View: 6350|Reply: 37
|
Tumbuk-Tumbuk Dah Siap, Sambal Totok Jawa Pedas Memukau
[Copy link]
|
|
Bagi mereka yang berketurunan Jawa, sudah pasti biasa dengar malah mungkin Sambal Totok menjadi antara sambal kegemaran selain sambal kicap dan sambal belacan.
Menurut sejarah asalnya, sambal ini dipanggil sebegitu kerana 'totok' dalam bahasa Jawa membawa maksud tumbuk. Bagi menyediakannya, bahan-bahan perlu di'totok' menggunakan lesung batu.
Foto: Tiffinbiru
Resipi ini adalah antara yang termudah, jom tengok!
Bahan-Bahan:
Segenggam ikan bilis
5 biji cili merah (lada hidup), kerat pendek cuci dan toskan
10 biji cili padi siam (cili vietnam), warna merah, cuci dan toskan
5 biji bawang merah kecil atau 1 biji bawang besar
Garam dan gula secukup rasa
2 biji limau kasturi
Bahan tambahan, jika suka:
1 biji bawang putih - digoreng
1 inci belacan - dibakar hingga harum
Jangan campurkan kedua-dua bahan tambahan kerana mahukan rasa asli sambal totok.
Cara-cara:
1. Ikan bilis digoreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan dan garing, angkat dan toskan. Goreng pulak bawang merah kecil atau bawang besar tadi hingga layu, angkat dan toskan. Kemudian goreng cili merah dan cili padi hingga layu, angkat dan toskan.
2. Tumbuk kesemuanya, termasuk masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa. Tapi kalau mahu ikan bilis yang terasa rangup ketika di makan, tumbuk kasar ikan bilis kemudian sekali.
3. Perahkan limau kasturi, gaul rata.
4. Hidang bersama nasi panas dan lauk-lauk lain kegemaran anda.
Bilis goreng boleh digantikan dengan pelbagai jenis ikan goreng.
Foto: www.rasa.my
Wah, memang mudah, sesuai untuk mereka yang sibuk kerana ia boleh menjimatkan masa memasak anda. Selamat mencuba!
Kredit Resepi: Tiffinbiru -CARI |
|
|
|
|
|
|
|
Ai like sambal totok. Just makan dengan nasi panas pun da cukup. |
|
|
|
|
|
|
|
Aku first dpt respi sambal totok ni dr blogger org jawa..sedap hoiiii sambal totok ni... |
|
|
|
|
|
|
|
Aku tak pernah makan tapi rupa dia macam kalau makan seperiuk nasik abis diluar kesedaran. Tengkiu tt |
|
|
|
|
|
|
|
abah ai selalu buat ikan bilis, bawang besar/merah, bawang putih, cili api, belacan blend sekali. kacau atas api yg sederhana sampai garing. letak la garam,gula sesedap rasa dgn asam keping. sedappppp |
|
|
|
|
|
|
|
Teringat plak dl ms kecil slalu buat sambal ni byk2 smbil mkn dgn ulam buah putat. Laju je mnambah nasik. |
|
|
|
|
|
|
|
Rindu sambal totok mak...... |
|
|
|
|
|
|
|
Wah mudah n mesti sedap sb pedas kan |
|
|
|
|
|
|
|
Sambal totok ni sedap sgt,mkn dgn ns pns pn cukup dh.. esok nye klu xhbs blh gune buat rencah ns goreng.. resepi simple but sedap |
|
|
|
|
|
|
|
alamak sedapnyer nampak..kalau makan dgn nasi panas2 ni
confirm terangkat |
|
|
|
|
|
|
|
saya buat ikut resepi nenek husb (husb panggil sambal krosak) gitu lah sebutan dia
ikan bilis, bawang besar, cili padi....perasa-garam
masa cuti sekolah, kakak 1 famly dtg...saje buat sambal ni buat tmbh lauk
abang ipar org kelantan, selama ni dia kureng sikit selera makanan johor
tapi bila da blk kl...kakak minta cara nk buat sambal tu...hehehe...mmg power |
|
|
|
|
|
|
|
ya allah nikmatnye kalau dpt makan nasi dgn sambal totoq
|
|
|
|
|
|
|
|
makan nasi panas n ikan goreng selar...perghh sedapnye.
ditambah plak dgn sayur bening . |
|
|
|
|
|
|
|
yup nmpk menyelerakan..mkn ngan ns panas+mskn kampung..mabeles!!
terliur weh..lapar |
|
|
|
|
|
|
|
kalau tukar ikan bilis dengan ikan kembung goreng pun sedap..
ikan kembung digoreng pas tu asingkan tulang..
isi ikan tu tumbuk sekali ngn lada n bawang...
satu lagi tuko ikan bilis / ikan kembong tu ngn tempe goreng..
tp x yah buh limau.. pehhh makan ngn lauk bening bayam.. nasi panas...
sila la abaikan diet.. hi3
|
|
|
|
|
|
|
|
nasi tak cukup sesenduk kalau ade sambal..ade lagi satu sambal guna ikan bilis,bawang putih,bawang besar,belacan n lada kering..goreng semua n tumbuk/blend kering,sambal yang ni sedap lawankan sayur lemak |
|
|
|
|
|
|
|
Dah try buat. Mmng sedap. |
|
|
|
|
|
|
|
kalau makan sambal totok ni mak mertua lalu sebelah pun tak perasan chuols |
|
|
|
|
|
|
| |
|