Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Search
12Next
Return to list New
13937
View
33
Reply

Apa panggilan yg paling sesuai untuk suami (menurut Islam)

[Copy link]

Author: lesungbatu       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-4-2011 09:01 PM | Show all posts |Read mode
Assalammualaikum... sekadar nak tumpang bertanya..

Sebenarnya, menurut Islam.. apa panggilan yg paling sesuai untuk suami..? biasanya panggil papa/mama, abang, ayang & ada x kurang yg panggil suami ngan nama je...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 10:04 PM | Show all posts
panggillah dengan panggilan yang disukai oleh suami,sebaik2nya abang la
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 10:06 PM | Show all posts
jgn panggil nama dhla..len2 yg elok di benarkan
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 10:07 PM | Show all posts
nasib baiklah nabi tu bukan org melayu... nanti ada yg tanya mana lebih afdhol paggil ayah ke abah.....
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 10:08 PM | Show all posts
my mum n dad just 'u' & 'i' je.. lain2 tak pnah dgr..
i plak tak plan lg nak pgl apa.. date kahwin pun x discuss lg
tapi ada gak la terfikir skit2..because family dia ni ala2 keturunan arab, so ntah la nak pgl apa.. so far skrg ni i pgl fullname dia je
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 10:26 PM | Show all posts
btl ke org kate  panggil i&u no bdose???
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 10:26 PM | Show all posts
silap2...*ni,bkn no...
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2011 11:51 AM | Show all posts
btl ke org kate  panggil i&u no bdose???
mama_mukhriz Post at 20-4-2011 06:26


berdosa lagi orang yang menipu camtu.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2011 12:51 PM | Show all posts
Reply 8# kucingblue


menipu???maksud awk???
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2011 01:09 PM | Show all posts
put pngil abg...kadng2 pngl ayang.....dial lak pngl put syg
mse dpt bby dlu hubby pngl put ibu....ktenyer nanti nak anak pngl put ibu...&ade sorng pkcik 2 x bgi..sbb nanti dh biase pngil ibu dh same taraf cam anak pngl mak lak
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2011 01:53 PM | Show all posts
Reply  kucingblue


menipu???maksud awk???
mama_mukhriz Post at 20-4-2011 20:51


rasanya kalau panggil "saya/awak" berdosa tak? if not, i dont see any reason why "I/you" berdosa.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2011 02:09 PM | Show all posts
kiter rase perkataan "aku" 2 cam korang ajar kan tp dgn Allah kiter berdoa Ya Allah Ya Tuhan ku. so pggil je nama yg baik dimata n di hati. jgn sesekali sakiti dgn nama yg xelok.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2011 03:21 PM | Show all posts
panggilan apepon slagi tu yg menyenangkan pihak somi/istri dibenarkan.......

jgn panggil 'HOI' udah laaaaa...tu dah kire derhake kat somi dah tu...
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2011 04:06 PM | Show all posts
panggilan apepon slagi tu yg menyenangkan pihak somi/istri dibenarkan.......

jgn panggil 'HOI' ud ...
kakiza Post at 21-4-2011 15:21


hahahahaha.. ade lak nak panggil camtu..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2011 04:54 PM | Show all posts
hehe,x pikir lg nak pggl ape nnti
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2011 05:15 PM | Show all posts
Reply 4# Decaffeinated

Ada juga yg panggil Paknya, Ayahnya (nya tu dimaksudkan anak2).  Umum isteri panggil 'abang', tapi ada yg panggil D (4 darling)/Ling/Yang/Honey/Mas/Kang, dll.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 02:03 AM | Show all posts
ayang? sweetie? honey ? habibie ...possum ??
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 03:32 AM | Show all posts
Reply  Decaffeinated

Ada juga yg panggil Paknya, Ayahnya (nya tu dimaksudkan anak2).  Umum ister ...
nolya Post at 21-4-2011 17:15



    hmm? kang? really? bi bahase mane ni ?
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 03:35 AM | Show all posts
Reply 11# kucingblue


    why is it so sinful to call hubby you and i if  the context  is right? like when conversing about something ? ni budaya kot kalau pure malay you jgn laa cakap u and i sebab bersangka buruk tu datang dulu depa akan cecapt kata kita ni negatif ..mentality ...well...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 06:18 AM | Show all posts
Kalau ikut tok nenek sy, suami pakai baling parang atau keris aje nak panggil isteri, kalau isteri nak panggil suami baling batu lesung atau anak batu lesong.  Aman juga, sampai kecucu cicit lah. Skrang tak bulih. Nanti kes dera.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 10:08 AM | Show all posts
Panggil somi "baby" boleh tak? Isteri pula suami panggil "sweet chick"..
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 10:41 AM | Show all posts
Kalau ikut tok nenek sy, suami pakai baling parang atau keris aje nak panggil isteri, kalau isteri n ...
Al-Patih Post at 22-4-2011 06:18


Masa zaman tok nenek saya, tok-tok saya tu berdehem jer, nenek-nenek saya dah tau nak buat apa.  nak bancuh kopi ke, nak siap kuih ke, nak siap baju ke.....
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 10:57 AM | Show all posts
pada aku,panggil dgn panggilan yg sesuai dan sopan...tu semua bergantung pada budaya masing
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 11:12 AM | Show all posts
Reply 18# mbhcsf

Mas n Kang lebih digunakan di Indonesia.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 11:18 AM | Show all posts
Reply 22# ibnur


      
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2016 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.204041s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list