View: 195732|Reply: 1490
|
Merged : Rempah & Herba
[Copy link]
|
|
Post Last Edit by razifah at 19-11-2009 13:11
tumpang tanya. macamana nak tanam pokok ketumbar ni? saya dah 2 kali try, dua-dua mati.
kali pertama - saya cantas bahagian daun besar2 dan tinggalkan yang kecik2. rendam akar dalam air, esoknya tanam
kali kedua - saya tanam 'as is' macam baru beli kat pasar tu.
semuanya mati.
yang daun sup pulak, subur je pokoknya. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by ummimon at 24/8/2006 12:22
tumpang tanya. macamana nak tanam pokok ketumbar ni? saya dah 2 kali try, dua-dua mati.
kali pertama - saya cantas bahagian daun besar2 dan tinggalkan yang kecik2. rendam akar dalam air, esoknya t ...
Saya pun pernah cuba wat cam tu tapi pokok tu last only for a week. Skang ni saya tanam anak benih. Ummi saya bgtau pokok ketumbar jgn siram slalu sgt. Tnh tak bleh terlalu lembab. |
|
|
|
|
|
|
|
No offence... Bau daun ketumbar macam lipas :kant: Ekekkeke... |
|
|
|
|
|
|
|
aku suka daun ketumbar. bubuh lam laksa sarawak.hmmmmmm sedapnya.. ada jenis yang macam daun alfafa tu.. yang tu sedap juga. tapi aku pon tak reti nak tanam pokok nih, minta maaf ler ekk. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #1 ummimon's post
Nak tanam pokok ketumbar ni macam tanam daun sup tu ke jugak, kalau kat kampung maksuu, susah nak carik daun ni, mungkin tak ramai orang guna kut. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #5 maksuu's post
coz tak ramai yg suka bau dia kot? Yg byk guna dlm masakan kebanyakannya utk masakan siam je. Btw, indian (real indian who live in india) suka bubuh daun ketumbar dlm masakan diorang. Masak la ape pon, ada je aku jumpa daun nih.. Aku pulak yg tak tahan |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by neotoxin at 27/8/2006 16:19
coz tak ramai yg suka bau dia kot? Yg byk guna dlm masakan kebanyakannya utk masakan siam je. Btw, indian (real indian who live in india) suka bubuh daun ketumbar dlm masakan diorang. Masak la ape ...
Saya dulu pun tak suka tapi bila dah slalu colleague bw mknn bau daun tu lelama thn je lah idung |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #6 neotoxin's post
Mungkinlah jugak kot, tapi hubby maksuu suka guna daun ni, sanggup dia cari dari satu kedai kesatu kedai semata-mata nak complete resepi masakan dia, kalau maksuu pakai cincai jer, apa yang ada itulah. Agaknya hubby maksuu masak sekalisekala je tu yang jadi gitu hehehe... maksuu pun dah lupa apa resepi tu.:pmuka: |
|
|
|
|
|
|
|
celery lebih mudah tanam dr daun suop klu kt sinilah..daun ketumbar mmg tk tanam dahh..murah yaa amat.... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by soulha at 8/30/06 00:42
celery lebih mudah tanam dr daun suop klu kt sinilah..daun ketumbar mmg tk tanam dahh..murah yaa amat....
Soulha,
Akak tanama celery tu pun hidup segan mati tak mau.
Ketumbar susah nak tanam, Cina sini pandai dia dah potong akar awal-awal lagi masa
kita beli.Dulu cuba jugak tak jadi. |
|
|
|
|
|
|
|
Kita tak tahan ngan bau nya tu...
bagi orang yang suka tu.. elok jealah tanam sendiri
kalau nak guna petik jea kan.. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #11 dee_la's post
wahahaha :lol sama ngan aku... Buleh pengsan ngan baunya.. Kalu order makanan kat kedai mkn mesti awal2 aku mention ' jgn letak daun ketumbar' |
|
|
|
|
|
|
|
Merged : Herba dan Rempah
Post Last Edit by razifah at 19-11-2009 12:21
Little study has been done on the star anise or bunga lawang, dan dari hasil kajian sya bunga lawang,pegaga dan cengkih adalah rempah rempah yang begitu lambat membuahkan hasil.. mungkin dalam masa yg akan datang hasil dari pada pengkajian dan teknologi genetik , mampukah Malaysia menghasilkan varieti rempah ratus yang menjanjikan hasil yang lebih lumayan buat jangka masa yang pendek?
biasanya mengambil masa 100 hari untuk berbuah..dan sangat terdedah kpd pelbagai kesulitan... mampukah teknologi masa kini bakal menghasilkan baka yang lebih tahan, lasak,
pegaga juga merupakan sejenis lagi remppah yang susah dan cerewet betul mau tumbuh...
adakah apa 2 maklumat mengenai baka atau hybrid yg berjaya daripada kedua dua rempah ini?
[ Last edited by Obersliutenant at 2-10-2006 09:08 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Soalan yg tiada jawapan huhuhuhu |
|
|
|
|
|
|
|
tingin nk tengok camne rupa pokok2 rempah ni. selama ni tgk hasilnya aje...pokoknya x kenal! |
|
|
|
|
|
|
|
Ha'ah kan.....key takpe...ifa cube carikan info tue untuk tatapan kite semua.... |
|
|
|
|
|
|
|
Ni pokok cengkih.....(mcm pokok hutan jer kan?).....
Sejenis rempah yang berasal dari Pulau Moluku. Ia terdapat dengan banyaknya di Zanzibar, Madagascar dan Indonesia. Pokok jenis malar hijau yang wangi dan tumbuh setinggi 8 - 12m. Daun-daunnya berkeadaan lelembing dan bergagang pendek. Bunga-bunganya terhasil pada setiap hujung ranting. Kudup-kudup bunga dipetik sebelum ia sempat mengembang menjadi bunga.
Nama saintifik bagi bunga cengkih ialah Eugenia aromatica.
Pokok cengkih memerlukan iklim panas serta lembap dan hujan sebanyak 150 - 250mm. dan suhu 15? - 38?. Tanah yang paling sesuai baginya ialah tanah gembur yang mengandungi humas dan tanah laterit.
Cara pembiakannya ialah dengan menggunakan biji benih. Biasanya anak-anak benih ditanam 1.5 hingga 2 tahun di ladang dengan jarak 5m. antara pokok. Hasil yang pertama boleh dipungut apabila pokoknya berumur tujuh atau lapan tahun. Pokok cengkih akan terus mengeluarkan hasilnya sehingga umurnya 60 tahun atau mencapai 130 tahun. Biasanya hasil setiap tahun bagi satu pokok ialah 2.7 kg.
Bunga cengkih mengeluarkan aroma, digunakan sebagai rempah dalam beberapa jenis masakan dan ia boleh juga dimakan bersama daun sirih bagi menambah rasa manis dan lebih enak. Minyak cengkih digunakan dalam perusahaan membuat ubat-ubatan dan minyak wangi. Di sesetengah negara, cengkih dicampurkan dengan tembakau dalam rokok. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
| |
|