CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 3194|Reply: 34

[Tempatan] Edisi tahukah? : IMF->Kenapa Malaysia terlepas drpd krisis kewangan sedunia?

[Copy link]

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 27-9-2012 08:38 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

KUALA LUMPUR- Malaysia's low foreign bank presence and the "very" low level of foreign assets in its banks' balance sheets may have helped the country avert the worst effects of the global financial crisis, says the International Monetary Fund (IMF).
Malaysia has low reliance on foreign liabilities compared with its peers, the fund said in is latest Global Financial Stability Report.
The report highlighted Australia, Canada, India and Malaysia as having a relatively low degree of exposure to international banking and avoided the worst effects of the worldwide crisis.


"India and Malaysia appear insulated from foreign banks by almost all indicators when compared with all peer groups except developing Asia and the economies (besides India) that make up the BRIC group (Brazil, Russia and China)."

Besides examining whether the regulatory reforms designed to make the financial system safer are moving in the correct direction, the report looked at banking system "openness" and regulatory frameworks.

It described Australia, Canada, India and Malaysia as less globally integrated, all of which fared relatively well in the financial crisis.
Australia and Canada have limited foreign bank presence and low foreign claims when compared with the euro area and advanced Asia, the IMF said.

However, when the international positions of their banks are used, international integration becomes more evident.
One policy they have in common is the de facto prohibition of mergers among the major domestic banks which may have been a factor limiting their banks' international activities.

Both economies also impose restrictions on shareholder ownership, which limits acquisition of domestic banks by either other domestic banks or foreign ones.

Both India and Malaysia have low foreign bank presence, and banks there have a very low level of foreign assets in their balance sheet.
Although India and Malaysia explicitly restrict entry by foreign banks, both economies have relaxed the policy somewhat.
In Malaysia, branches of foreign banks are prohibited, and approvals for establishing banking subsidiaries are rare with no new entry having been approved until recently.

The number of branches a subsidiary can set up had also been restricted, while the maximum foreign ownership stake in a domestic bank is 30 per cent.

The IMF also said the data suggested that prudential regulatory requirements placed on entry of foreign banks may be less important for financial stability than the funding structure of domestic banks.

All four economies reviewed here follow the pattern of other peer groups on average, especially Australia and Malaysia.
"The positive experience of these four economies could be attributable not only to their regulatory approaches but also to the funding structure of the banks," the fund said.
-The Malaysian Insider

Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 27-9-2012 09:18 AM |All posts
well...alhamdulillah  dengan izin  Allah -  central bank clerk tu  ada.
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 27-9-2012 12:15 PM |All posts
apa benda ni tak pahamlah
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 27-9-2012 12:24 PM |All posts
azhartahir posted on 27-9-2012 12:15 PM
apa benda ni tak pahamlah

Malaysia tak terkena tempias krisis kewangan Eropah sebab tiada langsung syarikat kewangan tempatan yg melabur kat luar negara dan tiada syarikat kewangan luar negara yg melabur di Malaysia secara meluas.

Jadi sebarang isu2 kewangan hanya melibatkan kes2 dalam negara sahaja.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 27-9-2012 12:33 PM |All posts
hehehe.... sudah tukar ka???
dulu masa krisis wang tengah memuncak.. IMF kata it is a systemic condition..
makna mudahnya ialah keadaan tersebut terjadi sebab sistem dan polisi kewangan yang malaysia amalkan tak betoi...
IMF yang kununnya serba tahu tu pun bagilah nasihat langkah2 yang malaysia  patut ambil utk membetulkan keadaan
anwar pun parroting the IMF cakap mende yang sama dan bagi tau rakyat satu Malaysia yang Malaysia has to bite the bullet...
ekoran dari itu... Anwar Berahi pun lancarkan polisi kewangan yang hampir membunuh semua orang.. para peniaga, rakyat marhain.. dan industri perbankan..
antaranya pinjaman dihadkan.. kadar faedah melambung sampai 18% p.a.. perbelanjaan awam dikurangkan...
tapi keadaan masih tak reda walaupun dah dilancarkan...
nasib baik ada yahudi melayu aka Dr.M.. hari ni dia lancar selective capital control.. besoknya teruih hilang aktiviti spekulasi matawang ringgit...

sekarang IMF bawak cerita lain la pulak.... haktuiiihhhhhh..
hangpa nak telan... telan la kahak IMF tu...
Reply

Props Report

Conqueror

Looking for love

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 27-9-2012 12:34 PM |All posts
Arahan supaya Foreign Bank seperti Stanchart, Citibank dll di localise memang bijak.
Whoever does not love does not know God, because God is love. 1 John 4:8
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 27-9-2012 12:36 PM |All posts
Al Lebam posted on 27-9-2012 12:33 PM
hehehe.... sudah tukar ka???
dulu masa krisis wang tengah memuncak.. IMF kata it is a systemic cond ...

mmg IMF betul.

Malaysia tak kena tempias sebab tarak *****syen Bank2 di Malaysia dgn Eropah.

Dan jugak, kalau Malaysia terus bazir wang, sistem kewangan Malaysia akan berada dalam krisis disebabkan masalah dalaman sendiri.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 27-9-2012 01:41 PM |All posts
hehehee.....teringat akan aksi2 jomo anak sundram anak murid paul krugman yg didewa-dewakan oleh puak parti alimkucen semalaysia suatu masa dulu....ekekekeke
jejejejejejejejeje
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 27-9-2012 01:47 PM |All posts
owh..cm mahathir
dlu tuduh soros, skrg ckp lain

patutla anaknya marina mahathir dpt sumbangan dari soros .yg aids tu..
ada udang disebalik mee..





[html]Select * password[/html]
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 27-9-2012 01:49 PM |All posts
gogo2 posted on 27-9-2012 12:24 PM
Malaysia tak terkena tempias krisis kewangan Eropah sebab tiada langsung syarikat kewangan tempata ...

apa maksud tiada yg melabur scr meluas?
bukan maybank pun bnyk worlwide ke?


Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 27-9-2012 01:56 PM |All posts
cakap2 kaki kenceng dan kelentong dari IMF, world bank dan apalancau semua tuh tak payah paham pun tak apa.......bukannya ada pekdah pun....ekekekekeke
jejejejejejejejeje
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 27-9-2012 04:41 PM |All posts
gogo2 posted on 27-9-2012 12:36 PM
mmg IMF betul.

Malaysia tak kena tempias sebab tarak *****syen Bank2 di Malaysia dgn Eropah.

do you know anything the mechanics of foreign exchange in the fisst place?
okay.. since you insist IMF is correct in saying that Malaysia was insulated from the currency crisis pray tell me how in the world malaysia' curency was affected by the currency speculation activities back then..
how in the world did the our RM silde from 1usd = rm2.30 to rm 4 ++? infact almost breaching rm5?
then why the need for anwar to impliment the IMF policy back then in 'an effort to protect' the Malaysian economy?
by right no need what...??? IMF said malaysia economy is already insulated becuause no many foreign bank in Malaysia..
foreign borrowing also very little...
you know it is like you demam... itu doktor anwar sudah kasi ubat batuk... ada kena mengena ka??

lagi mau telan itu IMF punya kincin ka?? go ahead la...

Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 27-9-2012 10:01 PM |All posts
Al Lebam posted on 27-9-2012 12:33 PM
hehehe.... sudah tukar ka???
dulu masa krisis wang tengah memuncak.. IMF kata it is a systemic cond ...


...Pinjaman dihadkan? baguslah, tak tau ka subprime crisis kat US tu akibat pinjaman yg besar.
Perbelanjaan awam dikurangkan? baguslah, antara penyebab crisis di Greece & Spain tu sebab perbelanjaan awam yang tinggi, dan kat Msia ni utang negara dah dekat 60% GDP akibat perbelanjaan awam nih, cuma pekdah yang kita dapat adalah superficial economic growth, pekdah jangka pendek aje tuh...

IMF tak semestinya gagal, sebab banyak juga negara2 yang recover atas prescription IMF macam Iceland, Mexico, Ireland, Korea dll....aku takut hang je yang terlebih telan  kencing Madey Kutty Kerala tuh sebab cuma ambik tau bende yang negatip aje soal IMF.....

...atau cuma carik peluang nak ratib Anuwart Anuwart Anuwart.....
Do Not Use Orally After Using Rectally
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 28-9-2012 06:50 AM |All posts
pyropura posted on 27-9-2012 10:01 PM
...Pinjaman dihadkan? baguslah, tak tau ka subprime crisis kat US tu akibat pinjaman yg besar.
...

lepas baca hang punya komen.. jelas hang tak tau apa yang hang cakap..
tak yah buang masa la.. hang telan jer kencin IMF tu.....
dah macam2 kajian pasai subjek pasai apa yang jadi kat Malaysia dan langkah2 pemulihan yang dilakukan oleh Malaysia (aku tak nak sebut Dr. Mahathie sbb orang macam hang fobia sangat dgn nama tu)..
ada yang dah buat buku pun ada..
kalau hang rajin sikit.. hang baca la apa yang Paul Krugman tulis pasai subjek ini..
utk pengetahuan hang Paul Robin Krugman is an American economist, Professor of Economics and International Affairs at the Woodrow Wilson School of Public and International Affairs at Princeton University, Centenary Professor  at the London School of Economics yang pernah menang Nobel Prize in Economics

jangan la baca apa yang nuart dok tulis... dia tu student pengajian melayu ja.. lepas tu cuma dapa general degree je pulak.. ppprrrffftthhhhhh (spesis mcm ni pun ada yang nobatkan dia jadi punaisihat ekonomi...)
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 28-9-2012 07:19 AM |All posts
Antara tulisan yang objektif dari Paul Krugman berkaitan Krisis ekonomi 1998...
dia kata apa yang betul dan pada masa yang sama apa yang tak betul...
1. Malaysian Memories
2. Capital Control Freaks -
How Malaysia got away with economic heresy


oh ya.. sbb ada orang bandingkan keadaan malaysia dgn greece... bacalah apa yang Paul Krugman a leading professor in economy ni cakap pasai krisis Greece
ni antara pendapat dia berkaitan apa yang terjadi di greece
1. Greece as victim
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 28-9-2012 07:49 AM |All posts
IMF kehulu.. IMF kehilir.. ditambah bernasib baik tak pinjam IMF kehulu.. tak pinjam IMF kehilir... tapi tahun 200 pinjam gak ngan bank dunia berhutang sampai sekarang tak langsai2.....

hamjat punya worang.....

tahun 98 duk salah soros gelap matawang.. soros penyangak mata wang.... dah slah sendiri yg pegi niagakan duit melingkup kalah dalam persaingan niaga matawang.. sendiri tak pandai main.. salahkan soros.. last2 peluk cium soros... ini pun nak meratib anwart...anwart...anwart...

mmg species buta kayu pencacai UMNO semua nih....
facebook.com/selipargombak

Harapan Baru Rakyat Malaysia
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 28-9-2012 07:53 AM |All posts
ni yg malas nk masuk CI nih.asal masuk ade je menda yg nk kena google.
one day more . . . .
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 28-9-2012 07:54 AM |All posts
mbhcsf posted on 27-9-2012 09:18 AM
well...alhamdulillah  dengan izin  Allah -  central bank clerk tu  ada.

alhamdulillah kerani....


Muhyiddin: Isu kerugian Bank Negara 'cerita lama'
  • Abdul Rahim Sabri
  • 6:02PM Sep 27 2012

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Pakatan Rakyat membangkitkan isu lama apabila menimbulkan soal kerugian dialami Bank Negara Malaysia dalam dagangan pertukaran asing dan kenaikan pangkat Tan Sri Nor Mohamed Yakcop sebagai menteri.
"Itu cerita lama, saya tidak mahu ulang. Pembangkang cari modal. Yang penting (kita tumpu) pada belanjawan (yang akan dibentang esok)," katanya dalam satu sidang media hari ini.

Muhyiddin ditanya berhubung kenaikan pangkat Nor Mohamed kepada menteri memandangkan bekas pentadbir kanan Bank Negara itu didakwa bertanggungjawab atas kerugian RM5.7 billion melalui dagangan tukaran asing.
Nor Mohamed sendiri juga engganmengulas isu berkenaan apabila ditanya pemberita berhubung perkara itu semalam.
Perkara itu ditimbulkan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim di Parlimen semalam.Parlimen diberitahu, Bank Negara mengalami kerugian kerugian berkenaan pada 1992 akibat kegiatan berkenaan.

Dalam sidang Dewan Rakyat itu, Anwar berkata beliau yang merupakan menteri kewangan pada masa itu mengesahkan dagangan tukaran asing berlaku sehingga menyebabkan kerugian besar dan mahu ia dihentikan serta merta.

Katanya, setelah merujuk beberapa pihak, beliau difahamkan bahawa aktiviti itu dilakukan bawah seksyen forex BNM bawah seliaan Nor Mohamed.


Isu berkenaan timbul semula apabila bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kembali menimbulkan isu pembiayaan asing kepada NGO tempatan, didakwa bertujuan untuk menjatuhkan kerajaan.
Mahathir turut menyerang jutawan George Soros hujung minggu lalu dengan dakwaan, pertubuhan yang diasaskan oleh dermawan itu menyalurkan dana bagi tujuan itu.
Mahathir sebelum ini menggelarkan Soros sebagai seorang tolol dan turut menyalahkan jutawan berkenaan atas krisis kewangan yang melanda Asia pada 1997.

Namun, Mahathir berbaik semula dengan Soros dan mengadakan sidang media bersama pada 15 Disember 2006.Mahathir turut mengutus surat sepanjang tiga halaman bertarikh 11 Januari 2006 kepada Soros untuk meraih sokongan ke atas projek Forum Keamanan Global yang diusahakannya.


facebook.com/selipargombak

Harapan Baru Rakyat Malaysia
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 28-9-2012 07:58 AM |All posts

Nor Mohamed enggan ulas walau disalahkan Anwar
  • Ahmad Fadli KC
  • 12:25PM Sep 26 2012

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop enggan mengulas kenyataan ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang cuba menyalahkan beliau atas kerugian ditanggung negara akibat perdagangan matawang pada tahun 1992.Nor Mohamed berkata beliau tidak mahu memberikan komen berhubung isu tersebut, yang ditimbulkan di Dewan Rakyat semalam.
"Saya tak mahu komen," kata Nor Mohamed ketika ditemui pemberita selepas majlis anjuran Unit Peneraju Agenda Bumiputera
(TERAJU) di Kuala Lumpur hari ini.
Dalam perbahasan di Parlimen semalam, Anwar yang juga bekas menteri kewangan pada masa itu berkata beliau telah mengarahkan supaya aktiviti spekulasi matawang ketika itu dihentikan.

Anwar juga berkata, beliau dipenjara namun Nor Mohamed kemudiannya dinaikkan pangkat menjadi menteri.
Nor Mohamed juga enggan mengulas apabila ditanya berhubung dakwaan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa jutawan George Soros menyalurkan dana kepada NGO di negara ini untuk menguasai negara.
Nor Mohamed diminta menjelaskan perkara itu atas pengalamannya sebagai seorang yang mengenali Soros.
Tangkas selar Pulau Pinang
Bagaimanapun, beliau tangkas menjawab apabila pemberita mengajukan soalan berhubung prestasi pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat di Pulau Pinang.
Beliau mendakwa, kerajaan negeri Pulau Pinang tiada agenda khusus untuk membantu meningkatkan penglibatan bumiputera Melayu dalam aktiviti ekonomi.
Kerajaan persekutuan sebaliknya membela nasib bumiputera Melayu di Pulau Pinang melalui bantuan yang disalurkan melalui agensinya, kata MP Tasek Gelugor itu.

"Kita nampak jelas, kerajaan DAP penang tak memberi tumpuan khusus bantu kaum Melayu.

"Nasib baik kita ada kerajaan persekutuan yang ambil tindakan bantu dengan pelbagai bantuan melalui Majlis Pembangunan Bumiputera Pulau Pinang dan agensi kerajaan pusat," katanya.
Dalam persidangan di Dewan Rakyat semalam, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng membangkitkan isu berhubung kerugian RM5.7 bilion yang ditanggung Bank Negara melalui dagangan asing, di Dewan Rakyat semalam.
Kenapa naik pangkat?
Lim mempersoalkan mengapa Soros dikecam sebagai penyangak sedangkan individu yang bertanggungjawab atas kerugian berkenaan dinaikkan pangkat.
"George Soros dicaci penyangak yang jejas pertukaran mata wang asing tapi adakah kerajaan sedar masa itu Bank Negara juga terlibat kegiatan sama, berjudi dengan wang negara dalam pertukaran mata wang asing?" soalnya.
Lim mempersoalkan mengapa Nor Mohamed tidak dipersalahkan, sebaliknya dinaikkan pangkat sebagai menteri di Jabatan Perdana Menteri.

MP Bagan itu meminta timbalan menteri kewangan Datuk Donald Lim menjelaskan, namun Donald kemudiannya menyerahkan perkara itu untuk dijawab oleh Anwar.
Anwar kemudiannya berkata beliau sebagai menteri kewangan pada masa itu mengesahkan dagangan tukaran asing berlaku sehingga menyebabkan kerugian besar dan mahu ia dihentikan serta merta.

Katanya, setelah merujuk beberapa pihak, beliau difahamkan aktiviti itu dilakukan bawah seksyen forex BNM bawah seliaan Nor Mohamed Yakcop.


facebook.com/selipargombak

Harapan Baru Rakyat Malaysia
Reply

Props Report

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Legenderer

Post on 28-9-2012 07:59 AM |All posts
5229 posted on 28-9-2012 07:53 AM
ni yg malas nk masuk CI nih.asal masuk ade je menda yg nk kena google.

apa yg 5229 nak kena google?..pasal tun tambat ringgit ke pasal anwat naikkan interest rate tu?..
Pakatan Rakyat - kata parti alternatif, tapi dah pandai kencing rakyat...hancing sehancing hancingnya.
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 28-9-2012 08:06 AM |All posts
Anak_Nogori posted on 28-9-2012 07:59 AM
apa yg 5229 nak kena google?..pasal tun tambat ringgit ke pasal anwat naikkan interest rate tu?..
...

cuma nk google apa yg terjadi time tu..ingat2 lupa la AN...

one day more . . . .
Reply

Props Report

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Legenderer

Post on 28-9-2012 08:13 AM |All posts
5229 posted on 28-9-2012 08:06 AM
cuma nk google apa yg terjadi time tu..ingat2 lupa la AN...

apa yg AL cakap tu dah betul lah tu..tun tambat ringgit, terus berhenti spekulate ringgit...pasal anwat tu plak...apa yg dia pegang...semuanya tak betul...cer google cari apa yg anwar buat yg baik masa dia jadi menteri dia jadi TPM...hancus buntut org dikerjakannya.
Pakatan Rakyat - kata parti alternatif, tapi dah pandai kencing rakyat...hancing sehancing hancingnya.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 28-9-2012 08:15 AM |All posts
yg busuk2 tempat dikutuk semua campak kat anwart.....
yg bersyukur bagi kat kerani bank negara...
yg dapat kredit hulur kat mamak keling....
yg disalahkan soros...
penyangak sebenar dalam perlumbaan matawang....siapa..???????????
facebook.com/selipargombak

Harapan Baru Rakyat Malaysia
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 28-9-2012 08:17 AM |All posts
ops... kenapa lately nih terlalu banyak sangat cerita tentang mengenang jasa maha kutty yer....??

kenapa citer2 mamak kutty dinaikkan semula... dan meratib kenang jasa dalam doamu semula...??

adakah kerana reputasi dan kebodohan najib semenjak 2 menjak sekarnag nih semakin terserlah kebodohannya.. maka nama mamak kutty disebut2 semula untuk menaikkan rating UMNO...???
facebook.com/selipargombak

Harapan Baru Rakyat Malaysia
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 28-9-2012 08:32 AM |All posts
ni gigih ratib mahathir lah anwart la soros la kerani bank negara lah...BACA ARTIKEL KA DAK NI?

artikel ni pasai krisis kewangan DUNIA taun 98 kaaaaaaaaaaaaaaaaaa?
BN MUST GO!
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 1-11-2014 06:03 AM , Processed in 0.277844 second(s), 29 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top