CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

QQ登录

只需一步,快速开始

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 9459|Reply: 33

Apa panggilan yg paling sesuai untuk suami (menurut Islam)

[Copy link]

Rank: 2

Post on 20-4-2011 09:01 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Assalammualaikum... sekadar nak tumpang bertanya..

Sebenarnya, menurut Islam.. apa panggilan yg paling sesuai untuk suami..? biasanya panggil papa/mama, abang, ayang & ada x kurang yg panggil suami ngan nama je...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 20-4-2011 10:04 PM |All posts
panggillah dengan panggilan yang disukai oleh suami,sebaik2nya abang la
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-4-2011 10:06 PM |All posts
jgn panggil nama dhla..len2 yg elok di benarkan
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 20-4-2011 10:07 PM |All posts
nasib baiklah nabi tu bukan org melayu... nanti ada yg tanya mana lebih afdhol paggil ayah ke abah.....
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 20-4-2011 10:08 PM |All posts
my mum n dad just 'u' & 'i' je.. lain2 tak pnah dgr..
i plak tak plan lg nak pgl apa.. date kahwin pun x discuss lg
tapi ada gak la terfikir skit2..because family dia ni ala2 keturunan arab, so ntah la nak pgl apa.. so far skrg ni i pgl fullname dia je
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 20-4-2011 10:26 PM |All posts
btl ke org kate  panggil i&u no bdose???
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 20-4-2011 10:26 PM |All posts
silap2...*ni,bkn no...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 21-4-2011 11:51 AM |All posts
btl ke org kate  panggil i&u no bdose???
mama_mukhriz Post at 20-4-2011 06:26


berdosa lagi orang yang menipu camtu.
I ♥ Critical Thinking
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 21-4-2011 12:51 PM |All posts
Reply 8# kucingblue


menipu???maksud awk???
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 21-4-2011 01:09 PM |All posts
put pngil abg...kadng2 pngl ayang.....dial lak pngl put syg
mse dpt bby dlu hubby pngl put ibu....ktenyer nanti nak anak pngl put ibu...&ade sorng pkcik 2 x bgi..sbb nanti dh biase pngil ibu dh same taraf cam anak pngl mak lak
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 21-4-2011 01:53 PM |All posts
Reply  kucingblue


menipu???maksud awk???
mama_mukhriz Post at 20-4-2011 20:51


rasanya kalau panggil "saya/awak" berdosa tak? if not, i dont see any reason why "I/you" berdosa.
I ♥ Critical Thinking
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 21-4-2011 02:09 PM |All posts
kiter rase perkataan "aku" 2 cam korang ajar kan tp dgn Allah kiter berdoa Ya Allah Ya Tuhan ku. so pggil je nama yg baik dimata n di hati. jgn sesekali sakiti dgn nama yg xelok.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 21-4-2011 03:21 PM |All posts
panggilan apepon slagi tu yg menyenangkan pihak somi/istri dibenarkan.......

jgn panggil 'HOI' udah laaaaa...tu dah kire derhake kat somi dah tu...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 21-4-2011 04:06 PM |All posts
panggilan apepon slagi tu yg menyenangkan pihak somi/istri dibenarkan.......

jgn panggil 'HOI' ud ...
kakiza Post at 21-4-2011 15:21


hahahahaha.. ade lak nak panggil camtu..
http://umarfaruq.com
http://kakitech.net
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 21-4-2011 04:54 PM |All posts
hehe,x pikir lg nak pggl ape nnti
Say it again for me...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 21-4-2011 05:15 PM |All posts
Reply 4# Decaffeinated

Ada juga yg panggil Paknya, Ayahnya (nya tu dimaksudkan anak2).  Umum isteri panggil 'abang', tapi ada yg panggil D (4 darling)/Ling/Yang/Honey/Mas/Kang, dll.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 22-4-2011 02:03 AM |All posts
ayang? sweetie? honey ? habibie ...possum ??
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 22-4-2011 03:32 AM |All posts
Reply  Decaffeinated

Ada juga yg panggil Paknya, Ayahnya (nya tu dimaksudkan anak2).  Umum ister ...
nolya Post at 21-4-2011 17:15



    hmm? kang? really? bi bahase mane ni ?
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 22-4-2011 03:35 AM |All posts
Reply 11# kucingblue


    why is it so sinful to call hubby you and i if  the context  is right? like when conversing about something ? ni budaya kot kalau pure malay you jgn laa cakap u and i sebab bersangka buruk tu datang dulu depa akan cecapt kata kita ni negatif ..mentality ...well...
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 22-4-2011 06:18 AM |All posts
Kalau ikut tok nenek sy, suami pakai baling parang atau keris aje nak panggil isteri, kalau isteri nak panggil suami baling batu lesung atau anak batu lesong.  Aman juga, sampai kecucu cicit lah. Skrang tak bulih. Nanti kes dera.
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 22-4-2011 10:08 AM |All posts
Panggil somi "baby" boleh tak? Isteri pula suami panggil "sweet chick"..
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 22-4-2011 10:41 AM |All posts
Kalau ikut tok nenek sy, suami pakai baling parang atau keris aje nak panggil isteri, kalau isteri n ...
Al-Patih Post at 22-4-2011 06:18


Masa zaman tok nenek saya, tok-tok saya tu berdehem jer, nenek-nenek saya dah tau nak buat apa.  nak bancuh kopi ke, nak siap kuih ke, nak siap baju ke.....
Wallahua'lam
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 22-4-2011 10:57 AM |All posts
pada aku,panggil dgn panggilan yg sesuai dan sopan...tu semua bergantung pada budaya masing
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 22-4-2011 11:12 AM |All posts
Reply 18# mbhcsf

Mas n Kang lebih digunakan di Indonesia.
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 22-4-2011 11:18 AM |All posts
Reply 22# ibnur


      
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 21-12-2014 06:00 PM , Processed in 0.371440 second(s), 36 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top