CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 6337|Reply: 13

bengkak kelenjar di pangkal peha.

[Copy link]

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 13-4-2011 12:54 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

salam.. nk tanye.. is it serious klau ada bengkak di pangkal peha kiri dan kanan? normally sakit bila ditekan... n sometimes bila baru bgn dari tido... dia mcm sakit bila nk tegak.

aku search around.. katanye kelenjar bengkak sebab menapis penyakit di bahagian kaki. so pasni dia elok sendiri ke kene berurut ke.. kene operate ke hape ek?

this happens to my boy 5yrs old. skrg dia mmg tgh eczema teruk bahagian kaki. tp now tgh dlm rawatan dgn 1 produk alternatif. so mmg belum bawak gi jumpa doktor lagi..  memula ingat sbb dia selalu menangis smbil meneran2... then bila aku gugel2.. katanye bengkak kelenjar sbb tapis jangkitan.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 13-4-2011 11:37 PM |All posts
salam.. nk tanye.. is it serious klau ada bengkak di pangkal peha kiri dan kanan? normally sakit bil ...
talapia Post at 13-4-2011 12:54


YaAllah siannyer..betul tu tanda jangkitan,kat bahagian2 bawah dari pinggang,bahagian kemaluan sampai ke kaki.
kalo eczema kat bahagian2 ni pun bole sebabkan lymph node bengkak.
alternative...good2!!!!
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 14-4-2011 05:30 AM |All posts
pi jumpa pakar kulit ...bukan apa you know it is probably due to eczema yg may be ada jangkitan kot sebab eczema ni gatal kan , may be dok garu garu tulah yang introduce localised infection ..so kalau boleh pi pakar laaa atau paediatrician ...sebab i knwo u know tapi management of eczema tu

again i am not a doctor so please seek actual medical consultation
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 14-4-2011 09:27 AM |All posts
Reply 2# assakinah


    lymph node bengkak tu... adakah kekal, bahaya or camne? adakah ia akan surut sendiri or perlu diurut?
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 14-4-2011 09:31 AM |All posts
Reply 3# mbhcsf


    sebelum ni mmg dah pegi paed n so on... n eczema nye still ada.. so now cuba alternative solution pulak. then ada healing crisis, keluar bisul2... esp bahagian kaki. lymph node pon bengkak both side. ingatkan sebab kuat menangis.. bengkak angin ke.. then bila search around baru tau itu disebabkan ada jangkitan di bahagian kemaluan dan kaki.

biasanye apa rawatan yg doc akan bagi? antibiotik ke.. or camne.. dah rujuk pakar perubatan alternatif tu.. then dia akui sbb ada jangkitan pada eczema yg digaru2 tu.. so dia suruh amik multivitamins utk boost immune systems. will it helps?
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 14-4-2011 11:18 AM |All posts
Reply  mbhcsf


    sebelum ni mmg dah pegi paed n so on... n eczema nye still ada.. so now cuba ...
talapia Post at 14-4-2011 09:31



    i ni  bukan apa - sebab macam ni ya - kalau u tanya i  - vitamin segala tu adakah ia membantu i akan senyum saja secara sinikal ataupun senyum kelat lah to be honest sebab i know a) Eczema mmg akan gatal  b) budak akan garu c) bila garu kulit tercedera, tercalar dan bakteria / kuman akan menyebabkan secondary infection dan kitar ini berulang
d) saya tahu patologi / mekanisme eczema ni sebab ia alahan so  saya tahu yang hanya perubtan konvensional yang make sense liek depa bagi ubat sapu kan / topical cream kan atau steroids  kan ? tapi depa kata sure akan kata jgn bubuh atau sapu bebanyak sebab ia akan cause 'thinning' of the skin , kan ?
so pada saya selain ubatan anti - radang dalam bentuk sapuan / topical cream tu / anti - inflammatory tu tak der apa pun yg berkesan MELAINKAN

a) kalau doktor paediatrician you cakap INI EVIDENCE BASED ? so perubatan konvensional akan lebih berasaskan bukti

so rawatan alternative ni kalau dia evidende based  well i dunno wujud ke tak istilah ni dalam 'rawatan alternative?' tapi  saya ragu ragu so suaya senyum jer lah


apa itu rawatan berasaskan bukti ? u google evidence based medicine then you find out.

apa apa pun seek advice from qualified paediatrician.
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 14-4-2011 11:19 AM |All posts
and..there is NO such thing  as angin ke apa ka , tak wujud benda tu ...
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 14-4-2011 01:22 PM |All posts
Reply 6# mbhcsf


    thanx for ur opinion. yupp.. sebelum ni.. mmg bnyk bergantung pada topical cream steroid based... mula2 mild, then dah tak berkesan.. doc bagi cream yg kuat sket..  n so on.. n the effect dah nampak now.. after 4 years of continuous usage, walaupon thin layer.. tp skin dia mmg dah nipis. cepat sejuk and senang luka. that is why saya pegi ke alternative option pulak.

well.. klau tanye the pakar perubatan alternative tu.. surely dia akan kata his product is good kan. and yes.. there are a lot of testimonials pasal eczema n psoriasis for that product. memang nampak ada improvement pada skin condition, tapi kene infection la pulak.

well.. better bawak pegi jumpa doc utk rawatan infection tu before it gets worse kan.. dah ok nnti baru continue the medication semula.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 14-4-2011 04:26 PM |All posts
Reply  mbhcsf


    thanx for ur opinion. yupp.. sebelum ni.. mmg bnyk bergantung pada topical c ...
talapia Post at 14-4-2011 13:22



    err...well maam...testimonials bukan dikira sebagai bukti - yang saya cakap evidence based ialah satu research klinikal yang 'gold standard'  yg  ala journal punya level untuk published tu  Puan....hope thsi helps


testimonials adalah satu bukti yang sangat  dangkal Puan..sebab depa bias - depa pilih yg elok elok sahaja walhal kalau study - gold standard yg level tionggi- depa tengok keseluruhan aspek sesuatu jenis produk / ubatan  itu sebleum dipasarkan dan melalui beberapa peringkat saringan - so u see?

TESTIMONIALS BUKAN sesuatu yg  dikatakan bukti

awat depa tak letak sekali testimonials ynag tak berjaya

u cuba tanya your paeditarcian



lagi satu Puan

yes sennag luka kan kulit tu sebab topicval steroids

okay la ni tang management eczema tu Puan kena tahu.

bawalah pi jumpa paediatrician talk to him about this  rawatan alternative dan apa yg saya cakap ni ,  ya?
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 14-4-2011 04:28 PM |All posts
bawa bincang dengan your paedis laaa hal hal ni ..do not worry you can discuss pun with him - they should be okay  laa depa professionals
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 14-4-2011 05:12 PM |All posts
Reply 10# mbhcsf


    thanx.dah apply cuti esok nk bawak gi jumpa paed. tapi kan.. masa memula eczema dorang trigger teruk aritu... ada bawak gi paed.. then paed tu sincerely kata.. "u cannot afford to treat eczema in private hospitals".. huhu.. since my kids both ada eczema.. so terang2 dia ckp awal2 camtu. dia suruh refer HKL. before ni pernah pegi HTAR..  the doc prescribed ubat yg sama my son dah guna for 4 years. steroid cream (which i really nk avoid now) n ubat tahan gatal /selsema. tp bila pegi paed private.. dia bg Ezerra products.. and of coz pricey la.

so adakah ubat yg pricey tu ajela yg bagus... ezerra is non steroidal cream, tidak menyembuhkan cuma mengawal. the paed kata the kids kene pakai that cream everyday smpai besar or smpai bila2 or smpai sembuh. taktau. haish...
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 14-4-2011 05:29 PM |All posts
Reply  mbhcsf


    thanx.dah apply cuti esok nk bawak gi jumpa paed. tapi kan.. masa memula ecz ...
talapia Post at 14-4-2011 17:12



    cuba tanya kat your paeds - sabun mandi jenis apa yg di aboleh pakai , tapi i tahu mmg ada sabun mandi khas untk eczema  so u survey and tanya paeds and pharmacist - they should be able to tell you

all the best

best wishes.

able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 14-4-2011 05:41 PM |All posts
Reply 12# mbhcsf


    thanx again. sabun mandi.. yg pasti.. tak bole pkai yg harsh.. yg sabun buku. so all this while.. pkai sebamed, cetaphil, esemtan, euceryl.. mcm2 la.. tp semua yg jenis liquid n mild..  mmg normally eczema.. akan ada 4 item yg kene sentiasa ada. mandian, moisturizer, cream, dan ubat mkn tahan gatal.

klau pegi private.. biasanye dia akan bg mmg empat2 item complete set. n sometimes even bg syampu skali. tp klau pegi gomen.. dia just bg steroid cream dan ubat tahan gatal yg membuatkan mengantuk. tp all those things bukan utk menyembuhkan. cuma kawal. semua doc yg saya pegi.. akan kata.. eczema takde cure, sbb dia dlm darah, penyakit keturunan.. tak de cure, cuma bole kawal.

again... thanx for the wish.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 17-4-2011 12:41 AM |All posts
Reply  assakinah


    lymph node bengkak tu... adakah kekal, bahaya or camne? adakah ia akan su ...
talapia Post at 14-4-2011 09:27



    x kekal,x bahaya..bila hilang eczema n jangkitan,susut la..x perlu urut pun,nak2 lagi tgh sakit.
bagus amek alternative med yang ada 'reversal reaction'..barulah kita tau penyakit dah dikeluarkan.
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 21-4-2014 07:27 AM , Processed in 0.192664 second(s), 19 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top