View: 2865|Reply: 15
|
RESIPI IKAN BAKAR BUAT ANDA TERLUPA RESTORAN IKAN BAKAR FAVORIT...
[Copy link]
|
|
Edited by rohayatimat at 18-4-2020 09:23 PM
Kadang-kadang teringat juga restoran ikan bakar kegemaran yang selalu dikunjungi sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini. Malah ada yang sanggup memandu lebih 100 km demi untuk menikmati hidangan ikan bakar ini.
Kecor air liur bila terbayang siakap bakar yang dihidangkan di atas meja, nak pergi had pergerakan tidak lebih dari 10 km., terpaksalah pendam keinginan tu sehingga PKP ni tamat.
Jangan bimbang kami bantu anda untuk nikmati ikan bakar sedap, pasti selepas ini anda tak ingin berkunjung ke restoran kegemaran lagi. Rasanya pasti sama atau mengalahkan apa yang anda pernah nikmati di restoran kesukaan.
Malah kos mebuatnya pun murah, apa tidaknya 1 ekor siakap segar seberat 800 gm ini cuma RM10 sahaja. Kami membelinya semalam semasa berkunjung ke Pasar Chow Kit, Kuala Lumpur.
Cara buatnya sapukan 2 sudu besar ibu sambal pada ikan yang telah dilumur garam kunyit terlebih dahulu, letakkan serai yang telah diketuk dan tabur hirisan halia. Nak tabur petai pun boleh juga. Kemudian panggang dalam kuali menggunakan api dapur selama kira-kira 15 minit.
Selamat mencuba...kami pasti anda tidak lagi teringat restoran ikan bakar kegemaran.
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
Boleh celen ikan bakar ni tak |
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
Wah!!! Balut dengan daun kunyit, bakar pais ni...harummmm...tunjuklah gambar yang dah siap dibakar juga...
|
|
|
|
|
|
|
|
rohayatimat replied at 18-4-2020 10:24 PM
Wah!!! Balut dengan daun kunyit, bakar pais ni...harummmm...tunjuklah gambar yang dah siap dibakar ...
Bukan i punya..
Hehe |
|
|
|
|
|
|
|
Ooooo...tak apa...yang akak buat ni bakar musim pkp, tu yang guna aluminium foil...biasa guna daun pisang...
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
Best ni..pernah buat dulu masa eat clean |
|
|
|
|
|
|
|
Bagus ikan bakar ni...baik untuk kesihatan...sekarang sis dah tak buat ke...
|
|
|
|
|
|
|
|
Nampak sedap, boleh try buat bulan puasa nanti. Biasa beli kat bazar ramadan, susah nak jumpa betul2 sedap. |
|
|
|
|
|
|
|
sekali cuba yang ni pasti tak ingat dah ikan bakar kat luar tuuuuu...
|
|
|
|
|
|
|
|
pearl.silver replied at 18-4-2020 09:55 PM
Boleh celen ikan bakar ni tak
Hahahha..yg ini menakutkan dibungkus begitu
|
|
|
|
|
|
|
|
sama-sama...
|
|
|
|
|
|
|
|
takut dia bangun tengah2 malam yaaaaa...
|
|
|
|
|
|
|
|
pearl.silver replied at 18-4-2020 09:55 PM
Boleh celen ikan bakar ni tak
Pandai tukang bungkusnya...jumpa malam sedang lompat...sure lari... |
|
|
|
|
|
|
|
Alamak!!! Poconggggggg...
|
|
|
|
|
|
|
|
Daun kunyit tambah keharumanya...Orang dulu bakar pais guna daun kunyit...teringat zaman kanak-kanak nenek selalu pais anak2 ikan air tawar yang telah diperap garam kunyit...memang sedap...
|
|
|
|
|
|
|
| |
|