CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 31086|Reply: 34

Keluar Duit KWSP selepas 3 tahun?

[Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-5-2012 09:23 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam, aku telah sign borang opsyen pencen gomen baru-baru ini. Adakah potongan KWSP aku akan stop selepas 3 tahun genap tempoh bekerja ? Then, adakah aku boleh keluarkan semua duit dalam Akaun 1 dan 2 ? Syer majikan boleh keluar jugak ? Sekarang ni aku baru setahun lebih kerja, status permanent....
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 19-5-2012 10:19 PM |All posts
haah, aku pun nk tau gak ni,, wlupun aku keje swasta tp aku just kepoh nk tau..
AKU SGT MENGHARGAI AIR!
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 19-5-2012 10:38 PM |All posts
sebenarnya, bila dah disahkankan jawatan dalam kerajaan dan dah ada surat yang menyatakan kita memilih opsyen pencen dr JPA/SPP, kita boleh buat 1 surat permohonan untuk mengelakkan gaji kita terus dipotong msuk SPP
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 19-5-2012 10:39 PM |All posts
kalau yang bekerja sebagai guru, kena buat surat permohonan mengelakkan pemotongan KWSP dari gaji then hantar ke unit kewangan PPD masing2..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 19-5-2012 10:41 PM |All posts
akaun 1 boleh keluarkan separuh..tak silap aku 45% kot..yang akaun 2 tu kita dapat full
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-5-2012 10:49 PM |All posts
Reply 5# lennonmccartney

Ok, thanks for the info.... Maknanya tak perlu tunggu 3 tahun lah? Pengarah aku dah sign mengesahkan aku, sekarang tinggal kena tunggu maklum balas dari pihak SPA je... Rata2 officer kat jabatan aku disahkan dlm perkhidmatan in less than 2 years....
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 19-5-2012 11:04 PM |All posts
tak payah tunggu 3 tahun. asalkan ko dah ada surat pengesahan jawatan dan pengesahan opsyen pencen tu. kalau tak silap aku la, sekarang ni surat opsyen pencen dan pengesahan jawatan dah disekalikan kan dalam 1 surat. betulkan kalau aku salah
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-5-2012 11:14 PM |All posts
tak payah tunggu 3 tahun. asalkan ko dah ada surat pengesahan jawatan dan pengesahan opsyen pencen t ...
lennonmccartney Post at 19-5-2012 23:04



   Betul tu, kedua-duanya disekalikan.... Tapi kena Pengarah sign & cop dulu, then hantar Sumber manusia, then HR hantar ke SPA... Sekarang ni tgh tunggu surat rasmi dari SPA ler tak sampai2 lagi.... Ke kerani HR jabatan aku dok perap lagi ?
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 19-5-2012 11:50 PM |All posts
benda2 macam ni kena rajin follow up. aku dah msuk tahun ke4 belum lagi sah jawatan. kerani tempat keja aku lembap sial. kawan2 aku yang lain masuk tahun ke 3 dah sah jawatan pun. ada yang tak sampai 3 tahun.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 20-5-2012 01:01 AM |All posts
Post Last Edit by matrik02 at 20-5-2012 01:10

din88, mcm nie, aku bagitahu pasal SPP berdasarkan pengalaman aku,sblm ko disahkan dalam jawatan dalam tempoh 1-3 tahun, biasalah dah dekat nak masuk setahun ko berkhidmat dikira daripada tarikh lantikan ko,kerani akan bagi borang opsyen pilih pencen atau kwsp. Nanti dalam surat tawaran pengesahan jawatan akan ada tulis tarikh ko disahkan dalam jawatan dan juga opsyen yang ko pilih. Ko kena ingat, opsyen yang ko pilih sama ada pencen atau kwsp akan kekal sampai ko pencen.

Lepas tu dah genap tiga tahun ko berkhidmat dalam jawatan ko tu, dikira daripada tarikh lantikan ko...ko akan dapat surat pemberian taraf berpencen (PTB). itu kalau ko pilih opsyen pencen mula-mula dulu. So bila ko dah dapat surat PTB ini, maka ko pergilaa download dokumen dalam website kwsp. Cari jenis pengeluaran kwsp bagi pekerja yang berpencen. Tak salah aku ada dua borang.



Lampiran A, disahkan oleh ketua jabatan ko. Bawak dua borang ini beserta dokumen2 yang dimintak dalam borang tu ke KWSP... Lepas beberapa hari, dapatlaa duit kwsp bagi pekerja sahaja dalam bank penal kwsp, transfer dlm akaun je..

Takpayah nak surat-surat, sblm ko dapat  surat pemberian taraf berpencen, biasanya kerani dah buat fotocopy surat ko tu untuk diberhentikan caruman majikan dan pekerja. Selagi surat pemberian taraf berpencen tidak diterima, selagi itulah ko akan ko akan tengok slip gaji ko ada potongan kwsp.
1

View rating log

www.nabshophouse.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 21-5-2012 04:38 PM |All posts
de org ckp duit kwsp tu xdpt full sbb krajaan amik blk duit die ke pe tah ms dlm tmpoh pcubaan..ak pun xpasti dgr org ckp je..sape yg tau tu tlg betulkan yer..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 21-5-2012 11:14 PM |All posts
caruman kerajaan amik balik, jadi tarikh lantikan dan tarikh pemberian taraf berpencen kena isi betul dalam borang, Kalau salah isi, silap hari bulan kwsp keja swasta pun diambil balik. Duit waktu kerja swasta dulu pun dapat juga. Just tempoh waktu tarikh lantik masuk gomen hingga tarikh pemberian taraf berpencen, bahagian pekerja dapat juga. kena simpan penyata kwsp dalam tempoh tiga tahun terdahulu untuk simpanan, boleh belajar mcm mana kiraannya, peratusan dia.
www.nabshophouse.blogspot.com
Reply

Props Report

Defender

adik cayang mama tak?

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 22-5-2012 09:14 PM |All posts
kena tunggu selepas 3 thn..nanti akan dpt surat dr spa kata skim pencen dan akan ada di situ bulan akhir kwsp di potong...contoh last bulan april..lps je abih april leh p isi borang kwsp

duit masa keja swasta dpt semua...masa keja gomen yg hat akaun 2 saja dpt
Salam untuk semua...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 24-5-2012 07:21 PM |All posts
akaun 1 ngan akaun 2...sumer ler kuar...yg penting dapatkan surat pengesahan pencen tu dule...pastu bawak gi kwsp..tulat seminggu duit dah ader dalam akaun...duit aku dah jadi rumah dah skrg nie!
Dear past, TQ for all the lesson...
Dear future, I am ready!
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 27-5-2012 08:37 AM |All posts
sikit masa je lagi dah leh tuai kwsp...
kerana yang Maha Esa, maka hadirlah aku di sini.....
"The world we have created is a product of our own thinking.It cannot be changed without changing our thinking...-Albert Einstein-"
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 4-6-2012 11:05 AM |All posts
kat ofis aku kene tunggu 6 bulan baru dapat keluar duit kwsp. maksudnye 3 TAHUN 6 BULAN! .. itu tempoh minimum ye, klu tak push admin mmg berjanggut la nak menuai duit tu.. gile lembap aku pun tak tahu ape hal.. ade ke tempat korg yg mcm ni?
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 4-6-2012 01:53 PM |All posts
kat ofis aku kene tunggu 6 bulan baru dapat keluar duit kwsp. maksudnye 3 TAHUN 6 BULAN! .. itu temp ...
makbudakcomel Post at 4-6-2012 11:05


Lampiran A tu sahaja ko kena dapatkan pengesahan jabatan, cop sahaja, lepas tu bawak sekali borang2 yang terdapat dalam web KWSP dan lampiran A, Bawa buku bank, salinan akaun buku bank,salinan ic depan belakang, myKad, dokumen yang kwsp nak, bawak ke KWSP terus, dalam seminggu mcm tu dan di kredit dalam akaun bank.
www.nabshophouse.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 12-7-2012 10:33 AM |All posts
Reply 14# menjad


    salam,
betul ker kita dapat keluar semua duit dari akaun 1 dan akaun 2?
setahu aku hanya akaun 2 sajer kita boleh keluar semua.
akaun 1 hanya utk majikan swasta sajer boleh keluar semua.kalau keje kerajaan, tidak boleh keluar caruman kerajaan.
duit tu akan ditransfer ke akaun pencen kita nanti.
betulkan jika aku tersilap
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 12-7-2012 02:46 PM |All posts
kita bleh kuar dua2 akaun tue...maksudnyer akaun aku dah zero dah...bg caruman yg kerajaan bagi dia akan ambil semula...nti epf akan calculate berapa jumlah kita dapat selepas tolak caruman kerajaan tue...sy baru dapat kuarkan semua bulan 10, tahun lepas...
Dear past, TQ for all the lesson...
Dear future, I am ready!
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 12-7-2012 02:47 PM |All posts
Reply 18# violet78


   boleh jer...hanya caruman hak kerajaan tue akan diambil semula...yg len kita dapat! akaun 1 dan 2 tue boleh kuar semua
Dear past, TQ for all the lesson...
Dear future, I am ready!
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 19-7-2012 08:55 AM |All posts
Reply 20# menjad


bukan ke caruman kerajaan bagi tu = akaun 1??
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 19-7-2012 12:10 PM |All posts
ishh korg nehh...


semua duit dalam akaun kwsp boleh dikeluarkan bila mana ko da amek taraf pencen dan da dpt surat dari jpa..

ko akan dpt semua portion duit selama kerja ko termasuk yang gomen...

Yang ko kijer swasta semua akan dpt termasuk caruman majikan... tetapi

bila mana dengan kerajaan.. portion majikan (kerajaan) ko xakan dpt.. bermakna kerajaan akan ambil semua duit yang die carumkan kepada ko pada bahagian majikan.. yg potong gaji ko yang kuor kat slip gaji tuh ko dapat la balik...

kerajaan ambil balik portion die yang tetiap bulan dia bayar dlm masa 3 tahun beserta bonus yang kwsp beri.. ikut peratusan berapa byak yg kerajaan layak tuntut duit kwsp ko berdasarkan da berapa banyak caruman yang dibayar..

xder persoalan ko boleh kuat separuh ke..setengah ker... ko punyer akaun kwsp jadi 0.. paham x jadi 0.. da xder lagi akaun ko dlm registrar kwsp..
Wahai porumer sekalian...
- Insulting others is never a way of correcting them. Instead it causes more damage and prove that we need help ourselves-
~Mufti Ismail Menk~
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 8-8-2012 12:00 PM |All posts
Bulan4 2011 lg dah dpt surat pengesahan jawatan. Surat opsyen pencen xtau la bila dpt..entah 4thn keje baru dpt mcm kebanyakan member2.emm xtaula bila baru dpt stop kwsp n keluarkan...makin lama makin tinggi potongan...
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 9-8-2012 09:39 AM |All posts
bulan 3 taon depan aku ckp 3 taon... aku pun dah disahkan jawatan 31/03/2011... aku dah tanya HR tempat aku, amek masa 3-6 bulan dari tarikh ckp 3 taon tu utk stopkan potongan KWSP.. lps stop baru lah boleh proses bawak kuar duit dari akaun 2.. akaun 1 tu kerajaan akan amek balek portion dia dan just tinggalkan portion yang keje private dulu...
^MumMy NuR aDeLia MariSSa^
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 29-8-2012 03:08 PM |All posts
bobo dah dapat dah surat dari SPA.. dah beberapa bulan.... bulan 3 xsilap..... tapi kwsp masih dipotong lagi....
tak kisah nak mengeluarkan duit kwsp lagi... cuma harap kwsp da stop potong.... dekat 400 sebulan, kalau dapat full gaji.. alhamdulillah... sedap skit... fasal bobo da start potong rumah... tu yang terasa sangat ni... huhuhuuuu.....
:-)
bobo_haha
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 1-8-2014 09:52 PM , Processed in 0.391274 second(s), 33 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top