View: 4229|Reply: 32
|
[Tempatan]
Warung terbuka - pelanggan masak sendiri konsepnya
[Copy link]
|
|
Warung terbuka
MOHD Azhan membancuh minuman sambil diperhatikan Zulkifli.
Jempol: “Letaklah banyak mana sekalipun, tapi harga tetap sama,” kata Zulkifli Ahmad, 45, yang mengamalkan konsep ‘warung terbuka’ iaitu membenarkan pelanggan memasak sendiri makanan kegemaran mereka di gerainya di FELDA Pasoh 3, di sini sejak empat tahun lalu.
Idea itu tercetus atas permintaan pelanggan dan dia bersama isteri, Normi Sujak, 45, sekadar menyediakan bahan untuk mereka memasak sendiri.
“Selepas idea itu dilakukan, permintaan pelanggan menggalakkan. Mereka dibenarkan memasak sendiri makanan kegemaran dan membancuh minuman mengikut selera masing-masing.
“Konsep warung terbuka semakin digemari pelanggan dan rata-rata mereka mengakui tidak ada peniaga memberi kebenaran kepada pelanggan masing-masing.
“Saya menerima tunjuk ajar rakan bagaimana menyediakan minuman dipesan dan mereka juga memberi cadangan membuat konsep warung terbuka,” katanya.
Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 4 Julai 2015 @ 8:18 AM --HMetro |
|
|
|
|
|
|
|
Masak kat rumah x bley? |
|
|
|
|
|
|
|
aderaderker replied at 4-7-2015 02:16 PM
Masak kat rumah x bley?
kan..pelik nya |
|
|
|
|
|
|
|
lepas main masak2 jgn lupa cuci pinggan. |
|
|
|
|
|
|
|
kalau dpt kat sakai perabis bnda lam kedai untuk masak sepinggan nasik grg mcm mn |
|
|
|
|
|
|
|
Best jugak ni...
Satu kelainan... |
|
|
|
|
|
|
|
Ni kalau x ofismate aku makan sini mau bankrap pacik ni... Mau letak ayam sekilo dia sorg je yg makan |
|
|
|
|
|
|
|
Pakcik letak harga macam mana? Kira kos bahan jela kan, sebab tak de service. Tak beratur panjang ke dibuatnya pelanggan syok masak macam kat rumah sendiri. |
|
|
|
|
|
|
|
At one point of time I terpikir jgk nk buat biz mcm ni.. sedia tempat dan bahan sahaja dan pelanggan masak sendiri..
Puncanya sebab kecewa dgn cara masakan kedai yg suka bagi carbs big portion tp sayur protein sikit je.. atau semata2 carbs contohnya mee goreng..
Juga makanan di kedaj sangat berminyak,. adakalanya terlalu masin, terlalu manis, terlalu pedas.. bab kebersihan isu lain pulak..
|
|
|
|
|
|
|
|
kedai kotor berdaki berlecak |
|
|
|
|
|
|
|
milo_888 replied at 4-7-2015 03:20 PM
At one point of time I terpikir jgk nk buat biz mcm ni.. sedia tempat dan bahan sahaja dan pelanggan ...
betul. kat cafe ofis jual mee goreng ada sayur sawi 2,3 potong je..protein takde langsung, harga rm6..baik i g makan tempat lain yg lebih puas hati |
|
|
|
|
|
|
|
ni utk spesis yang malas nak menyoping....
nak bahan suma dah tersedia ... dan masak sundirik ...
yang penting .. lepas masak... kalo tak sedap .. jgn marah kat owner warung pulop |
|
|
|
|
|
|
|
MissNigga replied at 4-7-2015 03:26 PM
ni utk spesis yang malas nak menyoping....
nak bahan suma dah tersedia ... dan masak sundirik ...
...
Malas menyopping tu ye jgk tp lebih kepada malas/penat mengemas lepas masak..
Kalau balik kerja bayangkan nak bersilat kat dapur buat itu ini sampai selesai.. mmg penat..
Kalau konsep mcm ni still ada peluang utk masak ikut selera kita cuma bab penat tu kurang sikit.. sampi rumah blh focus cuci kain ke mengemas ke bersenggama ke.. |
|
|
|
|
|
|
|
Atau blh jgk bg pelanggan ambik bahan kira ikut gram kemudian ada option masak sendiri atau tukang masak yg buatkan..
Cuma harga bahan mentah campur kos masak jangan la melampau2 mengatasi harga menu biasa.. patut kurang lg sbb masak sendiri.. |
|
|
|
|
|
|
|
Bestlaa..tak penat kerja kan |
|
|
|
|
|
|
|
nanti tuan kedai perkenal plak lepas masak, makan dan cuci pinggan pula.........
|
|
|
|
|
|
|
|
baik masak sendiri kat rumah.....
tak paham aku konsep kedainyer..... |
|
|
|
|
|
|
|
Motip nk mkn kat warung jika masak sendiri? Lebih baik masak kat rumah jer |
|
|
|
|
|
|
| |
|