|
Buang Najis Udang Tanpa Kupas Kulit, Mesti Anda Tak Tahu Cara Ini Kan?
[Copy link]
|
|
mmg betul....taik tu kalau kita makan boleh bawak penyakit...
|
|
|
|
|
|
|
|
alah... dah lama dah tahu cara macam ni.. cuma akak main tarik aje.. kasi lurus udang tu pastu tarikh dari pangkal...
kalau x buang urat najis memang tak makanlah udang.... hahahah |
|
|
|
|
|
|
|
Nape aku buat tk jd mcm dia..mesti putus tang part ekor |
|
|
|
|
|
|
|
I memang buang especially udang saiz sederhana dan besar. |
|
|
|
|
|
|
|
baru tau. selama ni kita sebat je semuanya. |
|
|
|
|
|
|
|
dah try buat cara ni tp tak menjadi,asik putus je....
lg senang gunting belakang je |
|
|
|
|
|
|
|
aku buat jenis yang buang kepala pastu buang sikit kulit belah atas dekat area kepala, pastu garis dengan pisau dan buang taik tu. tapi kadang2 putus plak taik tu tengah2 lol |
|
|
|
|
|
|
|
cjwow shop promote periuk apa ke ari tu, masak udang, masa cameraman zoom kat udang tu nmpkla taik udang tu sejelas2nya |
|
|
|
|
|
|
|
kalau barbecue baru rajin buang urat tu, sebab nak letak rempah , biar rasa senang meresap ke dalam ahhhh... kalau udang campak2, buang yg misai dgn yg tajam jah sistur.. kosser nak buang urat.. |
|
|
|
|
|
|
|
Udang besar klu tak buang mmg semacam rasanya, dah masak pun ku kuis cungkil buang baru mkn
Hari tu tertengok rancangan 5 rencah 5 rasa chef serson ada bg tips cara buang urat tahi udang jugak |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau udang kecik, biasa xbuang urat tu sbb leceh..juz buang kulit je..
Kalau udang sederhana dan besar, baru buang urat..
Kalau nak buang kulit skli, iols akan belah tgh belakang kuarkan urat sekali..
Kalau nak kekalkan kulit, iols tarik je urat halus tu dari kepala(kat tengkuk udang tu tebuk(kalau iols nk kepala udang sekali)
|
|
|
|
|
|
|
|
Aku kalo x buang x senang nk mkn. Pk pnyakit hahhaa. Ank aku da la fav nye udang.. kalau aku aku suke cabut kulit ekor nye. Dr ekor tarik salur hitam tu x putus pun |
|
|
|
|
|
|
|
Guna gunting je..boleh lah try cara ni pulak
|
|
|
|
|
|
|
|
tau dan pernah buat tips ni. tapi kadang2 terputus juga |
|
|
|
|
|
|
|
kalau udang fresh senang la nak buat gini..kekadang beli udang dah tak fresh..memang belah jer belakang udang tu.. |
|
|
|
|
|
|
|
dah pernah try, tapi asyik putus je. stress rasa. last2 potong guna pisau jugak huhu |
|
|
|
|
|
|
|
Selama ni guna pisau ja huhu |
|
|
|
|
|
|
|
Tq utk petua. Biasanya belah dan keluarkn. Jenuh juga lah nak bersihkn satu satu2. Tapi mmg dh biasa so kalau masak udang mmg standby masa yg lama utk siang.. |
|
|
|
|
|
|
|
tula kadang2 jadi kadang2 putus, bila putus rasa stresss sbb kena kuis lagi dalam hahaha tapi belah belakang paling konfem bersih la .. |
|
|
|
|
|
|
|
biasa mmg gune toothpick je tp kadang2 terputus jua kdg2 malas jgk nk buang tp pikirkan tu najis gigih la mencucuk dgn toothpick tu
|
|
|
|
|
|
|
| |
|