View: 6573|Reply: 30
|
Cara Bezakan Ais Yang Dibuat Menggunakan Air Paip Atau Air Masak
[Copy link]
|
|
Oleh : Dean BZ
Jika minum di restoran atau membeli ais di kedai runcit, pernahkah anda terfikir ais yang diletakkan dalam minuman kita itu benar-benar bersih atau dibuat berasaskan air yang dimasak?
Bayangkan ais yang dimasukkan ke dalam minuman rupanya adalah air paip yang sudah tentu mempunyai Klorin. Jadi bagaimana nak kenal pasti ais yang berasaskan air paip atau air masak?
Ais dari air mentah berwarna putih kerana masih banyak gas yang terperangkap di dalamnya. Biasanya, ais yang dibuat dari air mentah adalah ais blok. Ais ini jelas-jelas tidak baik dimakan/minum, lebih-lebih lagi jika airnya diambil dari sumber air yang tercemar. Biasanya ais ini digunakan untuk menyejukkan ikan atau daging dipasar-pasar basah.
Ais dari air masak pula akan kelihatan jernih kerana gas di dalam air terlepaskan ketika proses perebusan. Biasanya, ais seperti ini disebut ais kristal. Sekarang, ais kristal sudah banyak digunakan, ianya berbentuk kiub dan berlubang, berlubang di tengah-tengah.
Pastikan anda periksa terlebih dahulu ciri-ciri seperti yang dinyatakan diatas sebelum membeli ais atau minum di restoran. - CARI
Sumber - v12gether.blogspot.my
|
|
|
|
|
|
|
|
aku memang dah lama gunakan air masak untuk buat air batu. Rasa was2 je kalau pakai air terus dari paip. |
|
|
|
|
|
|
|
Siapa guna air paip terus buat ais |
|
|
|
|
|
|
|
aa.. xsilap aku klu kite makan ABC or cendol klu shave ice die smooth and xkasar, ais yg digunakan mmg air yg dimasakan...tp klu kasar2 sgt maybe air paip je la kot.. |
|
|
|
|
|
|
|
Takde contoh bergambo ker? Perbandingan antara ais dari air masak atau air paip. |
|
|
|
|
|
|
|
ye ke.. kalau dekat kilang air batu tu hakak tgk pakai tembak aje dari paip.. x de nya nak masak dulu.. |
|
|
|
|
|
|
|
sah2 la dorg guna air paip kan
ms bila la nk msk segala |
|
|
|
|
|
|
|
yer la kan... selalunya org buat ABC bnyk guna ais blok... pastu duk dalam peti da x nmpak..tp ade org cakap kalau air x masak..air batu tu keras giler...
|
|
|
|
|
|
|
|
pernah terbaca dulu kat mana ntah..bakteria dlm air akan mati bila disejuk bekukan, sama mcm panaskan air... so aku bantai je, janji airbatu...
wllahualam |
|
|
|
|
|
|
|
zulka replied at 2-9-2016 10:08 AM
pernah terbaca dulu kat mana ntah..bakteria dlm air akan mati bila disejuk bekukan, sama mcm panaska ...
Sy pun pernah baca fakta ni. Air batu yg dah beku bakteria dah mati. Sma cm air masak 100c. Jadi katanya ble guna. Wallahualam. Tapi di rmh sy tetap guna air masak tuk buat ais. |
|
|
|
|
|
|
|
Ais dari kilang memang sah tak masak air.Kalau rasa was2 buat dan bawa sendiri.. |
|
|
|
|
|
|
|
kalo dah jadi ABC korang x der ingat lagi ia dari paip atau cerek.. |
|
|
|
|
|
|
|
hhmm...x pernah terfikir pun psl tu..sbb dah jadi abc..yg ingat nak jagung, cincau, cendol, kidney beans tu je+ sirap..
tp kalau mcdonalds..confirm aisnye jernih, sbb kalau take away mesti buang ais kat rumah..& bleh nampak...
masa beli just manggo kat bazar ramadan pun..aisnye yg jenis lubang kat tgh tu, siap nampak lori ais unload beg2 ais..ni..
|
|
|
|
|
|
|
|
sekurang2nya air bertapis.. jgn dari tangki terus buat ais.. mcm2 keraguan boleh timbul.. kita tak taw kot dalam tangki ade gagak mandi siap bertayamum ker..
|
|
|
|
|
|
|
|
kan? ..lagi2 air kat selangor ni bukannye bersih mana pun..kalau x pakai filter mmg x dpt nk beza air paip dgn ice lemon tea
|
|
|
|
|
|
|
|
Kalo kat rumah cnfrm le masak air wat ais..tp kalo minum kedai......belasah je le...hihi |
|
|
|
|
|
|
| |
|