CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2505|Reply: 9

Nimati Keenakkan Kuih Bingka Ubi Di Petang Hari

[Copy link]
Post time 6-10-2016 10:33 AM | Show all posts |Read mode
Pernah tak makan kuih bingka ubi kayu? Kalau di pantai timur Malaysia ia dikenali sebagai kuih bengkang ubi kayu.


Tidak mustahil generasi kini ada yang belum pernah merasa keenakkan kuih tradisi turun temurun ini kerana kuih ini agak "rare" dan sudah jarang ditemui di gerai-gerai menjual kuih.



Cara pembuatannya tidaklah sukar, ubi kayu yang siap diparut terus dicampur santan, gula, garam kemudian masukkan ke dalam loyang. Ingat! jangan tambah sebarang tepung kerana ubi kayu sememangnya sudah berkanji. Kalau tak memang kuih bingka anda tidak akan menjadi.


Nak cuba buat dirumah? Ikut satu persatu cara-cara seperti resipi dibawah ini. Resipi dipetik dari blog resipibonda.com.


Kredit foto - resepibonda.com




Bahan-Bahan :

4 cawan ubi parut (ubi kayu anggaran 2 kg)
1 cawan gula pasir
2 telur
1/2 sudu garam
1 1/2 cawan santan
2 sudu besar minyak- untuk campur dalam adunan
2 sudu besar minyak- untuk sapu pada loyang
sedikit mentega/butter – untuk tabur atas kuih sebelum di bakar
beberapa titik pewarna kuning

Cara Membuat :

1. Blend ubi bersama air dan tapiskan, air tapisan boleh di gunakan utk mengisar ubi yg lain. Air tapisan di buang dan ambil sagu liat ubi.( Kalau ubi dah parut terus sukat 4 cawan ubi)


2. Campurkan sagu yang liat tu dengan ubi tadi dalam mangkuk.


3. Masukkan telur, gula, garam, dan beberapa titik pewarna kuning.


4. Kacau dan tuang santan sedikit-sedikit sampai adunan menjadi sebati.


5. Sapukan loyang dengan minyak dan panaskan oven ke suhu 200 darjah api atas & bawah


6. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz kecil anggaran 8 inci.


7. Sudukan beberapa sudu butter & ditaburkan di atas adunan.


8. Bakar selama 1 jam hingga 1 1/2 jam, bergantung pada tahap kerak yang anda suka.


9. Potong bila dah sejuk.



Jangan lupa hidangkan bersama kopi panas. Memang sedap! - CARI

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-10-2016 12:45 PM | Show all posts
sedap....
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 02:05 PM | Show all posts
sedapppppppppppppp
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 03:09 PM | Show all posts
sedapnye...
lemak2 manis
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2016 09:18 PM | Show all posts
mmmm yummy
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2016 03:02 PM | Show all posts
hakak mmg suka kuih ni terutama bahagian yang kerak mmg sedap..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 12-10-2016 07:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak pernah makan...pernah tengok...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2016 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Sampai harini iols teringat lagi bingka ubi sorang pakcik kat seksyen 18 shah alam depan masjid unta.

Setiap hari iols beli awal, kalau lambat habis.
Sedap sangaaaaaat!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-10-2016 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Yummy.....yummy.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2016 01:04 AM | Show all posts
Sedapnya.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

11-12-2024 06:13 PM GMT+8 , Processed in 0.577040 second(s), 20 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list