CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 17966|Reply: 55

Cara paling pantas n praktikal utk memasak bg yg bekerja

[Copy link]
Post time 12-12-2010 11:36 PM | Show all posts |Read mode
Akak2 yg bekerja yg dah otai dlm bab2 memasak ni..(yg memang masak,tak mkn luar)leh tak bg petua ke..share experience ke..cemana cara paling praktikal n cepat nk memasak..sy yg baru nk menjerumuskan diri dlm bidang memasak ni (dulu beli je..tp bile anak2 dh start nk makan mcm2..kena la masak) kekadg buntu gak..balik dh jam 8,nk mandi lg..nk wat preparation lg..kekadg jam 9.30-10 mlm baru leh mkn..harap boleh membantu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-12-2010 12:32 AM | Show all posts
Preparelah barang2 utk dimasak minggu depan siap2x pada hari weekend.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 03:59 AM | Show all posts
siapkan kan lauk2 tu awal2.. mcm ikan n ayam bersihkan awal2.. then packed tuk sekali mkn..
pastu balik umah tinggal defrost jer..
bahan2 tumisan tu.. blender awal2.. jd nk masak senang..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 11:25 AM | Show all posts
masak yg senang2 macam sup sayur , telur goreng , ikan goreng

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 11:36 AM | Show all posts
masak yang simple2 jek...

bila weekend g pasar beli bundle..balik bersihkan then asing2 ikut suka ati...hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 11:47 AM | Show all posts
bawang,halia kupas siap2...
ikan tu siang dan cuci siap2 pastu masukkan dalam peti sejuk..
ayam,udang pun sama...
ni semua buat hujung minggu..
pastu mak slalu call iols awal2 3-4 jam sebelum dia balik utk kluarkan ayam/ikan/udang dan rendamkan untuk defrost.

dan cili boh tu pun mak iols buat siap2 gak hujung minggu tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 13-12-2010 11:47 AM | Show all posts
ini cara semalu... panjang nak cite ni.... baca ye

dulu semalu akan ready resepi untuk setiap hari agar semalu, anak anak tak bosan makan... tapi kekadang tak sempat gak masak... tapi kita kena cuba.. terutama nak jimat kos

3 kali seminggu pi pasar malam beli barang untuk masak sebab  kat taman semalu setiap malam ada pasar malam...

sayur beli dan kalau tak nak rosak bungkus dgn kertas.. jgn potong nanti dia tak elok... tapi kalau nak masak untuk besok... malam tu korban sikit... siap semua bahan... besok tinggal nak campak dalam kuali.. memang senang... tido pun hati senang

macam ikan ke ayam ke.. ada org beli untuk seminggu... tak elok.. kalau leh beli lah dua kali atau 3 kali... nanti rasa dan bau pun tak sedap... siang siap2... paling makan masa nak bersihkan sotong.. sebab semalu cerewet sampai dlm kepala sotong pun semalu buang.. masukkan dlm bekas kecik2 .. dan set yg mana nak masak esoknya dan nak masak apa.. malam  sebelum tido basuh semua pinggan.. dlm peti ais dah ready barang jadi pagi tak sibuk sgt.. lelebih lagi nak wat sarapan.. buat sarapan yg simple je... sebab kalau macam semlau keje petang pagi memang kena kejar masa nak masak... macam roti telur ke.. cekodok ke.. buat sarapan mudah.. paling senang nasi lemak...

lagi satu ressepi yg nak buat biar mudah dan ringkas... kalau nak wat yg dasyat2 buat lah hujung minggu... kitakan keje..

contoh yang semalu selalu buat... makanan untuk tengahhari..

udang sambal tumis
telur dadar
sayur kailan
ikan goreng

goreng ikan dulu... telur... sayur dan baru masak udang... mudah dan ada 4 lauk..

kalau leh masak banyak sikit malam panaskan aje.. mudahkan kita kan wanita bekerjaya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 11:51 AM | Show all posts
bahan untuk tumis biasanya aku blender awal2...simpan untuk stok 2-3 hari... estimate tempoh memasak dan cuba kejar masa...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-12-2010 11:53 AM | Show all posts
aku suka topic nih!!!
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 12:10 PM | Show all posts
Reply 7# semalu

wah~ bagus nye akak masak..sy x reti la nak buat sekali byk lauk.
selalunye satu lauk. dlm tu sume ade..heheh.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 12:17 PM | Show all posts
aku suke gak topik ni.
ekceli...aku mmg dah ready mcm org2 lain bgtau tuh, cili kering dah siap mesin, bawang pon dah siap mesin.,
tapi..
aku mmg rasa mls sgt nak masak walopon dah ready sume..
sebab...aku rasa cam betol2 amik masa yg byk bab mencuci n mengemas sebelum dan selepas memasak.
nak2 bab masak sayor..aku paling tak suke proses potong2 dan cuci2 tuh..dan aku tgk akak2 aku masak..mmg dorang tumbuk bawang2 sume tuh, dan mmg sdp..aku plk, ntahkan nak tumbuk...nak potong2 n siang bawang pon rasa malas yahamat..jadi cemana?

nak tanak pon...terpaksa jgk masak..sbb tekak takleh mkn kedai...bile g kedai je...mcm2 feeling n fikir yg bkn2...alih2 tak leh mkn.

yg bese aku buat..kalo nak mkn utk esok, sbb aku bwk bekal g opis, mmg dah siap msk mlm tu..kecuali kalo nak masak ayam merah or ayam kicap, pasal kena goreng dulu ayam tu, so aku msk pagi..tapi kalo sayor2 tuh...mmg aku takde masak dah pg..pasal aku rasa betol2 mkn masa utk proses siang2 tuh dan campur lg malas...mmg tak menjadi punye..

kekadang..dah masuk dapor.rasa cam mls betol...dan bile mcm tu, mmg sah2 tak buat dah. tak tau nak memotibasi kan diri utk rajin memasak.

bab sayor, memang ade je lam peti, disebabkan tak rajin tuh...mmg beli utk buang..bkn utk masak..
sedih gak tgk.dan sedih gak mengenangkan somi yg dpt bini pemalas..haha.. ..sepanjang pemerhatian aku...proses kat dapor, mmg aku sorang je, somi takde plk membantu nak cuci2 ke apa.

dan kalo ayam tu, kalo aku nk goreng, bese mlm tu dah siap buh garam n kunyit dan ape2 la, esok pg tuh, terus je goreng.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 12:32 PM | Show all posts
Ni pandangan peribadi saya. Saya tak otai dan saya tak banyak pengalaman. Kalau soal masa yang menjadi halangan.. dan ada kelebihan dari segi kewangan..


apa kata melabur sikit beli pressure cooker. Masakan boleh masak dalam masa yang singkat sebab wap tidak dilepaskan dari periuk ketika masak.

Saya masak sup ayam biasa 10 minit. Kalau ayam tua.. mak mertua saya kata dia masak cara biasa 2 jam baru boleh makan sebab liat.

Saya masak 1 jam aje dah boleh makan.

Tapi dari segi nak suggest jenama saya tak dapat nak bantu sebab saya tak berani.. lain orang lain penilaian kan. Lagipun setiap jenama ada keistimewaan masing2.

Tapi saya guna pun hanya dalam masa2 tertentu nak cepat sahaja.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 12:34 PM | Show all posts
Reply 11# silica_SiO2

same la kita..malas nak siap2 sayur sume tu.. sampai terbuang.huhu..membazir tul.
aku lagi malas. kalo nak buat ayam masak merah ke.. x de je nak goreng2 ayam tu.

just bakar je. perap ngn garam+kunyit. then buh dlm aluminium foil buh sikit butter/olive oil.
bungkus then bakar je.
lagi senang. heheh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 12:53 PM | Show all posts
Reply  semalu

wah~ bagus nye akak masak..sy x reti la nak buat sekali byk lauk.
selalunye satu  ...
ape2 Post at 13-12-2010 12:10


senang je tu dik.. semua org leh buat.. mula2 memang kekok lelama terer la..


akak nak kurang basuh pinggan guna satu kuali je... tu sebab masak ikut turutan.. ikan goreng dulu dah siap buh kunyit jadi campak je... tunggu masak.. ( untuk anak selalunya ) lepas tu baru telur dadar... udang  last sekali sebab bersambal


lagi satu masak ni bahan asasnya sama.. bawang putih dan merah... jadi mudah lah.. akak lebih suka racik bawang dari blender.. maleh kuarkan blender.. hihi.. bawang putih ketuk je...

paling senang masak sup2 ... macam sup sayur ke.. ambil kiub pati ikan bilis.. yg takde msg tu bagus... campak dua ketul.. kacau2 biar di aterlerai.. tambah garam sikit.. campak sayur campur dan udang ke sotong ke cendawan sekali... tak yah tumis.. sedap je.. cubalah ye...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 02:51 PM | Show all posts
rasanye topik ni pernah ada kt board resipi nun.. tapi ntah kt mane tercampak tak sure.

kebanyakan yg kakak2 kt sini cerita tu.. betulla.. smua sediakan on wknd... masa nk masak smua dah tersedia.

mcm aku lak.. bawang2 segala cili bagai mmg dah siap kupas n boh dlm tupperware... yg ada lekuk2 sket kt bawahnye.. supaya bila dia berwap pon.. airnye tak kena pada bawang2 tu. so tahan lama sket. ala senang citer mcm yg tupperware nye tu.. yg siap ada grid kt bawah tu.. ha.. hat tu sayuran tahan lama dlm fridge.

dolu2 aku blender je smua.. tapi cepat basi sbb aku jenis malas nk cedok pkai sudu bersih. aku cedok pakai sudip yg tgh menggoreng tu aje. feeling2 kt gerai gitu semua main kaut aje. haha... so dia cepat basi.

so now aku just kupas aje. nk guna baru amik. biasanye aku mayangkan aje. lagi sedap.

sayur2 lak.. klau yg berdaun mcm sawi nk tahan lama.. bungkus dgn plastic wrapping tu. biasanye aku beli sayur2 yg tahan lama n bole sekalikan dgn lauk2 lain.. cth terung n bendi - senang masak kari or asam pedas.. campak je skali.. complete. klau mcm sayur campur.. brokoli ke hape.. tak susah mane nk potong. so no problem.

ha.. aku teringat ada tips from sorang forumer dulu.. dia buat sendiri frozen vege. kobis, kacang lnjg, carrot and sayur2 yg tahan lama ni.. dia potong2 siap2.. n keep frozen. nk guna campak je. amatla senang!

klau bab ikan n ayam.. klau nk masak petang.. pagi tu before gi keje.. aku kuarkan dr freezer.. letak kt bawah.. kt tmpt ikan n ayam tu. so masa nk defrost tu kejap la sket.

n last but not least... mane nk dapat moooooood utk memasak??? jom ronda2 board makanan dan resipi. aku klau mood memasak lari.. masuk board tu.. petang tu balik berkobar2 nak memasak!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 02:57 PM | Show all posts
ni petua kau simpan sayur... biasa nyer sayur ni cpt busuk kadang tu siang sayur pun lama..
kalo kita beli milo, susu tepung, nestum yg dlam pack tu simpan plastik pack tu.. simpan sayur yg kita dah siang dlm tu.. 2,3 hari pun sayur cantik lagi.. aku salau buat mcm tu..

mcm tu gak ikan, ayam, sotong, udang, daging bila weekend bersihkan simpan dlm bekas plastik bertutup simpan dlm peti sejuk bahagian sejuk beku.. bila kita nak pakai bahan2 tu pagi sebelum pergi keje keluarkan bahan tu letak kat peti sejuk bahagian simpanan biasa.. tak pun ambik periuk yg ada tutup k.. letak bahan dlm periuk tu isi air smpai tenggelam tutp periuk.. kalo tak kucing curi lak.. bila balik kerja bahan tu dah defrost dah leh msk..

kalo aku nak ayam goreng berempah.. mlm tu aku dah siap blend semua bahan perap dgn ayam letak dlm bekas bertutup lsimpan dlm peti sejuk sok mlm dah leh di goreng..

cili kering di blend buat cili giling sng nak buat msk smbal, kari, asam rebus, ikan bilis aku suka kupas sambil tgk tv.. mcm tu gak bahan2 tuk menumis sediakan awal2.. so bila nak pakai senang.. mcm tu gak dgn rempah ratus,rempah ratus ni tahan lama beli banyak simpan dalam balang, serbok kari, pun sama.. so bila nak pakai tinggal capai jer..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-12-2010 03:00 PM | Show all posts
Reply 14# semalu


mencelah iols .. memasak xde le susah sangat antara nag buat ngan xnak je..kalu dah buat hari2
timbul rasa seronak plak tpi penat cikit le maklum le balik kerja.Biasa nyer iols prepare sebelah mlm
apa yg nag dimasak untuk sok begitulah setiap hari..  kdg klu penet sangat ... tapau je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 03:15 PM | Show all posts
wahhh baguss....thread nie
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 03:47 PM | Show all posts
kalu saya prepair barang2 dia, macam cili, bawang2 dia, ikan dah siang , masuk kat tempat beku tuh, so bila balik terus masak jer, sebab sume dah siap, saya  kalo masak ni bagi dalam satu jam dah siap, sambil masak kemas umah, mandi, so siap masak leh makan.....yum yum yum

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 04:06 PM | Show all posts
style steno lak, cili kering yg dh blend steno tumis bagi keringkan dulu air dia. jd xde lah cepat berkulat. iyer lah kekadang blend byk2 x abis pn utk guna seminggu. jd kalu tumis dulu leh tahan lg lama. kalu nk masak sambal bilis/udang/sotong/ayam merah/ikan pn cepat je sbb cili tu dg masak. cuma tambah bawang merah/putih/halia mengikut resepi yg kita nak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

30-11-2024 05:23 PM GMT+8 , Processed in 0.414458 second(s), 33 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list