CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 27760|Reply: 43

Simpton2 aku kena tukar clutch plate??

[Copy link]

Rank: 5Rank: 5

Post on 6-9-2010 12:03 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam kawan2,nak tanya ni,keta waja campro,manual..sudah 2 kali kena,xleh masuk gear,sume gear termasuk gear revearse,pastu nak jalan sangkut2..yg peliknya,masa nak anta ke kedai servis,gear tetiba ok plak,dah anta 3 pusat servis,sume mekanik test keta kata ok,plik btul,ada member ckp,simpton camtu mmg pasal clutch plate kena tukar,tp xkan mekanik xleh nak detect,so,aku pun saje tanya mamat2 proton ni,rege nak tukar clutch plate,purata sume dlm rm650,btul ke??..perghh..abis duit nak braya ni..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-9-2010 05:12 AM |All posts
cuba mintak pecahan harga kat pomen tu untuk:
(1) Clutch plate
(2) Clutch cover/pressure plate
(3) Upah turun gearbox
Ku ibarat pungguk menukar tradisi. Bukan rembulan yang ku nanti, tapi suria dipagi hari...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-9-2010 06:28 AM |All posts
mahal gak ek .. RM600 lebey.... stended tuko kalu= housing, plate, bearing + upah.. tak sampai pun RM400... ke Campro ni nak tuko clutch plate kena turun enjin mcm Kancil tuh?  
Don't hate the player, hate the game!
Reply

Props Report

Superior

Pemberontak Forum Cari

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 6-9-2010 08:51 AM |All posts
daripada simpton, tak semestinyer clutch plate, byk sebab... cabel clutch plate pong mungkin jugak, dah loose gapping dier, jadi macam tak tarik penuh...
ape kena lar super mod giler kuasa nieh, kejap jadik Son of Odin, kejap jadik amazed.. lepas nie ntah jadik aper..miahahha
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 6-9-2010 10:07 AM |All posts
wahhhh....
parah gak kes TT ni..dulu keta wira freer pun cam ni..sampai pikir2 nak tukar gear box lak tu..
last2 p pomen kate kata tak de masalah...tukar mintak gear je dah ok..hehehe..tpi freer pnya keta dulu gear 1 and 2 je yg susah sikit nak masuk..sekrang alhamdulillah dah ok sikit..kadang2 je susah sikit nak masuk..nak lepas klac and then tekan balik baru masuk..tak ley paksa2 tu...hehehe...freer pun tak lah laju gak bawa keta..lau jauh2 ckit tu laju2 pun 140km.j je..takut2 speed trap bawak slow je..rugi je bayar saman nnt...keselamatan pun terjamin...hehhe!!!
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 6-9-2010 01:46 PM |All posts
aku baru je tukor clucth plate kelisa...
mahal beb....
clutch RM550 + RM500 upah angkat enjin...
siptom dia tak perasan sgt...
cuma aku taksedap hati dah pakai 120000 KM tak tukor2 lagi...
dah mmg aku nasib baik...plate tu mmg dah nak abis...
kalau lewat sikit lagi, akan makan flywheel...
Watcha gonna do when the hulkster runs wild on YOU?
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 6-9-2010 04:08 PM |All posts
itu bukan takde clutch problem ler...itu mmg betul2 tanda gearbox problem...kalo clutch problem dia akan slip...gear sangkut2 mungkin minyak gear pelincir sudah habis...bila dah terkena kes mcm nih...aku sarankan ngko pakai redline dulu....bila dah ok baru pakai yg biasa balik....
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 6-9-2010 09:51 PM |All posts
Macam gearbox ja punya problem sbb banyak gear x boleh masuk ada problem. Kalau tak mungkin clutch plate cover problem.Dah kena ari tu tapi kena gak tukar satu set clutch baru.dah alang2..kena gak rm550. Aku pkai kancil ja.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-9-2010 11:30 PM |All posts
Reply 8# fzbikers


   kancil kena turun enjin skalik, sbb tu mahal.
Ku ibarat pungguk menukar tradisi. Bukan rembulan yang ku nanti, tapi suria dipagi hari...
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 7-9-2010 12:41 AM |All posts
Terima kasih pada pandangan kawan2 sume..tp td dah pi tukar clutch plate.memang clutch plate asal dah rosak,ader besi dah terkeluar dari tempatnya,flywheel pun dah calar balar..waja ni kalau nak tukar clutch plate bukan kena turun enjin,tp kena turun gear box..brg2 je dlm RM470..tp labour charge dlm RM150..giler ape..tp pk nak jln jauh raya ni,tukar jela..nasib bini sponsor skit..he3..
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 7-9-2010 02:27 AM |All posts
tukar clutch plate turun engine????

member aku wira 1.5,konvert klash ngan mangkok klash v6 perdana(skim modipaid),flywhell supertoring.ngan bearing gen2 siap pasang tak smpai 400...barang baru,kecuali flywhell rembat hapkat,
turun gearbox ,cabot krossmember,,takde smpai turun engine............
hai kawan kawan
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 7-9-2010 07:06 AM |All posts
Reply 11# kucingTomey


   Kancil la-----------------------------
TT: Spring kat clutch plate tu ada yg patah ek? Mujur je buleh jalan lagik.. hahhah

satu lagi, upah turun gb tu agak mahal berbanding pomen pokok ceri.. hehhe.. pomen ceri dlm 70-80 je utk turun gebox
Ku ibarat pungguk menukar tradisi. Bukan rembulan yang ku nanti, tapi suria dipagi hari...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 7-9-2010 01:58 PM |All posts
Reply  kucingTomey


   Kancil la-----------------------------
TT: Spring kat clutch plate tu a ...
nalis Post at 7-9-2010 07:06



    Kancil, kelisa dan kereta2 kecil ja yang kena turun enjin sbb ruang enjin tu terhad nak tukar klac.
Aku buat hari tu kat perodua..mahal skit..tapi sbb dalam warranty.
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 7-9-2010 02:00 PM |All posts
Terima kasih pada pandangan kawan2 sume..tp td dah pi tukar clutch plate.memang clutch plate asal da ...
IPOd Post at 7-9-2010 00:41



Ok lah dah setel..sekurang2nya bukan gearbox rosak..selamat perjalanan jauh.
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 7-9-2010 03:49 PM |All posts
sooryyy kereta kompak ni kucen tak tahu sgt
hai kawan kawan
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 8-9-2010 10:29 AM |All posts
salamm.....errr.....tumpang lalu....nk komen sikit....


last week aku baru tukar clutch plate....beli plate 300 + upah 300.....semua 600....kete aku kenari jah.....laki aku ckp kete perodua ( kancil, kelisa, kenari ) mmg kene turun enjin...tu yg mahal upah.....sabo jerla raya2 neh....yg nk nanges tu, kemarin ekon plak buat hal....kompresor rosak katanya.......sedey betuii......ntah boleh balik ke idak neh.....bajet dah lari...

opss...sorriii....teremo plak.....

selamat hari raya warga fast n furious....maaf zahir batin.....
GULJO = Walking Statue........
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 8-9-2010 12:46 PM |All posts
Reply 1# IPOd

aku baru jer kena kes mcm ni...bila aku bwk dalm sejam lebih kete...dan nak berhenti konon kata kat traffic light...enjin mati..bila idupkan enjin ok...tapi bila tekan clutch mesti ..enjin mati balik...pas2, kalo kata leh jalan gear mmg susah sket nak masuk...masa aku rasa nak mengamuk clutch reverse susah gile nak masuk...ni kes aku dah 2, 3 kali antar bengkel...dan last ni dorg tukar clutch plate, ngan benda berkaitan aku kena rm636 lah...naseb kete company...jadi claim jelah...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 8-9-2010 02:13 PM |All posts
salamm.....errr.....tumpang lalu....nk komen sikit....


selamat hari raya warga fast n furious....maaf zahir batin...
melia_star Post at 8-9-2010 10:29


motip ucap raye kat fast ajer

aku 2 bulan suda ade tukau coil aircond..
mak aiii.. + servis a.cond + gas = 600 gak..
Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success -Albert Sch
Reply

Props Report

Conqueror

no more doubt...

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 8-9-2010 04:06 PM |All posts
Reply 16# melia_star


raya2 ni semua pomen kata itu ini rosak....

tuk mengelakkan kejadian ini : sila tukar kete sblm raya tiap2 thn
Imran Plaster Ceiling and Hardware, Bdr Saujana Putra
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 8-9-2010 04:29 PM |All posts
motip ucap raye kat fast ajer

aku 2 bulan suda ade tukau coil aircond..
mak aiii.. + serv ...
ajis_kg Post at 8-9-2010 14:13



tu lar pasai....sedap jer dia kata kompresor rosak....nk kene 300++ gak tuh....

opss...lufer plak mod sini ada nick Fast n Furious...

F n F = kete power n ganass.... ....uols borak kan sumer kete power siyot...segan kete kecik cam ai nk juen....
GULJO = Walking Statue........
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 8-9-2010 04:32 PM |All posts
Reply  melia_star


raya2 ni semua pomen kata itu ini rosak....

tuk mengelakkan kejadian i ...
afja Post at 8-9-2010 16:06



    kejadah tiap2 tahun.....

giler glamer kekdahnya....
GULJO = Walking Statue........
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 8-9-2010 06:09 PM |All posts
minyak gearbox dh tukar ke belum..??
mileage brp?
mmglah service kat proton mahal,, biasalah,,
kalu nak murah hantar kat pomen pokok ceryy
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 8-9-2010 10:32 PM |All posts
minyak gearbox dh tukar ke belum..??
mileage brp?
mmglah service kat proton mahal,, biasalah,,
ka ...
AHMADVW Post at 8-9-2010 18:09



    takpun g bengkel bawah pokok bunga harum sundal malam..
Don't hate the player, hate the game!
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 8-9-2010 10:38 PM |All posts
Reply 23# dragger

    lari beb jumpe puntianak harum sundal malam, dan jeranggung dlm lemari
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 8-9-2010 10:40 PM |All posts
Reply 24# AHMADVW


    baru ada umpphhh kereta tu nti.. kasik bubuh pontianak dlm kereta..   ..

selamat ari raya bro ahmad...
Don't hate the player, hate the game!
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 21-8-2014 10:02 PM , Processed in 0.595314 second(s), 30 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top