Simpton2 aku kena tukar clutch plate?? - Kereta,Kenderaan Bermotor & Aksesori - Hobi & Kehidupan - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return to list New
View: 42732|Reply: 43

Simpton2 aku kena tukar clutch plate??

[Copy link]
Post time 6-9-2010 12:03 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam kawan2,nak tanya ni,keta waja campro,manual..sudah 2 kali kena,xleh masuk gear,sume gear termasuk gear revearse,pastu nak jalan sangkut2..yg peliknya,masa nak anta ke kedai servis,gear tetiba ok plak,dah anta 3 pusat servis,sume mekanik test keta kata ok,plik btul,ada member ckp,simpton camtu mmg pasal clutch plate kena tukar,tp xkan mekanik xleh nak detect,so,aku pun saje tanya mamat2 proton ni,rege nak tukar clutch plate,purata sume dlm rm650,btul ke??..perghh..abis duit nak braya ni..
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2010 05:12 AM | Show all posts | Share
cuba mintak pecahan harga kat pomen tu untuk:
(1) Clutch plate
(2) Clutch cover/pressure plate
(3) Upah turun gearbox
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2010 06:28 AM | Show all posts | Share
mahal gak ek .. RM600 lebey.... stended tuko kalu= housing, plate, bearing + upah.. tak sampai pun RM400... ke Campro ni nak tuko clutch plate kena turun enjin mcm Kancil tuh?  
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2010 08:51 AM | Show all posts | Share
daripada simpton, tak semestinyer clutch plate, byk sebab... cabel clutch plate pong mungkin jugak, dah loose gapping dier, jadi macam tak tarik penuh...
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2010 10:07 AM | Show all posts | Share
wahhhh....
parah gak kes TT ni..dulu keta wira freer pun cam ni..sampai pikir2 nak tukar gear box lak tu..
last2 p pomen kate kata tak de masalah...tukar mintak gear je dah ok..hehehe..tpi freer pnya keta dulu gear 1 and 2 je yg susah sikit nak masuk..sekrang alhamdulillah dah ok sikit..kadang2 je susah sikit nak masuk..nak lepas klac and then tekan balik baru masuk..tak ley paksa2 tu...hehehe...freer pun tak lah laju gak bawa keta..lau jauh2 ckit tu laju2 pun 140km.j je..takut2 speed trap bawak slow je..rugi je bayar saman nnt...keselamatan pun terjamin...hehhe!!!
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2010 01:46 PM | Show all posts | Share
aku baru je tukor clucth plate kelisa...
mahal beb....
clutch RM550 + RM500 upah angkat enjin...
siptom dia tak perasan sgt...
cuma aku taksedap hati dah pakai 120000 KM tak tukor2 lagi...
dah mmg aku nasib baik...plate tu mmg dah nak abis...
kalau lewat sikit lagi, akan makan flywheel...
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2010 04:08 PM | Show all posts | Share
itu bukan takde clutch problem ler...itu mmg betul2 tanda gearbox problem...kalo clutch problem dia akan slip...gear sangkut2 mungkin minyak gear pelincir sudah habis...bila dah terkena kes mcm nih...aku sarankan ngko pakai redline dulu....bila dah ok baru pakai yg biasa balik....
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2010 09:51 PM | Show all posts | Share
Macam gearbox ja punya problem sbb banyak gear x boleh masuk ada problem. Kalau tak mungkin clutch plate cover problem.Dah kena ari tu tapi kena gak tukar satu set clutch baru.dah alang2..kena gak rm550. Aku pkai kancil ja.
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2010 11:30 PM | Show all posts | Share
Reply 8# fzbikers


   kancil kena turun enjin skalik, sbb tu mahal.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-9-2010 12:41 AM | Show all posts | Share
Terima kasih pada pandangan kawan2 sume..tp td dah pi tukar clutch plate.memang clutch plate asal dah rosak,ader besi dah terkeluar dari tempatnya,flywheel pun dah calar balar..waja ni kalau nak tukar clutch plate bukan kena turun enjin,tp kena turun gear box..brg2 je dlm RM470..tp labour charge dlm RM150..giler ape..tp pk nak jln jauh raya ni,tukar jela..nasib bini sponsor skit..he3..
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2010 02:27 AM | Show all posts | Share
tukar clutch plate turun engine????

member aku wira 1.5,konvert klash ngan mangkok klash v6 perdana(skim modipaid),flywhell supertoring.ngan bearing gen2 siap pasang tak smpai 400...barang baru,kecuali flywhell rembat hapkat,
turun gearbox ,cabot krossmember,,takde smpai turun engine............
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2010 07:06 AM | Show all posts | Share
Reply 11# kucingTomey


   Kancil la-----------------------------
TT: Spring kat clutch plate tu ada yg patah ek? Mujur je buleh jalan lagik.. hahhah

satu lagi, upah turun gb tu agak mahal berbanding pomen pokok ceri.. hehhe.. pomen ceri dlm 70-80 je utk turun gebox
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2010 01:58 PM | Show all posts | Share
Reply  kucingTomey


   Kancil la-----------------------------
TT: Spring kat clutch plate tu a ...
nalis Post at 7-9-2010 07:06



    Kancil, kelisa dan kereta2 kecil ja yang kena turun enjin sbb ruang enjin tu terhad nak tukar klac.
Aku buat hari tu kat perodua..mahal skit..tapi sbb dalam warranty.
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2010 02:00 PM | Show all posts | Share
Terima kasih pada pandangan kawan2 sume..tp td dah pi tukar clutch plate.memang clutch plate asal da ...
IPOd Post at 7-9-2010 00:41



Ok lah dah setel..sekurang2nya bukan gearbox rosak..selamat perjalanan jauh.
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2010 03:49 PM | Show all posts | Share
sooryyy kereta kompak ni kucen tak tahu sgt
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 10:29 AM | Show all posts | Share
salamm.....errr.....tumpang lalu....nk komen sikit....


last week aku baru tukar clutch plate....beli plate 300 + upah 300.....semua 600....kete aku kenari jah.....laki aku ckp kete perodua ( kancil, kelisa, kenari ) mmg kene turun enjin...tu yg mahal upah.....sabo jerla raya2 neh....yg nk nanges tu, kemarin ekon plak buat hal....kompresor rosak katanya.......sedey betuii......ntah boleh balik ke idak neh.....bajet dah lari...

opss...sorriii....teremo plak.....

selamat hari raya warga fast n furious....maaf zahir batin.....
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 12:46 PM | Show all posts | Share
Reply 1# IPOd

aku baru jer kena kes mcm ni...bila aku bwk dalm sejam lebih kete...dan nak berhenti konon kata kat traffic light...enjin mati..bila idupkan enjin ok...tapi bila tekan clutch mesti ..enjin mati balik...pas2, kalo kata leh jalan gear mmg susah sket nak masuk...masa aku rasa nak mengamuk clutch reverse susah gile nak masuk...ni kes aku dah 2, 3 kali antar bengkel...dan last ni dorg tukar clutch plate, ngan benda berkaitan aku kena rm636 lah...naseb kete company...jadi claim jelah...
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 02:13 PM | Show all posts | Share
salamm.....errr.....tumpang lalu....nk komen sikit....


selamat hari raya warga fast n furious....maaf zahir batin...
melia_star Post at 8-9-2010 10:29


motip ucap raye kat fast ajer

aku 2 bulan suda ade tukau coil aircond..
mak aiii.. + servis a.cond + gas = 600 gak..
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 04:06 PM | Show all posts | Share
Reply 16# melia_star


raya2 ni semua pomen kata itu ini rosak....

tuk mengelakkan kejadian ini : sila tukar kete sblm raya tiap2 thn
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 04:29 PM | Show all posts | Share
motip ucap raye kat fast ajer

aku 2 bulan suda ade tukau coil aircond..
mak aiii.. + serv ...
ajis_kg Post at 8-9-2010 14:13



tu lar pasai....sedap jer dia kata kompresor rosak....nk kene 300++ gak tuh....

opss...lufer plak mod sini ada nick Fast n Furious...

F n F = kete power n ganass.... ....uols borak kan sumer kete power siyot...segan kete kecik cam ai nk juen....
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 04:32 PM | Show all posts | Share
Reply  melia_star


raya2 ni semua pomen kata itu ini rosak....

tuk mengelakkan kejadian i ...
afja Post at 8-9-2010 16:06



    kejadah tiap2 tahun.....

giler glamer kekdahnya....
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 06:09 PM | Show all posts | Share
minyak gearbox dh tukar ke belum..??
mileage brp?
mmglah service kat proton mahal,, biasalah,,
kalu nak murah hantar kat pomen pokok ceryy
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 10:32 PM | Show all posts | Share
minyak gearbox dh tukar ke belum..??
mileage brp?
mmglah service kat proton mahal,, biasalah,,
ka ...
AHMADVW Post at 8-9-2010 18:09



    takpun g bengkel bawah pokok bunga harum sundal malam..
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 10:38 PM | Show all posts | Share
Reply 23# dragger

    lari beb jumpe puntianak harum sundal malam, dan jeranggung dlm lemari
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 10:40 PM | Show all posts | Share
Reply 24# AHMADVW


    baru ada umpphhh kereta tu nti.. kasik bubuh pontianak dlm kereta..   ..

selamat ari raya bro ahmad...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

2-8-2015 12:10 AM GMT+8 , Processed in 0.289991 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list