CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 46841|Reply: 7

Resepi GULAI IKAN TALANG MASIN orang utara PUNYA!

[Copy link]
Post time 14-8-2015 02:30 PM | Show all posts |Read mode


Dah masuk waktu makan tengahari. Gulai ni sangat popular di utara. Di masak juga sebagai menu kenduri.
Saya  masak gulai ni macam yang arwah mak saya ajar . Hmmm gulai ikan masin  ni favorite arwah abah masa kami tinggal di Jitra dulu memang gulai ikan  masin ni adalah salah satu menu wajib di rumah saya sebulan sekali  mesti ada lah tapi abah saya suka guna ikan masin kurau yang bertulang .

Agak  mudah cara nak masak gulai ikan masin , tumis saja macam biasa cuma  last sekali saya buat tumis darat bebrapa bahan dan saya curahkan keatas  kari yang dah masak ni .
Masa  tahun 1988-89 masa saya belajar masak kari ni , mak saya guna rempah  khas untuk kari udang dan ketam cap Adabi cuma sekarang ni ada lagi ka  saya pun tak pernah nak cari atau pun Adabi dah tak keluarkan rempah  kari tu .


BAHAN-BAHAN :

500 grm ikan talang masin - rendam selama 1 jam
1 biji nenas
4 cawan santan pekat
2 biji terung bulat sederhana besar - dipotong 4
Garam dan asam jawa secukup rasa


BAHAN-BAHAN UNTUK TUMISAN :

1 peket rempah kari ikan
2 cm halia
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil halba campur
1 ranting daun kari

BAHAN-BAHAN TUMIS DARAT :

3 biji bawang merah-dimayang nipis-nipis
1 ranting daun kari

* Jika kuah terlalu pekat tambah sedikit saja air.

CARA MEMASAK :

Bersihkan  kepingan ikan talang masin dan rendam selama 1 jam untuk buang garam .  Beli nenas yang sedang elok maksudnya jangan terlalu muda atau terlalu  masak kiranya . Kupas dan bersihkan nenas ini dan potong ( nanti lain  kali saya tunjuk cara potong nenas ini ) buah nenas tak perlu dibelah  hanya potong menyerong jadi berkeping-keping macam sengkuang tu anggaran  ketebalan dalam 1 cm dan lebar dalam 15 cm . Bila dah potong jadi macam  kepingan-kepingan dan tak payah ambil bahagian empulur yang keras tu .

Kupas  kulit semua bawang dan halia serta dimayang halus . Panaskan 3-4 sudu  besar minyak untuk menumis dan tumiskan semua bawang , halia , halba  campur dan daun kari . Bila bawang dah layu dan wangi boleh la  dimasukkan rempah kari dan air asam jawa . Kacau dan biarkan semua bahan  mendidih dan rempah kari terbit minyak itu tandanya rempah kari dah  masak .

Bila  rempah sudah masak boleh la dimasukkan semua santan serta kacau kuah  dan biarkan sampai kuah mendidih kemudian boleh la dimasukkan semua  kepingan ikan masin serta nenas dan kacau sekejap . Jika kuah terlalu  pekat atau sedikit boleh la ditambahkan sedikit air lagi. Kemudian  dimasukkan terung tadi dan kacau sekejap , boleh dirasa garam jika sudah  masin tak perlu ditambah garam .

Biarkan  kuah mendidih dan ikan masin masak dan terung dah empuk , boleh lah  ditutup api . Panaskan 3 sudu besar minyak baru dalam kuali dan tumis  semua bawang merah tadi dengan sedikit daun kari bila bawang sudah  menjadi warna kekuningan coklat tapi jangan terlalu garing , terus tuang  semua bawang dan daun kari ni bersama minyak tadi ke dalam periuk  berisi gulai ikan masin tadi dan tutup tudung periuk . Ini la di katakan  tumis darat , kari ikan masin ini akan jadi sangat wangi dan lebih  sedap sesuai buat teknik ini untuk kari ketam .

resepisedap-nenni



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-1-2021 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
sedap sangat ni..suka makan nenas ikut cara tt potong

Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2021 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya....tq bg resepi
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2021 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
thanks for the recipe. Daebakkkk
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 07:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Tq share resipi.. boleh try ni
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedap...my favorite ni
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 17-3-2021 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenduri belah utara slalu jugak ad menu ni..mmg sedappp..
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2021 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Mil orang utagha sedap sangat dia buat
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

2-1-2025 09:28 PM GMT+8 , Processed in 0.109542 second(s), 20 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list