ahh semalam kaka berbuka posa dgn maggi asam tapi style korea hot pot stew..letak cili paste byk2..pastu letak soft tofu..cendawan jepon, cendawan lidi..kangkung..fishball..udang..pes tomyam plus pes laksa tu jga..buh lagi cili api..campak je smua slow fire..tutup peiyok tu sampi megelegak lama2..mi kembang last skli letak cheese on top..or letak telor tutup pot blik. tapi akak tk letak telo dh overloaded.
time buka posa..wahhh heavennya..makan ala2 kat stimbot sikit2 dlm mangkuk mi panas mcm2 ada dlm tu mcm harta karun sambil slurppp sup dia yg sedap sgt
ikutkan lagi byk bahan dia macam kimchi..ada byk versi..cili pes tu kaka buat sdnri (cili giling+bawang putih+merah+gula garam) dimasak smpi jadi pes.
utk buat ala2 korean basic hot stew instant noodle:
megi asam/tomyam/kari
air secukupnya + cili pes + perencah megi + kiub ayam sikit
rebus air pastu masukkan bahan2 sperti kimchi/tofu/kubis/cendawan/hotdog/fishball etc..cili api potong, bawang holland, daun bawang dipotong panjang.
masukkan mi dan tutup periuk..biarkan mendidih 3-5 minit kacau rata letakkan cheese atas atau pecahkan telo dan tutup blik pot biarkan sebentar seblum dihidang. kalau tkde bahan tertentu tkpe..letak je ikut suka.
refer vidio ni..tapi terpulang pada kreativiti kita nk makan ikut tekak memasing