CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4884|Reply: 33

[Tempatan] Warung Laksam Warna-Warni Jadi Tarikan

[Copy link]
Post time 1-9-2014 07:19 PM | Show all posts |Read mode
  • Muhamad Fadlillah menunjukkan laksam meriah yang dijual di warungnya
[url=]<[/url] 1 / 1 [url=]>[/url]


BATU RAKIT – Lazimnya laksam adalah berwarna putih, namun selaras dengan perkembangan semasa, makanan tradisional masyarakat Pantai Timur itu kini diolah menjadi berwarna warni.

Malah, penghasilan laksam yang berwarna warni atau ada sesetengahnya menamakan makanan tersebut sebagai ‘laksam meriah’ secara tidak langsung menjadikan makanan tersebut menjadi sebutan sejak kebelakangan ini.

Ia bermula apabila ramai yang berkongsi gambar makanan itu di laman-laman sosial dan kesempatan itu juga digunakan pengusaha warung, Muhammad Fadlillah Abd Karim, 31, untuk turut menjual makanan lama dengan wajah yang baru itu.

Menurut Muhammad Fadlillah, warung yang diusahakan sejak lebih tujuh tahun itu sememangnya terkenal dengan laksam, namun apabila memperkenalkan laksam meriah atau berwarna –warni kira-kira dua minggu lalu, kedainya menjadi tumpuan lebih ramai pelanggan.

“Idea untuk membuat laksam meriah itu adalah hasil cetusan sepupu saya kira-kira dua minggu lalu, dan tanpa mengambil masa yang lama saya terus bersetuju kerana ia mungkin dapat menarik perhatian ramai.

“Ternyata pilihan itu tepat apabila semakin ramai yang berkunjung ke warung saya semata-mata untuk melihat dan merasai sendiri laksam berkenaan, walaupun rasanya tidak jauh beza, sebaliknya hanya berbeza warna,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di warungnya
yang terletak di Kampung Darat Batu Rakit, di sini.                          

Menurut usahawan muda itu lagi, setiap hari laksam pelbagai warnanya terjual lebih 200 batang sehari, di samping ada juga yang turut membuat tempahan untuk majlis keramaian.                     

“Walaupun laksam meriah ini baru diperkenalkan kira-kira dua minggu dan semakin dikenali, namun sebenarnya laksam biasa yang saya jual ini telah lama menjadi tumpuan masyarakat setempat termasuk orang kenamaan,” katanya yang memasak sendiri juadah istimewa itu hasil resipi turun temurun ibunya.

Menurut Muhamad Fadlillah, kuah laksam yang tidak dimasak atau dipanggil kuah mentah antara tarikan utama pengunjung ke warungnya.


Read here: http://www.sinarharian.com.my/ed ... -pelanggan-1.312710



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-9-2014 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka color putih baru ori...
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2014 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts
kat group femes masak memasak Resepi Ringkas kat fb
selalu ada org share resepi laksam kalerful nih..
tp tulah budak2 tgk mmg teruja
tp nk bg mkn rasa risau
samalah ngn kek pelangi bagai tu
melainkn guna dari bahan  ori cth
kaler hijau datang dr sayur bayam ke, kuning dari labu,merah dari ubi bit, oren dari carrot, pepel dari keladi
ke apa.. ha yg cam tu oklah.. sah2 bkn saja sedap tp berkhasiat juga.
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2014 07:33 PM | Show all posts
blh elak pewarna elak la...
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2014 07:34 PM | Show all posts
cantek2 plak kaler laksam tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2014 07:55 PM | Show all posts
warna pastel
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 1-9-2014 08:15 PM | Show all posts
ahkak suke pesen lama ... kaler2 mcm ni mcm macaron lak gayenye ....
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2014 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Ye kak missus kita ni old school...suka cara lama juga.Kuah laksam mmg ada org buat tak msk,ada org didihkan kejap.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-9-2014 08:29 PM | Show all posts
penting sedap...
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2014 09:11 PM | Show all posts
Mcm xbest je
Lbh prefer yg authentic,
lg pun letak artificial coloring Xbagus....
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2014 09:13 PM | Show all posts
Guna pewarna organic lagi bagus: kuning = kunyit, hijau = pandan etc
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2014 09:18 PM | Show all posts
Betul ka beliau umoq 31 tahun ?

Awat aku nampak cam umoq 40-an ja.

Ka sememangnya muka ummah Malaysia cepat dimakan usia.
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2014 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Laksam yg penting kuahnya..kalu pekat cukup lemak n rasa ikannya, sedap la..xde nye aku nk gi cari laksam warna2 ni kalu rasa besa2 jah.
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2014 11:41 PM | Show all posts
menarik... blh la cuba lps nie...
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2014 06:00 AM | Show all posts
muka brader kat atas macam lee kwang soo
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2014 06:22 AM | Show all posts
kalu ikang ...direbus...buek kuahnya...adoh payoh nak telang...kalu ikang tu dibaker...baru lazat raso nyo...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-9-2014 06:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau boleh...mknlah yg tanpa pewarna...bukan sihat pun, samalah jugak dgn cup cakes yg takut saya tengok colourful tapi iskkk pewarna yg amat menakutkan...
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2014 10:56 AM | Show all posts
Cantek tapi i prefer kaler ori shj
Dapnye laksam.kat sini payah nk cari yg bebetul sedap

Lepas ni nak tggu mee laksa berkaler2 pulak mcm ni
Tengok saje.makan tidak la
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2014 10:58 AM | Show all posts
iols prefer warna putih tanpa apa2 warna tambahan. laksam mmg sangat yummmsss.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2014 11:03 AM | Show all posts
geli plk aku nk mkn kaler2 mcm tu...
kalo dh cmpr pewarna mesti rasa dh x sedap....
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-4-2024 07:26 AM GMT+8 , Processed in 0.198434 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list