CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return to list New
View: 8552|Reply: 26

Kereta susah start enjin

[Copy link]
Post time 5-5-2011 12:53 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam / Salam sejahtera,

Saya ada masalah sikit dgn kereta ni, ISWARA AEROBACK 1.3. Lebih kurg sebulan lalu, masalah ni jadi di kampung, call pomen, pomen tu cek dan dia cakap masalah distributor, tak supply api. Tukar la distributor tu RM200 recond. Seminggu lepas tu masalah sama berulang. Pergi beli bateri sel kering jenama Century. Masalah tak selesai jugak. Tanya ngan pomen kat Bangi ni, dia cakap mungkin masalah AUTO CHOKE. Masalah adalah seperti berikut :

1. Waktu pagi,kadang atau 2 hari sekali, tak boleh start / susah nak start (kadang2 terpaksa jump bateri kereta lain atau terpaksa tolak).

2. Bila dah start dan jalan, then matikan enjin utk isi minyak atau ke kedai,kadang-kadang lepas tu pun tak boleh start. Kena tunggu lama sikit (lebih kurang 5-30minit) baru boleh start. Tapi ada masanya OK je sekali start.

Harap2 kawan2 dapat memberi pandangan..  THANKS..
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 03:55 PM | Show all posts | Share
Klu kete tunang aku dulu...mcm nie gak la.starter dia prob tp xtau la.tanya la org yg lg pandai
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 03:56 PM | Show all posts | Share
kesiannya TT.  dah cuba tukar cable plug?  kadang2 cable tu pun boleh jadi gak.  selain itu service karburator juga.  spark plug bersihkan, tukar kalau perlu.  suh pomen set distributor pada point yg sesuai/terbaik.  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-5-2011 04:24 PM | Show all posts | Share
tq dzilla dan zorro atas info anda berdua... baru balik dari bengkel...

MASALAH DAH SELESAI..

KAEDAH PENYELESAIAN : Tukar starter.. hehehe.. mmg starter dah jem.. tukar yg recond je.. RM100 di SHAM Auto Sungai Tangkas, Bangi...

Skarang start kereta anytime je bleh idup dgn bergayanya.. hehehe... sape sedang mencari distributor iswara, saya ada satu... masih elok.. kira cincai2 sudah la..hehehehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-5-2011 04:26 PM | Show all posts | Share
lepas ni anak dan isteriku tak perlu lagi menunggu 30 minit utk enjin idup... dan tak perlu lagi jump bateri keta... hehehhe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-5-2011 04:37 PM | Show all posts | Share
Reply 3# zorrro_03


    pasal distributor dan cable plug ni mmg ada kenangan lucu pada aku... lepas tukar distributor tu... tangan gatal pandai2 pegi ubah kududukan cable kat distributor... skali tak leh start... amek habuan..heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 09:56 PM | Show all posts | Share
selesai dah masalah tuan tanah....

kalau aku kete x bleh start selalunya bateri kong aje...
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 10:59 AM | Show all posts | Share
Reply 7# nazurah

hehe....aritu pon same....dh dekat 2 tahun pakai, dh tukar bateri.....aku slalu travel gitu.....hehe

~keta baru, memang lerr....buatnya yg lama.....adehhhh
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 11:15 AM | Show all posts | Share
tq dzilla dan zorro atas info anda berdua... baru balik dari bengkel...

MASALAH DAH SELESAI..

...
chuckos Post at 5-5-2011 16:24



    Sham bengkel ni kat mana lokasi secara tepatnya?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-5-2011 11:24 AM | Show all posts | Share
Reply 9# Belimbingtm

bengkel brader sham ni betul2 dekat simpang sebelum traffic light nak masuk ke stesen komuter UKM.. kalau dari arah kajang/hentian kajang/restoran tupai-tupai .... bengkel dia belah kiri atas bukit sikit... mmg boleh nampak dari jalan... (SHAM AUTO)..  kalau dari arah UKM ke kajang, bengkel belah kanan... lepas trffic light... kena buat u-turn sbb ada devider traffic light...

kalau korang ade prob enjin / cermin kerete / service... aku sangat recommend buat dekat dia.. dai ni sgt friendly dan senang nak bincang masalah kereta... harga pon berpatutan dan saya sangat puas hati dgn service dia...

1st time dulu buat clutch plate saga lmst aku... tanya byk bengkel jgak.. semua harga range rm350-rm400... last skali tanya kat sham.. hanya rm280 je.. trus buat kat dia... hehehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-5-2011 11:26 AM | Show all posts | Share
Reply 8# iza_yuss

keta barru boleh tahan lagi la.. paling kurang pon 4 tahun baru nampak masalah yg besar2... saya pakai iswara je.. tu yg byk sikit kena bagi perhatiann... hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 11:29 AM | Show all posts | Share
Reply 10# chuckos

bleh la aku recommend kat abg n adik aku

drpd pegi kat cha ya nun alif......


brader tu baik ek.....x kencing ek?
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 11:35 AM | Show all posts | Share
Reply 10# chuckos


    Ok, tq. Rasanya tau tempatnya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-5-2011 11:53 AM | Show all posts | Share
Reply 12# iza_yuss


    brader tu akan kencing gak la... kalau dia kerap minum..hehehe

so far saya compare dgn bengkel cha ya nun... mmg puas ati la...
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 07:27 PM | Show all posts | Share
Reply  iza_yuss


    brader tu akan kencing gak la... kalau dia kerap minum..hehehe

so far s ...
chuckos Post at 6-5-2011 11:53



~nanti saya recommend kan......sape lagi nak tlg bangsa kita kalo x kita kan?
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2011 09:23 AM | Show all posts | Share
selesai dah masalah tuan tanah....

kalau aku kete x bleh start selalunya bateri kong aje...
nazurah Post at 5-5-2011 21:56



    bateri kereta awak kong ke? kalau nak saya tlg jumper kan bagi tau ye.  
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2011 09:29 AM | Show all posts | Share
Reply  zorrro_03


    pasal distributor dan cable plug ni mmg ada kenangan lucu pada aku... lep ...
chuckos Post at 5-5-2011 16:37



    takpe laaa. kurang2 nya boleh gak tempek cerita lucu tu di sini.  
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2011 12:04 PM | Show all posts | Share
Reply 16# zorrro_03

bateri H tak kong lagi.... i ni yang dah nak kong, kena jab baru bleh bangun!
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2011 12:29 PM | Show all posts | Share
lepas ni anak dan isteriku tak perlu lagi menunggu 30 minit utk enjin idup... dan tak perlu lagi jum ...
chuckos Post at 5-5-2011 16:26



sebagai meraikan kejayaan ni.. gi laa bawah family makan durian musang king kat ss2 sanunn..

nak best, banjer la aku sekali yerr... 
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2011 01:11 PM | Show all posts | Share
Reply  zorrro_03

bateri H tak kong lagi.... i ni yang dah nak kong, kena jab baru bleh bangun!
nazurah Post at 7-5-2011 12:04



    ISH... kalau pun nak suh i jumper u, jgn laa bising2 sini.  
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2011 05:48 PM | Show all posts | Share
Reply 20# zorrro_03

roger...
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2011 08:37 AM | Show all posts | Share
Reply  zorrro_03

roger...
nazurah Post at 7-5-2011 17:48



    ADEH !!!
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2011 02:34 AM | Show all posts | Share
aku menghadapi masalah nih

tapi bukan waktu pagi problemnya....

seblom ni, kira2 2 bulan lepas, dah tukar bateri.....elok je startnya.....

tup2 jadik plak....sbb apa ek? pulas kunci tu 2 - 3x, baru leh idup.....xkan bateri lagi kot....

~~agak2 ada kena mengena x dengan minyak yg aku pakai skang....(sound idiot, tapi who knows kan?)....xpe la....pasni aku kembali kepada minyak lama....tgk camne plak....
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2011 03:06 PM | Show all posts | Share
aku rasa TT musti lupa yg kereta dia guna voice starter.......proton,,engine start....vroommmm
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2011 04:19 PM | Show all posts | Share
kalo katakan starter yg rosak cthnya kan, then kalo tolak kereta tu bole start tak?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

31-3-2015 04:24 PM GMT+8 , Processed in 0.489651 second(s), 13 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list