CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 6715|Reply: 0

[Kelantan] Ceduk ilmu pembuatan cendol di Hatyai

[Copy link]
Post time 1-4-2023 02:24 PM | Show all posts |Read mode

MOHD Irwan (kiri) bersama pekerjanya menunjukkan cendol bersama santan yang sudah siap dibungkus ketika ditemui di Kampung Pulai Chondong. FOTO Hazira Ahmad Zaidi

Machang: Pengusaha Cendol Suloo menghasilkan sebanyak 60 kilogram (kg) cendol sehari bagi memenuhi permintaan pelanggan sepanjang Ramadan ini.

Mohd Irwan Sharifuddin, 34, berkata setiap kali Ramadan, permintaan terhadap cendolnya meningkat sehingga enam kali ganda berbanding hari biasa sekitar 10 kg sahaja.

"Setiap hari saya mengadun campuran tepung sagu dan tepung beras sebanyak 20 kg untuk mendapat 700 bungkusan cendol bagi memenuhi permintaan pemborong dan ejen di negeri ini.

"Saya mula menyediakan bahan untuk membuat cendol seawal 11 malam sehingga 5 pagi dan proses paling lama adalah mengacau adunan di atas api perlahan selama empat jam supaya ia sebati," katanya ketika ditemui di Kampung Pulai Chondong, di sini, hari ini.

Bapa kepada dua cahaya mata berusia empat dan enam tahun itu berkata, sebaik cendol siap diproses, tiga pekerjanya akan membantu membungkus cendol sebelum pemborong dan ejen datang mengambilnya.

"Cendol yang dicampur dengan santan mampu bertahan sehingga seminggu sekiranya disimpan di dalam peti sejuk," katanya yang 'berguru' di Hatyai, Thailand pada 2016.

Menurutnya, dia mula berniaga cendol pada 2010 selepas berhenti kerja kerana mahu pulang ke kampung halaman.

Katanya, sejak itu dia serius menjual cendol dan pada waktu itu hanya mengambil cendol yang sudah siap diproses daripada pengusaha cendol di sekitar Machang.

"Bagaimanapun, lama-kelamaan saya melihat generasi terdahulu yang mahir membuat cendol kebanyakan sudah tidak mampu untuk memprosesnya dan bagi meneruskan perniagaan cendol saya mengikut kursus membuat cendol di Hatyai.

"Pada awalnya saya beberapa kali mencuba untuk memproses cendol, tetapi gagal namun tidak pernah berputus asa.

"Alhamdulillah atas berkat kesabaran, kini tekstur cendol yang dihasilkan sangat lembut dan kebanyakan pelanggan menyukainya," katanya.

https://www.hmetro.com.my/mutakh ... an-cendol-di-hatyai

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

11-1-2025 06:07 AM GMT+8 , Processed in 0.082997 second(s), 14 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list