|
cagOO posted on 19-2-2013 10:58 AM
ayu.. seaweed bole simpan tuk bape lame erk..?? yg kering punye.. n tempt sesuai tuk simpan?
selagi dia tak b'tukar warna n bau.....dia okla tu.klu nak simpan kat luar...boleh jd tp elakan t'kena sinaran matahari.simpan dlm fridge pun xde hal
|
|
|
|
|
|
|
|
Ayu61279 posted on 19-2-2013 11:29 AM
selagi dia tak b'tukar warna n bau.....dia okla tu.klu nak simpan kat luar...boleh jd tp elakan t' ...
oww.. thanks ayu,..
|
|
|
|
|
|
|
|
Salam nak tanya harga rumpai laut ni mahal ke x erk??? |
|
|
|
|
|
|
|
cagOO posted on 19-2-2013 10:54 AM
jappp.. point no3, air rebusan? ermm.. tu yg rendam kah? xphm laa.. kalo da masak mcm agar2 tu sti ...
hehe.. mule2 dibasuh yg mentah tu 2,3x.. rendam ngan air 1 malam.. pastu baru direbus sehingga jadi mcm air..... care2 untuk memasak ada disertakan dengan setiap pek pembelian..
|
|
|
|
|
|
|
|
najwa88 posted on 19-2-2013 06:11 PM
Salam nak tanya harga rumpai laut ni mahal ke x erk???
berminat nak dapatkannye? yg gred AA kuning 100gm RM20 + RM6 postage yg gred AAA purple RM25+6 postage
|
|
|
|
|
|
|
|
najwa88 posted on 19-2-2013 06:11 PM
Salam nak tanya harga rumpai laut ni mahal ke x erk???
depends pd supplier gak
|
|
|
|
|
|
|
|
nak tanya... kalau rumpai laut macam kat bawah ni... sama ke fungsinya dengan rumpai laut warna ungu tu?
nak masak/sediakan rumpai laut bawah ni mcm mana pulak?
|
|
|
|
|
|
|
|
Aiira posted on 3-3-2013 11:09 AM
nak tanya... kalau rumpai laut macam kat bawah ni... sama ke fungsinya dengan rumpai laut warna ungu ...
fungsinya sama je tapi yg ni kena mkn fresh.maksudnya takde melalui proses pengeringan mcm pmc yg lain tu.ni míkut kata kwn ayu la....even my yg pi sabah aritu pun kata gitu gak.rasanya klu buat kerabu leh je kot
Last edited by Ayu61279 on 4-3-2013 03:21 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
trylah jugak resepi jepun, diaorg kan byk mkn menda2 camni. tak pun resepi kerabu yg pkai jus limau mcm som tam tu sbb limau kan boleh hilangkan bau hanyir. |
|
|
|
|
|
|
|
sabtu aritu buat kerabu rumpai.Sedap
|
|
|
|
|
|
|
|
Aiira posted on 4-3-2013 11:43 PM
serius me tak reti nak makan mcm mana rumpai laut tu (mcm me tepek gambar atas nun)...
last2 buat ...
ayu biasa buat kerabu tomato n kerabu epal ijau
kerabu epal ijau
2 biji epal hijau - potong memanjang
1-2 biji cili merah / hijau - dihiris
1 biji bawang besar (ayu guna bwg kecik) - dihiris
1 btg carrot - potong memanjang
1 sudu besar air limau nipis
Garam dan gula secukup rasa (ayu biasa gantikan garam dgn nampla sos)
3-5 sudu besar rumpai laut - potong kasar
Daun pudina / daun ketumbar (optional)
kacang tanah yg digoreng tanpa minyak - ditumbuk kasar (optional)
Cara-cara
Masukkan ke dalam satu mangkuk.
Masukkan garam,gula dan air limau nipis. Gaul rata.
Biarkan 5-10 minit dan taburkan kacang sebelum dihidang.
|
|
|
|
|
|
|
|
kerabu tomato
2 biji tomato - buang empulurnya n dipotong wedges
segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
1/2 biji bwg besar - dihiris (ayu guna bwg kecik)
3-4 biji cili padi (bergantung thp kepedasan) - dihiris
1 btg serai - dihiris
garam - boleh ganti dgn nampla sos (sos ikan)
gula
3-5 sudu besar rumpai laut - potong kasar
carrot - potong memanjang (optional)
jus lemon - optional
Cara -
Ikan bilis goreng tumbuk kasar. Kemudian gaulkan semua bhn2. perasakan ngan garam dan gula. Klu nak lebih masam bleh letak jus lemon lebih.boleh gak ditambah dgn kacang tanah (goreng tanpa minyak) yg telah ditumbuk kasar
|
|
|
|
|
|
|
|
sesama....try la.ratah je pun sedap |
|
|
|
|
|
|
|
PMC gred AAA ungu.. nak letgo.. RM20 siap pos.. sapa nak pm saya... yg kuning dah abis...
|
|
|
|
|
|
|
| |
|