|
paprik ayam
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
150 gram isi ayam (direbus)
1.5 inci halia (diracik halus)
3 ulas bawang merah (diracik halus2)
1 batang serai (di ketuk)
4 sudu cili boh
5 helai daun limau purut (disiat2)
6-7 biji cili padi (diketuk)
Kubis bunga
Kacang panjang
Lobak merah
Kicap Cap Kipas Udang
Sos tiram
Garam & Ajinomoto
Cara-cara
Mula sekali, isi ayam hendaklah direbus dengan kuantiti air yang sederhana untuk mendapatkan stok yang sederhana pekat. X perlu direbus lame2.
Kemudian tumis halia, bawang merah & serai sehingga garing & berbau harum. Masukkan pula cili boh. Kacau hingga wangi lepas itu masukkan Kicap, garam & ajinomoto secukup2 rasa.
Masukkan pula isi ayam yang telah direbus & juga stok ayam kedalam bahan yg telah ditumis tadi. (Kalau suka kuah pekat campur dgn tepung jagung) Kacau & biarkan selama 2 minit. ( isi ayam boleh digantikan dgn udang@sotong bagi yg meminati seafood.)
Selepas itu masukkan pula daun limau, cili padi, kubis bunga,kacang panjang & carrot. Kacau sehingga bau & rasanya sebati. Akhir sekali, barulah dimasukkan sos tiram. |
|
|
|
|
|
|
|
peliknya makan ayam percik dengan nasi lemak |
|
|
|
|
|
|
|
Tak tau nak buh nama apa...
Resepi:
Dada ayam- dibuang tulang dan di ketuk bagi nipis..
Keju Chedar
Sosej
Garam, apa2 perasa lain yang suka
tepung
telur
serbuk roti..
Cara2:
ayam digaul ngan garam skit. pastu apa2 perasa yang suka.. cam yang ni gaul skit ngan rempah kari...
pastu letak keju n sesoj dan gulungkan... cucuk ngan lidi bagi melekat elok..
gaul ngan tepung... celup telur dan serbuk roti...
goreng sampai masak... hidangkan ngan sos kegemaran....
|
|
|
|
|
|
|
|
ayam gorenghttp://www.myresipi.com/top/detail/361
Bahan-bahan ( 6 ketul )
6 ketul ayam
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kanji
2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1/4 sudu kecil serbuk bawang putih(optional)
1 biji telur
1/2 cawan susu(fresh milk)
Cara-cara
Bersihkan ayam. Buang kulit kalau tak suka. Sejatkan airnya.
Masukkan semua bahan dari no.2~ no.8 ke dalam beg plastik. Tutup mulut beg plastik dan goncang-goncang biar semua bergaul sebati.
Campurkan susu dengan telur dan pukul sehingga sebati. Kemudian panaskan minyak.
Ambik 2~3 ketul ayam. Masukkan ke dalam tepung tadi. Goncang-goncangkan beg plastik.. biarkan ayam bersalut dengan tepung. Kemudian keluarkan ayam tadi. Celup pula ke dalam sebatian telur dan susu. Masuk semula ayam ke dalam beg plastik. Goncang-goncangkan. Kemudian goreng dengan minyak penuh sehingga perang atau garing.
Angkat dah letakkan di atas bekas yang berlapik dengan kitchen paper supaya minyak meresap pada paper.
Ulang langkah ke 4~5 sehingga ayam habis. Hidangkan ketika panas-panas. |
|
|
|
|
|
|
|
sitipayung posted on 2-6-2013 09:24 PM
Resepi Ayam Goreng Kunyit
Bahan bahan :
simple n sedap..tq for the gud idea. |
|
|
|
|
|
|
| |
|