CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345Next
Return Post new threads
Show: 5784|Reply: 101

Siapa yang disembah penganut agama Buddha?

[Copy link]

Adventurer

... L o a d i n G ...

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 1-3-2013 07:06 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

soalan yg mudah

apakah yg sebenarnya disembah oleh penganut Buddha dan mengapa perlu ada berhala ?



--- Im racist so do you, Im am racist, because of you---
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 1-3-2013 07:25 PM |All posts
ntah la....off topic jap...dulu masa belajo aku penah la tanya sorang budak hindu.kenapa dia sembah patung yang dia buat sendiri?dia jawab,dia tak sembah patung tu,tapi dia sembah dewa yang masuk dalam patung tu...alahai sedih aku dengar jawapan dia tu...harap2 dia dah masuk Islam skang ni...
Bersama mengembalikan kedaulatan Islam
Reply

Props Report

Adventurer

... L o a d i n G ...

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 1-3-2013 07:30 PM |All posts
cmf_BeachBoys posted on 1-3-2013 07:25 PM
ntah la....off topic jap...dulu masa belajo aku penah la tanya sorang budak hindu.kenapa dia sembah  ...

relevan jugak isu tu,
& mengapa perlu ada berhala sedangkan beliau (Gautama) sendiri pun tidak minta dibuat,

--- Im racist so do you, Im am racist, because of you---
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 1-3-2013 07:35 PM |All posts
ala kisah ni kisah lama..akan berulang benda yang sama sehingga akhir zaman.....mula2 wat patung sebagai tanda ingatan dan kenang kenangan pastu sembah la apa lagi...sume kene tipu ngan syaitonnnnn......ko search 'sejarah penyembahan berhala' ni.....
Bersama mengembalikan kedaulatan Islam
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 3-3-2013 03:06 AM |All posts
Mgkin juga krn bila pemergian penyelamat yg dilantik Maha Pencipta
semangat/kerohanian pengikutnya mula jatuh hingga tersungkur
Muncul pula penyelamat palsu yg cuba menaikkan semangat mereka
dgn sandaran/perjanjian baru sbg pegangan/amanat/warisan
berbentuk fizikal/objek/tanda sblm dtg penyelamat baru yg dijanjikan...

Sdgkn peringatan akan kebenaran/amanah
yg telah dikembalikan iaitu pesanan Tuhan
dilupakan hingga hilang drpd hati mereka...

Jiwa yg menyangka berjauhan dgn RohNya walhal ia sgt3 dekat
Mereka dipalingkn jauh ke dlm api hanya krn mengikut bisikan syaitan
Ini berlaku kpd semua umat sepanjang zaman smpi kiamat...
Righteousness~
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 3-3-2013 08:39 AM |All posts
meke sembah yang mana satu Buddah ....macam2 rupa ada ...tak ada pong yang standard

Buddhist Images Gallery
www.fodian.net/world/images.html
Q:16:123 Kemudian Kami wahyukan kepada engkau(ya Muhammad):  Ikutlah agama Ibrahim
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 4-3-2013 10:40 AM |All posts
Orang Islam juga ada berhala, batu hitam kiub gergasi di Mecca tu, kenapa orang Islam mesti mengeliling dan menciumnya semasa menunaikan haji ???
Mengapa ada tanda bulan sabit di bendera negara Islam dan juga bangunan masjid.

Ingat, berhala tidak semestinya patung-patung yang berupa manusia, dewa, haiwan, ianya boleh jadi sebarang objek apabila ianya disanjungi dan disayangi oleh pengikut-pengikutnya. Contohnya, agama tradisi orang Jepun Shintoism, mereka memuja matahari dan mereka percaya kerabat diraja mereka adalah keturunan dewa matahari Amaterasu ! Tanda bulatan merah (Nippon) di bendera Jepun adalah testimoni status matahari di sanubari rakyat Jepun.  

Um...mengapa perkataan berhala dan pehala begitu serupa sehingga bunyi sebutannya pun boleh mengelirukan sedangkan beza maksudnya begitu ketara.

Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 5-3-2013 08:26 PM |All posts
wkk5159 posted on 4-3-2013 10:40 AM
Orang Islam juga ada berhala, batu hitam kiub gergasi di Mecca tu, kenapa orang Islam mesti mengelil ...


Orang Islam mengelilingi Kaabah, tapi bukan menyembah Kaabah. Dua perkara yg berbeza.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 6-3-2013 10:14 AM |All posts
wkk5159 posted on 4-3-2013 10:40 AM
Orang Islam juga ada berhala, batu hitam kiub gergasi di Mecca tu, kenapa orang Islam mesti mengelil ...

islam tidah menyembah kaabah ,
kaabah ialah penanda arah kiblat ,

muslim satu dunia , kiblat yg sama
I told Allah, everytime I Love You
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 6-3-2013 10:37 AM |All posts
adelea posted on 6-3-2013 10:14 AM
islam tidah menyembah kaabah ,
kaabah ialah penanda arah kiblat ,

Ya meh ? Kamu sebagai muslim pun tidak tahu sejarah batu meteror di Mecca tu, kesian...Jun, tengok ni ;  Perhaps the biggest superstition (which has caused untold monetary expense and loss of life to Muslims) is that believers need to travel to Mecca and circle a meteorite seven times.  This practice was borrowed directly from the Arab pagans, which even Muhammad's successors found odd (Muslim2915)."
Of the idols worshipped by the pagans at Mecca in Muhammad's time, only the black rock was allowed to remain, since it was holy to his Quraish tribe.
http://www.thereligionofpeace.co ... mu-superstition.htm

Oh, mengapa orang Islam masih mengelilingi dan mencium batu meteor hitam tinggalan pagan Arab purba ?? Apa pagan Arab buat dengan batu ni ??? Menyembah dan mencium ! Dan kini orang Islam menyanjunginya dengan cara mengelilinginya 7 kali dan menciumnya dan kononnya mereka tidak menyembahnya dengan cara ini.....hanya mencium dan mengelilinginya.   

Last edited by wkk5159 on 6-3-2013 10:39 AM

Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 6-3-2013 10:41 AM |All posts
mashimaru83 posted on 5-3-2013 08:26 PM
Orang Islam mengelilingi Kaabah, tapi bukan menyembah Kaabah. Dua perkara yg berbeza.

Ya meh ? Kamu sebagai muslim pun tidak tahu sejarah batu meteror di Mecca tu, kesian...Jun, tengok ni ;  Perhaps the biggest superstition (which has caused untold monetary expense and loss of life to Muslims) is that believers need to travel to Mecca and circle a meteorite seven times.  This practice was borrowed directly from the Arab pagans, which even Muhammad's successors found odd (Muslim2915)."
Of the idols worshipped by the pagans at Mecca in Muhammad's time, only the black rock was allowed to remain, since it was holy to his Quraish tribe.
http://www.thereligionofpeace.co ... mu-superstition.htm

Oh, mengapa orang Islam masih mengelilingi dan mencium batu meteor hitam tinggalan pagan Arab purba ?? Apa pagan Arab buat dengan batu ni ??? Menyembah dan mencium ! Dan kini orang Islam menyanjunginya dengan cara mengelilinginya 7 kali dan menciumnya dan kononnya mereka tidak menyembahnya dengan cara ini.....hanya mencium dan mengelilinginya.   


Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 6-3-2013 12:16 PM |All posts
wkk5159 posted on 6-3-2013 10:41 AM
Ya meh ? Kamu sebagai muslim pun tidak tahu sejarah batu meteror di Mecca tu, kesian...Jun, tengok ...


Mengelilingi dan mencium tidak sama dengan menyembah. Begitu juga dgn menyanjungi.  Jika anda katakan ya, sila sertakan maksud penyembahan. Apakah itu penyembahan? Kita mula dari situ.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 6-3-2013 12:33 PM |All posts
mashimaru83 posted on 6-3-2013 12:16 PM
Mengelilingi dan mencium tidak sama dengan menyembah. Begitu juga dgn menyanjungi.  Jika anda ka ...

ya ker?  ke imanan saya pada si DIA tanpa sebarang object ...tidak perlu mengadap mana object...tidak 'circle' object ..

iman saya berlandasakan ke percayaan
iman kamu macam mana?? ritual aka agama???

But the Counselor, the Holy Spirit, whom the Father will send in my name, will teach you all things and will remind you of everything I have said to you." John 14:26

Wealth gotten by vanity shall be diminished: but he that gathereth by labour shall increase. Proverbs 13 :11

Son of man, I have made you a watchman for the house of Israel; therefore hear a word from My mouth, and give them warning from Me" (Ezekiel 3:17).
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 6-3-2013 12:34 PM |All posts
mashimaru83 posted on 6-3-2013 12:16 PM
Mengelilingi dan mencium tidak sama dengan menyembah. Begitu juga dgn menyanjungi.  Jika anda ka ...

Come on lah, don't divert the attention and fondle with words and terms like "mengelilingi", "mencium" dan "menyembah".

My concern here is more to the origin of that meteorite black stone in Mecca, why keep something of pagan origin and revere it to the extend of paying pilgrimage to it by circling and kissing it ???

Since Islam condemns idolatry in paganism, and this meteorite black stone is a proven pagan idol in pre-Islamic era, why keep it ??

Or simply your religion is a biggest hypocrite of all !


Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 6-3-2013 12:47 PM |All posts
wkk5159 posted on 6-3-2013 10:37 AM
Ya meh ? Kamu sebagai muslim pun tidak tahu sejarah batu meteror di Mecca tu, kesian...Jun, tengok ...

sayang , you dont know about it ... so better dont talk...
kami tak kan ckp klu arguement boleh menyebabkan akidah terpesong,

jadi i tak nak debate klu org tak faham
but syukur ya allah , klu hatimu terbuka supaya memeluk islam

supaya kamu faham dgn lebih baik apa kah rukun islam.. thanks
I told Allah, everytime I Love You
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 6-3-2013 12:50 PM |All posts
Truth.8 posted on 6-3-2013 12:33 PM
ya ker?  ke imanan saya pada si DIA tanpa sebarang object ...tidak perlu mengadap mana object...ti ...

Truth.8:
ya ker?  ke imanan saya pada si DIA tanpa sebarang object ...tidak perlu mengadap mana object...tidak 'circle' object ..

iman saya berlandasakan ke percayaan
iman kamu macam mana?? ritual aka agama???
Apa yg saya ingin katakan ialah umat islam tidak menyembah ka'abah. Saya tidak kisah bagaimana kamu menyembah.
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 6-3-2013 12:58 PM |All posts
wkk5159 posted on 6-3-2013 12:34 PM
Come on lah, don't divert the attention and fondle with words and terms like "mengelilingi", "menc ...
wkk5159:
Come on lah, don't divert the attention and fondle with words and terms like "mengelilingi", "mencium" dan "menyembah".

My concern here is more to the origin of that meteorite black stone in Mecca, why keep something of pagan origin and revere it to the extend of paying pilgrimage to it by circling and kissing it ???

Since Islam condemns idolatry in paganism, and this meteorite black stone is a proven pagan idol in pre-Islamic era, why keep it ??

Or simply your religion is a biggest hypocrite of all !
Indeed Islam condemns worshipping idol. And muslims don't worship the black stone. I don't know why you said muslims worship the black stone. In previous post I thought you were mistaken between "mengelilingi, mencium, manyanjung" with "menyembah", that is the reason I asked you "Apakah itu penyembahan"?
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 6-3-2013 03:28 PM |All posts
adelea posted on 6-3-2013 12:47 PM
sayang , you dont know about it ... so better dont talk...
kami tak kan ckp klu arguement boleh  ...

Thought of embracing Islam will never ever cross the mind of a intelect like me.
I think you become a muslim not by choice but because it is the religion of your parents. Do you sincerely think that you know Islam ??? Try surfing the website of ex-muslims and find out what they have to say about Islam; www.exmuslim.com, www.faithfreedom.org, www.religionofpeace.com.....and many more !

Your avatar is resembling somebody like Korean, speaking of Korean....ever wonder why South Korean economy is in such a miraculous state now ? In 2012, revenue from Samsung alone which amounting to RM500 billion++ is more than enough to settle the national debt of Malaysia of about the same amount. Latest statistic shows that about 60% of South Korean is Christian. On the contrary, do you think South Korea will still be able to achieve this kind of economic growth if the population is 60% muslims ??? South Korea will just be another Aghanistan, Pakistan, Bangladesh and Sudan if majority of her population is muslims !   

And speaking of Corruption Perception Index ranking, muslim countries never make it into top 20, why ??? Their best ranking in 2012 were UAE and Qatar which tied at 27th.....this is pathetic considering Islam is the second largest religion of the world !

Actually i don't have to quote all these examples, just look at Malaysia, do Muslims treat non-muslims fairly ??? Why muslims are allowed to proselytise to non-muslims but non-muslims are banned from proselytising to muslims ???

Wake up from your slumber now because smart people with conscience like Sam Solomon, Ali Sina and Mosab Hassan have all left Islam !

Last edited by wkk5159 on 6-3-2013 07:42 PM

Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 6-3-2013 07:15 PM |All posts
wkk5159 posted on 6-3-2013 03:28 PM
Thought of embracing Islam will never ever cross the mind of a intelect like me.
I think you beco ...

jgn ckp besar , kun faya kun , ketika itu sujud lah kamu menjadi manusia plg lemah
tatkala itu kamu hanya akan nampak dosa dosa silam bersama juraian air mata mohon keampunan dari Allah Taala,


tak perlu hujah panjang panjang,

sbb saya tak kan berdebat dgn kamu,

sedangkan diri kamu juga diciptakan dr allah ta'ala,

sebesar sebesar zarah , sekecil kecil zarah semuanya milik allah ...
jelaskan dr mana asalnya nyawa yg bersatu dgn tubuh ...
siapakah pemilikNYA yg abadi

hujah dgn fakta sains... saya lebih tahu dr itu ...

mereka yg tersesat kerana Allah menguji mereka ...
malangnya manusia bukan maksum , dan tak tahan di uji


kajilah Al-quran
segala yang ada dilangit dan dibumi
segalanya ada didalam naskah ulung itu ...

mahu apa lagi ,
aku tidak penah merungut di suruh solat lima waktu sehari
kerana dlm setiap doaku dia menemukan keajaiban NYA

setiap kali aku berpuasa
aku merasakan tubuh aku semakin sihat dgn beribadah kepadanya

aku gembira dilahirkan muslim kerana aku ada pegangan hidup..

#### untuk pengetahuan anda , wpun di lahirkan sebagai muslim, setiap individu harus mencari ilmu
#### ye profile picture is korean actor, takkan nak letak gambar sendiri pula...
#### islamic country yg high in corruption tapi penyumbangnya bukan muslim... bukan semua arab muslim yer ? ada juga nasrani , jews , yahudi



  
I told Allah, everytime I Love You
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 6-3-2013 07:39 PM |All posts
Jews dan yahudi tu sama lah.....i'm refering to your last sentence.

Kau sayangkan agama kelahiran kau, aku faham....tapi dari pemerhatian saya, kau lebih cenderung kepada emosi" daripada "rational thinking".

Dan seperkara lagi, aku rasa kau dalam "denial stage" di mana kau enggan mengenalpasti dan mengakui kelemahan-kelemahan dalam ajaran Islam yang sesungguhnya amat ketara. Mengapa ? Kau tidak mempunyai hati yang tabah untuk berdepan dengan kebenaran di depan kamu ?

Hampir kesemua cendekiawan Islam telah meninggalkan Islam selepas mengetahui wajah sebenar Islam, Sam Solomon,Mosab Hassan, Ali Sina dan banyak lagi.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 6-3-2013 10:15 PM From mobile phone |All posts
Klu setakat cut and paste aku pun boleh buat
Heheheh
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 6-3-2013 10:25 PM From mobile phone |All posts
Actually i masuk sini sbb i  nak tau pasal citer penganut budha,
Pandangan penganut budha

Saya akui saya masalah sbb tak pernah sukakan lelaki melayu
Mungkin cara saya membesar dan pergaulan saya

Jadi sbb tu saya ckp saya xnak argue,  klu bende tu boleh bawak syubhah utk org lain yg baca...

Saya nak tahu pasal budha sbb saya nak kenal kawan baik saya lebih baik
Supaya saya tak sentuh perkara sensitif
Wpun saya muslim,  saya takde hak nak hina kepercayaan agama lain
Islam tak pernah ajar umat nya mwnghina agama lain

Saya tulis dgn emosi,  
Tapi saya nak org tau,  
Islam tu sempurna
Individu yg carry islam tu tak sempurna
Jadi dia perlu belajar
Mendalami islam dan memahami islam sebenarnya,

Cuba kaji apakah faktor faktor murtad

Faktor berlakunya gejala murtad di Malaysia
1. Lemah pegangan agama.
2. Jahil tentang akidah dan hukum-hakam Islam.
3.Menyedari tentang kebaikan dan nilai-nilai murni yang terdapat dalam agama lain.4. Faktor perkahwinan.

faktor faktor di atas di kawal oleh individu sendiri

Itu,... Cek la latar belakang sam solomon kenapa dia tinggalkan islam
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 6-3-2013 10:38 PM From mobile phone |All posts
I nak tanya la,  since you kata intellect macam you tak kan terlintas pun nak masuk islam

Sapa yg ciptakan kesakitan dlm badan you?
Dari mana darah wujud?
Di mana penghujung angkasa raya?


Sistem galaksi dan solar,  siapakah pengawalnya?
Ada kuasa ghaib kah?

Yang paling senang,  semua objek tergantung diangkasa, dgn momentum dan daya daya tersendiri, siapakah yg mengawal semua pergrakan di dalam cakerawala

Since awak kata awak bijak so nak tau la jugak pendapat awak dr sudut ni..

Thanks,

Cuba jawab dulu soalan ni
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 6-3-2013 10:38 PM |All posts
adelea posted on 6-3-2013 10:25 PM
Actually i masuk sini sbb i  nak tau pasal citer penganut budha,
Pandangan penganut budha
ctually i masuk sini sbb i  nak tau pasal citer penganut budha,

aku pernah ke Bodhgaya...tempat Gautam dpt englighment...

kalau u ke sana...happy aja...
penganut Buddah adalah vegetarian...baik orang nya...
ada yg penganut buddah sudah korup pun ada...makan binatang....lain sikit....compare yg vegetarian..

But the Counselor, the Holy Spirit, whom the Father will send in my name, will teach you all things and will remind you of everything I have said to you." John 14:26

Wealth gotten by vanity shall be diminished: but he that gathereth by labour shall increase. Proverbs 13 :11

Son of man, I have made you a watchman for the house of Israel; therefore hear a word from My mouth, and give them warning from Me" (Ezekiel 3:17).
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 7-3-2013 11:46 AM |All posts
Truth.8 posted on 6-3-2013 10:38 PM
aku pernah ke Bodhgaya...tempat Gautam dpt englighment...

kalau u ke sana...happy aja...

ohh ye ke ,

saya tahu org buudha ni lemah lembut
saya pun ada kawan kat opis yg dia mmg practice budha betul2

betul betul vege la kiranya ...

mmg diorg ni baik ...
I told Allah, everytime I Love You
Reply

Props Report

12345Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 26-10-2014 04:37 AM , Processed in 0.884321 second(s), 24 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top