CARI Malay Forums

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 8028|Reply: 7

MPV Mazda 5 Baru

[Copy link]
Post time 19-8-2011 10:19 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam,


Saya bercadang nak beli MPV Mazda 5 yang model baru. Mohon dapat pandangan kepada sesiapa yang ada pengalaman menggunakannnya, sebagai contoh dari segi penggunaan petrol, spare part (katanya  CBU), masalah-masalah dan juga servis selepas jualan.

Tq
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2011 12:29 PM | Show all posts | Share
dah alang2 nak beli keta jenis rare ni, tak consider pugeot 5008 skali ke
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2011 02:26 AM | Show all posts | Share
Post Last Edit by speedo at 20-8-2011 02:27



Model        Specification        Price
MAZDA5 2.0L 5EAT (CG46RAA)        1999 CC        OTR RM150,019.60
Without Insurance
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 02:22 AM | Show all posts | Share
masalah-masalah? orang gilo yo takdo masalah..kalau piki rmasalah tak pakai keto la ko..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 10:21 AM | Show all posts | Share
cun kete ni...so far tak pernah lg dgr pasal masalah dgn kete mazda ni...
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 02:28 PM | Show all posts | Share
den dulu ada pakai mazda premacy a.k.a mazda 5 yang dibawa masuk oleh NAZA...mazda premacy den memang sebijik macam mazda 5 except sunroof... kereta mazda 5 ni kalau diluar jepun dan dibawa masuk oleh grey importer depa panggil mazda premacy...tapi kalau mazda malaysia yang bawak masuk depa masih retain mazda 5...so nak pendek cerita , kesimpulan yang aku dapat rumuskan

a. kalau nak pakai mazda 5 ni x bole nak kedekut duit lah...sebab accessories dia tak banyak di pasaran...quite rare..contoh tonneau cover dia saja sudah 1k

b. handling wise for me ok kalau 5 star tu aku bagi 3 la kot...acceleration very lembab (pick up tarak)..cornering quite ok...bawak laju kat highway boleh rasa goyang sebab angin...tapi kalau jalan straight top speed memang sedap senyap dan lancar....suspension sedang sedang saja...

c. Fuel consumption...very bad mentekedarah minyak kuat sebab body berat 2.0 140ps tak cukup

d. Keselesaan ruang dalaman...driver ngan co driver memang best luas dan selesa 2nd row pun ok lagi tapi third row memang budak budak nye standard saja la....no air cond blower kat belakang...x sure mazda 5 baru ni....seting arrangement amat bagus karakuri configuration bole jadi 6 atau 7 seater...tengah tengah bole lalu

e. feature tambahan...sliding door very good feature especially cramp space...gaya some more..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 02:31 PM | Show all posts | Share
satu lagi, bab maintenance plak kalau hang duk area lembah kelang saja takyah risau la bab servicing dan corrective maintenance...tapi kalau duk luar contohnya kedah ka..maintenance ada susah sikit la coz centre tak banyak
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2013 10:14 AM | Show all posts | Share
hai, klau nak  tau apa promosi mazda terbaru skrg.bole contact/pm saye..agent mazda ttdi kl..ade promosi terbaik skrg..rugi klau tak tgok..survey2 la CX5 yg  tgh hot di malaysia skrg..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

2-2-2015 02:08 AM GMT+8 , Processed in 0.168483 second(s), 11 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list