CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return Post new threads
Show: 9198|Reply: 65

Osama bin Laden

[Copy link]

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 3-5-2011 10:05 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by bluezink at 7-5-2011 16:20








Tokoh yang dianggap sebagai pengganas paling berbahaya sehingga menjadi manusea paling dicarik oleh negara AS ... terlibat dalam beberapa peristiwa teroris di seratabelahan dunea.                                         

Mari laa kiter lihat, bagaimana perjalanan idop tokoh yang dianggap teroris ole negara AS dan hapekah sebbab dia dianggap sebagai teroris.                                       

sos:tenet
        

Osama Bin Laden Biography

      
               











1957: Osama bin Laden was born in Riyadh, one of some 54 children born   to Mohammad bin Laden, a building tycoon. His mother was of Syrian   extraction. origin.

1969: Mohammed bin Laden dies in a helicopter crash. Osama, then aged   around 11, is believed to have inherited $80 million.

1984: Bin Laden travels to Afghanistan, responding to calls for a   jihad, or holy Islamic war, against the Soviet occupying force. There, he   finances and takes command of a force of some 20,000 Islamic fighters   recruited from around the world.

1988: Bin Laden founded his group Al-Qaeda (the base).
1989: The Soviet Union withdraws its forces from Afghanistan

1991: A US-led alliance launches a war to expel Iraqi forces from   Kuwait, which Iraq had occupied the previous year. Bin Laden declares jihad   against the United States because it has based forces in his native Saudi   Arabia, where Islam's two most holy places are located.
1992: Bin Laden returns to Saudi Arabia, but his support for violent   Islamic extremist groups in Egypt and Algeria leads his home country to his   explusion and the cancellation of his passport.
1993: An explosion in the basement of the World Trade Center in New   York kills six people and injures around 1,000. The attack is later blamed   on Al-Qaeda.
1995: A bomb kills US military advisors to Saudi national guard. Five   US soldiers killed and more than 60 people are injured.
1996: A truck loaded with explosives destroys a building at the US   military base of Khobar in Saudi Arabia. Nineteen US nationals are killed   and 386 are wounded. Sudan forces Bin Laden to leave and he resurfaces in   Afghanistan where the Taliban movement has just seized Kabul.
1998: Near-simultaneous bomb attacks against US embassies in Nairobi   and Dar-es-Salaam kill 224 people, most of them Africans, and injure   thousands. The US retaliates Bin Laden training camps in Afghanistan and   Sudan with cruise missiles, killing at least 20 people.
1999: The US Federal Bureau of Investigation places bin Laden on its "10   most wanted" list.
2000: A suicide attack on the destroyer USS Cole in the port of Aden in   Yemen kills 17 US Marines and wounds 38. The attack is attributed to   Al-Qaeda.
2001: Two hijacked US airliners crash into the twin towers of the World   Trade Center in New York, which subsequently collapse. A third hijacked   plane crashes into the Pentagon outside Washington and a fourth in rural   Pennsylvania. The attacks kill around 3,000 people. Washington offers a   $25-million-dollar reward for any information leading to the arrest of bin   Laden. US-led strikes on Afghanistan begin, aimed at forcing the ruling   Taliban to hand over Bin Laden. Bin Laden vows no peace for the US and its   citizens in a message broadcast via the Al-Jazeera television network. While   not explicitly claiming responsibility for the attacks, he praises those who   carried them out.
2002: Bin Laden is variously reported to be in Afghanistan, Iran   Pakistan - or dead.
2003: Pakistan's President Pervez Musharraf says bin Laden is probably   alive and hiding in Afghanistan, but claims al-Qaeda is no longer an   effective terrorist organisation.
2003: Bin Laden releases a series of statements including comments on   the conflicts in Iraq and Afghanistan, threats of more attacks, and offers   of a truce with the United States.
2004: "I present a reconciliation initiative... to stop operations   against all (European) countries if they promise not to be aggressive   towards Muslims." (Al-Arabiya audiotape)
2008: Warns Europe of a "reckoning" after controversial   cartoons of Prophet Mohammed published.
2010: Claims botched Christmas Day bombing of US airliner and threatens   more strikes on US targets. Last message blames industrial nations for   climate change and the United States for refusing to sign up to the Kyoto   protocol, while urging a US dollar boycott.
2011: Bin Laden is killed in a firefight with covert US forces in the   Pakistani city of Abbottabad, northeast of the capital Islamabad, Obama   announces in a televised address.


------>Osama bin Laden
------>bideo:Bloody aftermath inside Osama bin Laden's compound
1

View rating log

    
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 3-5-2011 10:29 PM |All posts
Mengapa Jasad Osama Bin Laden Dikuburkn ke Laut?

Tubuh Osama bin Laden diberitakn suda tenggelam di Laut Arab dari dek  US Carrier( USS Carl Vinson )karena tidak hada alternatif yang tersedia untuk dimakamkan dalam waktu 24 jam, sesuai dengan hukum Islam, Brennan ...
mengatakan tidak hada negara yang bersedia atau mampo mengambil mayat  untuk pemakaman.

Menurut Brennan, mengambil mayat itu ke negara laen dan mencoba untuk mengatur pemakamannya  Osama bin Laden akan melanggar hukum Islam mewajibkan penguburan dalam waktu 24 jam. kata punaisehat untuk memerangi terorisme dan keamanan dalam negeri Presiden AS Barack Obama, John Brennan, Isenin (2 / 5 / 2011).

"Pemakaman Osama Bin Laden tetap dilakukan sesuai dengan ajaran dan beberapa praktik-praktik dalam Islam. Yang dilakukan sosuai dengan ketentuan hukum Islam, "kata Brennan kepada wartawan dalam perjumpaan di White House.

Pertahanan AS mengatakan, upacara keagamaan yang dilakukan pada dek USS Carl Vinson di Laut Arab. Upacara dimulai pd pukul 01:10 dan selesai pukul 02:10 waktu AS. "Tubuhnya dicuci dan ditempatkan pada kain putih. Seorang pegawai militeri yang telah membacakn sebuah pidato yang dipersiapkan, yang kemudian diterjemahkan ke dalam bahasa Arab . Tubuh Osama bin Laden ditempatkan pada papan datar, yang kemudian diluncurkan ke laut, "kata Brennan kepada wartawan dalam perjumpaan di White House.
sos:Bin Laden's body buried at sea
    
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 4-5-2011 08:46 AM |All posts
yg i percaya adalah

osama adalah watak yg dilahirkan US sebagai 'anak kunci' kepada segala pencerobohan mereka.

tak mustahil kalo diorang nak serang malaysia dgn alasan "nampak kelibat osama di petronas twin tower"

tengok dari butiran yg konon sejarah hidup dia pon awal2 lagi dah kantoi
1957: Osama bin Laden was born in Riyadh, one of some54 children born   to Mohammad bin Laden, a building tycoon. His motherwas of Syrian   extraction. origin.


osama bin laden, anak kepada mohammad bin laden.
dalam islam kita di'bin'kan bapak kita contohnya kalo disebut osama bin md ladin (baru i caya dia anak mohammad laden).

pasal pendedahan gambar kematian dia pon edit photoshop dah satu hal

lebih kelakar lagikk
Tubuh Osama bin Laden diberitakn suda tenggelam di Laut Arab daridek  US Carrier( USS Carl Vinson )karena tidak hada alternatif yangtersedia untuk dimakamkan dalam waktu 24 jam, sesuai dengan hukumIslam, Brennan ...


mcm cepat2 'basuh tangan' jek???
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 4-5-2011 09:08 AM |All posts
yg i percaya adalah

osama adalah watak yg dilahirkan US sebagai 'anak kunci' kepada segala pencer ...
bangcak Post at 4-5-2011 08:46 AM



kan ? aku tak percaya dengan kematian osama yg dibawa US kali ini. sebab pada aku mereka hanya nak matikan watak osama dimata dunia. tah dari mana derang belajar kapan dan mandikan mayat pastu campak dalam laut pun aku tak tau. memang banyak sangat yg musykil dalam hal ni. ingat US ni pandai sangant susun propaganda, rupanya bodoh jugak. keh keh keh..... gambar photoshop dah memang kantoi habis. ingat dunia hari ni bodoh macam dolu dolu ke boleh ditipu senang senang.

pandangan lain, aku rasa mereka nak dunia tau Osama dah mati, dan mereka akan teruskan misi mencari osama secara underground pulak setelah kempen yg lama tak berjaya yg mana banyak menghabiskan berbillion billion ringgit hanya untuk kepala osama bin laden.
Man hasuna bidayatuhu hasuna ~

~ :: http://winamp05.ucoz.net/ :: ~
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 4-5-2011 09:09 AM |All posts
kecik kecik dah pegang duit 80 juta. perghhhh.
Man hasuna bidayatuhu hasuna ~

~ :: http://winamp05.ucoz.net/ :: ~
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 4-5-2011 10:32 AM |All posts
Pasal pemakaman buang kelaut tu, aku pun pelik. Nak kata b*d*h, negara mereka dah kuasai dunia. Nampak sangat ada sesuatu disebalik semua ini. Katanya dah mengikut ajaran Islam :~

Tubuh Osama bin Laden diberitakn suda tenggelam di Laut Arab dari dek  US Carrier( USS Carl Vinson )karena tidak hada alternatif yang tersedia untuk dimakamkan dalam waktu 24 jam, sesuai dengan hukum Islam, Brennan


lepas tu mereka

"emakaman Osama Bin Laden tetap dilakukan sesuai dengan ajaran dan beberapa praktik-praktik dalam Islam. Yang dilakukan sosuai dengan ketentuan hukum Islam, "kata Brennan kepada wartawan dalam perjumpaan di White House.

Pertahanan AS mengatakan, upacara keagamaan yang dilakukan pada dek USS Carl Vinson di Laut Arab. Upacara dimulai pd pukul 01:10 dan selesai pukul 02:10 waktu AS. "Tubuhnya dicuci dan ditempatkan pada kain putih. Seorang pegawai militeri yang telah membacakn sebuah pidato yang dipersiapkan, yang kemudian diterjemahkan ke dalam bahasa Arab . Tubuh Osama bin Laden ditempatkan pada papan datar, yang kemudian diluncurkan ke laut, "kata Brennan kepada wartawan dalam perjumpaan di White House.


Itulah baru betul-betul bangang punya kerja. Setahu akula, orang meninggal, kena bacakan talkin. Ni yang bijak pandai gi bacakan pidato
aku adalah aku, siapa kau? lantak la
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 4-5-2011 10:39 AM |All posts
..... den tak mampu berkata2........
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 4-5-2011 11:53 AM |All posts
sapa nak credit boleh la tambah lagi info menarik pasal osama, sejarah dan kehidupan beliau.
Man hasuna bidayatuhu hasuna ~

~ :: http://winamp05.ucoz.net/ :: ~
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 4-5-2011 12:44 PM |All posts
sila sila knn jgn malu malu....sapa hade hapa hapa info bley boboh kat thread neh..yaa
    
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 4-5-2011 12:50 PM |All posts
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 4-5-2011 12:53 PM |All posts
Post Last Edit by bluezink at 4-5-2011 19:22

After Adolf Hilter (May 7, 1945), Saddam Hussein (April 21, 2003), andAbu Musab al-Zarqawi (June 19, 2006),
it's time for Osama Bin Laden(May 5, 2011)





sos:Death of a Mastermind


---->ABC news, bedios
    
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 4-5-2011 12:57 PM |All posts
ada dua teori konspirasi orang Islam tentang osama:
1) osama tak wujud tapi identiti rekaan untuk memburukkan pandangan umum pada Islam
2) osama wujud tapi bekerja utk CIA memberi nama buruk kepada Islam

apapun teori tu, keluarga Bin Ladin memang ada dan terkenal di US dan Saudi
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 4-5-2011 01:01 PM |All posts
mmg us kenceng pun pasal kematian osama ni...tapi apa negara lain boleh buat?
tadah je laa...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 4-5-2011 01:16 PM |All posts
Adakah dengan berita kematian seorang individu menyebabkan keseluruhan rakyat Amerika percaya keamanan telah terjamin sepenuhnya?
Bagi saya, sama ada benar atau tidak Osama bin Laden berjaya dibunuh Amerika dalam operasi diketuai Agensi Perisikan Pusat (CIA) di bandar Abbottabat, Pakistan ,  keadaan tidak banyak berubah.
Perlukah berbangga dengan hasil yang diperuntukkan semata-mata memburu seorang individu?
Kalau ada 1000 orang Osama bin Laden, bagaimana agaknya Amerika akan menangani keadaan tersebut?  Memburu seorang individu Osama sahaja memerlukan 10 tahun dengan segala peralatan canggih dan pasukan terlatih.



Berita muka depan akhbar Philadelphia Daily News mengenai kematian Osama bin Laden.



Southtown Star







New York Post








Gambar yang didakwa Osama ini terlalu nampak photoshopsnya ( gambar dari Utusan Online ) .  Kiri adalah gambar tahun 1998.  Gambar ini dikeluarkan oleh stesen tv Pakistan bukan dari pihak Amerika.






Antara muka depan berita akhbar Amerika mengenai  kematian Osama bin Laden.
sumber gambar : mirror.co.uk



Image satelit lokasi tempat persembunyian Osama bin Laden.









Osama bin Laden dijejak dan dikesan dari satu panggilan telefon yang dibuatnya dan satu kiriman courier yang diterima di sekitar kawasan ini.
Bangunan tiga tingkat ini menjadi sasaran kerana menimbulkan keraguan bagaimana bangunan  yang mempunyai kawalan keselamatan yang ketat ini tetapi tidak mempunyai perkhidmatan telefon atau pun  internet.


1

View rating log

aku adalah aku, siapa kau? lantak la
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 4-5-2011 01:53 PM |All posts
jikaa esokk esok bedio juakk diminta seme worng dlm duneaa neh... utk mmbuktikn usama da x da dlm dunea...diharappkn Obama & AS bleh merujuk ngn The Tree stooges (bacha Dato T)/autasanmeloya/ampoRRno untuk mencipta bideo itam potih yang hada wajah usamasambil maen maen kotak tissu
    
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 4-5-2011 02:06 PM |All posts
ada dua teori konspirasi orang Islam tentang osama:
1) osama tak wujud tapi identiti rekaan untuk m ...
manap77 Post at 4-5-2011 12:57



   

    
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 4-5-2011 02:28 PM |All posts
Reply 16# bluezink

ni satu contoh lagik     

Man hasuna bidayatuhu hasuna ~

~ :: http://winamp05.ucoz.net/ :: ~
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 4-5-2011 05:04 PM |All posts
korang sume kene kencing dengan US pasal osama nih.
Tiada Signature
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 4-5-2011 09:39 PM |All posts
WikiLeaks: RAF sent three helicopters to bin Laden town





sos:WikiLeaks
  
    
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 4-5-2011 09:53 PM |All posts
Usama isappp.....marijuana??

sos:----->Coke, Pepsi and marijuana
    
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 5-5-2011 09:12 AM |All posts
Apalagi aku nk kata....semuanya sudah terbongkar dlm """The Arrivals """

osama @ Tim Osman.........:re:.....
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 5-5-2011 09:59 AM |All posts
Apalagi aku nk kata....semuanya sudah terbongkar dlm  """The Arrivals """

osama ...
FARISZONE Post at 5-5-2011 09:12


tew sapa yg rajin korek korek/trrsepak  info laaa..kluar kat ternet/blog bagaii... barapa kerat laaa rakyat yang bacha... amik posing pasai "The Arrivals' neh..mcm kes
2 worang mamat neh...maybe..tgh syok syok makan hangin kat obersi sampei diworang mampos!sapa taw?!!!
   
    
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 5-5-2011 10:21 AM |All posts
tew sapa yg rajin korek korek/trrsepak  info laaa..kluar kat ternet/blog bagaii... barapa kerat  ...
bluezink Post at 5-5-2011 09:59



    nape dgn 2 org mamat tu...citer....hmy3: ..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 5-5-2011 10:29 AM |All posts
nape dgn 2 org mamat tu...citer.... ..
FARISZONE Post at 5-5-2011 10:21



smpei mcm tewskali rekyat meysia xkenal ropa kdua mamat 2 worg neh.. ..bala! bala!
biasak laaa jenes mcam tuh hada 1000 ic..nama hasyik tukar2..so manala worg kg nak kenal sapa sirul dan azilah nehh
    
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 5-5-2011 10:35 AM |All posts
smpei mcm tewskali rekyat meysia xkenal ropa kdua mamat 2 worg neh.. ..bala! bala!
biasak l ...
bluezink Post at 5-5-2011 10:29



    .... .... .... ...
Reply

Props Report

123Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 18-9-2014 01:38 PM , Processed in 0.443649 second(s), 27 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top