Kepekatan Darah HB (Hemoglobin) Rendah - Pratanggapan,Kehamilan & Post - Natal - Keibubapaan - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 36995|Reply: 228

Kepekatan Darah HB (Hemoglobin) Rendah

[Copy link]
Post time 14-4-2011 03:53 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by mamahusna at 24-5-2011 12:22

baru2 nie pergi check klinik.. doktor cakap darah cair.. (Bacaan bawah 10- kepekatan darah kurang).. apakah ianya membahayakan? pernah tak saper2 sini mengalaminya dan cara nak rawatnya? Nurse tuh x bagi makan obomin. dia bagi ubat yg 4 jenis tu.. tp part yg zat besi tu kena telan 2 biji.. aduh.. saya telah sebiji jek semua.. heheh..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:01 PM | Show all posts | Share

HB (Hemoglobin) rendah

salam..

kandungan det dh masuk 29 mgg. last monday check-up HB det dh border line 9.9. last month check-up 10.2.
det dh cuba mkn obimin + ubat gomen yg diberi.. still x naik lg..

misi suggest mkn ubat tu dgn jus yg masam2.. biar ubat tu menyerap seluruh badan.. ni tgh cuba..
harap2 2 mgg lg check-up naiklah HB.. klu x risau plak.. sbb nak bersalin x lama lg.. risiko tinggi klu HB lower.

hrp kwn2 bleh bg petua dan bantu utk det selesaikan masalah ni..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:05 PM | Show all posts | Share
same la ngan daku!!

HB rendah... makin lama makin rendah..
smp misi bg plan for meal.

walhal.. tetiap hr ku makan sayur.. jus buah.. hati & kerang mmg favorote plak tuh..susu maternity.. kurma...

tp mmg dr anak 1st.. HB ku rendah..

last check up last week smp 9.2......
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:09 PM | Show all posts | Share
sama mcm aku jugak..
awal2 n tengah kehamilan asyik HB rendah jerk
mcm2 dah mkn utk tambah darah...still sama

sudahnya..(tak igt minggu ke brapa...tp dekat2 nak bersalin jugak le)
HB back to the normal

kedua dua ank aku alami simpton mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:09 PM | Show all posts | Share
makan pil ferromed lebih..kinik gomen kasi pil tiap2 bulan..pil kaler itam coklat tu..lebihkan dos..klu selalu makan 1 biji belah pagi..pasni tmbh jadi 2 biji.nnt hb reading naik balik.klu boleh jgn miss pil ferromed ni..cuma kena lebih air klu tmbh dosage psl nnt berak keras..jadi itam..eeeee
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:09 PM | Show all posts | Share
aku masa memula cekup, HB 8.4

so nurse suruh makan buah jambu batu, belimbing (laki ku belikan stock yg muda2, masam2 huhu)

pastu mkn iron pil tu jgn skip, nurse siap soh mkn 2 biji per day,

pastu masa mkn ubat tu, jgn mkn sekali dgn susu, teh, kopi, milo, so aku makan b4 tido

lg 1, org kata, buah delima leh tambahkan darah(zat besi kan byk dlm buah tu)
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:10 PM | Show all posts | Share
makan pil ferromed lebih..kinik gomen kasi pil tiap2 bulan..pil kaler itam coklat tu..lebihkan dos..klu selalu makan 1 biji belah pagi..pasni tmbh jadi 2 biji.nnt hb reading naik balik.klu boleh jgn m ...
BeeHaa Post at 7-10-2009 15:09


yer, nurse bg mkn pil nih la, after 2 weeks, hb naik 9.6, p balik cekup lg sebulan, sib baik ler Hb naik 11++
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:10 PM | Show all posts | Share
yeah mekja..

ok je kan??? apasal nurse tu takut2 kan daku lak..

kate nnt x cukup darah la..bb x sempurna la.... ape la... bla..bla....

aku o kan aje..

yg ku tau.. sume vitamin.. makanan berkhasiat ku ambik...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:12 PM | Show all posts | Share
aku masa memula cekup, HB 8.4

so nurse suruh makan buah jambu batu, belimbing (laki ku belikan stock yg muda2, masam2 huhu)

pastu mkn iron pil tu jgn skip, nurse siap soh mkn 2 biji per day,

...
dak_ker Post at 7-10-2009 15:09


aah.. pil tu kene ambik mase perut kosong... xleh ambik teh.. nescafe.. soya.. horlick....
sbb x work pil tu nnt..

tp.... my hb still low...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:14 PM | Show all posts | Share
yeah mekja..

ok je kan??? apasal nurse tu takut2 kan daku lak..

kate nnt x cukup darah la..bb x sempurna la.... ape la... bla..bla....

aku o kan aje..

yg ku tau.. sume vitamin.. makanan be ...
cmf_malay Post at 7-10-2009 15:10


nurse tuh pon dok takutkan aku, sampai kuar air mata aku masa memule tuh huhuhu

ko ada kes anemia tak b4 nih?
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:18 PM | Show all posts | Share
yeah mekja..

ok je kan??? apasal nurse tu takut2 kan daku lak..

kate nnt x cukup darah la..bb x sempurna la.... ape la... bla..bla....

aku o kan aje..

yg ku tau.. sume vitamin.. makanan be ...
cmf_malay Post at 7-10-2009 15:10


hiks ade ke patut klu darah tk cukup baby tak sempurna
poyoss la itu nurse

cuma gynea akk ckp dulu..klu HB rendah susah le...
nti masa bersalin kan kita byk kluarkan darah
nti tk pasal2 lps tu pitam...n kena tambah darah pulak...

so far..insyaallah tk de apa2
exp. akk mcm tu le utk 2 bradik tuh...


**wallah skemanya aku "ahkak' la pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:19 PM | Show all posts | Share
aku plak setakat nie still 10...

ubat mmg xmkn pon start dari awal kehamilan....

doc xkate apa2 plak...aku g private punya...

doc cme kate setakat nie ok lagi...tp mber aku punya sama cam aku..hb dia 10, tp doc (gov) ckp rendah...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:20 PM | Show all posts | Share
kakak ipar suh makan hotdog kalo nak naik kan HB....
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:23 PM | Show all posts | Share
saya alami anemia jugak masa mengandung. masa kandungan pertama, selepas tak naik2 Hb, gynae naikkan dos ke dua kali ganda. tak ingat nama pil zat vesi tu, tapi masa mengandung kali kedua, saya makan pil iron SANGOBION.
so far ok dapat naik ke 11.

selain makan pil zat besi ni dengan air oren utk penyerapan yang maksimum, banyakkan makan daging, make sure dalam seminggu makan dalam 2-3 kali.
banyakkan makan sayur seperti kangkung. dan jugak ikan bilis.

anemia ni agak bahaya semasa dan selepas kelahiran, boleh membawa kepada post-partum hemorrhage (pendarahan teruk selepas melahirkan anak), dan ibu tu kalau teruk sangat turun darah, terpaksa pulak nanti buat blood transfusion.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:28 PM | Show all posts | Share
hist anemia...
sib baik xde....

kalau gov.. mmg particular..
smpkn kalau x tanda pergerakan bb.. depa bising tau..
ku anak 1st memula di awal kehamilan dh register... yg 2nd ni dh 7 bln lebey baru register...so b4 register ku check up kt private jek.

so far.. mg ketara la beza private & gov..
ok la g check gov.. sume dia ambik tau....cuma tu lah.. masa nk tunggu giliran tu je yg lame..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:29 PM | Show all posts | Share
hiks ade ke patut klu darah tk cukup baby tak sempurna
poyoss la itu nurse

cuma gynea akk ckp dulu..klu HB rendah susah le...
nti masa bersalin kan kita byk kluarkan darah
nti tk pasal2 lps  ...
mek_ja Post at 7-10-2009 15:18

ahkakkkkkkkkkkkkkkkkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:30 PM | Show all posts | Share
tadi gi buat check up...hb dah naik 11.3...saye makan pil coklat tu ..2 biji pagi & 2 biji malam..kalau tidak asyik bawah 10 je
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:33 PM | Show all posts | Share
14# cmf_malay

tak semestinya kena ada history anemia baru nak risau.


memang ramai pregnant women yang hanya kena anemia masa mengandung je sebab kekurangan zat besi.

daging adalah antara sumber yang paling bagus utk zat besi, so masa pregnant banyakkan makan daging. yang ada nurse cadang kat atas tadi tu, banyakkan makna hotdog tu.. i think better not.
memang hotdog tu daging, tapi bkn pure meat pun, lemak, garam & tah apa2 preservatives je banyak.

beli la daging masak kat rumah, lagi berkhasiat.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:37 PM | Show all posts | Share
ahkakkkkkkkkkkkkkkkkkkk
cmf_malay Post at 7-10-2009 15:29




tah2 ko yg akak malay
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:37 PM | Show all posts | Share
bab tgu giliran nie ah yang kn g private..huhu...

ssh ah kalo lesap lme2...

hb&aku keje di bawah jbtn &ketua yg sama...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:43 PM | Show all posts | Share
hot dog tuh processed food, mmg tak elok sgt
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 03:51 PM | Show all posts | Share
ye ker...ilmu salah lah tu...hihi

sib baik blom bli lagi....
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2009 04:01 PM | Show all posts | Share
misi tu siap bg schedule nk naikkan HB..

kul 8pg bf, kul 10 pg mkn ubat yg diaorg bg mcm vit b complex, iron, calcium, folid dan asorbic tu ngan jus yg masam2 (6 biji skali) .. skg ni susah nk cr pure jus.. byk yg terlebih gula.. jd kiter kenalah hati2.. takut nnt jd kencing manis plak.. det tgh cuba amalkan cara yg misi tu bg... harap2 nnt naiklah hb det..

time pregnant ni lak det slalu minum nescafe, kopi dan teh.. tu sbb detnya HB lower kot.. skg ni det cuba amalkan milo.. sbb det x belh minum susu tepung.. mmg b4 pregnant mmg x minum.. tu yg slalu kaki cramp jer..
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2009 11:48 AM | Show all posts | Share
sebelum nie HB okay atas 11 tapi masa bulan puasa dan hari raya byk makan yang mengarut2 (bak kata nurse gov) HB saya pun turun jadik 10.8, nurse bising sampai kena tulis dengan pen merah...so dorang suruh makan pil iron tu sebijik sehari....mintak2 26/10 nie ada check up naik le balik HB nie....
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2009 11:52 AM | Show all posts | Share
Post Last Edit by leenn at 8-10-2009 11:58

samalah kita.... dari awal preggy sampai ni, ini saja problem utama...
gomen, kalau cecah 9.9, siap kena cucuk lagi ambik darah lagi...dah 3x check up berturut2 kena ambik darah..huhu...
Klinik ada beri Iron Tablet, B co, Folic acid... gi klinik swasta, dr tambah B12-khusus untuk darah, nampak ok sikit, cecah gak 11-12...

masa anak ke2, leenn tak ambik kisah pasal darah2 ni...serius, ingat takde apa2...
tapi masa nak bersalin, tumpah darah teruk...berketul2 keluar dan tentunya perkara tu boleh meragut nyawa...syukur Allah masih beri peluang hidup...
dan kesannya anak pun suspected anemia, alhamdulillah sekarang dah ok, kalau tak every month masa dia kecik kena check up utk tengok darah dia...kesian...
so, kali ni preggy memang jaga sangat taknak perkara tu berulang lagi...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

2-8-2015 10:19 PM GMT+8 , Processed in 0.205249 second(s), 11 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list