CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4229|Reply: 32

[Tempatan] Warung terbuka - pelanggan masak sendiri konsepnya

[Copy link]
Post time 4-7-2015 02:13 PM | Show all posts |Read mode
Warung terbuka


MOHD Azhan membancuh minuman sambil diperhatikan Zulkifli.


Jempol: “Letaklah banyak mana sekalipun, tapi harga tetap sama,” kata Zulkifli Ahmad, 45, yang mengamalkan konsep ‘warung terbuka’ iaitu membenarkan pelanggan memasak sendiri makanan kegemaran mereka di gerainya di FELDA Pasoh 3, di sini sejak empat tahun lalu.

Idea itu tercetus atas permintaan pelanggan dan dia bersama isteri, Normi Sujak, 45, sekadar menyediakan bahan untuk mereka memasak sendiri.

“Selepas idea itu dilakukan, permintaan pelanggan menggalakkan. Mereka dibenarkan memasak sendiri makanan kegemaran dan membancuh minuman mengikut selera masing-masing.

“Konsep warung terbuka semakin digemari pelanggan dan rata-rata mereka mengakui tidak ada peniaga memberi kebenaran kepada pelanggan masing-masing.

“Saya menerima tunjuk ajar rakan bagaimana menyediakan minuman dipesan dan mereka juga memberi cadangan membuat konsep warung terbuka,” katanya.

Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 4 Julai 2015 @ 8:18 AM --HMetro
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-7-2015 02:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Masak kat rumah x bley?
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2015 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
aderaderker replied at 4-7-2015 02:16 PM
Masak kat rumah x bley?

kan..pelik nya
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2015 02:21 PM | Show all posts

gas habis dikkk
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2015 02:21 PM | Show all posts
lepas main masak2 jgn lupa cuci pinggan.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2015 02:26 PM | Show all posts
kalau dpt kat sakai perabis bnda lam kedai untuk masak sepinggan nasik grg mcm mn
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 4-7-2015 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Best jugak ni...

Satu kelainan...
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2015 02:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni kalau x ofismate aku makan sini mau bankrap pacik ni... Mau letak ayam sekilo dia sorg je yg makan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-7-2015 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Pakcik letak harga macam mana? Kira kos bahan jela kan, sebab tak de service. Tak beratur panjang ke dibuatnya pelanggan syok masak macam kat rumah sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2015 03:20 PM From the mobile phone | Show all posts
At one point of time I terpikir jgk nk buat biz mcm ni.. sedia tempat dan bahan sahaja dan pelanggan masak sendiri..

Puncanya sebab kecewa dgn cara masakan kedai yg suka bagi carbs big portion tp sayur protein sikit je.. atau semata2 carbs contohnya mee goreng..

Juga makanan di kedaj sangat berminyak,. adakalanya terlalu masin, terlalu manis, terlalu pedas.. bab kebersihan isu lain pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2015 03:20 PM | Show all posts
kedai kotor berdaki berlecak
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2015 03:23 PM From the mobile phone | Show all posts
milo_888 replied at 4-7-2015 03:20 PM
At one point of time I terpikir jgk nk buat biz mcm ni.. sedia tempat dan bahan sahaja dan pelanggan ...

betul. kat cafe ofis jual mee goreng ada sayur sawi 2,3 potong je..protein takde langsung, harga rm6..baik i g makan tempat lain yg lebih puas hati
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2015 03:26 PM | Show all posts
ni utk spesis yang malas nak menyoping....
nak bahan suma dah tersedia ... dan masak sundirik ...
yang penting .. lepas masak... kalo tak sedap .. jgn marah kat owner warung pulop
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2015 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
MissNigga replied at 4-7-2015 03:26 PM
ni utk spesis yang malas nak menyoping....
nak bahan suma dah tersedia ... dan masak sundirik ...
...

Malas menyopping tu ye jgk tp lebih kepada malas/penat mengemas lepas masak..

Kalau balik kerja bayangkan nak bersilat kat dapur buat itu ini sampai selesai.. mmg penat..

Kalau konsep mcm ni still ada peluang utk masak ikut selera kita cuma bab penat tu kurang sikit.. sampi rumah blh focus cuci kain ke mengemas ke bersenggama ke..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2015 03:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Atau blh jgk bg pelanggan ambik bahan kira ikut gram kemudian ada option masak sendiri atau tukang masak yg buatkan..

Cuma harga bahan mentah campur kos masak jangan la melampau2 mengatasi harga menu biasa.. patut kurang lg sbb masak sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2015 03:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Menarik!!

...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-7-2015 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Bestlaa..tak penat kerja  kan
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2015 04:09 PM | Show all posts
bellaa replied at 4-7-2015 02:21 PM
lepas main masak2 jgn lupa cuci pinggan.

nanti tuan kedai perkenal plak lepas masak, makan dan cuci pinggan pula.........

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2015 06:16 PM | Show all posts
baik masak sendiri kat rumah.....
tak paham aku konsep kedainyer.....
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2015 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Motip nk mkn kat warung jika masak sendiri? Lebih baik masak kat rumah jer
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 06:56 AM GMT+8 , Processed in 0.077686 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list