CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

QQ登录

只需一步,快速开始

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 2277|Reply: 13

Lelaki Metroseksual

[Copy link]

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 23-4-2013 12:35 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Apakah itu lelaki metroseksual? Mengikut definisi yang diterjemahkan daripada laman Wikipedia, lelaki metroseksual bermaksud "seorang lelaki yang menghabiskan masa dan wang membeli-belah untuk penampilan mereka". Really? Namun begitu, definisi tersebut tidak cukup untuk menunjukkan yang anda ini seorang lelaki metroseksual. Ayuh kita kaji apa tanda-tanda kecil mahupun tanda-tanda jelas yang menunjukkan anda ini lelaki metroseksual.


1) Kita kaji sedikit definisi lelaki metroseksual di atas: "seorang lelaki yang menghabiskan masa dan wang membeli-belah untuk penampilan mereka". Kenyataan ini ternyata benar kerana jika kita lihat imej lelaki sejati seperti yang digambarkan di dalam filem, mereka selalunya tidak kisah dengan penampilan diri. Janggut tak shave, rambut tidak disisir rapi dan seluar jeans tak basuh selama 6 bulan. Jika anda seorang jejaka metroseksual, anda akan nampak hensem dan kemas walaupun baru bangun tidur. Minyak rambut malam tadi pun masih intact. Ini kerana lelaki metroseksual menghabiskan masa, wang dan tenaga untuk menjaga penampilan mereka.

2) Anda ada poster David Beckham dan Cristiano Ronaldo yang ditampal di dinding bilik tidur anda, dan poster itu bukanlah poster mereka beraksi di padang bolasepak.

3) Anda membawa beg tangan lelaki ataupun 'manbag' ketika berjalan-jalan di kompleks membeli-beli. Beg tangan lelaki di sini bukanlah pouch kat pinggang yang macam orang selalu pakai ketika meniaga di pasar malam tu, sebaliknya beg tangan lelaki yang berjenama seperti Louis Vuitton dan Guess.


4) Anda mudah untuk bergaul tanpa menggauli kaum wanita. Anda dengan tenang boleh berbicara tanpa perlu rasa awkward ataupun terdiam tak tahu nak cakap apabila berbicara dengan fesyen tudung Hana Tajima, membuat kek red velvet mahupun tentang tawaran set mekap Bobbi Brown.

5) Anda lepak minum kopi di Starbucks instead of kedai mamak sambil membaca majalah Men's Vogue.

6) Anda pergi potong rambut di salun yang eksklusif instead of pergi kedai gunting rambut Maniam. Syampu pun pakai Vidal Sassoon. Eh ada lagi ke syampu tu? Rambut pun tak pernah panjang macam Kurt Cobain. Mesti buat fesyen Aidil Zafuan.

7) Anda pergi membuat manicure / pedicure serta Brazilian Wax mengalahkan teman wanita anda sendiri. In fact, anda menganggap teman wanita anda sebagai saingan anda. Tak boleh nampak kuku dia berkilat sikit. Anda juga pergi mencelup kaki anda yang almost tiada bulu itu ke dalam Fish Spa bagi membuang sel-sel kulit yang sudah mati.

8) Masuk ke dalam bilik air anda, anda akan melihat produk-produk kecantikan kulit yang dicipta untuk wanita di rak bilik air. Ada pencuci muka SimplySiti, penghapus blackhead L'Oreal serta penghapus jerawat Oxy. Not sure why Libresse pun ada.

9) Anda menonton siri televisyen yang feminin seperti Glee dan Gossip Girls mahupun rancangan realiti penuh drama dan konflik seperti The Real Housewives of New Jersey.


10) Apabila anda lalu di hadapan gadis-gadis rempit, mereka pula yang akan buat bunyi "cet cet" di mulut untuk mengurat anda, serta melaungkan pick up line seperti "Hai Bang Long, meh la saya belanja air Zappel". Di sesetengah situasi juga, anda akan mendapat pandangan berahi daripada sesetengah jejaka yang diragui orientasi seksualnya.

Jika anda seorang lelaki dan anda mengalami simptom-simptom di atas, maka ketahuilah yang anda ini seorang lelaki metroseksual. Tidak perlu rasa aib dan tidak perlu rasa bimbang, menjadi metroseksual bukanlah bermakna anda ini seorang homoseksual. Well, as long as you don't gargle some other man's ball in your mouth, that is. Gadis-gadis pula memang sukakan jejaka berpenampilan sebegini bukan?
Panduan Belajar Matematik...http://jomtuisyenonline.com
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 23-4-2013 01:02 PM |All posts
Metrosexual men are not my type of men.

I prefer rugged men.  TQ
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 23-4-2013 01:05 PM |All posts
makin byk laki cam ni... makin trendy n particular ngan penampilan diri dan apa dorang pakai... the younger generation di bandar2 especially....
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 23-4-2013 03:58 PM |All posts
metroseksual makin ramai.............

kulit pon dah lembut macam perempuan...........
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 24-4-2013 08:57 AM |All posts
ahaks. lelaki metroseksual ada kebaikan dan keburukannya. kalo terkapel dgn orang camni, dan nak kahwin dgn dia, kena la terima segala kekurangan dan kelebihan dia. tak sanggup, lari awal-awal.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 24-4-2013 10:11 AM |All posts
mannn.... misleading!!!!
metro banyak jenis larrr... kalo stakat yang diletak kat post atas tu dah lebih menjurus kepada pondan dah! lelaki metro appreciate fine living!  bukan nsk jadi perempuan ...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 24-4-2013 06:00 PM |All posts
mcm GAYAH je statement kt atas
www.cashunite.com/Fariz07
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 25-4-2013 02:51 AM |All posts
metrosexual kalau setakat penampilan, pakaian, kebersihan dan kewangian ok laa.. sedap jugak mata memandang.. serabai sangat pun sakit gak mata melihatnya..

tapi kalau sampai pegi facial, pedicure, manicure setiap bulan.. dgn segala produk kecantikan berjenama, tak larat wehh.. mengalahkan perempuan pulak...

apapun paling penting kebersihan.. dalaman dan luaran.. kalau bersih luar dalam automatik nampak hensem!

dan jangan lupa wudhuk 5 kali sehari tu paling penting.. dan pastikan setiap produk yg digunakan tu halal yel..   Last edited by manganini on 25-4-2013 02:55 AM

Be yourself, be nice.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 25-4-2013 11:08 AM |All posts
Fariz07 posted on 24-4-2013 06:00 PM
mcm GAYAH je statement kt atas

yang tetiba prasangka kat orang tu lagilah spisis mak GAYAH
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 25-4-2013 12:11 PM |All posts
kat opis aku ade sekor bajet metro tp tak pandai.. dah cam pondan tak siap je gaya nye.. huhu
aku simpan template 'hehehe..   '..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 25-4-2013 02:41 PM |All posts
midnite.caller posted on 24-4-2013 10:11 AM
mannn.... misleading!!!!
metro banyak jenis larrr... kalo stakat yang diletak kat post atas  ...

aku pon rase mcm misleading....rasenye yg atas tu lebih kepada gayah kot
i really don't know why it's such a big deal though
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 25-4-2013 07:19 PM |All posts
mrbotak posted on 25-4-2013 12:11 PM
kat opis aku ade sekor bajet metro tp tak pandai.. dah cam pondan tak siap je gaya nye.. huhu

begitulah kebiasaannya...
Visit my 3D Realtime Projects http://digitalspine.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 26-4-2013 09:27 PM |All posts
yang penting laki tu kemas..ni janggut serabai..tk basuh jean..ada ka pompuan yg suka..
tp klau laki pegang beg cam gitu..pergi manicure mmg babai ah
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 29-4-2013 04:24 AM |All posts
kalau sampai nak medicure bagai tuh bukan tahap metroseksual  dah...  ni dah masuk kategori penjagaan diri jebong. Lelaki metroseksual yg betul selalunya jaga penampilan pemakaian, rambut, kulit dan wangian je. Ni over plak..
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 22-12-2014 06:40 PM , Processed in 1.224464 second(s), 30 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top