CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1255|Reply: 0

PULUT TARTAR

[Copy link]
Post time 25-11-2015 09:14 PM | Show all posts |Read mode

Bahan-bahan:
600 gm beras pulut – direndam satu malam
300 ml santan kelapa
½ sudu kecil garam
3 sudu besar air
Sedikit pewarna biru
Bahan kaya:
6 biji telur
200 gm gula
300 ml santan
1 helai daun pandan
Cara membuat:
1. Kukus pulut selama 45 minit.
2. Angkat dan campurkan dengan santan, air dan garam. Gaul sehingga sebati.
3. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibiarkan berwarna putih manakala satu bahagian lagi dicampurkan dengan pewarna biru.
4. Campurkan kedua-dua pulut dan letakkan di dalam talam. Tekan pulut hingga padat dan kukus selama 30 minit.
5. Biarkan pulut menjadi sejuk kemudian barulah dipotong. Hidangkan bersama kaya.
Cara membuat kaya:
1. Kacau telur dengan gula sehingga sebati.
2. Kemudian, campurkan adunan bersama santan. Kacau lagi.
3. Letakkan di dalam kuali. Kacau sehingga masak.
4. Biarkan sejuk sebelum dimakan bersama pulut.

sajionline


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-1-2025 11:44 PM GMT+8 , Processed in 0.290239 second(s), 12 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list