View: 4356|Reply: 17
|
Biskut Lava, Sandwich Nutella Red Velvet Pasti Menggoda!
[Copy link]
|
|
Nutella sememangnya digemari ramai. Ditambah pula dengan biskut red velvet yang semakin mendapat tempat di hati ramai, memang meletup rasanya apabila keduanya digabungkan!
Dah lama tak buat biskut, jadi apa kata isikan aktiviti anda di hujung minggu dengan membuat Biskut Sandwich Nutella Red Velvet!
Bahan Diperlukan:
2 1/2 cawan tepung serba guna
1 1/4 camca teh baking soda
1/2 camca teh garam
1 cawan unsalted butter (dicairkan)
1 1/2 cawan gula perang (kurangkan jika tidak mahu terlalu manis)
1/2 cawan gula
1 sudu besar pewarna merah
1 biji telur + 1 biji kuning telur
1 sudu besar greek yogurt/sour cream
1/2 sudu besar vanila
1 cawan cip coklat
500 gram Nutella
Cream cheese frosting (opsyenal)
Cara Membuatnya:
1. Sejukkan Nutella dalam ukuran satu sudu setiap satu sehingga keras.
2. Masukkan tepung, garam dan baking soda. Gaul sebati.
3. Masukkan butter, gula, gula perang, pewarna, dan gaul sebati.
4. Masukkan telur, kuning telur, yogurt, dan vanila. Gaul sebati.
5. Masukkan cip coklat dan gaul sebati.
6. Sejukkan dalam peti sejuk selama dua jam.
7. Ambil lebih kurang 1 1/2 sudu besar doh dan gentel menjadi bebola. Balut Nutella tadi dengan doh dan gentel menjadi bebola.
8. Bakar pada suhu 180 darjah Celcius selama 10-12 minit atau sehingga doh bertukar warna keperangan.
9. Apabila biskut sudah sejuk, sapukan sedikit cream cheese frosting untuk melekatkan sandwich.
Yum! Sedapnya nampak Nutella tu meleleh keluar dari biskut. Tak sabar nak mencubanya! - CARI
Kredit resipi: So Yummy |
|
|
|
|
|
|
|
wallaweeiii...nmpk mcm sdap..tp klunbyk cheese pon muak jg..sbb tue laa iols ska wat crunchy almond..snang sdap n rangup..hihihihi |
|
|
|
|
|
|
|
mnitis2 air liur dgn hnya melihatnya sahaja |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnyaaaaa!!!! Tapi macam chewy je tak crunchy biscuit nya bila tengok video. I prefer biscuit crunchy dari chewy. |
|
|
|
|
|
|
|
i nak tanya , pewarna merah tu dari sumber organik ke atau sebaliknya? sebab takutlah tengok ... |
|
|
|
|
|
|
|
mbhcsf replied at 15-4-2017 01:29 AM
i nak tanya , pewarna merah tu dari sumber organik ke atau sebaliknya? sebab takutlah tengok ...
Sy mmg x penah suka red velvet cake/ biscuit sbb hal pewarna ni. Klu organik like dr beet root ke,bole la nk rs cket2. Lg klu style rainbow cake/ biscuit..x bole telan la sy. Tp yela,masing2 punya citarasa. |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnyaaaaaa tapi lepas mkn satu mesti menyesal nnti gemuk sbb besar sgt |
|
|
|
|
|
|
|
Nampak sedap tp jgn makan banyak2 sgt la..huhuu |
|
|
|
|
|
|
|
Malas nye nk buat. X de org jual ke |
|
|
|
|
|
|
|
Npk tempting sgt xda ka sapa2 nk jual... |
|
|
|
|
|
|
|
Kosser nak bake. Semoga jumpa baker yang menjual |
|
|
|
|
|
|
|
Edisi menggemukkan diri bermula |
|
|
|
|
|
|
|
kek red velvet ni jgn amalkan selalu, perwarna tiruan sgtlah byk sebab nak counterback koko
kat biskut ni pun boleh nmpk 1sb pewarna, sayangi badan anda |
|
|
|
|
|
|
| |
|