CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 26381|Reply: 38

Stroller/Car Seat yg Berbaloi Dibeli

[Copy link]
Post time 20-8-2014 10:13 AM | Show all posts |Read mode
Iouls mengandung anak pertama, baru enam bulan dan tengah survey2 harga barang kelengkapan baby. Harap parents yg berpengalaman kat sini boleh share pengalaman guna stroller/car seat... Bajet untuk 2 barang ni kalau boleh nak bawah 1K.

Stroller: Kalau ikutkan hati nak pakai Zen-Yoyo tapi xberkemampuan. Setakat ni baru tengok2 model Sweet Cherry/SCR. Rasanya ramai orang yg pakai brand ni so iouls expect yg kualiti agak baik juga.

Car Seat: Sangat diperlukan sebab iouls dan suami PJJ, so taip2 hujung minggu akan kena travel bersama bayi. Patutkah kami beli baby untuk infant atau car seat biasa (Newborn to 4 years)?

Tambahan
Baby Carrier: Ni masih berkira2 nak beli. Tapi survey jugak sebab boleh guna untuk gi shopping masa suami xde. payah pulak nak tolak trolley or ambik barang kalau bawak stroller. Ergobaby cantik tapi mahal pulak. Ade x brand yg bentuk lebih kurang macam carrier ergobaby tapi murah sikit

Harap korang leh bagi feedback
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-8-2014 01:20 PM | Show all posts
Kalau nak value for money,  i suggest beli car seat biasa (newborn to 4yrs)

Tapi keputusan akhir bergantung kpd cara penggunaan atau practicality ....ikut kesesuaian dgn cara hidup u suami isteri. Being PJJ and all

stroller i prefer umbrella stroller. Senang coz tak bulky tapi tak sesuai for small babies.

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2014 11:32 AM | Show all posts
Hai

macam I, memang travel dari rumah ke ofis dalam 15-20 minit tiap2 hari
so memang perlu ada carrier. I pilih maxi cosi sebab attach dengan stroller quinny.
carrier boleh buka and letak dalam kereta.
lepas 6-8 bulan I tak guna carrier kat stroller, just pasang stroller sahaja.

berbaloi beli sebab from 1st day balik dari hospital kami letak baby dalam carrier.
and sampai skang baby I dah 1yr 2m still okay dalam carrier (13kg).
now tengah survey carseat pulak. minat maxi pebbles tapi harga erkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2014 05:15 PM | Show all posts
Stroller pakai SCR ok jek..so far kualiti baik..anak pun da 3 tahun++..masih elok..kalau jenis suka travel, beli yg macam @intriQue tulis, umbrella stroller..ringan n x makan space bonet..tp masalahnya x sesuai utk baby..

car seat pun SCR jugak..pun elok..beli yg biasa boleh pakai smpai besar..kalau masa baby bedung lg tu letak jek kt belakang..alas ngan toto+bantal byk2..dia pun belum pandai pusing..bila umur da 4mths++ badan da tegap boleh da dudukkan kt car seat tu..

baby carrier ni boleh jek nk beli..jenama me xreti nk suggest..sbb all these 3 items semua org hadiahkan..beli yg biasa2 jek pun ok..lgpun baby carrier ni x pakai lama..anak da 5kg pun da sakit bahu carry masa shopping..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2014 05:17 PM | Show all posts
@kuchenta_81 , i rasa carrier yg mcm kangaroo pouch tu kot maksud dia..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2014 05:20 PM | Show all posts
amal12bh posted on 21-8-2014 09:17 AM
@kuchenta_81 , i rasa carrier yg mcm kangaroo pouch tu kot maksud dia..

dun worry, iouls menghargai feedback beliau sbb iouls pon keliru jugak.. patutnya iouls guna perkataan wrap kot
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 21-8-2014 05:23 PM | Show all posts
kuchenta_81 posted on 21-8-2014 03:32 AM
Hai

macam I, memang travel dari rumah ke ofis dalam 15-20 minit tiap2 hari

I travel 1.5 hours setiap hari... by next year bila baby kluar kena tambah 3 jam (one-way) pada weekend sebab nak gi melawat daddy. Sebab tu la nak survey betul2 car seat. Takut terbeli yg xsesuai dengan keperluan.

Kalau ikutkan hati mmg nak beli yg branded2 tapi rasenye barangan tempatan pon berkualiti jugak. Duit lebih boleh beli medical card untuk anak, xpon masuk SSPN
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2014 05:25 PM | Show all posts
@azimodin ..iols pun panggil baby carrier utk yg mcm kangaroo pouch tu..



OOT: nape iols xleh reply nih? taula da lama jadi sr jek....hampon tt mencemar thread tt..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-8-2014 05:28 PM | Show all posts
azimodin posted on 21-8-2014 05:23 PM
I travel 1.5 hours setiap hari... by next year bila baby kluar kena tambah 3 jam (one-way) pada we ...

yes betul. brand tak kisah ikut pilihan masing2. i okay je dengan local brand hehe

I beli pun bila dah buat survey and puas hati sebab anak2 memang trained duduk dalam tu
selesa pun penting jugak sebab nanti nak tido, nak travel jauh2 balik kg.

anak yang 1st memang duduk dalam carrier sampai 1 yr then tukar ke carseat sampai umur 3yrs
yang 2nd ni baru 1yr 2m, so tengah hunting new carseat sebab kakaknya punya warna pink kikikihh

ooh u nak babywrap rupanya. bagus jugak lebih senang nak bawak bila gi shopping terutama bila sorang2.
i prefer stroller sebab senang nak letak brg2 hehe
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2014 11:22 PM | Show all posts
saya guna stroller scr10 + car seat..quality...so far ok...cuma scr10 sgt bulky n berat....bila shopping dgn baby...agak susah sbb stroller berat...
then saya beli another stroller brand capella...sgt2 berpuas hati...harga dlm rm500+...berat stroller dlm 5 kg...function like combi....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-8-2014 08:57 AM | Show all posts
beruducute posted on 21-8-2014 03:22 PM
saya guna stroller scr10 + car seat..quality...so far ok...cuma scr10 sgt bulky n berat....bila shop ...

Baru skodeng website capella tu... cantik2 jugak.

Kawan i pon komplen yg scr agak berat. but worth buying. kalau nak yg compact, ringan dan bergaya sakan kena la sediakan budget lebih. Kalau la SCR boleh kluar model yg less bulky & guna aloi yg ringan sikit, mesti berduyun2 beli sebab design dorg cantik juga. Berkenan sangat warna merah2 ni.

Betul ke ade orang kate elok beli stroller lepas baby dah kluar instead of beli mase mengandung? takut x sesuai untuk baby katenye....
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2014 10:42 AM | Show all posts
azimodin posted on 22-8-2014 08:57 AM
Baru skodeng website capella tu... cantik2 jugak.

Kawan i pon komplen yg scr agak berat. but wo ...

hahaha...saya mmg suka survey stroller....saya beli scr10 before bersalin...then lepas bersalin...beli stroller see baby...sbb nak letak baby dlm rumah...boleh tolak2...n latest baru beli stroller capella....hahahah...anak baru setahun...stroller dah ada 3...

but...my advice..kalau nak beli stroller..better amek yg light weight n aumbella folded...sbb senang nak bawak kesana sini...kalau yg bulky agak susah..plus kena tgk lak jenis keta yg kita guna...mcm scr 10...kalau masuk dlm bonet myvi saya...muat2 je..itupun kena cabut 2 tayar belakang...


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-8-2014 10:45 AM | Show all posts
beruducute posted on 22-8-2014 02:42 AM
hahaha...saya mmg suka survey stroller....saya beli scr10 before bersalin...then lepas bersalin... ...

Capella tu uols surbey kat mana... online ke? Nampak ade orang jual brand new online tapi rase xpuas selagi x try tolak2 sendiri.

Bab storage dalam kereta tu i kira nasib baik jugak sbb pakai saga. Tapi kena try cari yg lightweight memandangkan kena handle baby sendirian berhad,
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2014 10:48 AM | Show all posts
azimodin posted on 22-8-2014 10:45 AM
Capella tu uols surbey kat mana... online ke? Nampak ade orang jual brand new online tapi rase xpu ...

capella tu beli kt twinbaby ampang....heheh...better g survey n have own experience...i rasa kt kedai2 baby pun harga stroller lebih kurang online price gak....
*lazada ada buat offer stroller gak..tak salah i..quinny dlm rm900+... Last edited by beruducute on 22-8-2014 10:50 AM

Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2014 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Quinny zapp xtra 2
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2014 01:59 PM | Show all posts
babyzen yoyo .., and boba4g... berbaloi-baloi
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-10-2014 11:52 AM | Show all posts
Quinny buzz + maxi cosi carrier
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2014 02:12 PM | Show all posts
dedulu masa budget tight,,, beli infant 2 in 1 carrier/car seat tu... brand sweet cherry... price dlm RM140 kot kat jusco.. masa tu selalu travel dalam 1 jam gitu (sekali jalan) ... berguna sbb carrier tu buat jadi rocker jugak...

tapi utk perjalanan jauh rasanya tak sedap sbb padding dia ala2 aje... lagipon infant carrier car seat ni by the time baby dah nak 2 tahun dah tak muat... kalau baby jenis besar lagilaa cepat outgrown carrier tu... huhuh

now dah beli yg newborn - 4 years nya car seat... brand fisher price.. mmg puas hati! padding mantap... dan nampak lebih selamat (juga lebih bergaya,, haha) .. harga boleh tahan around RM400 gak.. tapi kalau nak beli separate infant carrier pastu beli car seat pulak bila dia dah besar... total up lebih kurang je... huhuhuh

nak murah sket kirim kat org yg buat spree drpd uk.. i follow fb barangmurahukdotcom .. best!
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2014 09:31 AM | Show all posts
car seat iols beli yg bleh pakai newborn to 4 yrs..
tulis sparco kat car seat tuh
bb iols kecik, so awal2 ni letak bantal kecik bawah padding dia..kalo tak, mcm tenggelam sgt..
tp skrg dah ada perangai suka hisap shoulder pad plak budak tuh

bb kalo kecik2 dah pakai car seat, dia senang nak adapt..kalo dah besar baru nak ajar agak mencabar jugak la..
for safety, better pakai car seat..

stroller iols pakai sweet cherry...SIL yg bagi..niat haritu nak beli Hartford,nak tunggu bb kuar baru beli..
tp since dah ada stroller, so tak jadi ler beli Hartford tuh..Hartford tuh cantek

skrg nih tunggu bb umur 4 bulan, nak beli soft structured carrier
byk lagi jenama baby carrier selain Ergo tuh..
kalo local punya brand mcm Jumpsac, Snuggbaby, Tugeda..comey weh SSC dia
sila cepat2 check brand nih online..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-11-2014 09:43 AM | Show all posts
baby_pingu posted on 6-11-2014 01:31 AM
car seat iols beli yg bleh pakai newborn to 4 yrs..
tulis sparco kat car seat tuh
bb iols kecik ...

Alhamdulillah... car seat telak selamat di sponsor oleh akak, brand sweet cherry.

Stroller pon dah beli halford selepas buat comparison ngan combi. Combi tu ringan tapi nampak kurang stable berbanding halford. I amek halford s8. Berat tapi padding nampak sedap.

Carrier pon dah beli masa sale kat Fabulous mom. I suke snugbaby punye design tapi hubby berkenan Boba tweet. Harap2 baby berkenan nak bergantung di badan. Payah la kalau baby xmau digendong. Mummy dah la weekend housewife, banyak benda kena buat sorang2.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

21-2-2024 04:10 PM GMT+8 , Processed in 0.624633 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list