CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 8900|Reply: 43

Persoalan ketika mengandung...

[Copy link]

Rank: 3Rank: 3

Post on 17-2-2012 10:15 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Act banyak yang saya nak tanya kepada pakar-pakar ibu yang berpengalaman kat sini tentang ketika mengandung. Dari segi pemakanan, penjagaan diri, dan juga kehidupan seharian. Act saya dah mengandung 12 minggu.


Pertama dari segi pemakanan.
- Sebenarnya berapa banyak kalsium yang diperlukan ketika mengandung? Segelas susu or 2 gelas? Atau kalau diganti dengan makanan lain apa dia?
- Bagaimana kita nak memastikan kalsium yang kita makan betul2 diserap oleh badan? Ada kah perlu makan sesuatu yang lain untuk mneyerap kalsium tersebut.
- Berapa banyak kuantiti buah buahan yang perlu dimakan setiap hari? Saya ada search mengenai ni, tapi saya tak berapa faham bila dia maksudkan sehari perlu mengambil sekurang2nya 3 cup buah/sayur?
- Boleh ke saya makan ulam2? sebab sekarang ni ramai yang mengeluarkan isu, jgn makan benda2 yang dibasuh oleh air mentah.
- Bolehkah saya mengantikan nasi kepada roti gandum? mean dalam 1 hari, saya tak makan nasi, sebaliknya menjadikan roti gandum sebagai makanan ketika hidangan utama (3x sehari).
- Boleh kah mengantikan susu kepada soya?

Saya tak minum susu act, jadi saya risau badan saya tak cukup kalsium. Saya bercadang untuk membeli pil kalsium yang dijual di farmasi jenama abbot. Tapi masa saya nak beli tu, saleswoman tu ckp if ur pregnant, better u get the kalsium from milk. its the best solution. kalau pil, kalsium tak betul2 diserap oleh badan. Kompius saya jadinya.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 17-2-2012 10:21 AM |All posts
Dari segi penjagaan badan pula...

- bahagian bawah perut saya dah mula nak membesar dan mengembang. yang paling tidak selesa adalah kawasan tersebut mengalami gatal. kadang-kadang kalau saya tak tahan saya garu aje. tapi risau kulit melecet. Ada tip2 apa2 ke untuk hilangkan masalah ni?
- Adakah sesuai waktu sekarang untuk saya membeli lotion untuk disapu pada perut bagi mengelakkan line2 yang tak sepatutnya nanti? apa produk yang disyorkan?
- Saya mengalami keputihan sejak sebelum berkahwin lagi. Tapi biasa2 saja. Sejak akhir2 ini, keputihan saya seolah2 makin cair dan banyak. Saya risau kalau ada jangkitan ke ape? apa yang perlu saya buat?
- Bolehkah saya travel dalam long distance more than 5 hours dengan saya sendiri drive? adakah akan memberi kesan kepada baby atau pun tak?
- Sekarang ni emosi saya selalu tidak stabil dan mudah untuk menangis. Adakah ini akan menganggu proses tumbesaran baby saya?
- Semalam dan hari ini,  saya mengalami sakit di bahagian ari-ari seperti mengalami sakit segugut. tapi tak lama. dalam beberapa saat dia hilang. Apa kah tanda nya itu?
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 17-2-2012 11:09 AM |All posts
Dari segi pemakanan..advice90 Post at 17-2-2012 10:15


Apa yang saya gitau ni berdasarkan dari pengalaman saya,

- saya minum segelas susu jer sehari..janji minum..
dan saya x minum susu untuk ibu mengandung..
saya minum anlene sebab kurang lemak dan tinggi kalsium..
baik untuk tulang..vitamin yang klinik bagi jangan tinggal..
setau saya glucose tinggi ngan kalsium gak tapi x tau leh minum x mase ngandung..
lagi satu saya nak share, vit yang doktor bagi tu kena ambik sejam sebelum makan pagi..
kalau boleh milo, teh, nescafe semua tu kena elakkan mase ngandung sebab mngandungi kafein..
ini nurse kat kkia yang gitau dengan saya..

- buah makan banyak pun ok..2,3 biji pun bagus..
tapi saya makan 1-2 biji jer sehari..
buah yang saya suka makan time ngandung epal hijau, oren, dan buah pelam..
kismis + kurma bagus untuk menaikkan hb tau..

- saya makan ulam ok jer..

- kalau nak gantikan roti gandum dengan nasik saya x pasti..kena tanya dengan yang lebih arif..
tapi masa awal2 ngandung tengah alah aritu saya x makan nasik gak..
saya gantikan nasik dengan laksa..
tapi xde la tiap2 ari x makan nasik..

- tentang nak gantikan susu kepada soya, saya pun x pasti..
sebab ada sesetengah pendapat mengatakan yang soya boleh mnyebabkan kulit baby kita x tahan/allergy..
sejauh mana kebenarannya saya pun x pasti..dan saya jarang minum soya mase ngandung..
alhamdulillah..kulit anak ok dan x mudah kena alahan..
1

View rating log

Subhanallah..walhamdulillah..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 17-2-2012 11:41 AM |All posts
Dari segi penjagaan badan pula...
advice90 Post at 17-2-2012 10:21


ini pun berdasarkan pengalaman saya gak..


- masalah kulit perut gatal masa awal kehamilan ni x berlaku kt saya..dah nak akhir2 baru jadi..
tapi saya boleh cadangkan supaya tt jangan pakai pakaian yang ketat..
dan boleh tukar u.wear dah tu..pakai yang longgar2 sikit..boleh gak sapu losyen..


- tentang keputihan memang sesetengah orang akan kena masa ngandung..
tt leh gitau kat gynae..nanti gynae akan bagi ubat untuk dimasukkan dalam tut..

- tentang travel long distance tu plak saya sendiri x pasti..
baik tt refer ngan gynae.sebab saya penah travel jarak jauh gak..
tapi x drive sendiri..masa tu usia kandungan dalam 3 bulan..

- jangan selalu menangis masa ngandung..x elok untuk baby..
memang orang ngandung mudah nangis, sensitip,
tapi cuba legakan perasaan dengan bercakap2 ngan baby kat dalam perut..

- sakit kat ari2 tu rasanya biasa..saya pun macam tu gak dulu..
tapi klu x sedap hati baik pegi jumpa doktor..

akhir sekali, tahniah untuk tt..jaga diri baik2, jaga kandungan baik2..
mengandung,melahirkan dan menyusukan adalah suatu nikmat..
yang Allah kurniakan kat orang perempuan..dan x semua perempuan dapat merasai pengalaman ni..
alhamdulillah..beruntungnya kita.. untuk pengetahuan tt baby boy saya dah 4 bulan lebih..
dah boleh meniarap..masa lahir 2.7kg..skarang 7kg ++..hilang semua masalah kalau tengok dia
saya jugak doakan supaya tt selamat sampai melahirkan dan dikurniakan baby yang sangat comel..
Subhanallah..walhamdulillah..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 17-2-2012 04:38 PM |All posts
Reply 4# buterfly


Mekasih butterfly...

Bestnye dah dpt tgk baby depan mata ye... Saya aritu bile scan minggu ke 11.. nampak baby tu bergerak2 aktif... nak melelh air mata... tak sangka baby dah sebesar tu.. dah nmpak jari tangan, jari kaki... maha suci Allah menjadikan sesuatu yang sungguh ajaib boleh hidup dalam rahim seorang wanita..


Dari pengalaman kakak ipar saya dan kawan2x... kebanyakkan nye diorg suruh saya minum soya... tiap2 hari... supaya kulit baby tahan lasak... terbalik plak ngn pengalaman butterfly ek?? setiap orang berbeza pengalaman...

Saya sgt suka makan mempelam yang tak masak tu... ikut hati nak makan tiap2 hari... tapi skrg gigi saya dah ngilu sbb byk sgt asid kan... risau plak pape jadi kat gigi ni... dah seminggu tahan supaya tak makan... rasanya hari ni kena beli jugak xkirala... huhu...
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 17-2-2012 04:45 PM |All posts
Reply  buterfly


Mekasih butterfly...

Bestnye dah dpt tgk baby depan mata ye... Saya aritu  ...
advice90 Post at 17-2-2012 16:38



   ada org kata minum soya utk kulit baby..tapi mana tah baca..(nanti cer cari), soya tak elok utk bayi, blh melemahkan otak baby...tapi cuba amalkan makan kurma...
~somewhere over the rainbow~
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 17-2-2012 04:50 PM |All posts
6 . Untuk pengetahuan, para kafir agen dajjal ni gak mengwar-warkan kebaikan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar), namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan. selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat, serta melemahkan otak dan tulang sbb dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen kat wani ta. pastu soya ada phytic acd yang membuatkan penyerapan kalsium, magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.

rujukan ---  >http://www.buaya-merah.com/2010/07/kesalahan-ilmu-sains.html
~somewhere over the rainbow~
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 18-2-2012 10:51 AM |All posts
Post Last Edit by peahjamboo at 18-2-2012 10:53

1st sekali tahniah kpd TT yg bakal bgelar ibu x lama lagi...

nk jwb persoalan TT ni tp x dpt la sume ye...tp psl qty pengambilan makanan tu, pd saye jgn specific sgt & tlalu menekan...cth mcm susu TT tnye, bpe gelas kene minum sehari, sbenarnye tu tpulang pada TT la, kalo bleh masuk, minum je bpe byk nak tp berpada2 la...kalo xleh masuk dgn susu, bleh je ganti dgn pil kalsium, pun kene bpada2...mmg la pengambilan kalsium ni penting utk tumbesaran bb, bleh dikatakan sekali ganda dr keperluan biase kite tp bile berlebihan pun bleh memudaratkan sbb ade kes kwn saye sbb taksub sgt nk bg byk kalsium (die xleh consume susu) dia amik pil kalsium tu mebi overdose smpai buah pinggang hampir rosak.

psl yg penyerapan kalsium tu, saye penah tnye doc dulu...kadar penyerapan makanan ni lebih cepat dlm bentuk cecair compare solid (pil, etc)...so, kalo TT pilih amik pil kalsium instead of susu, make sure minum air putih/suam lebih sket.

pengambilan buah tu pun same mcm saye mentioned kt atas tu, jgn specific sgt kire qty & jgn la plak blebih2an. bab ulam2an tu pade saye ok je tp saya x paham tang basuh dgn air mentah tu...air mentah tu refer pade ape? air sungai/kolam ke, air paip ke? kalo yg dimaksudkan dgn air paip, benda lain pun kan dibasuh dgn air yg same...? mcm buah2an, sayur2an, beras...(cume tang beras tu ade gak (biasenya) org basuh & msk dgn air dr penapis air kan)

bab ganti roti gandum ( u mean, wholemeal ke? ) dgn nasi tu, boleh saje...lagi elok kalo TT disahkan mengidap diabetes (tp mtk jauhkan la ye) sbb nasi ni, kandungan karbohidrat sgt tinggi, kalo x sesuai dgn badan kite yg tgh preggy ni, bleh jd glucose, takut effect kt bb gak...tp kalo sihat, xde ape2, teruskan la mkn nasi...then, kalo roti, make sure roti tu, roti wholemeal la, bkn roti putih biase tu ye...sbb kalo roti putih tu same je dgn nasi...

psl susu ganti dgn soya tu...hmmmm...x tau nk komen mcm mane...sbb baik buruk soya ni, saye pun msih blur dgn pendapat2, rumours2...kalo rase ok, teruskan je la amik kalo x & was2, omit je....kalo personal opinion saye, soya yg processed tu, saye x bpe minat...saye prefer minum yg fresh punye (bli kcg soya then buat sndiri, dulu parents saye rajin la buat) but now (dari saye kecik ekceli), ade pakcik kt tpt saye ni jual produk soya (air soya & taufufah) saye selalu beli kat die je...so far, ok la, psl outcome kt kulit anak2 tu, nk kate kulit diorg cantik gebu licin xde la sgt tp nk kate alah sgt pun x gak...just nice je...
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 18-2-2012 01:27 PM |All posts
Salam TT,
Congrats on your pregnancy, saya kongsi oengalaman saya k, saya bukan lah pakar, anak saya baru nak masuk 4 bulan hehe.. Masa saya pregnant haritu:

Saya tak la minum susu sangat, sebab calcium ni ada dalam makanan lain jugak, bukan susu saje. Saya minum bila saya rasa nak minum, sebab first trimester saya morning sickness teruk jugak la, gusi saya berdarah masa pregnant dan saya ada kene transient carpal tunnel syndrome which is very common during pregnancy, so my gynae prescribed me with calcium pill, so consult yr gynae kalau nak ambik apa2 pil tau.. Im sure by now u dah pergi regular checkup dengan yr gynae rite..
Folic acid u makan kan?
Pasal pemakanan ni dont pu pressure on yourself ok, bila i mula pregnant i tanya my gynae, what should i eat and what should not? Katanya makan makanan berkhasiat dan seimbang.. Jangan over.. Makan apa pun biar lah moderate ok.. Macam masa i preggy orang tak kasi i makan durian masa trimester pertama, tapi i teringin sangat i makan jugak seulas dua, yang penting jangan berlebihan..
Benda yang i tak makan masa pregnant adalah raw food, japanese food yang raw i tak makan, yang grilled i makan jer, lagi satu memang sembila bulan i tak makan telur rebus yang separuh masak due to salmonella bacteria.. Lepas tu i avoid fish yang ada kandungan mercury tinggi like tuna, swordfish, mackerel etc.. Fish i bukan avoid terus but kalau nak makan sangat oun dalam kuantiti sederhana dan bukan everyday..
Lagi satu i tak ambik banyak sangat organ organ dalaman binatang, sebab too much vitamin a from animal source can cause birth defects, tapi hati lembu tu favourite i, so i makan jugak tapi berpada pada, bukan hari2.. Remember, jangan over.
Ulam i makan tapi make sure basuh bersih, sebabnya kan.. U penah dengar tak toxoplasma gondii? Sejenis kuman yang ada pada najis kucing dan haiwan ladang dan jugak dalam tanah. So ulam yang ditanam kat tanah ni i takut ada possibility ada kuman tu kalau tak dibasuh bersih, so masa oreggy i prefer cooked meal lah.. I ada dua ekor kucing dekat rumah, both are vaccinated and they are indoor cat, i get them vaccinated on time, so tak timbul masalah bila i duk serumah n even tidur sebelah kucing ni, cuma litter tray dia my husband yang handle.. Kalau u ada kucing dan takde orang lain boleh tolong handle the litter tray, make sure u pakai glove n cuci tangan sebersihnya selepas tu..
Awal preggy i asked my gynae n reead a lot bout this.. I love my two cats and masa preggy tu i love my unborn baby too.. So tried my best lah nak elakkan anything yg tak best kan.. Orang slalu cakap bila preggy jangan dekat ngan kucing etc, tapi bila u study n tanya pada gynae, actually takde masalah pun nak pegang kucing.. As long tau cara handle.. Jaga kebersihan etc..

Pasal penjagaan diri pulak, saya pakai palmers lotion and soothing oil untuk kegatalan perut, pinggang peha breast etc.. So far it works for me lah.. Stretch marks saya tak banyak, boleh kata licin lah perut sebab saya pakai sejak awal mengandung lagi..
Stretch marks ni ada kata genetik jugak, if ur mom ada mst likely u oun akan ada, cuma sikkt ngan banyak jer...
Pasal keputihan tu, u need to talk to your gynae, dia mungkin akan check keputihan u jenis apa, dan kasi ubat untuk rawat, sebab ada satu jenis keputihan ni GBS(group b streptococcus) boleh beri efek pada baby masa bersalin, so kalau u oenghidap GBS doc mungkin akan kasi antibiotik nanti untuk protect yr baby.. Apa yg penting always talk to yr gynae ok..
Travel jejauh tu masa first trimester i tak pernah la pulak, sebab masa tu tengah layan morning sickness, mungkin awal2 ni nak travel kene carefull jugak esp dekat bumpy road kan.. My gynae advice i naik flight after i leoas my first trimester bila kandungan dah kuat..
Sepanjang preggy i ada jugak rasa macam mild period pain, according to my gynae sebab uterus nak expand, tapi kalau disusuli sharp pain, spotting or bleeding kene gi jumpa gynae terus ok..
N emosi kene jaga, jangan sedih2 masa preggy, just enjoy yr oregnancy..

Ni i lak nak tanya kat tt:
Tt ni jumpe gynae tak for monthly checkup?
Makan tak folic acid?
Gynae kasi tak supplement utk u?

Yg i share kat atas tu based on my experience dan jugak pembacaan dari buku2 pregnancy.. Mungkin tt boleh beli buku2 pregnancy, baca website2 like babycenter, buku what to expect when u are expecting tu bagus baca.. Banyakkan jugak berdoa, dan berzikir, jangan susah2 hati, n make sure u gi check up so yr gynae boleh monitor kesihatan u n yr baby.. All the best..
1

View rating log

Love being MOMMY and WIFE !
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 18-2-2012 02:09 PM |All posts
Reply 8# peahjamboo


   Thanx peah... sedikit sebanyak boleh membantu saya. Mungkin saya terlalu memikirkan tentang pemakanan menjadikan saya tertekan.. tp saya pun risau takut overdose.. coz sy mmg mkn terlalu byk syr dan buah... dulu saya tak suka.. tapi lelama mcm best pulak macam mengunyah junk food aje... kalau nak di kira buah yg saya makan aje sehari 6 biji pisang (small) + 1/4 tembikai besar.. tambah lagi sayur pun banyak... tp sy kurang makan nasi.. saya selalu cpt lapar... thats y bila lapa saya makan buah..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 18-2-2012 02:21 PM |All posts
Reply 9# Lady_On_Earth


thanx lady... really appreciate it..

untuk menjawab persoalan lady tu... saya baru sekali pergi wat monthly checkup di hospital gov. So ada byk juga nasihatnya.. kdg2 saya pergi klinik pakar sakit puan utk check klu ada rasa sakit perut ke dan yg paling penting untuk scan baby... ikut hati saya tiap 2 mgu saya nak scan... saya sgt suka tgk baby saya bergerak2x sebab belum lagi merasai pergerakannya dlm rahim, so dpt tgk melalui scn aje.


stat  dari minggu ke 3 lagi saya dah stat makan acid folik. dan doc ada bagi multivitamin saja untuk di makan. plus lagi sy ada makan ubat hemopati. selain itu, xde lagi supplement extra yg sy amik. Dari segi pembacaan, saya mmg slalu selalu search di internet. Sekarang dah masuk second trimester.. Saya dpt rasa selera sy dah kembali normal dan pening pun dah kurang. Cuma bila nak bangun dari duduk ke, mesti pitam skejap.. tp lama2 ok balik.. Bila tanya doc, sume tu normal.

Thanx info pasal palmers lotion n soothing oil tu. bley dpt dekat farmasi ke sume tu?

Saya cuma risau tentang keputihan takut memberikan kesan pada baby. insyallah dalam masa terdekat ni saya pergi klinik.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 18-2-2012 03:51 PM |All posts
Palmers lotion n soothing oil tu i beli di guardian kalau tak silap..
Owh dah second semester, i masuk second trimester dah hilang morning sickness, enjoy makan pulak time tu hehe..
GBS tu kemungkinan beri kesan pada baby kalau bersalin normal dan air ketuban u oecah dah agak lama, mungkin boleh bagi infection pada baby, so kalau gynae dah tau u ada GBS dua akan kasi antibiotik before bersalin yu if im not mistaken lah, my fren baru ni dia ada gbs, lepas bersalin baby dia masuk nicu just untuk doc nak monitor, tapi alhamdulillah babynya sihat...
Masa oreggy first trimester i makan folic acid, second trimester samoai third i makan calcium n pramilet..
Dah masuk second trimester tak lama lagi insyaAllah u akan mula rasa pergerakkan baby.. Sme said anak first lambat skit nak rasa, macam i masa 5-6 bulan baru rasa macam jentik2 hehe.. Mungkin lemak tebal kot..
Love being MOMMY and WIFE !
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 19-2-2012 01:31 PM |All posts
same2 TT...bile due ni? lebih kurang saye je kot...

lupe nk jwb persoalan ke-2 tu...heheheh...tp saye pun bkn la pakar pun...

kalo saye, bab gatal & strecthmark time pregnant mmg xleh dipisahkan...
saye x penah sapu lotion ke ape pun sbb rimas dgn rase lotion tu lg plak saye ni kuat peluh...yg biase saye buat, saye usap kuat2 @ garu2 manja tp berlapik...saye rase betul ckp Lady bab genetik tu sbb mak saye even dah 25 thn last bersalin, still ade lg.

bab keputihan & travel, i've no idea...x penah ade experience, better u consult ur gynae.

psl emosi plak, saye suke nk share kt sini...tp nak tau gak nape TT sedih2, nangis2...kalo bebenda yg melibatkan perasaan yg x menentu tu, ade baiknya TT byk kan berzikir, jd kan amalan...selain tu, saye suka sgt wat list keperluan saye & bb, kdg tu, dok ulang2 tgk list tu, pastu mula la x sabo nk shopping, apetah lg kalo dok surf bb stuff yg mmg comey2, kiut2 ni...  

mase pregnant anak sulung, saye suke collect pic bb letak kt pc la, hp la....bg saye, ni cara menghiburkan hati & kurangkan stress @ kesedihan...TT jln2 la window shopping dulu sbb masih early stage kan....hujung2 second trimester nti bleh la start beli brg bb sket2....
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-2-2012 08:43 AM |All posts
saya ada kene transient carpal tunnel syndrome which is very common during pregnancy,  
Lady_On_Earth Post at 18-2-2012 13:27



    nak tnye....carpal tunnel syndrome ni yg rase kebas2 tgn ke ek? sy pon tgh pregnant...now dah 26 weeks. slalu sgt rase kebas2 tgn especially bile tido mlm...kdg2 sakit sampai rase nak nangis...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 20-2-2012 10:18 AM |All posts
Reply 1# advice90


    Pengalaman mengandung anak sulung....

maser sya ngandung, bos saya ade bg tau kalo kita dah minum susu anmum yg utk ibu mengandung tu, vitamin yg doktor bg tu dah x yah amik.. sebab dalam susu tu dah cukup vitaminnya.. saya pun xde lah hari2 minum susu.. kadang2 selang seli kadang2 dua hari sekali.. pasal soya tu pulak seeloknya xyah la minum hari2 coz ade owg cakap x elok untuk kulit bayi.. boleh menyebabkan alahan.. nak minum sekali sekala xde masalah... buah2an nie elok r makan selalu... cuma jgn berlebihan sangat...

yang sebenarnya masa mengandung nie apapun seeloknya amkan secara sederhana... x payah berlebih2an...

tp nak lebih kepastian tanya pada yg pakar...

pasal emosi tu jgn ikut sgt nnti boleh mempengaruhi emosi bayi... x elok..
never give up
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 20-2-2012 12:56 PM |All posts
Reply 13# peahjamboo

due 26/8.. tak tau la nape akhir2 ni saya terlalu menitik beratkan pasal pemakanan... risau je xckup makan... anak 1st kot... rasa nk yg terbaik untuk baby n diri sendri...

Emosi tu biasa la... terasa ngan persekitaran, tensen keje pun blh buat sedih dan serabut.

mgu ni nak pegi gynae pasal keputihan... tp malu plak fikir klu dia nak cek kat bawah tu... tu yg pkr 10kali nk pegi ke xni... hehe... segan..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 20-2-2012 12:57 PM |All posts
Reply 12# Lady_On_Earth

pramilet tu ape? 1st itme dgr..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 20-2-2012 01:01 PM |All posts
Reply 15# KasihAmani

anmum mmg xdpt masuk... hari tu minum sbb dpt paket trial... 3 packet tu, tiap kali minum, muntah... abes ngn ubat2 yg minum... tgk mencari2 apa yg nak diganti dengan calcium ni... sy cdg nak ganti dgn ikan bilis.. tapi xtau nak tye sape untuk tentukan berapa byk bilis bersamaan dengan segelas susu... hehe.. saya ni dari segi kuantiti ni mmg titik berat sikit... nak buat camane pemikiran saya macama tu.. selagi segala persoalan yg saya nak tanya tak terjawab, saya akan fikir dan fikir...

huhu
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 20-2-2012 02:47 PM |All posts
Reply 18# advice90


makan yogurt pun boleh untuk mengantikan susu...sebab kalsium pun ada dalam yogurt....
saya dulu pun tak bole minom susu masa pregnant padahal sebelum pregnant susu la antara my fav!
so untuk mengantikan susu,saya pastikan saya makan secawan yogurt setiap hari...
lagipun yogurt ada banyak perasa,so tak jemu...
sila baca sampai habis sebelum gatal tangan nak reply....
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 20-2-2012 03:26 PM |All posts
xsusah ke nak belikan yogurt banyak2 utk stop? memerlukan ruang dlm freezer... dan cost pun makin bertambah...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 20-2-2012 04:32 PM |All posts
sayer skarang nih makan pil kalsium shaklee..sehari amik 2 bijik jerr..beli kat akak opis nih..sebab nak telan susu memang tak lalu..mesti muntah..heran before this boleh jer minum susu..susu anlene lah..bukan anmum..hehe..akak tu suruh makan 4 biji sehari tapi ishhh..risau gak..kang efek pe-pe..so sayer decide 2 bijik dah laaa...lagi pon akak tu memang gila vitamin..sehari dia telan 80 biji..tapi macam2 gak penyakit dia dapat..haha
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 21-2-2012 01:09 AM |All posts
Reply 17# advice90

Seangkatan dengan obimin rasanya..
Love being MOMMY and WIFE !
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 21-2-2012 01:14 AM |All posts
nak tnye....carpal tunnel syndrome ni yg rase kebas2 tgn ke ek? sy pon tgh pregnant...now  ...
rindusangbulan Post at 20-2-2012 08:43


Yup itu gynae kata carpal tunnel syndrome, rasa kebas dekat tangan kan..
I masa tu kebas tangan bila yido malam, then bila bangun pagi sendi2 jari pulak sakit..
Nak gerakkan ambik masa skit huhu..
Gynae kata malam sebelum tido rendam tangan dalam air panas sepanas yang kita boleh tahan, it helps katanya tapi i buat sekali dua jer, tak konsisten..
I just enjoy my oregnancy masa tu hehe coz i know semua tu hanya sementara, lepas bersalin memang takde kebas2 or sakit sakit tu lagi dah..
Carpal tunnel syndrome ni tak silap i can get worst if u ada water retention.. I masa oreggy memang sejak lima ke enam bukan dah mula bengkak kaki, tangan n muka nampak sembao semacam jer, lepas bersalin kan, masa i nak turun dari katil on the third day lepas deliver tu, i terpandang kaki i yang dah kecut, macam tak percaya tu kaki i hehe, sebab few months hiduo dengan kaki yang debab..
Love being MOMMY and WIFE !
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 21-2-2012 01:15 AM |All posts
xsusah ke nak belikan yogurt banyak2 utk stop? memerlukan ruang dlm freezer... dan cost pun makin be ...
advice90 Post at 20-2-2012 15:26


Btw, yogurt ni membantu untuk mengatasi masalah keputihan jugak..
Love being MOMMY and WIFE !
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 21-2-2012 08:18 AM |All posts
Reply 20# advice90


bila kita pregnant,kita bukan makan untuk diri kita sahaja...
coz apa yg kita makan,baby pun makan sekalik...
so saya fikir apa salahnya berhabis sket untuk baby....
lagipun semua ibu mahukan yang terbaik untuk anak mereka kan...
sila baca sampai habis sebelum gatal tangan nak reply....
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 28-7-2014 06:19 PM , Processed in 0.388569 second(s), 25 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top