CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Kaedah Tepat Memasak Telur Rebus Mengikut Waktu Yang Sepatutnya

25-7-2016 03:29 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 31907| Komen: 33

Description: Memasak telur rebus pun nak kena ada kaedah ke..

Oleh : Dean BZ


Memasak telur rebus pun nak kena ada kaedah ke, bukan kah hanya perlu masukkan telur ke dalam periuk berisi air kemudian rebus sehingga dirasakan masak?


Oh sememangnya cara itu tidak betul dan kerana itu juga telur yang dimasak kadang-kadang tidak masak sepenuhnya atau mungkin terlajak masak sehingga kulit telur pecah dan mengeluarkan isi. Jadi bagaimana kah cara memasak telur rebus dengan betul?


Untuk mendapatkan rebusan telur yang sempurna, ada beberapa hal yang perlu anda perhatikan. Dipetik dari The Kitchen, berikut adalah cara merebus telur mengikut waktu yang betul. 


#1- Untuk telur separuh masak yang masih berair : Masa diperlukan adalah 3 minit. 

#2 - Untuk telur separuh masak yang masih sedikit berair: Masa diperlukan adalah 4 minit.


#3 - Untuk telur separuh masak yang kuningnya masih lembik: Masa diperlukan adalah 6 minit.

#4 - Untuk yang kuning telurnya lembut dan creamy: Masa diperlukan adalah 10 minit.

#5 - Untuk telur rebus masak sepenuhnya : Masa diperlukan adalah 10 minit.

Jika mengikut cara diatas dengan betul, pasti telur akan masak sempurna seperti apa yang anda ingini. Dah siap masak boleh lah kupas dan makan mengikut gaya tersendiri. Selamat mencuba - CARI.

Sumber foto : food.detik.com


9

Bagus
3

Marah
1

Terkejut
3

Sedih
6

Lawak
3

Bosan

Friends Rank (25 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote tompie 25-7-2016 04:45 PM
masa tu dari waktu rebus ke waktu menggelegak?
Dah abis waktu tu boleh biar dia sejuk sendiri ke, kena keluarkan terus?
Quote CARI-HBZ 25-7-2016 05:24 PM
tompie replied at 25-7-2016 04:45 PM
masa tu dari waktu rebus ke waktu menggelegak?
Dah abis waktu tu boleh biar dia sejuk sendiri ke, k ...



waktu rebus lah.. sebab tu api jangan terlalu kecil atau besar sangat.
lepas waktu yang ditetapkan tu terus keluarkan dan kopek la segera kulitnya.
Quote syue86 26-7-2016 08:53 AM
#4 - Untuk yang kuning telurnya lembut dan creamy: Masa diperlukan adalah 10 minit.


#5 - Untuk telur rebus masak sepenuhnya : Masa diperlukan adalah 10 minit.

redundant plak timingnye
Quote Lemon_juice 31-7-2016 09:56 PM
Hehe..nk rebus telur pon ada timing no
Quote misscendol 6-8-2016 06:21 PM
timing tu penting.............
Quote 513172 10-8-2016 09:05 AM
terima kasih atas perkongsian..telur masin rebus tak ingat dunia..haha
Quote kotinpo 11-8-2016 08:27 AM
Good info..
Quote ana 30-8-2016 03:40 PM
good info
Quote ecstatic 7-9-2016 09:21 AM
tp kalu buat 6 mins pun kdg telur still cair. x suke telur cair2 tu. hanyir ..
Quote iu12 10-9-2016 09:23 AM
Nice sharing!
Thank you!
Quote ninnakarinna 18-9-2016 10:02 PM
Rasanya didihkan air dulu..air dah didih baru masuk telur..masa nak masukkan telur baru start timing. Sy slalu buat 7 minit..utk telur sparuh masak ala2 kedai mamak..
Quote hareeeesah 19-9-2016 09:45 PM
ninnakarinna replied at 18-9-2016 10:02 PM
Rasanya didihkan air dulu..air dah didih baru masuk telur..masa nak masukkan telur baru start timing ...

Setuju dengan cara ni. Saya tak masukkan telur sekali dengan air yang baru nak jerang.
Quote sabar_sabariah 23-9-2016 05:26 PM
semalam mak aku cakap nak telur separuh masak rendam je dalam air masak
aku pun buat lah
rendam tak sampai 5 min
pastu aku pecahkan kulit
memang lah cair2 lagi
try mkn sikit rasa boleh telan
bila nak habiskn 2 biji
dah macam2 kat pale otak
nak muntah
last2 aku buang je
Quote shalola 24-9-2016 10:17 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:17 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:17 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:17 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:17 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:17 AM
Wah..tq tq..hehe

Lihat semua komen(33)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-4-2024 11:37 AM GMT+8 , Processed in 0.053980 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top