CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 1115|Reply: 12

Telefon bimbit punca barah?

[Copy link]

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 24-2-2011 06:49 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Telefon bimbit punca barah?
Hmetro
24 Feb 2011

LONDON: Satu penyeledikan menunjukkan penggunaan telefon bimbit sebenarnya memberi kesan kepada otak manusia, lapor pakar perubatan, semalam.

Telefon bimbit juga meningkatkan kebarangkalian untuk seseorang mendapat pelbagai penyakit contohnya seperti barah. Penyelidikan santifik terhadap beratus-ratus pengguna telefon bimbit yang terdedah kepada signal dari alat itu ketika menggunakannya boleh menyebabkan peningkatan perubahan bahan kimia di dalam otak sebanyak tujuh peratus. Metabolisme otak ini berlaku di bahagian paling hampir dengan antena telefon bimbit - yang biasanya dipegang rapat ke kepala atau mengenai muka ketika membuat atau menerima panggilan.


Kajian menunjukkan radiasi telefon bimbit boleh merangsang sel otak. Sesetengah pakar perubatan mengatakan anda tidak sepatutnya meletakkan telefon bimbit berdekatan dengan kepala ketika tidur dan syarikat telefon bimbit juga mencadangkan supaya pengguna memakai fon kepala ketika menggunakan telefon bimbit. Penyelidikan terbaru yang dilakukan saintis ternama Amerika Syarikat, Nora Volkow itu mungkin mendorong beribu-ribu pengguna kini lebih berhati-hati ketika menggunakan alat berteknologi tinggi itu.

Pakar penyelidik di Britain menggesa lebih banyak penyelidikan dilakukan mengenai penemuan terbaru itu. Ahli sains neuro, Profesor Patrick Haggard daripada Universiti College London, berkata: Sekiranya penyelidikan lebih lanjut mengesahkan bahawa signal telefon bimbit memberi kesan kepada metabolisme otak, amat penting untuk mengkaji sama ada ia akan memberi kesan buruk kepada kesihatan.

* benarkah?
berkait rapahkah dengan kes pesakit barah yang semakin meningkat di dunia sekarang ini?
:&
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 24-2-2011 06:58 AM |All posts
Aku ingat dah berulang2 kali cerita pasal pengunaan hp berkaitan dgn barah nie...

highcastle: mmm...sekarang nie kalau tertinggal hp rasa mcm hidup serba tak kena...
PRK PKR RPK RKP
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 24-2-2011 06:59 AM |All posts
kene guna ear phone la camni,tapi jgn guna yg bluetooth tu,guna yg berwayar. Tak lama lagi teknologi mkn tuan la tu.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 24-2-2011 07:07 AM |All posts
letak dlm poket suar..
Visit my 3D Realtime Projects http://digitalspine.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 24-2-2011 07:24 AM |All posts
isu ni dah lama kan?
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 24-2-2011 07:40 AM |All posts
ade kajian kate takde efect, yg ni kajian kate ade efect lak...
edited
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 24-2-2011 07:54 AM |All posts
kene guna ear phone la camni,tapi jgn guna yg bluetooth tu,guna yg berwayar. Tak lama lagi teknologi ...
eiman Post at 24-2-2011 06:59



sebenarnya guna bluetooth lagi bagus sebab radiasi yang dikeluarkan oleh bluetooth sama sekali tidak berbahaya kerana output power nya tersangatlah rendah.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 24-2-2011 08:01 AM |All posts
letak dlm poket suar..
mziskandar Post at 24-2-2011 07:07



pernah juga dgr org ckp letak dlm poket suar pon x bagus sgt...
fakta dia ckp dr mulut ke mulut
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 24-2-2011 08:04 AM |All posts
telefon bimbit dgn manusia skang x leh dipisahkan
ibarat irama dan lagu, jika tiada salah satunya, maka pincanglah jd nya
Reply

Props Report

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Legenderer

Post on 24-2-2011 08:07 AM |All posts
hmmm nampaknya lps nie kena ltk hp tu jauh sikit bila tido, xpun biar dalam bag
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 24-2-2011 08:20 AM |All posts
guna fungsi loudspeaker tu.  tak perlu letak dgn body masa cakap.  tahap radiasi akan menjadi lebih tinggi pada masa telefon digunakan berbanding dalam masa standby.
Wir verteidigen dieses Land. Wer hindert Blut vergossen sicher.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 24-2-2011 08:25 AM |All posts
hp lbh bhy dr antenanya yg bsr gedabak tu.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 24-2-2011 08:30 AM |All posts
emm org kata gula 2 punca bnyk penyakit tp ramai gak yg serbu
biasa la manusia  dah terhantuk baru nak tergadah...
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 3-9-2014 02:50 AM , Processed in 0.202034 second(s), 28 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top