CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return Post new threads
Show: 3480|Reply: 59

Adakah Aku Perlu Sambung Belajar?!

[Copy link]

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 12-8-2013 04:32 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

dah hampir 10 tahun aku keje kat sebuah kompeni swasta yg haprak lagi menindas

di mana slama hampir 10 tahun aku keje tu tiada kenaikkan pangkat yg aku terima malah hampir 3 tahun tak naik gaji, walaupun aku tiada sebarang kes dan rekod buruk malah bekerja bermatian2 setiap hari demi sesuap nasi dan keuntungan kompeni

kalau boleh memang nak berhenti sebab tak tahan tapi oleh sebab fikirkan keluarga, aku terpaksa teruskan kerana itu saja mata pencarian yg aku ada.

dalam tempoh tu jugaklah aku usaha macam2 nak menaikkan taraf hidup aku macam cari keje lain, cari keje gomen, berniaga kecil-kecilan, menulis, melukis dan sebagainya lagi.

tetapi hasil aku yg terima daripada usaha2 tersebut sangatlah mengecewakan, di mana aku masih tidak berjaya mendapatkan pekerjaan baru dan gagal mendapatkan hasil yg sekurang2nya sama dgn gaji sekarang setiap bulan dalam kerja2 sampingan yg aku buat. malah pernah juga rugi tak balik modal.

masa juga banyak terbuang disebabkan oleh kegagalan2 itu dan pejam celik je, tak sedar dah hampir 10 tahun berlalu.

org lain dalam tempoh tersebut boleh maju dgn jayanya tetapi aku masih ditakuk lama.

seolah2 aku ditakdirkan utk gagal dan hidup tak maju selama2nya, walaupun aku berusaha sampai habis daya dan berdoa setiap masa supaya aku berjaya

pernah juga terfikir nak sambung belajar ijazah pjj tapi disebabkan kekangan kerja yg melampau, komitmen lain dan kewangan yg agak goyah, aku terpaksa tangguhkan hasrat tu.

sekarang, hasrat utk sambung belajar ijazah pjj tu kembali terlintas kat fikiran aku setelah berdepan dgn kegagalan yg tak berkesudahan lebih2 lagi aku dah berjaya memiliki sedikit sebanyak aset yg perlu utk sambung belajar seperti laptop dan sebagainya

tetapi, ada masalah lain yg timbul, umo aku skang 33, kursus ijazah pjj hampir 5 tahun. bila dah habis ijazah, umo dah hampir 40

dalam umo tersebut, nak dapat keje tak kira gomen atau swasta memang sangat susah. gomen hampir jgn harap nak dapat dah dan kalau kat swasta mungkin ada yg boleh terima tapi perlu pengalaman kerja yg agak mantap.

keadaan macam ni sudah tentu akan bagi tekanan yg dahsyat sebab aku perlukan kerja baru dgn gaji yg jauh lebih baik dgn ijazah tu bila tamat blaja nanti untuk bayar semula hutang blaja aku.

aku terpaksa buat loan blaja memandangkan akaun 2 kwsp aku tak cukup nak tampung kos blaja aku ni sebab nilainya tak sebanyak mana disebabkan gaji aku ciput

dan kursus yg aku bercadang nak amik ialah management

jadi, adakah aku perlu sambung belajar?!







Last edited by RED 666 on 12-8-2013 08:03 PM

MuKA jAMbu giLER WEeeEEiiiIIii!!!!!!
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 12-8-2013 05:32 PM |All posts
pjj??? buang masa....baik ko buat ijazah sabtu ahad ...ade lagi ke ijazah sabtu ahad?? ada kenalan aku dia buat kat open university... 2 ijazah dia pegang...bisnes admin ngn law.

tak try ke mintak kampeni ko sponsor ko belajar...baru la ada gaya nk naik gaji naik pangkat....??? kalau tk abis duit je ko belajar....peluang kat luar lom tentu ada....budak ada ijazah pun gaji dara agak2 lagi murah dari gaji ko skang..... ko doa la sehabis mati..kalau tak de chance nk dibagi Tuhan tk dak jugak..

ko pandai melukis??? tk try ke gi carik makan kat ofis majalah ujang???
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 12-8-2013 05:46 PM |All posts
pjj tu singkatan utk pendidikan jarak jauh dan open university biasanya mmg buat kelas sabtu ahad dan kursusnya memang berasaskan pjj

dan memang itulah uni yg aku nak masuk

kompeni aku nak sponsor? jgn mimpilah, gaji pun susah nak bagi naik.

aku dah try dah kat ujang dan gempak dan memang diorang rejek kaw2 punya. terus terang aku cakap, kalau bukan geng2 atau kroni2 memang susah nak masuk bidang penerbitan cam komik dan novel ni.


MuKA jAMbu giLER WEeeEEiiiIIii!!!!!!
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 12-8-2013 05:56 PM |All posts
kampeni cine ka? alamak ter-rasist pulak...
25 October 2014 - Credit points aku dah cecah 10000!  [img]http://mforum.cari.com.my/stati
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 12-8-2013 05:57 PM |All posts
RED 666 posted on 12-8-2013 05:46 PM
pjj tu singkatan utk pendidikan jarak jauh dan open university biasanya mmg buat kelas sabtu ahad da ...


course yg plan nak amik tu sama line ker ngan kerja skrg?
i don't care what u think about me, i dont think about u at all...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 12-8-2013 07:01 PM |All posts
Hang dah kawen ka?
Plan hang utk sambung belajaq ni utk dpt peluang keja yg lebih bagus ka?
They say the tongue is the root of all misfortune!
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 12-8-2013 07:51 PM |All posts
edee_91 posted on 12-8-2013 05:56 PM
kampeni cine ka? alamak ter-rasist pulak...

kompeni melayu dan berstatus bumi lagi tu

itulah nasib pekerja swasta melayu di malaysia ni, keje dgn cina ditindasnya kaw2, keje dengan melayu pun sama jugak, tikam bangsa sendiri dan pikir duit je, memang tak buleh harap langsung Last edited by RED 666 on 12-8-2013 07:54 PM

MuKA jAMbu giLER WEeeEEiiiIIii!!!!!!
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 12-8-2013 07:59 PM |All posts
midori888 posted on 12-8-2013 05:57 PM
course yg plan nak amik tu sama line ker ngan kerja skrg?

kerja skang lebih ke teknikal sebab diploma dalam bidang engineering

aku plak tak berapa suka dan agak lemah engineering jadi nak masuk line management dan admin plak

sekurang2nya buleh jadi bos dlm bidang keje skang dan lebih senang lompat kompeni lain sebab mana2 kompeni pun mesti ada admin dan management ni




MuKA jAMbu giLER WEeeEEiiiIIii!!!!!!
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 12-8-2013 08:00 PM |All posts
Innrukia posted on 12-8-2013 07:01 PM
Hang dah kawen ka?
Plan hang utk sambung belajaq ni utk dpt peluang keja yg lebih bagus ka?

ya dah kawin dan nak sambung tu pun sebab tu lah, tapi faktor usia mungkin jadi penghalang utk mendapat keje bila dah grad nanti




MuKA jAMbu giLER WEeeEEiiiIIii!!!!!!
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 12-8-2013 08:11 PM |All posts
RED 666 posted on 12-8-2013 05:46 PM
pjj tu singkatan utk pendidikan jarak jauh dan open university biasanya mmg buat kelas sabtu ahad da ...

kat malaysia ni...kalau ko setakat anak koperal polis pencen..tk leh gi mane...lain la budak2 belajar tinggi dan ober c kat sini..tambahan diorang ni anak bangsawan..ko tengok je la gaya budak2 spesis tu berporum..angkuh sunggoh..serba tahu...sbb idop diorang senang.. sabor je la red...

kampeni cina ke melayu sama je...tauke nk kaya sorang...nasib la...try la bisnes plak...skang ni aku dengar bisnes online leh tahan..sampai dah jadi skrip drama tv..cube try...beniaga tudung ke ape ke...hahaha

oooo..ko lukis mangaka ke biasa2??? kalau ko rajin...ko tulis dan lukis komik ko sndiri..dah tu ko promot kat tenet...kat porum pesbuk...lepas tu...carik publisher...ko cetak independen pun ok...lagi bagus ko mintak member cina ko translate...kalau citer bagus seni lukis bagus...anak cina yang nerd2 ni berusaha la melakukan...lepas tu..try promot kat luar negara....kat amerika tu je..beratus2 mat2 nerd minat menatang komik..mana tau..ko ade rezeki cam tu...

ko nak belaja apa??setakat admin ke ekonomi ke mmg buang masa...kalau nk belajau jugak..mintak sains aktuari... kebanyakan anak cina yang mak bapak bisnes..pedulik apa dengan mbbs...semua amik korse ni...senang nk kerja...kalau ko nk expand ko pun bisnes field la...

aku nk masok mmg tk boleh benda2 ni..pesonaliti nk bisnes ni ade kureng le.. hahahahahha
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 12-8-2013 08:39 PM |All posts
RED 666 posted on 12-8-2013 08:00 PM
ya dah kawin dan nak sambung tu pun sebab tu lah, tapi faktor usia mungkin jadi penghalang utk men ...

faktor usia jadi penghalang nak kerje? dah kertu dekat nak pencen sgt ke kau? bukan kalau makin berusia, makin banyak pengalaman kerja, makin tinggi peluang kau nak dapat kerja lah sepatutnye kan....

25 October 2014 - Credit points aku dah cecah 10000!  [img]http://mforum.cari.com.my/stati
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 12-8-2013 09:21 PM |All posts
RED 666 posted on 12-8-2013 08:00 PM
ya dah kawin dan nak sambung tu pun sebab tu lah, tapi faktor usia mungkin jadi penghalang utk men ...

kenapa tak further study dlm bidang yg hang keja skrg? Peluang lebih besar kalau hg ada degree dlm bidang skrg.
10 years experience + degree lagik bagus dr hang nk jump masuk management @ admin.
Advise aku, hang tukaq keja baru sambung blajaq. Kalau hang stay kat company ni maybe akan stick pada level yg sama jer....
They say the tongue is the root of all misfortune!
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 12-8-2013 11:08 PM |All posts
10 tahun pengalaman, with technical cert is a big deal. carik la kerja lain.
I want to fall asleep
So I dont have to remember
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 13-8-2013 02:51 AM |All posts
Nasihat aku, dgn apa yg ko ada, ko boleh maju ke depan lagi bro..

Apa yg aku nampak, ko keja dgn company Melayu.. .
Jadik ko kurang yakin utk keluar dari kepompong kelompok pekerja Melayu di syarikat Melayu..

Aku faham keadaan ko..
Jgn berputus asa...
Kalau ko nak apply keja, jgn harapkan online job application 100%
door to door application pun kena buat jugak..
Apatah lagi surat menyurat secara konvensional..

Kalau still tak dapat, ko check balik 'wajah' surat resume ko..
Grammar, simplification must be there but compherensive..
Everything...

Satu lagi perkara, ko bidang teknikal.. Jgn sesekali ubah ke arah management..
Ko akan jadik lebih teruk..ko boleh berubah bidang tapi make sure selari dgn bidang kejuruteraan..
Pergi ke arah management akan membantutkan proses pengembangan karier ko...
Nak further study, pada aku, itu bukan keutamaan ko pada masa kini...
The best thing is try to find another job..
Para forumer pun dah bagitau...

Last but not least..
Bukan manusia yg bagi rezeki atau pekerjaan pada ko..
Tuhanlah yg bagi pekerjaan pada ko..
Percayalah.. Yakinlah dgn seluruh sel-sel ko bhawa Tuhan tu Maha Kuasa...

p/s: Kami di forum hanya mampu bagi cadangan dan simpati.. Namun jgn sedih.. Yg benar-benar mampu bagi pertolongan pada ko adalah Allah S.W.T. Last edited by SulurBidar on 13-8-2013 02:53 AM

I'm just an anarchist
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 13-8-2013 07:44 AM |All posts
pakwetizzaqyah posted on 12-8-2013 08:11 PM
kat malaysia ni...kalau ko setakat anak koperal polis pencen..tk leh gi mane...lain la budak2 bela ...

stail manga boleh dan biasa pun boleh. kalau setakat publish kt facebook dan buat blog, bukannya ada org perasan sgt, kena selalu promote, banyak masa diperlukan nak wat benda tu

aku pernah tulis novel, ambil masa 7 bulan nak siap. sebab kekangan kerja, tak leh nak siap cepat

bila hantar ke penerbit, makan masa 3 hingga 6 bulan setiap satu penerbit tu buat penilaian.

aku hantar ke lebih kurang 5 penerbit, semua reject novel aku, trauma dan rasa buang masa sesangat.

sains aktuari? aku dengar kursus ni susah sesangat dan dalam iklan mintak keje mana2 kompeni jarang ada mintak kursus ni.

memandangkan usia yg agak lanjut, aku tak berani nak ambik risiko Last edited by RED 666 on 13-8-2013 07:46 AM

MuKA jAMbu giLER WEeeEEiiiIIii!!!!!!
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 13-8-2013 07:50 AM |All posts
edee_91 posted on 12-8-2013 08:39 PM
faktor usia jadi penghalang nak kerje? dah kertu dekat nak pencen sgt ke kau? bukan kalau makin be ...

itulah realitinya kat malaysia ni, kalau umo hujung 30an dan dah masuk 40an memang susah nak dapat keje disebabkan usia. keje gomen lagilah, hampir mustahil nak dapat. kalau dapat pun pencen dapat sikit je.

kalau byk pengalaman serta kelulusan bagus dan umo setakat lebih kurang lewat 20an dan awal hingga hingga tengah 30an, masih ada peluang nak dapat keje lebih best







MuKA jAMbu giLER WEeeEEiiiIIii!!!!!!
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 13-8-2013 08:01 AM |All posts
Innrukia posted on 12-8-2013 09:21 PM
kenapa tak further study dlm bidang yg hang keja skrg? Peluang lebih besar kalau hg ada degree dlm ...

aku agak lemah dalam subjek2 engineering di mana aku agak lambat nak tangkap fakta2 serta formula kira2 tu semua jadi aku rasa aku tak boleh pergi jauh dalam bidang tu dan tak berani nak amik risiko.

kerja teknikal memang aku buleh buat tapi nak belajar benda2 baru memang aku kena usaha lebih, makan masa bertahun nak ada kemahiran yg setakat biasa2 je. kemahiran teknikal yg lebih sukar aku agak susah nak faham, jadi serah ke pihak lain utk melaksanakannya.

aku pernah je mintak keje dengan diploma dan pengalaman yg aku ada tak kira gomen atau swasta tapi hasilnya cukup mengecewakan aku. asyik gagal memanjang

itu sebabnya aku tak berani nak amik kursus ijazah sama bidang dgn diploma aku tu

sebab tu aku fikir baik aku amik management je, kalau keje dengan kompeni skang ni, boleh jadi manager atau pun kerja di HQ dia malah lebih fleksibel kalau nak kuar cari keje kat tempat lain lebih2 lagi bank.




MuKA jAMbu giLER WEeeEEiiiIIii!!!!!!
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 13-8-2013 08:08 AM |All posts
TT kena fikir betul2 sama ada sambung blaja dapat meningkatkan taraf hidup TT ataupun pun tak. Kekangan masa dan kewangan juga perlu diambil kira.

Sy rase kalau TT dapat expand kerjaya TT bila dah sambung blaja (naik pangkat, naik gaji) maka memang patut la TT sambung blaja. Kalo tak, mcm takde tujuan jek sambung blaja.

Tapi ikut details yg TT bagi, rase mcm tak sesuai jek sambung blaja sebab tak nampak benefitnye kat mana. Unless TT nak start balik dari zero (tukar keje baru) baru la ok. Tapi sy tak rase umur TT seswai untuk tukar keje.

Ape yg TT bleh buat adalah gain better knowledge in current career. TT amek la kursus or latihan ape yg patut berkait dengan bidang TT, yg mana boleh membantu TT dalam bidang kerja. Sy tak tau bidang engineering ni camne, so takleh nak komen byk.

Or satu lagi yg TT bleh buat adalah bisnes. Sblum buat bisnes tu TT attend la mana2 kursus yg dianjurkan oleh mana2 badan (contohnye MARA) dan mintak bantuan mereka untuk kickstart bisnes TT. Secara tak langsung apply loan n bantuan dari mereka. Dari ape yg sy dengar, badan2 ini sangat membantu.
Life is what happens along the way.
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 13-8-2013 08:22 AM |All posts
RED 666 posted on 12-8-2013 07:59 PM
kerja skang lebih ke teknikal sebab diploma dalam bidang engineering

aku plak tak berapa suka d ...


aku setuju ko sambung belajar bidang management since ko dah ada background technical...sbb kebykkan org technical, bila diorg dah lama kerja, dan bagus, kebykkan mereka akan diserap ke bahagian management plak...no more doing technical stuff, but more to the management...but its good to have technical background, sbb ko lebih senang faham sesuatu masalah technical dari org2 yg hanya ada management background...

Kebykkan org yg aku kenal yg dari mula start kerja diorg nie org technical, engineer....skrg bila diorg dah in their late 30's diorg no longer doing technical stuff, skrg diorg more into management...suh anak buah jer buat kerja2 technical nie...kalu ko ada degree lam management nanti, it will help u a lot...
i don't care what u think about me, i dont think about u at all...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 13-8-2013 08:24 AM |All posts
KarTell posted on 13-8-2013 08:08 AM
TT kena fikir betul2 sama ada sambung blaja dapat meningkatkan taraf hidup TT ataupun pun tak. Kekan ...

kat kompeni aku keje tu tak guna pun amik kursus2 pendek tu semua kalau nak naik pangkat, sekadar utk pengetahuan diri sendiri je.

lagipun kompeni tu sendiri ada bagi on job training pada masa2 tertentu.

lebih2 lagi kompeni tu dah buat undang2 nak naik pangkat perlu ada kelulusan yg lebih tinggi skang ni

tapi sebelum ni cukup dengan diploma beserta dgn pengalaman kerja saja, itu yg aku hangin sesangat






Last edited by RED 666 on 13-8-2013 08:28 AM

MuKA jAMbu giLER WEeeEEiiiIIii!!!!!!
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 13-8-2013 08:28 AM |All posts
RED 666 posted on 13-8-2013 07:50 AM
itulah realitinya kat malaysia ni, kalau umo hujung 30an dan dah masuk 40an memang susah nak dapat ...

that is not true lah....org2 umur 30an to 40an lah org nak amik kerja sebab experince lebih...some company takmo waste time train junior....
i don't care what u think about me, i dont think about u at all...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 13-8-2013 08:32 AM |All posts
midori888 posted on 13-8-2013 08:22 AM
aku setuju ko sambung belajar bidang management since ko dah ada background technical...sbb keby ...

memang itulah apa yg aku nak buat untuk mengembangkan karier aku.

kalau tak dapat naik dalam kompeni keje skang ni dgn degree tu, sekurang2nya lebih fleksibel nak cari keje kat luar sebab mana2 tempat pun ada management

lagipun keje aku skang ni pun, sekali sekala ada juga kena buat keje2 management ringan seperti filing, data, documentation semua2 tu






MuKA jAMbu giLER WEeeEEiiiIIii!!!!!!
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 13-8-2013 08:36 AM |All posts
midori888 posted on 13-8-2013 08:28 AM
that is not true lah....org2 umur 30an to 40an lah org nak amik kerja sebab experince lebih...som ...

bergantung kepada kompeni dan aku harap masih ada peluang utk aku kembangkan karier dalam umo camtu nanti memandangkan aku tak mampu nak pegi jauh lagi dah dgn diploma dan pengalaman keje yg aku ada skang ni



MuKA jAMbu giLER WEeeEEiiiIIii!!!!!!
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 13-8-2013 08:39 AM |All posts
RED 666 posted on 13-8-2013 08:32 AM
memang itulah apa yg aku nak buat untuk mengembangkan karier aku.

kalau tak dapat naik dalam ko ...


ok then....good luck...
i don't care what u think about me, i dont think about u at all...
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 13-8-2013 08:41 AM |All posts
RED 666 posted on 13-8-2013 08:36 AM
bergantung kepada kompeni dan aku harap masih ada peluang utk aku kembangkan karier dalam umo camt ...


insyallah ada peluang ko nanti....umo ko pun baru 33, masih muda lagi....kalu ada 40+ masih di takuk lama lagi....mungkin satu masalah...
i don't care what u think about me, i dont think about u at all...
Reply

Props Report

123Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 19-12-2014 09:44 PM , Processed in 0.213341 second(s), 24 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top