CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return to list New
View: 38153|Reply: 43

Simpton2 aku kena tukar clutch plate??

[Copy link]
Post time 6-9-2010 12:03 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam kawan2,nak tanya ni,keta waja campro,manual..sudah 2 kali kena,xleh masuk gear,sume gear termasuk gear revearse,pastu nak jalan sangkut2..yg peliknya,masa nak anta ke kedai servis,gear tetiba ok plak,dah anta 3 pusat servis,sume mekanik test keta kata ok,plik btul,ada member ckp,simpton camtu mmg pasal clutch plate kena tukar,tp xkan mekanik xleh nak detect,so,aku pun saje tanya mamat2 proton ni,rege nak tukar clutch plate,purata sume dlm rm650,btul ke??..perghh..abis duit nak braya ni..
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2011 08:17 PM | Show all posts | Share
2 bulan lepas tukar clucth waja, abes rm900.....plate clucth tu dah abes giler, pastu kena skim ape tah. naseb pomen tu bagus, kalo xmampus aku kena kapak lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2011 07:06 PM | Show all posts | Share
Salam..Aku dah tukar clutch ujung bulan 3 baru ni.
Memang clutch dah habis lol.Tukar terus.
Baru dua tahun..dalam town banyak main gear sbb tu la agaknya..Total RM 480 ..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2011 02:21 PM | Show all posts | Share
Reply 41# kucingTomey

ok,tq.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2011 02:11 PM | Show all posts | Share
Reply 39# fzbikers


    bukan soh tukaw balek,,soh p2 cek mana2 bahagian tak grip...kalu clutch cover tu presure tak main dah...
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2011 02:09 PM | Show all posts | Share
Aku agak, minyak hitam 4T, minyak gear gearbox dan harap-harap bukan flywheel atau gearbox.
Senyum86 Post at 12-2-2011 12:39


Minyak hitam,minyak gear box dgn kabel clutch baru tukar.
Kalau flywheel dia jadi macamna problem dia?
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2011 02:08 PM | Show all posts | Share
Reply 37# kucingTomey

buat balik tu macam mana?
kancil nak tukar klac kena turun enjin jadi mmg tukar satu set semua
.Dulu pomen p2 kata clutch cover problem.Sakng tak tau g.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2011 12:39 PM | Show all posts | Share
Aku agak, minyak hitam 4T, minyak gear gearbox dan harap-harap bukan flywheel atau gearbox.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2011 12:35 PM | Show all posts | Share
Reply 36# fzbikers


    tak yah tukar,,buat balek kelash tu....tak grip....
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2011 12:15 PM | Show all posts | Share
Salam aku nak tanya,dulu aku dah buat tukar clutch kat perodua memang barang ori tapi
2,3 hari lepas clutch aku problem balik.gear 1,2 ada lekat sikit.Gear 1 x lepas klac pun kereta jalan sendiri,cam keta auto la pulak.Jalan rata masa kena tu.
Kadang2 je jadi.Aku dah bawa kat perodua tapi pomen sana bagi tinggikan klac aku, pun jadi juga.Kabel klac pun aku baru tukar bulan lepas.
Agaknya klac aku problem semula tak agaknya ?
Patut tukar klac baru satu set lagi ka

Bila aku google kancil clutch problem, masalah dia sama la cam aku..
kat forum lowyat.

i drive a two year old manual kancil 850.

about a month ago i have these serious problem about my clutch and engine :

Clutch :
when driving slowly for less than 20kmh, for example inside a car park or when i'm stuck in a traffic jam where i frequently shift between 1st and 2nd gear with a lots of stop and go, my gear will stuck. I cant seemed to be able to disengage the gear even when the clutch is fully pressed. worse case is during traffic jam, when i'm fully stopped and fully pressed the clutch, the car will move if i don't step on my brake (kind of like AT car where if you don't press the brake the car will move forward slowly) That means the gear is not fully disengaged at all !
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2010 07:49 PM | Show all posts | Share
Ahahaha, teringat aku dlu clutch plate patah. Mekanik pun pelik.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2010 06:45 PM | Show all posts | Share
Reply 33# AHMADVW


    Play Station 3
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2010 06:43 PM | Show all posts | Share
Reply 32# dragger
dont play-play
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2010 06:41 PM | Show all posts | Share
Reply 31# AHMADVW


    okkkkkkkk!!
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2010 09:26 PM | Show all posts | Share
Reply 30# dragger
kiwis country, mate
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2010 09:21 PM | Show all posts | Share
Reply 28# AHMADVW


    NZ curry house ke bro?
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 11:17 PM | Show all posts | Share
kete aku pun clutch prob...susah nak masuk gear 1 n gear reverse...
gear lain kadang2 sangkut gak...
so far bila hantar service center p tuning kt enjin ja...
dok berkira nak tukar clutch tapi budget lari, dok postpone ja..
bila dh baca komen2 di atas...rasa2nya aku memang kena tukar gak...
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 10:49 PM | Show all posts | Share
Reply 27# dragger

janji phm sudah, tibe2 mad rase nak fly blik ke nz, dh lame x speking
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 10:45 PM | Show all posts | Share
Reply 26# AHMADVW


    berbelit lidah membaca...
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 10:41 PM | Show all posts | Share
Reply 25# dragger
"Sir lump mad hurry rare year ideal fit tree moo lee year, ma half za hair bar teen two loose dairy hearty young eek class"
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 10:40 PM | Show all posts | Share
Reply 24# AHMADVW


    baru ada umpphhh kereta tu nti.. kasik bubuh pontianak dlm kereta..   ..

selamat ari raya bro ahmad...
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 10:38 PM | Show all posts | Share
Reply 23# dragger

    lari beb jumpe puntianak harum sundal malam, dan jeranggung dlm lemari
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 10:32 PM | Show all posts | Share
minyak gearbox dh tukar ke belum..??
mileage brp?
mmglah service kat proton mahal,, biasalah,,
ka ...
AHMADVW Post at 8-9-2010 18:09



    takpun g bengkel bawah pokok bunga harum sundal malam..
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 06:09 PM | Show all posts | Share
minyak gearbox dh tukar ke belum..??
mileage brp?
mmglah service kat proton mahal,, biasalah,,
kalu nak murah hantar kat pomen pokok ceryy
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 04:32 PM | Show all posts | Share
Reply  melia_star


raya2 ni semua pomen kata itu ini rosak....

tuk mengelakkan kejadian i ...
afja Post at 8-9-2010 16:06



    kejadah tiap2 tahun.....

giler glamer kekdahnya....
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

25-4-2015 09:46 AM GMT+8 , Processed in 0.267322 second(s), 13 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list