|
burger mau sedap, dagingnya mesti yg ada lemak sedikit, apabila di bakar, lemak tu yg buat sedap tu, di campur daun parsley, daun ketumbar , telur (binding agent), garam dan breadcrumbs (bakar roti then masuk food processor) .. tu basic "patty" daging la.. yg penting daging tu daging segar tempatan la.. bukan daging yg dah buruk atau dah lama/rosak.. beli daging tempatan kat pasar & buat sendiri lagi elok kualitinya drp beli "mince meat" spt ramly punya, kualiti tak best banyak perisa & terlalu banyak lemak..
bab mayonis, kalau tak boleh buat sendiri, guna kewpie memang best..
aku cukup boring kalau beli burger tepi jalan ni, suka sangat buat belah tengah (ataupun duk ketuk cucuk) mcm selipar daa.. burger yg sedap tengahnya mesti lah juicy sikit bukannya kering... sesetengah tu taruk kicap maggi (perisa) la, letak lea & perrin, siap letak segala kicap perisa & ajishio (lada + ajinomoto) tu... aiyo.. dah la daging tu pun dah penuh MSG... skrg aku dah tak beli dah kat burger tepi jalan.. samada buat sendiri atau beli tempat yg aku puas hati spt mcd.. lagi satu burger tepi jalan ni yg paling mangkuk aku jumpa dia letak KOBIS !!! ye , kobis mentah tu dia letak .. bengong betul la.. org letak la samada daun salad atau iceberg letuce .. bukannya kobis.. kambing ada la makan kobis mentah.. lain le kalau makan sambal belacan ke... Last edited by k_a_a on 17-10-2013 05:18 PM
|
|