|
Edited by Borak_Ola at 4-2-2017 03:46 PM
Laksa Sarawak100% berbeza daripada laksa-laksa di semenanjung baik dari segi 'mee' yang digunakan dan kuahnya.
Ini bukan Mee kari, ini Sarawak Laksa.
Laksa Sarawak, walaupun kuahnya nampak seperti kari, tetapi sebenarnya bukanlah seperti rasa mee kari. Laksa sarawak rasa lemak, dan dicampur dengan daging ayam rebus yang dicarik-carik, tauge rebus separuh masak, udang rebus, hirisan telur goreng dan beberapa bahan lain. Semasa dihidangkan, laksa sarawak dihidangkan bersama dengan sambal belacan dan limau kasturi.
Untuk kuah laksa-nya menyelamatkan semua rasa, udangnyapun terasa segar sehingga masih terasa manis, rasanya bersyukurlah saat ini, tidak tahu original rasanya jika berbandingan dengan mee kari semenanjung.
Bagi penggemar masakan tipikal dengan satu resipi purba,Sarawak laksa adalah makanan yang baik dan mempunyai rasa yang tersendiri. Tidak hairanlah bahawa ramai orang suka makanan ini.
Oleh yang demikian, resipi laksa Sarawak menjadi banyak dicari. Jika anda tidak boleh mencari untuk Sarawak laksa yang begitu, maka anda boleh membuat laksa Sarawak semata-mata.
Di sini adalah Resepi Laksa Sarawak asal dan lengkap.
Bahan-bahan untuk membuat sup laksa Sarawak:
1. dua belah buah dada ayam
2. 200 gram pes laksa Sarawak
3. 250 gram udang
4. 2 liter air
5. 300 ml santan
6. 2 tangkai Serai
7. 1 kiub kanji ayam
8. garam secukup rasa
Bagaimana untuk memasak Kuah untuk laksa Sarawak:
1. sediakan dada ayam itu, basuh dengan sempurna. Kemudian dada ayam rebus dalam air yang cukup sehingga ayam masak dan agak lembut.
2. Jika ayam sedikit tender, dada ayam angkat keluar dari air.
3. seterusnya, masih menggunakan ayam yang direbus air, bersama-sama dengan kulit masukkan udang dan kepala udang.
4. rebus kira-kira 1 minit. Selepas satu minit, keluarkan dan Parit udang.
5. seterusnya, mereka menggunakan air yang digunakan untuk stew ayam dan udang lebih awal.
6. Masukkan Serai yang telah ditumbuk ke dalam air masak.
7. Masukkan pes rempah laksa Sarawak.
8. Tambah kiub. Masak atas api sederhana sehingga mendidih.
9. Jika mendidih, mengurangkan haba. Kemudian tuangkan susu ke dalamnya dan kacau.
10. haba sekali lagi dengan api kecil sambil sekali-sekali dikacau supaya susu tidak pecah.
11. seterusnya, masukkan garam dan serbuk perasa. Jika ia telah mendidih dan masak, matikan api. Kuah untuk Sarawak laksa adalah sedia untuk dihidangkan bersama-sama dengan bahan-bahan lain.
Bahan-bahan untuk Mee:
1. 1 pek vermicelli
2. cukup air
Bagaimana memyediakan Vermicelli(Bihun):
1. Panaskan air di atas api sederhana. Tunggu sehingga mendidih.
2. Jika ia mendidih, masukkan mi vermicelli dan rebus sehingga sedikit lembut.
3. vermicelli biasanya segera, lembut dalam air panas. Jadi, tidak boleh direbus terlalu lama dan tidak terus ketinggalan. Jika mi adalah terlalu lembut akibat lama direbus, kemudian vermicelli boleh musnah dan tidak menyeronokkan.
Bahan-bahan untuk membuat sambal belacan:
3. 3 tangkai Cili padi
4. 5 batang cili merah
5. 1 inci belacan
6. ½ sudu teh garam / rasa
7. 1 sudu teh gula / rasa
8. 1 biji limau nipis
Bagaimana untuk membuat sambal belacan:
1. sediakan Cili padi, cili merah dan belacan.
2. kisar bersama-sama sehingga licin dan sebati.
3. Tambah garam dan sedikit gula atau secukup rasa. Melembutkan lagi.
4. Tambah jus limau, kemudian kacau lagi perlahan-lahan hingga sebati.
Bahan-bahan hiasan laksa Sarawak:
1. swatch kandungan (ayam rebus air lebih awal)
2. kandungan kulitnya udang (udang rebus air lebih awal)
3. SJ (boleh bergolek dan dipotong halus)
4. kulat
5. cilantro
6. limau
7. taugeh
Cara menghidangkan resepi laksa sarawak:
1. bila semua bahan-bahan yang sedia, seterusnya kita boleh mula menghidangkan Sarawak laksa. Bagaimana untuk menyerahkannya, anda perlu menyediakan mangkuk untuk menghidang.
2. kemudian, letakkan Mee yang direbus di bahagian bawah mangkuk.
3. Masukkan bahan hiasan untuk laksa Sarawak di atasnya.
4. Tambah dengan sambal belacan dan flush lepas dengan Kuah. Berperisa laksa Sarawak sedia untuk anda nikmati.
Sumber: Borak Ola
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
Laksa ori mana ada kulat bagai. Cukup isi ayam carik, udang, daun ketumbar dan hirisan telur dadar. |
|
|
|
|
|
|
|
Laksa ori mana ada kulat bagai. Cukup isi ayam carik, udang, daun ketumbar dan hirisan telur dadar. |
|
|
|
|
|
|
|
Laksa swk branf liza sedap utk org yg x mkn pedas mcm aku..lantak le kome kata bau mcm air rempah pantang..kalau sedap aku ok jah |
|
|
|
|
|
|
|
Dok beli paste laksa haji manan je |
|
|
|
|
|
|
|
aldilla_zahraa replied at 4-2-2017 04:03 PM
Laksa ori mana ada kulat bagai. Cukup isi ayam carik, udang, daun ketumbar dan hirisan telur dadar.
Xpernah makan tp leh try la one day |
|
|
|
|
|
|
|
Kadang sedap kadang tak. Tapi kalau mee kolok tu mmg xleh telan sbb tak dap.. |
|
|
|
|
|
|
|
Aizuzu replied at 4-2-2017 08:43 AM
Xpernah makan tp leh try la one day
Kat kch pun tak semua tempat sedap. I duduk kuching 5 tahun dulu so dah tahu mana sedap |
|
|
|
|
|
|
|
Mee Kolok tak halal |
|
|
|
|
|
|
|
yup. mama tapa pun guna rempah liza buat laksa sarawak
rempah lain mcm haji manan tu dia tak berani pakai sbb lain cara masakan dia
|
|
|
|
|
|
|
|
kat malaya ni rasanya takde. cer google kot2 ada orang jual online.
biasa kalau ayah tapa gi sarawak, mmg dia wajib beli pes laksa ni.
|
|
|
|
|
|
|
|
Tapayana replied at 5-2-2017 11:03 AM
yup. mama tapa pun guna rempah liza buat laksa sarawak
rempah lain mcm haji manan tu dia tak be ...
Hj mana sedap jugak tp pedassss. |
|
|
|
|
|
|
|
Ada sesiapa tau kat semenanjung siapa jual pes laksa sarawak |
|
|
|
|
|
|
|
Borak_Ola replied at 4-2-2017 05:16 PM
Mee Kolok tak halal
Banyak je yang halal. Kau pg warung cina dptla yg tak halal. Pg warung melayu halal la |
|
|
|
|
|
|
|
Banyak rupanya yg cari pes ni. Mungkin aku patut buat bisnes daaaa |
|
|
|
|
|
|
|
Banyak rupanya yg cari pes ni. Mungkin aku patut buat bisnes daaaa |
|
|
|
|
|
|
|
aldilla_zahraa replied at 4-2-2017 04:03 PM
Laksa ori mana ada kulat bagai. Cukup isi ayam carik, udang, daun ketumbar dan hirisan telur dadar.
Kau lupa tauge |
|
|
|
|
|
|
| |
|