CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 2245|Reply: 10

Dimana ada kursus tanam cendawan tiram

[Copy link]
Post time 19-1-2011 07:02 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Boleh tak sesiape tahu di mana ada pusat mengadakan kursus berkaitan dengan pertanian macam kursus Cendawan tiram, ayam kanpung dan sebagainye
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2011 07:41 AM | Show all posts | Share
Kat Puchong ada, kat Kampung Seri Aman Bistari. Kompeni dia nama MOFAMAG. Tauke dia yang tulis buku cara tanam cendawan tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-1-2011 07:34 PM | Show all posts | Share
Reply 2# hadi1978


    terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2011 10:47 AM | Show all posts | Share
aku pernah pegi kursus ni kat ulu sepri, n.9. under jabatan pertanian n.9. blh tgk kat website dia. pastu dia bw pi melawat tmpt org tnm cendawan tu.

kursus ni pun free je. ada sijil lagi.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2011 11:53 AM | Show all posts | Share
Ade kursus tu charge mahal RM 200 tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2011 11:54 AM | Show all posts | Share
Reply 4# renee


Akan ku cari Jabatan Pertanian N9 ye. terima kasih ye.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2011 07:46 PM | Show all posts | Share
Reply 1# kodokke


nape tnye psl cndwan tiram?

nk wat ke? sbb fmly aku pnah wat thun. tp da ttup da sbb bz sgt n kteowg xda amek pkerja.. mmg pnat la tp mmg boley untung
ni nasihat aku, pertama ko g kursus n ko kna ckp kt owg yg ngajar tu die nk x jd mentor ko..( mksud mentor ni, nt die akn dtg melawat ladang cndwan ko, supervise ko nye kje, bg nshat n btulkn ape yg x btul, then die buat sume ni tnpa mtk byran..)
nasihat terbek aku, ko try dlu kje kt ladang cndwan tu 2-3 ari, tgk cne die punye kje.. then bru ko dcide..

jgn jd mcm family aku eh, ni bkn utk discourage ko tp cite pglaman..abg aku yg stat bnde ni ngn kwn2 die, tp bila da nk masa tuai, die fly g kje tglkn bnde ni kt mak aku, terkial2 mak ayah aku kna cover sbb membe2 die xley pkai..las2 untung pun dpt tuk cover modal yg membe2 abg aku bg kt abg aku je..skali2 dgn aku n adk aku kna tlg.. tme tu umah mmg serabut r..
psl market ko jgn risau la.. aku wat dlu kt kjang, mmg ada market, stok je xda, pnah mak aku kna bli kt owg len scra pukal then kna bgkus tuk tmpung permintaan customer die, tp mak aku umo pun da 55thun, mna larat lagi da..

aku dlu wat kt kbun smnyih..skrg da tnam da xda cndwan ni.. tp bekas2 tnaman ni ada la..rak2 die sume..

klu tgk pglman owg da bjya ramai.. aku sdri pnah jmpa dowg, ada satu akak ni umo 23thun stat buat. aku jumpa die tme umo 25thun.mula2 die mmg rugi truk gler r.. las2 die kumpul blik modal n membe 2owg sume ppuan n wat btul2 .. die dpt beli tnah kt kmpg die kt ganu, then bwk sume operasi die blik ganu..mmg die da beli 2 kete da r, satu storm tuk g ladang cndwn n agkut stok. satu kete waja..

1 lagi ada pcik bkas askar, die wat blkg umah die je..wat sowg2 je xda owg tlg2.. mmg da pkai kete waja da r pcik tu.. dlu nek ex5 n wira je die..

tu je la aku leh kongsi ngn ko. klu ko nk usha tmpt aku wat dlu leh je..xda hal..
kebun tu pun da terbiar da lma xtgk.. nk usha pun xda hal..
aku duk kajang n kbun ayh aku kt smnyih..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-1-2011 11:21 PM | Show all posts | Share
Reply 7# ajim_encem


    Aku nie masih kerja ngan swata, aku saja nak tahu camne nak ushakan cendawan nie. Kalau boleh nak buat kajian dulu. Betul kata kau elok kerje kat ladang cendawan gali banyak idea die orang. Mentor tu aku rasa orang kita susah gakla nak bagi ilmu.

Pada aku setelah buat kajian cantik baru aku decide nak berhenti kerje. Alamak aku dah tua la mampu ke tak , tahu lagi la.Tapi aku minat sangat buat businees macam nie.

Aku amat berterime kasih kesudian kau cerita pengalaman kau tu,semoga tuhan murahkan rezeki kau dan pjg umor.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2011 03:14 PM | Show all posts | Share
bisnes cendawan tiram ni buat masa ni ada prospek baik.. bekalan cendawan x mencukupi..
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2011 01:54 PM | Show all posts | Share
Reply  kodokke


nape tnye psl cndwan tiram?

nk wat ke? sbb fmly aku pnah wat thun. tp da ttu ...
ajim_encem Post at 21-1-2011 19:46



    ko ada mesin kukus nak buat cendawan tak? kalau ada leh tolak kat aku...MIL aku buat projek cendawan kat kelantan la nih
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2011 12:11 AM | Show all posts | Share
ko ada mesin kukus nak buat cendawan tak? kalau ada leh tolak kat aku...MIL aku buat proje ...
epalmerah Post at 25-1-2011 13:54


kukus pakai tong drum je
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

29-5-2015 04:07 PM GMT+8 , Processed in 0.307329 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list