View: 2009|Reply: 7
|
Hebat sungguh Kacang Hijau ini
[Copy link]
|
|
Kacang hijau adalah biji-bijian kecil dengan warna hijau yang khas. Biasanya kacang hijau diproses menjadi bubur kacang hijau, tauge, atau selai kacang untuk rakan makan roti atau untuk mengisi pelbagai jenis kek.
Walaupun kecil, ternyata kacang hijau mempunyai banyak manfaat kesihatan. Kacang hijau mempunyai kandungan nutrisi lengkap seperti kalsium, zat besi, kalium, fosforus, folat, vitamin B, vitamin A, vitamin C, magnesium, karbohidrat dan pelbagai nutrien lain.
Baik untuk Penghidap Diabetes
Diabetes adalah keadaan di mana keupayaan tubuh untuk mengawal kadar gula dalam darah hilang. Atas sebab ini, pesakit diabetes mesti menyesuaikan diet mereka kerana jika tidak, kadar gula dalam badan akan meningkat secara drastik. Tahap gula yang tidak stabil boleh membahayakan kesihatan.
Dalam dunia perubatan, terdapat beberapa jenis diabetes. Walau bagaimanapun, kes yang paling biasa di masyarakat adalah diabetes jenis 2, di mana diabetes jenis ini sebenarnya dapat dicegah dengan menerapkan gaya hidup yang sihat.
Salah satu gaya hidup sihat ialah makan sayur-sayuran dan buah-buahan dan makanan sihat yang lain. Salah satu makanan paling sihat adalah kacang hijau kerana mempunyai tahap indeks glisemik yang rendah. Oleh itu, baik bagi pesakit diabetes untuk mengambil untuk mengurangkan kadar gula dalam darah.
Mengawal Berat
Selain berguna untuk mengawal kadar gula bagi penderita diabetes, kacang hijau juga merupakan makanan yang dapat menjadi ramah bagi anda yang menjalani program penurunan berat badan.
Makan kacang hijau dipercayai dapat mengawal selera makan, jika selera makan anda terkawal, secara automatik ia dapat mengekalkan berat badan yang ideal. Kerana kacang hijau adalah salah satu jenis makanan yang kaya dengan serat dan protein.
Meningkatkan Sistem Imun
Kandungan protein yang tinggi dalam kacang hijau boleh dikatakan alternatif bagi anda yang tidak makan daging. Secawan kacang hijau dianggarkan mempunyai kandungan protein 3.16 gram.
Selain itu, kandungan lemak dan kolesterol jahat pada kacang jauh lebih rendah daripada daging. Seperti yang diketahui umum, manfaat protein sangat penting untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan menyokong keberadaan setiap sel tubuh. kekurangan protein malah boleh menyebabkan keguguran rambut, penyakit kwashiorkor dan kelaparan edema.
Pencernaan
Berbeza dengan jenis kacang lain, kacang hijau mempunyai serat yang tidak larut. Banyak kacang mempunyai kedua jenis serat dan boleh membuat perut anda terasa kembung. Ini kerana kacang biasanya mengandungi oligosakarida atau sejenis gula yang sukar dicerna.
Walau bagaimanapun, kandungan oligosakarida dalam kacang hijau lebih sedikit jika dibandingkan dengan jenis kacang lain, jadi pencernaan anda cenderung lebih toleran terhadapnya.
Baik untuk Penderita Anemia
Anemia adalah keadaan di mana tahap hemoglobin (Hb) dalam darah berada di bawah normal. Tanda-tanda yang paling sering dikaitkan dengan anemia adalah pucat, sakit dada, sesak nafas, keletihan, dan pening.
Rawatan anemia itu sendiri mesti diarahkan berdasarkan penyebabnya sehingga hasilnya dapat dimaksimumkan. Sebilangannya diambil melalui pemindahan darah, pemberian ubat-ubatan yang dapat menekan sistem kekebalan tubuh, pemberian ubat dengan tujuan meningkatkan sel darah dalam tubuh, dan mengambil suplemen zat besi, vitamin B12, asam folat, vitamin dan mineral lain.
Sering kali kita mendengar istilah lebih baik mencegah daripada menyembuhkan, oleh itu memilih pengambilan makanan yang baik untuk tubuh harus menjadi keutamaan. Salah satu makanan yang baik untuk penghidap anemia adalah kacang hijau kerana mengandungi komponen nutrisi penting yang berperanan dalam proses pembentukan sel darah merah, seperti zat besi dan vitamin B1.
Mengatasi Aduan PMS
Makan kacang hijau secara berkala dipercayai cukup berkesan untuk mengurangkan intensiti aduan PMS. Ini disebabkan oleh peranan vitamin B yang agak tinggi dalam kacang hijau. Ditambah dengan peranan komponen magnesium dan bioestrogen di dalamnya.
Selain itu, pelbagai nutrien yang terdapat dalam kacang hijau juga dapat membantu wanita menghindari risiko anemia. Wanita sering mengalami anemia, terutamanya ketika mereka sedang haid.
Mengekalkan Kulit yang Sihat
Kandungan vitamin E dalam kacang hijau dipercayai dapat membantu merangsang kesihatan kulit. Walaupun kandungan vitamin E tidak terlalu tinggi, baru-baru ini difahami bahawa kacang hijau juga mempunyai komponen protein yang juga merangsang produk hyaluronic acid dan elastine.
Ia adalah sebatian formula kolagen yang berfungsi secara intensif pada permukaan kulit. Sebatian ini sangat baik dalam pertumbuhan semula kulit.
Mengurangkan Risiko Osteoporosis
Manfaat kacang hijau seterusnya adalah bahawa mereka dapat menjaga kesihatan tulang. Kerana kandungan magnesium pada kacang hijau diyakini dapat mengurangkan risiko osteoporosis pascamenopause pada wanita dan dapat meningkatkan kepadatan tulang dan pembentukan sel tulang.
Dalam 100 gram kacang hijau mengandungi sekurang-kurangnya 189 miligram magnesium. Jumlah ini boleh dikatakan cukup untuk mengelakkan tubuh kekurangan magnesium. Apabila jumlah magnesium mencukupi di dalam badan, risiko terkena osteoporosis akan berkurang.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Sumber Pemakanan Lengkap untuk Tubuh
Anda boleh mengatakan kacang hijau mempunyai sumber komponen yang sangat besar mulai dari protein yang cukup lengkap, tinggi serat, lemak sihat, sejumlah komponen vitamin dan mineral dan fitokimia bermanfaat lain.
Tidak hairanlah jika ramai memilih kacang hijau sebagai sumber pemakanan alternatif. Malah pengambilan kacang hijau sangat digalakkan untuk pengambilan bayi sebagai makanan pelengkap susu ibu, selain itu juga boleh diberikan kepada warga tua untuk menjaga keadaan tubuh mereka. Ini termasuk orang yang masih dalam usia produktif kerana mereka dapat menjaga metabolisme mereka dengan lebih baik.
Menjaga Kesihatan Janin
Kacang hijau adalah salah satu jenis makanan yang disarankan untuk dikonsumsi oleh ibu hamil kerana kandungan asid folik yang cukup tinggi dalam kacang hijau dapat mencegah kelahiran pramatang, keguguran, kelahiran dengan berat badan rendah untuk mencegah kerosakan pada saraf janin. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Bubur dan eskremnya sedap nom nom... |
|
|
|
|
|
|
|
Aiskrim Kacang HijauLebihan bubur kacang hijau petang semalam, daripada dibiarkan sahaja basi dan terbuang, baik dijadikan sesuatu yang lebih sedap. Tidaklah membazir.
Biasanya kalau ada lebihan begini, saya ubah suai menjadi kuih rendang kasturi.
Tapi untuk kali ini saya nak olah ia kepada aiskrim. Ye, aiskrim kacang hijau😍
Sedapnya..makan sejuk-sejuk sungguh terasa nikmat.
Oleh kerana bubur semalam tu saya cuma buat manis-manis buah rasanya dihujung deria je, maka untuk olahan kepada aiskrim ni, saya menambahkan sedikit lagi gula. Baru ngam kemanisannya, mengunyah dengan ais. Nikmat makan sejuk-sejuk kan😍😍 Baik, mari sama-sama lihat cara saya membuatnya👌
Murni's LittleKitchen
|
|
|
|
|
|
|
|
Aiskrim Kacang HijauLebihan bubur kacang hijau petang semalam, daripada dibiarkan sahaja basi dan terbuang, baik dijadikan sesuatu yang lebih sedap.
Murni's LittleKitchenRamuan12 batang
- 1 mangkuk lebihan bubur kacang hijau semalam (#leftover)
- 200 ml santan/susu cair (saya gunakan susu cair)
- 50-100 ml air tapis (keperluan mengikut kepekatan yang diingini)
- 30 g gula pasir
- 10-13 helai plastik aiskrim
Langkah
Diterbitkan oleh Murni's LittleKitchen#iambaker #iamphoper "Bukan Kuantiti Menjadi Sandaran. Jaminan Kualiti Sebagai Taruhan."
|
|
|
|
|
|
|
|
sedapppppp panas2 ni dpt kan eskem kacang
|
|
|
|
|
|
|
|
Baru makan eskrem Ais Kacang + chipsmore & pelam panas lit lit...
|
|
|
|
|
|
|
| |
|