CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234Next
Return to list New
View: 19040|Reply: 81

gambar HANTU LILIN - pernah hot pd tahun 1995 ( harian metro )

[Copy link]
Post time 15-8-2012 01:36 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login



Gambar di atas merupakan keratan akhbar di muka hadapan harian metro pada tahun 1995 yang mengisahkan penjelmaan hantu lilin di masa pengunjung di dataran johor bahru mengambil gambar sebagai kenangan berlatarbelakangkan air pancut di belakang.

Ketika ini saya masih bersekolah menengah dan cerita ini pernah menggemparkan seluruh malaysia kerana sebelum itu belum pernah kisah hantu dipaparkan di muka surat khabar. Saya puas mencari balik gambar hantu lilin ini sehingga pada tahun ini ada seorang penulis blog telah membuat artikel pasal kisah ini semula. ( rujuk pada alamat web pada gambar diatas )

Oleh kerana itu saya nak berkongsi dengan kawan2 di sini meletakkan gambar yang telah saya copy ke thread ini.

Sumber : http://riodenaz.blogspot.com/2012/04/gempar-hantu-lilin-di-dataran-bandaraya.html Last edited by mencacus on 16-8-2012 01:23 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 06:55 AM | Show all posts | Share
Ada satu kisah hantu lilin kat JB depan menara jam tu.. ade sape2 leh tepek x?
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 08:04 AM | Show all posts | Share
nape dipanggil hantu lilin ek...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 08:11 AM | Show all posts | Share
apakah modus operandi c cik lilin ni?
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 09:08 AM | Show all posts | Share
yea aku nk tau gak apasai diboh nama hantu lilin? adakah sebab dia dendam nga lilin
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 09:24 AM | Show all posts | Share
yiyinlahni posted on 15-8-2012 08:04 AM
nape dipanggil hantu lilin ek...

dia dipanggil antu lilin sebab kalau tgk btul2 kat tepi paler dia tuh ade lilin...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 09:39 AM | Show all posts | Share
pernah dengar citer psl hantu lilin tp tak tngok lagi gambar nye masa tu..
klu tngok kt sini mcm muka hantu pompuan tp ni mmg gambar betul ke atau fake? ada lilin sebatang tepi kepala tu dia pegang ke apa tu?
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 10:19 AM | Show all posts | Share
aku rs antu lilin ni xleh kne pns mcm puteri lilin kot...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 10:54 AM | Show all posts | Share
hantu lilin ni takut gelap atau rabun sehingga membawa sebatang lilin ke mana-mana sebagai penerang jalan?
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 11:06 AM | Show all posts | Share
penah juga bc berita pasal antu lilin...lepas berita 1995 hot, ade lagi kuar tahun 1997 kalo tak silap...mungkin juga citer yang sama, lupa dah
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 11:49 AM | Show all posts | Share
time tu kuceng form 5, bila tgk gmbr tu terus kuceng campak paper tu ..takuttt sbb masa tu kuceng sesorang kt umah....hahahaha..
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 12:14 PM | Show all posts | Share
myakayina posted on 15-8-2012 09:39 AM
pernah dengar citer psl hantu lilin tp tak tngok lagi gambar nye masa tu..
klu tngok kt sini mcm mu ...

die letak kt bahu die.. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 12:20 PM | Show all posts | Share
hantu blackout bw lilin ni...hehehehe..umah dia xbyr lektrik.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 12:52 PM | Show all posts | Share
x penah lak aku dgr psl hantu lilin ni...
tgk pd pic nya...cam x menyeramkan je...
cam antu bebaik jek ..
just nk tumpang bergambo je...
posing sambil pegang lilin...
org lain x buat...biar la dia mula kan dulu...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 02:39 PM | Show all posts | Share
time tu aku darjah 5.. ade mmber pnah bwk gamba ngan hantu lilin kat blakang famili sdare die..
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 02:53 PM | Show all posts | Share
hantu lilin ni bekas guru kot . kan guru diibaratkan seperti sebatang lilin ,
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 03:43 PM | Show all posts | Share
memang ingat... masa tu sekolah..tapi tak sure..menengah or rendah.. but still remember this until now..
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 04:04 PM | Show all posts | Share
x penah dgar pun citer sal hantu lilin ni..
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 04:21 PM | Show all posts | Share
~ ada dulu..time sekolah rendah..katanya gambar hantu lilin tipuu...superimpose!
   
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 12:33 AM | Show all posts | Share
cantik bone strutcer hantu tu. macAm jenis yang
suka tolong oranng susah. macam florence nitetingale
yang membawa lilin untuk membantu pesakit yang
dalam kesusahan.
aku pun pernah berdepan kejadian motor lampu padam
tengah hutan tebal. kamdian ada sabuah kereta menyuluh
dari arah belakang menerangi sepanjang jalan.dihujung
jalan tetiba kereta tu hilang. mister
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-8-2012 01:10 AM | Show all posts | Share
akies posted on 15-8-2012 04:21 PM
~ ada dulu..time sekolah rendah..katanya gambar hantu lilin tipuu...superimpose!

gambar tu bukan superimpose sebab dulu pakai kamera yg isi filem kat dlm .....kalau kamera digital boleh disanggah sebab takde negatif filem ..... masalahnya gambar hantu lilin nie tulen sebab ade bukti iaitu pada negatif filem tersebut dan bukan rekaan photoshop.... kalau nak sanggah boleh iaitu adakah keluarga tersebut menggantungkan patung tersebut di belakang mereka ...?
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 02:46 AM | Show all posts | Share
macam ni rupanya hantu lilin
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 10:03 AM | Show all posts | Share
mase cite ni aku darjah 3..
mase tu semua berebut nak tengok paper metro ni..
maklum le, dolu metro ni paper picisan
dan, memang seram gile tengok..sampaikan aku kalo dengor lagu orkestra je mesti teringat hantu lilin ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 12:48 PM | Show all posts | Share
hantu lilin photobomber...
tak penah dgr le psl hantu lilin ni..
skang ade lagi tak?
ade sape2 pnah jumpa?
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 02:04 PM | Show all posts | Share
dulu masa sekolah menengah,ader kawan saya cerita pengetua sekolah ini lps budak2 balik(sesi petang) dia akan round seluruh sekolah sama ader dah berkunci ke belum, masa nak kunci tandas lama ini dia ternampak hantu lilin ini,esok nya (rasanya hari minggu) ustaz harun din tu datang kata sekolah halau benda ini,bila mula sekolah(isnin)banyak lada hitam ditabur kat seluruh sekolah.sekolah saya ni bekas hospital dan gereja pada zaman dulu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

5-9-2015 11:42 AM GMT+8 , Processed in 0.230467 second(s), 15 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list