CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910Next
Return Post new threads
Show: 13262|Reply: 225

Malaysia kekurangan akauntan mahir

  [Copy link]

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 29-1-2011 02:52 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Malaysia alami kekurangan akauntan mahir
KUALA LUMPUR 28 Jan. - Malaysia, yang kini mengalami kekurangan akauntan yang mahir dalam bidang kewangan dan perakaunan, memerlukan ramai lagi tenaga kerja dalam bidang itu, kata Rakan Kongsi Urusan KPMG, Mohamed Raslan Abdul Rahman.
Katanya, keadaan itu menjadi lebih rumit lagi apabila lebih ramai akauntan meninggalkan negara ini kerana bidang tenaga kerja itu mendapat permintaan yang tinggi di negara-negara lain.
"Para akauntan kita mendapat permintaan yang tinggi. Ini mencerminkan kualiti para pensyarah dan system pendidikan yang baik," kata Mohamed Raslan pada majlis penyampaian bantuan kepada lima orang pelajar di bawah Tabung Amanah Pendidikan KPMG Malaysia.
Mereka yang berminat dijangka mempunyai jaminan masa depan yang cerah kerana permintaan mendapatkan akauntan di dalam negara dan di luar negara semakin meningkat di kalangan syarikat perakaunan serta dalam perkhidmatan awam, katanya.
KPMG Malaysia sehingga ini telah mengagihkan RM500,000 di bawah Tabung Amanah Pendidikan syarikat itu kepada para 20 pelajar cemerlang dan yang memerlukan bantuan.
Bercakap kepada pemberita selepas majlis itu, Pengarah Eksekutif Perkhidmatan Nasihat Kewangan KPMG Corporat Services Sdn. Bhd., Siew Chin Kiang berkata, pihaknya berharap tabung itu dapat membantu negara ini mengukuhkan lagi kerjaya dalam bidang perakaunan.
Katanya, tabung itu dapat membantu para pelajar cemerlang berkenaan di segi kewangan dalam usaha mengejar kecemerlangan pendidikan tinggi masing-masing.
Tabung itu dilancarkan pada 2003 melalui sokongan sumbangan dari rakan dan bekas rakan KPMG dan bertujuan mempromosikan pendidikan tinggi di dalam bidang perakaunan dan kewangan. - BERNAMA

so ..sapa yg rasa mahir tu boleh la take the challenge
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 29-1-2011 02:54 PM |All posts
malaysia kekurangan akauntan bumiputera
GETdaHELL..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 29-1-2011 03:02 PM |All posts
tukang sailang duit ramai la...
Don't hate the player, hate the game!
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 29-1-2011 03:47 PM |All posts
jadi akauntan biasa tanpa amek exam, atau under MIA - leh dapat gaji riban2 tak?
Al-Fatihah untuk forumer @kelalang.kon
25/12/1985 - 24/1/2014
Deeply missed
Reply

Props Report

ana  

Rank: 4

Post on 29-1-2011 03:57 PM |All posts
susah lor nk lulus acca... dah lh susah nk lulus, mahal lak tu exam acca ni... jd account exec je yg mampu...
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 29-1-2011 03:58 PM |All posts
susah lor nk lulus acca... dah lh susah nk lulus, mahal lak tu exam acca ni...  jd account exe ...
ana Post at 29-1-2011 15:57



   dah pernah amek acca ke?
Al-Fatihah untuk forumer @kelalang.kon
25/12/1985 - 24/1/2014
Deeply missed
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 29-1-2011 04:00 PM |All posts
aku x suka deal bisnes ngan accountant

terlalu berkira :@

esok mati bleh g kambus ngan duit laaaaa
jomBINA.com
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 29-1-2011 04:28 PM |All posts
aku x suka deal bisnes ngan accountant

terlalu berkira

esok mati bleh g kambus ngan duit la ...
TanSriJess Post at 29-1-2011 16:00



   jangan kata akauntan, akak kerani bank pun berkira tau
Al-Fatihah untuk forumer @kelalang.kon
25/12/1985 - 24/1/2014
Deeply missed
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 29-1-2011 04:33 PM |All posts
jangan kata akauntan, akak kerani bank pun berkira tau
cik.panda Post at 29-1-2011 04:28 PM



    kuhnunnya diaorg tahu segalanya pasal setiap sen duit

paling best dgn sang dokter...mostly diaorg blur jer pasal financial

ckp apa pun diaorg angguk2
jomBINA.com
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 29-1-2011 04:43 PM |All posts
kuhnunnya diaorg tahu segalanya pasal setiap sen duit

paling best dgn sang dokter... ...
TanSriJess Post at 29-1-2011 16:33



   lagi satu, engineer. pasal duit2 ni lembap gak
Al-Fatihah untuk forumer @kelalang.kon
25/12/1985 - 24/1/2014
Deeply missed
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 29-1-2011 05:09 PM |All posts
jangan kata akauntan, akak kerani bank pun berkira tau
cik.panda Post at 29-1-2011 16:28


Baguslah jika mereka tu berkira.  Itu amanah namanya.  Duit syarikat perlu dijaga mcm duit sendiri juga, kalau tak nanti jika ada kekurangan atau penyelewengan, dia pula dipertanggungjawabkan.  Paling tak elok dikatakan pecah amanah atau korupsi pula.  Sape susah, dia juga susah...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 29-1-2011 07:17 PM |All posts
haku rasa para2 akauntan dimesia nih makin terlalu ramai sampai dah tamo keje dibank atau audit...contoh2 org2 akauntan dimesia adalah org selalu buat duit...labor 10 hengget esok lusa dpt 2-3 ratus hengget
mana dpt duit lagi byk...akauntan di bank ke atau akauntan di MLM
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 29-1-2011 07:35 PM |All posts
aku x suka deal bisnes ngan accountant

terlalu berkira

esok mati bleh g kambus ngan duit la ...
TanSriJess Post at 29-1-2011 16:00



hehe...jenis berkira ni mesti rigid je...itu ini tak boleh...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 29-1-2011 07:42 PM |All posts
acc pekerjaan merbahaya dunia n akhirat
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-1-2011 07:52 PM |All posts
akauntan sesuai tak dijadikan bini?


(posted by mobile)
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 29-1-2011 07:57 PM |All posts
akauntan sesuai tak dijadikan bini?


(posted by mobile)
ultra78 Post at 29-1-2011 19:52


kalo ngko dpt bini mcm rosmah tuh
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-1-2011 08:15 PM |All posts
satu contoh akauntan yg hot?


(posted by mobile)
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 29-1-2011 08:20 PM |All posts
Akauntan Malaysia terbahagi kepada tiga

1.kerani am--> buat gak akaun guna ubs...
                 --> Key in data sistem akaun  
** Aku tak galakan ubs sebagai accounting sebab teruk sangat...
2.Pegawai akaun->  Duk fikir financial report-->Trial balance
                                                              -->report bla bla
                                                              -->budgeting..
                                                             -->Rule tah apa tah masb 32,frs frp tah apa kejadah.

3.Auditor           --> Tolong Orang gaji besar 2 nak elak cukai
                        --> audit nak cover customer..
                         -->Audit betull ???

Rumusan.
1.Semua orang leh buat akaun tetapi ada gak ramai tak guna software akaun pun.

Sistem Akaun...
1. Sistem yang paling menyampah kat mana2 sektor kerajaan dan swasta.
Sebab-->Masing masing nak ikut kepala sendiri.. Apa itu frs,frp dan seadanya.

Pokoknya  akaun industri yang akan malap sebab ada software akaun...

Kelebihan untuk sapa nak kerja akaun.
1.Cuba mahirkan belajar guna sistem SAP ke,Microsoft Dynamic ke ,Oracle Finance ke..Kalau takat ubs apa barang.Sistem akaun yang teruk bangat... Boleh ikut suka suka hati je tukar figure dan bfb takder..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 29-1-2011 08:21 PM |All posts
Reply 15# ultra78


    kena tengok akaun kategori mana.Sila baca  aku nyer reply tajuk.Kalau auditor tak payah  ler...
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 29-1-2011 08:45 PM |All posts
Ninja boy bagi komen bernas. Accountant tak berbaloi.

Bank Bumi accountant jalal ke hapa tahun 1984 tu pasal kes bmf, mati kene bunuh.
yang tak tau punya..pls diam diam saja!
jangan masuk ikan dan udang punya comment!
~ courtesy of calvynlee, poremer at Stock & Economy
die, die nicht wissen, Unterhaltruhe gefallen!
setzen Sie keine Unsinn Anmerkung!
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 29-1-2011 09:10 PM |All posts
Ninja boy bagi komen bernas. Accountant tak berbaloi.

Bank Bumi accountant jalal ke hapa tahun 19 ...
kabukiman Post at 29-1-2011 20:45



    yang jadikan ia berbahaya dunia akhirat tu kenape, ye?   sebab terlibat dalam pengurusan institusi kewangan konvensional ke? kalu gitu , bukankah kita semua oun ada terlibat lainlah yg channel ke islamic banking...tu tak per jugak?
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 29-1-2011 09:27 PM |All posts
Mbhcsf:

Whenevr public accountant signs off audit reports; its a public document in the literal sense.

Dilema is, when you know the accounts do not present a true and fair view of the state of accounts.

It can be fraud / malfeasance, or optimised to benefit tax code or latest frs'; doesn't matter. Gist is, you know it doesn't tell the whole complete truth.

For me dari segi agama, implication is you may very well be signing a lie, dgn implikasi dia menipu to the whole world. Its not something I want to be handicapped with on the day of reckoning.

-sis kabu yg non practising bean counter.
yang tak tau punya..pls diam diam saja!
jangan masuk ikan dan udang punya comment!
~ courtesy of calvynlee, poremer at Stock & Economy
die, die nicht wissen, Unterhaltruhe gefallen!
setzen Sie keine Unsinn Anmerkung!
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 29-1-2011 09:28 PM |All posts
2 la..acca bkn sng, aku pn duk pk bnyk kali nk amik ke xnk, mhl 1 hal..
tp if keje kt big 4 untung la, dpt sponsor...
skang ni aku tgk private sector mmg tekan tul bab acca ni
aku mmg salute dgn org yg skali amik je leh lps...
pet peeve=to whom it may concern
Reply

Props Report

B.K  

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 29-1-2011 09:28 PM |All posts
aku x suka deal bisnes ngan accountant

terlalu berkira

esok mati bleh g kambus ngan duit la ...
TanSriJess Post at 29-1-2011 16:00



    ak sgt suka statement nie, kwn ak ada akauntan apa yg keluar semua dia kira
padaMu ku berserah
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 29-1-2011 09:30 PM |All posts
ak sgt suka statement nie, kwn ak ada akauntan apa yg keluar semua dia kira
B.K Post at 29-1-2011 21:28



xsume mcm 2      

pet peeve=to whom it may concern
Reply

Props Report

12345678910Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 1-11-2014 01:43 AM , Processed in 0.250873 second(s), 33 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top