5k

ade ...
Fast-N-Furious Post at 27-9-2010 15:25


mak oi manager bank nih, cobra tu tak cukup baik lagi ke:@

ada aku nampak banner alarm clifford kat kedai tadi, tapi aku tak tanyala harga dia

btw, tadi aku pasang brand steelmate jek
Author: danedzya    Time: 27-9-2010 04:22 PM
Reply 22# Fast-N-Furious

Viper ko tak minat...??
Author: ecomoda012    Time: 21-1-2011 04:54 AM
citer tak detail, tak leh nak predict.. antara punca..

- remote punya bateri habis
Fast-N-Furious Post at 3-9-2010 09:03



standard berapa lama bateri remote bole tahan? kat mana nak ganti?
Author: silica_SiO2    Time: 1-4-2011 11:26 AM
kalo alarm kite..
bese kite unlock ke or lock guna remote die tu kan, die ada bunyi...tik ke, double tik ke gitu lah.
tp...nape tetibe die langsung tak de bunyi bile kite tekan remote tuh utk function lock n unlock kete?
lock n unlock function ok,  cume takde bunyi alarm
tp..kalo kite tekan remote utk alarm, die bunyi plak?
kenapa ye?
Author: NurulNabihah    Time: 15-10-2012 07:21 AM
Cmana nak setting immobilizer balik? peristiwa> nk lock tapi tesalah tekan, tertekan penggera. then asal nak buka dgn tutup pggera dia asyik bunyi je, sepatutnya sekadar ada kelipan lampuu je. cmana eak? menanah telinga dengar dia menyanyi, pitching tinggi sgt hehe. tolg tauuu. kereta viva
Author: AdamBillionaire    Time: 13-11-2012 02:05 AM
nk perdajal kereta org? terajang jek bahagian montot kete org.nnti alarm bunyi dan battery habis. kih3. ni kerja sy masa boring dulu di sekolah menengah




Welcome CARI Malay Forums (http://mforum2.cari.com.my/) Powered by Discuz! X2.5