CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 1209|Reply: 12

Telefon bimbit punca barah?

[Copy link]
Post time 24-2-2011 06:49 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Telefon bimbit punca barah?
Hmetro
24 Feb 2011

LONDON: Satu penyeledikan menunjukkan penggunaan telefon bimbit sebenarnya memberi kesan kepada otak manusia, lapor pakar perubatan, semalam.

Telefon bimbit juga meningkatkan kebarangkalian untuk seseorang mendapat pelbagai penyakit contohnya seperti barah. Penyelidikan santifik terhadap beratus-ratus pengguna telefon bimbit yang terdedah kepada signal dari alat itu ketika menggunakannya boleh menyebabkan peningkatan perubahan bahan kimia di dalam otak sebanyak tujuh peratus. Metabolisme otak ini berlaku di bahagian paling hampir dengan antena telefon bimbit - yang biasanya dipegang rapat ke kepala atau mengenai muka ketika membuat atau menerima panggilan.


Kajian menunjukkan radiasi telefon bimbit boleh merangsang sel otak. Sesetengah pakar perubatan mengatakan anda tidak sepatutnya meletakkan telefon bimbit berdekatan dengan kepala ketika tidur dan syarikat telefon bimbit juga mencadangkan supaya pengguna memakai fon kepala ketika menggunakan telefon bimbit. Penyelidikan terbaru yang dilakukan saintis ternama Amerika Syarikat, Nora Volkow itu mungkin mendorong beribu-ribu pengguna kini lebih berhati-hati ketika menggunakan alat berteknologi tinggi itu.

Pakar penyelidik di Britain menggesa lebih banyak penyelidikan dilakukan mengenai penemuan terbaru itu. Ahli sains neuro, Profesor Patrick Haggard daripada Universiti College London, berkata: Sekiranya penyelidikan lebih lanjut mengesahkan bahawa signal telefon bimbit memberi kesan kepada metabolisme otak, amat penting untuk mengkaji sama ada ia akan memberi kesan buruk kepada kesihatan.

* benarkah?
berkait rapahkah dengan kes pesakit barah yang semakin meningkat di dunia sekarang ini?
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2011 06:58 AM | Show all posts | Share
Aku ingat dah berulang2 kali cerita pasal pengunaan hp berkaitan dgn barah nie...

highcastle: mmm...sekarang nie kalau tertinggal hp rasa mcm hidup serba tak kena...
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2011 06:59 AM | Show all posts | Share
kene guna ear phone la camni,tapi jgn guna yg bluetooth tu,guna yg berwayar. Tak lama lagi teknologi mkn tuan la tu.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2011 07:07 AM | Show all posts | Share
letak dlm poket suar..
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2011 07:24 AM | Show all posts | Share
isu ni dah lama kan?
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2011 07:40 AM | Show all posts | Share
ade kajian kate takde efect, yg ni kajian kate ade efect lak...
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2011 07:54 AM | Show all posts | Share
kene guna ear phone la camni,tapi jgn guna yg bluetooth tu,guna yg berwayar. Tak lama lagi teknologi ...
eiman Post at 24-2-2011 06:59



sebenarnya guna bluetooth lagi bagus sebab radiasi yang dikeluarkan oleh bluetooth sama sekali tidak berbahaya kerana output power nya tersangatlah rendah.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2011 08:01 AM | Show all posts | Share
letak dlm poket suar..
mziskandar Post at 24-2-2011 07:07



pernah juga dgr org ckp letak dlm poket suar pon x bagus sgt...
fakta dia ckp dr mulut ke mulut
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2011 08:04 AM | Show all posts | Share
telefon bimbit dgn manusia skang x leh dipisahkan
ibarat irama dan lagu, jika tiada salah satunya, maka pincanglah jd nya
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2011 08:07 AM | Show all posts | Share
hmmm nampaknya lps nie kena ltk hp tu jauh sikit bila tido, xpun biar dalam bag
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2011 08:20 AM | Show all posts | Share
guna fungsi loudspeaker tu.  tak perlu letak dgn body masa cakap.  tahap radiasi akan menjadi lebih tinggi pada masa telefon digunakan berbanding dalam masa standby.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2011 08:25 AM | Show all posts | Share
hp lbh bhy dr antenanya yg bsr gedabak tu.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2011 08:30 AM | Show all posts | Share
emm org kata gula 2 punca bnyk penyakit tp ramai gak yg serbu
biasa la manusia  dah terhantuk baru nak tergadah...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

30-8-2015 11:31 AM GMT+8 , Processed in 0.181657 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list